#HowItsMade: Ciolan de porc cu varză bavareză și ștrudel cu mere de la Deutsches Haus

Home $ Articole $ #HowItsMade: Ciolan de porc cu varză bavareză și ștrudel cu mere de la Deutsches Haus

by | Feb 9, 2020 | Articole

Noi începem săptămâna corespunzător, respectiv în bucătăria unui restaurant de pe lista preferatelor noastre, pentru a afla cum gătesc două dintre cele mai populare preparate din meniul lor. Vorbim despre Deutsches Haus, localul cu specific german de pe strada Plopilor 51-55, unde puteți găsi cel mai impresionant ciolan de porc pe care-l veți mânca vreodată și un ștrudel de mere cu adevărat gustos. Și nu spunem asta doar pentru că ciolanul are un gramaj de 1-1.5kg și ștrudelul e ca-n Germania, ci pentru că… ei bine, vă povestim îndată detalii și vedeți voi de ce.

Începem cu ciolanul de porc, în primul rând pentru că au existat foarte multe rețete testate înainte de a se hotărî asupra celei actuale, iar mai apoi pentru că are nevoie de o atenție mai mare în timpul procesului de gătire. Din foaia de meniu a restaurantului sunteți informat că timpul de preparare pentru acesta este de 40 de minute dacă alegeți să-l comandați, însă noi am aflat că, de fapt, e vorba de mult mai mult. Cam cu vreo 2 ore jumătate mai mult, mai exact. Este așa pentru că, în primă etapă, ciolanul proaspăt, nu afumat, este fiert, pentru a fi bine pătruns, alături de condimente: foi de dafin, piper, chimen. Acest pas are loc la începutul fiecărei zile, pentru aproximativ 10 bucăți de ciolan. Ulterior, ele sunt înfoliate și depozitate la rece până când cineva decide că e gata să dovedească o astfel de farfurie.

 

În momentul în care comanda este plasată, ciolanul este transferat într-o tavă cu baiț de apă și chimen pentru a fi băgat la cuptor. Se păstrează apa în care a fost fiert și se toarnă un polonic și din aceasta, dar și morcov pentru puțin gust dulce. Cireașa de pe tort este untura cu care este uns ciolanul, un pas absolut necesar pentru a nu se usca la mijloc carnea, dar și pentru ca crusta (șoricul) să devină crocantă. La cuptor stă 25 de minute, iar după primele 20 se scoate și se mai toarnă puțină apă peste el, după care mai este lăsat 5 minute.

Ciolanul este așezat în farfurie pe fond brun, un sos spaniol, făcut in-house, scurs din resturi de oase și condimente și servit cu varză bavareză, adică varză acră, murată, tot făcută în casă de către ei, tăiată și fiartă, peste care adaugă cuburi de bacon la cuptor, piper măcinat și ulei de măsline. Comparativ cu ce am mai încercat noi, ne-a plăcut mult că preparatul nu a fost uscat, iar carnea foarte suculentă. Fiind fiert, iar ulterior copt, nu are o consistență grasă, deci poate fi mâncat chiar și de către o persoană. Desigur, o persoană foarte decisă și foarte înfometată, pentru că nu-i chiar porție mică.

 

Nu știm dacă o să mai aveți loc de desert după o porție așa de sănătoasă de ciolan, dar noi vrem să fiți pregătiți pentru orice, așa că vă spunem două-trei cuvinte și despre ștrudelul cu măr. În primul rând, trebuie să știți că doamna Vicky, care e răspunzătoare de partea dulce a meniului și de toate acele tarte care vă lasă gura apă, vine zilnic la ora 5 dimineața pentru a le pregăti. În plus, își alege singură distribuitorii și are ea micile-mari secrete, pe care nu a vrut să ni le divulge nicicum, și pe care nu le împărtășește nici cu ceilalți angajați.

Secretul principal al acestui desert este că e făcut în totalitate în casă, de la zero, în fiecare zi, deci este mereu proaspăt. Se curăță merele, se răzălesc (nu pe partea fină, ci pe cea felii). Se prăjește mărul, se adaugă scorțișoară, lămâie, migdale și multă dragoste, evident. Mai ales săptămâna aceasta. Se pune compoziția în foietaj și se bagă la cuptor. La final, este adăugată crema de vanilie, un sos făcut la abur, din cremă de lapte cu ou și vanilie. Ștrudelul, fiind pregătit dimineața, este întotdeauna rece la ora deschiderii, dar el poate fi servit și încălzit, după dorința celui care comandă.

 

Voi ce preparat din meniul Deutsches Haus alegeți de obicei?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!