De vorbă cu Emanuela Marton despre… Laser Hunt

Home $ Articole $ De vorbă cu Emanuela Marton despre… Laser Hunt

De când cu anul acesta nou, toată lumea e într-o fugă continuă. La propriu. Chiar s-au apucat mulți de alergat, sport și tot ce mai intră în categoria aceasta. Nu neapărat că ar vrea sau le-ar face vreo plăcere, dar e pe lista de rezoluții, deci măcar la început de trebuie să își dea silința. Cred că sunt mult prea multe modalități de a face mișcare și nu trebuie să alegeți una care să nu vă facă absolut nicio plăcere. Iau exemplul meu: chiar dacă îmi place mult să merg la sală, nu mă atrag deloc antrenamentele cardio sau alergatul pe bandă. Așa că nu le fac, pentru că am găsit alternative. O vizită la Laser Hunt pentru un joc de laser tag e doar una dintre ele. Toată distracția de acolo e doar un bonus.

Și da, probabil că ați observat și voi, le trecem des pragul celor de la Laser Hunt, am fost și în teambuilding cu echipa, am ”cotrobăit” și testat și jocurile VR, suntem de-ai casei. Așa că, tocmai pentru a vă încuraja și pe voi să faceți mai multe activități care vă plac cu adevărat, dar care pot fi și benefice dacă le privești din anumite unghiuri, am povestit mai multe cu Ema Marton, una dintre persoanele care face parte din povestea Laser Hunt încă de la începuturi.

Businessul a fost inspirat de un grup de copii cu care am jucat Laser Tag într-o altă arenă din țară. Bucuria lor și uimirea au fost motivaționale, dar în același timp am simțit că putem face lucrurile mai bine iar viziunea a fost diferită de ce jucasem noi și a fost o provocare să vedem cum se poate implementa. Laser Hunt a apărut pe piața de sport și divertisment din Cluj-Napoca în octombrie 2017, după o pregătire de câteva luni de zile. Ideea a fost să creăm un spațiu al bucuriei unde prietenii și familia să se distreze împreună, să guste în egală măsură experiența, în siguranță și confort. Dacă e să vorbim despre un core-team, aș zice că acesta e format de fapt din angajații noștri, cei care sunt prezenți mereu în mijlocul acțiunii. Echipa este formată în prezent din 7 persoane, fiind într-o continuă creștere. De la deschidere, cam la 2-3 luni am mai angajat o persoană, deci ne așteptăm ca în 2020 să continuăm această expansiune a echipei.

Au trecut deja doi ani jumătate de când au deschis, iar de atunci și până acum… multe experiențe și învățături s-au adunat.

La început, ca în orice afacere, te bucuri de orice client care îți trece pragul, care a auzit de tine. Suntem bucuroși că în cazul nostrum s-au văzut și roadele muncii de la început, încaă din priemle luni iar de atunci am fost într-o continuă ascensiune. Este adevărat că nici nu am lăsat să intervină monotonia în oferta de servicii și spații de recreere, astfel că am venit periodic cu jocuri și servicii noi. Desigur, există și momente dificile, ca în orice afacere. La noi, acel moment este pe timp de vară, însă trebuie să ai viziune, să știi ce să faci în aceste perioade și unde vrei să ajungi, să nu te panichezi, să ai încredere în afacerea ta că este destul de puternică încât să treacă peste orice obstacol.

Spațiul este unul hi-tech, dar totodată chic. Au un vibe cool de bar-cafenea și au reușit să creeze și un loc unde, pe lângă joacă, te poți relaxa, poți sta lângă focul de șemineu iarna, ești transpus în diverse stări prin elementele diverse de design, dar poți rezolva și treburi mai serioase. Din câte am aflat, au fost multe ședințe ținute aici și care s-au încheiat cu o sesiune de joc sau l-au folosit drept ice-breaker. Zona aceasta de chill cred că îi poziționează ca fiind mai mult decât o simplă sală de laser-tag, fiind unul dintre aspectele care îi diferențiază, alături de echipamentele folosite și jocurile VR. Sunt printre cei câțiva care au această combinație împreună în același spațiu la nivel internațional.

Anul trecut, prin primăvară, am decis că vrem să mai aducem o zonă de distracție complementară, tot pe vibe-ul sci-fi, potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulți. Nu neapărat VR, dar ceva care să placă la toată lumea 😊 Și până la urmă, a rămas VR pentru că l-am testa noi și am fost entuziasmați. Nu a fost ușor, pentru că sunt multe modalități de configurare a sălii, dar ne-am documentat timp de aproximativ 3 luni și nu ne pare rău că am ales această variantă cu ecrane mari de proiecție, ce permit prietenilor să te încurajeze sau să încerce să-ți înțeleagă realitatea în care ești. Credem că este atât user-friendly, cât și performantă.

De jocuri nu aveți nicio șansă să vă plictisiți, în primul rând datorită diversității lor, iar mai apoi pentru că în permanență achiziționează altele, vânează noutăți, mai primesc și sugestii de la PlayStation în funcție de statisticile referitoare la cele mai jucate nume la nivel mondial. Au atât de multe tipuri de jocuri și de adrenalină pe care le poți experimenta, nici nu avem timp să le înșiruim pe toate. Găsiți câteva exemple în articolul de aici.

Realitatea virtuală nu e un joc în sine, e mai mult o experiență. Dacă nu ai chef să joci ceva propriu-zis, poți doar să mergi pe lună sau să vizitezi un muzeu. E un pic înfricoșător când te gândești la acest nivel de tehnologie, dar cred că acesta va fi viitorul, mai ales din punct de vedere educațional. Ne vom uita la Bătălia de la Rovine și vom comenta strategia de luptă de pe margine. Foarte interesant este publicul, care este împărțit în două categorii: sunt cei care s-au mai întâlnit cu astfel de jocuri VR și sunt familiari, dar sunt și unii pentru care este o premieră și au reacții foarte diverse, prima experiență fiind chiar șocantă.

Dar să trecem, zic, și la laser tag. Înainte să le faci o vizită, ai putea crede că mergi doar ”să te împuști”. Mulți se miră că transpiră (eu prima dată când am jucat), că au făcut mișcare (tot eu). Dar serios vă spun, inițial ai impresia că e doar un simplu joc, că 15 minute în arenă sunt un fleac. Îmi amintesc că propusesem 30, dar ni s-a spus cu zâmbetul pe buze că nu e o idee bună pentru că acolo timpul se dilată. După 10 minute în arenă râdeam singură dându-mi seama că voi rezista la limita demnității un sfert de ceas pentru că arena este construită astfel încât să ai suficiente spații deschise, dar și să existe niște hidden-corners unde de fapt tu ai senzația că ești ferit, dar poți fi ochit oricum, de unde te aștepți mai puțin. Starea permanentă de tensiune și adrenalina sunt cele care fac din 15 minute – lejer 30 mintal.

Pentru necunoscători, laser tag este o combinație între sport și entertainment, care îți oferă în același timp adrenalină și mișcare, dar și foarte multă voie bună. Nu ai nevoie de niciun fel de pregătire anterioară, nici de o condiție fizică excelentă sau un echipament special. Tot ce înseamnă echipament este furnizat la fața locului, însoțit de instructaj din partea noastră. O repriză de laser tag combină jocul de-a prinselea cu un joc modern de împușcături, iar echipamentul special, cu senzori, lasere și lumini, au scopul de a-ți da un feeling special și de a te motiva să te implici fizic și strategic în joc.

Echipamente folosite pentru laser tag sunt cele LaserMaxx, cu vestă, nu doar cască și pușcă. Vorbim despre un alt tip de pușcă față de cel basic, altă senzație în mână, efecte speciale, vesta care vorbește cu jucătorul. Pentru o tură este nevoie de minim 4 persoane, maximul fiind de 21 de persoane, pentru că atâtea veste există. Desigur, pot fi și grupuri mai mari, care să intre în ture consecutive. Se acceptă participanți începând cu vârsta de 7 ani, intensitatea jocului fiind stabilită de către voi. Singura interdicție de participare e în cazul celor ce suferă de boli foto-senzoriale. Nu pot juca copii mai mici din cauza mărimii și greutății vestei, chiar și cei de 7 ani au nevoie de un burete special care imită forma vestei și care acoperă toată zona de contact. Oricum, din ceea ce ne-a spus Ema, copiii abia pe la 9-10 ani simt cu adevărat jocul. Aceștia nu primesc fum în arenă, muzica are volumul mai mic pentru a se putea auzi și tot timpul joacă sub supravegherea unei persoane din echipă. De la 12-13 ani nu se mai intră cu ei sau o fac sporadic, doar pentru a-i verifica.

Laser tag-ul are 3 mari categorii. Este vorba de jocuri clasice, de 15 minute, cu vieți și gloanțe nelimitate, iar aici avem solo (fiecare pentru el) și pe echipă, unde pot juca maxim 6 echipe și există un scor per team, dar și individual. Cea de-a treia categorie este cea a jocurilor de strategie, care au o durată variabilă în funcție de performanța participanților. Platforma vine cu niște setări de bază, dar ei le pot configura în nenumărate feluri: se poate seta un număr de vieți, se poate juca solo last man-standing și multe altele.

Cel mai des se joacă în format de echipe cu super-puteri, urmat de jocurile solo clasice și solo fără lumini pe echipament, unde adversarii sunt văzuți mai mult ca niște umbre. Jocurile de strategie sunt mai intense și tocmai pentru că nu știm dacă timpul în arenă a participanților va fi de 2 minute sau 30 de minute, le vindem la pachetele de timp nelimitat (2h în care poți încerca ce joc vrei tu). În sală există un meniu de jocuri, unde puteți afla tot ce trebuie despre fiecare în parte. Cei care au mai jucat și revin, știu ce vor și își influențează prietenii nou-veniți, iar first-timers primesc o prezentare din partea noastră. Noi îi ghidăm oricum și mergem gradual: începem cu ceva mai simplu, de obicei solo, apoi se joacă în echipă, iar apoi mai tăiem din vieți, și încheiem cu un joc strategic. Cei mai mulți vin să testeze și încearcă mai multe din ce le propunem și recomandăm noi.

Combinația aceasta-i foarte bună, noi am testat-o pe propria piele și putem confirma că oamenii de acolo au contribuit mult la experiența reușită pe care am avut-o. Pentru cei care nu au mai avut tangențe cu un astfel de spațiu, oamenii care vă ghidează și vă fac cunoștință cu el sunt foarte importanți. La Laser Hunt, echipa este formată din persoane tinere, care lucrează atât full-time, cât și part-time. Și pentru că poate suna destul de tentant pentru voi să lucrați într-un asemenea loc, am întrebat-o pe Ema ce anume o interesează la cei pe care îi angajează.

Căutăm soft-skills, în principal. Nici măcar nu acordăm atenție domeniului lor de studiu neapărat. Avem și oameni care au mai lucrat în trecut, dar și unii care sunt la primul lor job, însă am ținut mult să alegem persoane care au făcut măcar voluntariat sau au fost în diverse organizații la viața lor. Cei care nu au nicio experiență de genul până la 20 de ani, probabil știu extrem de puține despre ce înseamnă să fii team player sau responsabil. Membrii echipei care sunt pe partea tehnică pot avea soft-skills mai puțin pronunțate, însă cei care au contact direct cu oaspeții noștri trebuie să fie sociabili, buni comunicatori, rezistenți la stres, la muncă dinamică, pentru că găzduim și petreceri, iar acelea sunt adevărata provocare. Jocurile de grup în arenă sunt foarte ușor de gestionat pentru echipă.

Oricum ar fi, dom’le, trebuie să te relaxezi la muncă, iar în cazul lor se simte acest lucru, și mai ales entuziasmul. Se vede că au trecut prin toate jocurile de câteva ori și le place să fie acolo. Tot la Laser Hunt găsiți și Laser Sniper – un joc de tras la țintă, mai exact o pușcă în mărime și format natural care trage cu rază laser care este recomandat de către echipă pentru antrenament înainte de a se intra în arena de Laser Tag. Sunt peste 10 opțiuni de joc: poți împușca rațe, doze de bere sau, ca în Vestul Sălbatic, ai un adversar și trebuie să tragi înaintea lui, poți juca tenis sau vânătoare. Este în special preferatul copiilor și al părinților. Tot foarte îndrăgit de către copii este și simulatorul de curse din sala de VR, chiar dacă mie mi se pare foarte dificil și o dau doar din gard în gard. Nu-i simplu nici să conduci masini de curse, nici business-uri!

N-ar fi business dacă nu ar exista provocări. Business-ul e o mare sumă de provocări cărora trebuie să le găsești soluții. Challenge-ul principal ar fi să te poți promova eficient, să ajungi la consumator și să le stârnești curiozitatea. Mai apoi, e găsirea de personal potrivit și dispus să tragă cot la cot cu tine. Zilnic facem revizia tehnică a echipamentelor, deoarece calitatea tehnică este o prioritate pentru noi. Suntem conștienți că un spațiu frumos nu salvează frustrările unei arme nefuncționale în joc. Și desigur, provocarea constantă e să fii cu un pas în față și să știi unde vrei să ajungi, pentru că lucrurile se întâmplă atât de repede în domeniul tehnic încât ce voiai să faci peste 2 ani trebuie să faci peste 6 luni pentru că altfel devine redundant.

În ceea ce privește viitorul, planurile specifice încă nu ni le-au divulgat, însă vorbim clar despre o extindere, de creșterea paletei de distracții pe care le poți accesa în spațiu, noutăți, iar în ceea ce privește echipamentul și arena, acestea oricum sunt mereu ajustate și modificate.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!