Pregătește-te de pe acum să alergi alături de campioni! Cum ne antrenăm iarna pentru alergare

by | Feb 21, 2020 | Articole, Sport

Pe 14 iunie are loc crosul Race Your Champ, cros marca Sports Festival, unde ai ocazia să alergi alături de campionii din viața ta, pentru campionii care au nevoie de tine, fie că vorbim de copiii din MagiCamp ori cei din UNICEF. Dacă ești alergător profesionist, probabil că sfaturile următoare nu o să te dea pe spate; însă, dacă ești începător (ca majoritatea dintre noi), dar vrei să participi la cros pentru a face o faptă bună, avem câteva sugestii despre cum să te antrenezi pentru alergare pe vremea asta.

În primul rând, cel mai bun mod prin care te poți antrena iarna pentru alergare rămâne tot alergarea. Neașteptat, nu? Trebuie să știi însă că echipamentul de iarnă e ceva cu care nu te joci și căruia trebuie să îi acorzi mare atenție, căci ai nevoie de ceva straturi extra; astfel, în partea de sus trebuie să ai obligatoriu un tricou răcoros (să nu fie de bumbac), apoi o bluză termoizolantă (sau un polar ceva mai subțire) și, în cele din urmă, o jachetă de alergare, care trebuie la rândul ei să fie impermeabilă, anti-vânt și să aibă elemente reflectorizante, asta în cazul în care îți dorești să alergi pe înserate.

În partea de jos ar fi indicat să ai colanți de alergare, care să-ți țină de cald, dar să lase totuși pielea să respire. Încălțările de alergare trebuie să fie cu jumătate de număr mai mare, astfel încât să poți purta șosete suficient de groase, și să aibă o aderență cât se poate de bună, cât să nu aluneci pe gheață. Căciula trebuie să fie nelipsită, la fel și ochelarii cu lentile colorate, care să împiedice zăpada să îți intre în ochi (la noi nu e cazul momentan de așa iarnă cu zăpadă ca-n povești, dar mai degrabă informat, decât înfrigurat).

Iarna e indicat să alergi mai puțini kilometri, cu o viteză considerabil mai mică. De asemenea, trebuie să-ți începi încălzirea în spațiul interior, să schimbi prima tură de haine după ce transpiri și de abia apoi să alergi afară. Ceva ce îți antrenează foarte bine mușchii și te pregătește pentru alergatul în cadrul unui cros e și înotul; poți înlocui o tură de alergat cu înotul la o piscină acoperită atunci când e vreme rea.

Când în termometre gradele nu sunt la fel de prietenoase, poate ar fi bine să știi că respirația din timpul alergării trebuie să se bucure de o atenție sporită; inspirația se face doar pe nas, dar de respirat poți respira și pe gură. Hidratarea rămâne la fel de importantă ca vara, chit că ai putea crede că, pentru că nu e cald și nu transpiri la fel de mult, poți ignora cu ușurință cei 2 litri de apă recomandați de medic, dar nope! Și încearcă să nu bei lichide reci în timpul sau imediat după alergare (un termos ar putea să fie mai mult decât util).

După ce termini antrenamentul, continuă să alergi ușor sau să mergi alert, dar nu sta pe loc; ori, dacă stai pe loc, schimbă-ți tricoul. Dacă totuși afară e soare (e la fel de frig, stai liniștit), poate ar trebui să iei în calcul să te dai pe față cu cremă cu factor de protecție solară.

Așadar, nu mai ai nicio scuză să hibernezi în continuare. Scoate-ți la înaintare ținuta adecvată și antrenează-te corect pentru alergare în sezonul rece. Ne vedem la Race Your Champ!

Detalii despre taxa de participare și categoriile în care poți alerga găsești aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This