Transportul public din Cluj, cel mai ecologic din țară!

by | Mar 6, 2020 | Diverse

Cluj Napoca a trecut printr-o transformare spectaculoasă în ultimii ani și încet încet orașul începe să depășească Bucureștiul din multe puncte de vedere. În prezent, este orașul cu cea mai mare flotă de autobuze electrice din România și va avea curând și transport public autonom, fără șofer.

Cluj Napoca continuă să uimească și să doboare record după record. Orașul a depășit Capitala din punct de vedere al transportului public. Clujul deține 41 de autobuze electrice, dintre care 11 au fost achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 au fost cumpărate prin fonduri europene. Astfel, devine orașul cu cel mai ecologic transport public din țară. Pe de altă parte, Bucureștiul organizase o licitație pentru 100 de autobuze electrice, dar din păcate aceasta a fost anulată din cauza ofertelor depuse care au fost fie inacceptabile, fie neconforme.

Revenind la Cluj, primul autobuz electric care a început să circule pe străzile orașului a fost în vara lui 2018 și de atunci numărul a tot crescut. În vara anului trecut, a fost introdusă și plata cu ajutorul cardurilor contactless în mijloacele de transport public. Clujenii pot plăti biletele de autobuz direct cu cardul bancar, însă pot folosi și telefonul mobil sau smartwatch-ul. Tot ce trebuie să facă este să apropie unul din acestea de validatoarele din autobuz. Imediat după, fiecare călător primește o înștiințare de realizare a tranzacției. Validatorul eliberează o dovadă a plății, care trebuie păstrată până la coborâre. Nu există comision la aceste tranzacții.

Autobuzele au și câteva caracteristici ce le scot în evidență. Toate au internet WI-FI gratuit pentru călători, sistem de încălzire în sezonul rece, sistem de aer condiționat pentru sezonul cald, computer de bord pentru gestiune și management al traficului, plus alte beneficii. Mai mult, Clujul și-a luat în serios rolul de inovator așa că de anul acesta va fi din nou primul oraș din România care va avea autobuze fără șofer. Este vorba despre un proiect-pilot care confirmă încă o dată imaginea Clujului că oraș al inovării, dezvoltării și cercetării. Se va pune în circulație un autobuz autonom, fără șofer, care va deservi ca arie de circulație zona centrală a orașului. Astfel de autobuze există deja în câteva mari orașe europene, ca Viena și Paris.

Dezvoltarea sistemelor de transport urban ecologic face parte dintr-o strategie mai mare ca orașul de pe Someș să promoveze sustenabilitatea și protecția mediului prin alegerea unor opțiuni eco-friendly. Pe lângă transport, Clujul este și iluminat ecologic după ce mai multe artere principale au fost racordate la un sistem de iluminat cu becuri LED ecologice. În prezent, Clujul este cel mai evoluat oraș din România, iar imaginea de “smart city” îi aduce din ce în ce mai multă popularitate. Autoritățile din Cluj se aliniază astfel la principiile și proiectele ce guvernează și alte orașe mari din Europa.

De exemplu, de anul trecut, colectarea selectivă pe patru fracții este obligatorie în Cluj. Reciclarea deja este un obicei pentru locuitorii din Londra, Paris sau Berlin. Chiar și marile companii au trebuit să se alinieze la mișcarea ce a acaparat metropolele din Europa. Alegerea unor opțiuni sustenabile a devenit din ce în ce mai pregnantă odată ce protejarea mediului și a naturii a devenit imperios necesară. Spre exemplu, marele retailer de mobilă IKEA a investit în sustenabilitate la toate nivelele operațiunii sale, pornind de la lanțul lor de aprovizionare. Aproape 50% din lemnul folosit pentru mobilă provine din surse sustenabile. Cei de la UNILEVER au dezvoltat Sustainable Living Plan, un proiect menit să reducă impactul social asupra naturii și să aibă o influență pozitivă asupra mediului, pe termen lung. Chiar și PokerStars Casino are o istorie lungă în spate de participare activă și sprijin în proiectele care susțin industria de gaming și pariuri online. Își respectă cu sfințenie codul etic și responsabil față de toate activitățile pe care le întreprinde.

În concluzie, se iau măsuri la nivel înalt pentru protejarea și conservarea planetei, iar astfel de opțiuni ecologice pot face diferența la nivel macro, dar și micro dacă sunt implementate în comunități mari sau mici. Fiecare dintre noi putem face mici schimbări care pot avea un impact pozitiv asupra viitorului nostru și nu ne costă nimic: de la renunțarea la plastic până la consumul minim al combustibilului pentru autovehicule.

Tags: (p)

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This