Am rugat 5 ilustratoare din Cluj să ne arate cum văd ele ziua de 8 Martie

Home $ Articole $ Am rugat 5 ilustratoare din Cluj să ne arate cum văd ele ziua de 8 Martie

Am tot stat pe gânduri zilele acestea și ne-am gândit la ce am putea aduce nou în acest an de Ziua Femeii către voi. Nu este un secret faptul că rivalitatea poate fi resimțită deseori între femei, fără a avea neapărat un motiv întemeiat. Multe lucruri pot contribui la această stare constantă, principalul motiv fiind presiunea socială. Noi suntem de părere că ar trebui să existe o solidaritate și o armonie mai mare între femeile de pretutindeni.

Așadar, am lansat o provocare către 5 dintre ilustratoarele din Cluj: să ne arate cum văd ele ziua de 8 martie printr-o ilustrație și ce părere au referitor la subiectul “femei versus femei”.

Noi am pornit discuția, iar fetele au dus-o mai departe, fiecare în stilul ei.

Cristina Frei (@cristina.frei)
Cristina este o persoană foarte pozitivă, lucru care se observă și în stilul ei de a ilustra. A studiat la Universitatea de Artă și Design, iar ulterior a rămas în Cluj, oraș de care s-a îndrăgostit iremediabil. Inspirația pentru desene o ia din natură, din lucrurile frumoase care o înconjoară, din oamenii dragi și, în general, din viața ei de zi cu zi.

Știu că 8 martie este ziua noastră, Ziua Internațională a Femeii, dar pentru mine, sincer, este mai mult ziua mamei. Îmi aduc aminte cu mult drag când eram mică și încă de la grădiniță pregăteam câte o felicitare pentru mămici. Apoi, tradiția a tot continuat la școală și chiar și până acum. Femei versus femei este un subiect puternic, dar pentru mine, din tot acest subiect și această zi dedicată nouă, mama este cea mai importantă. Mama este cea mai importantă femeie și cel mai important om din viața mea. Ea pentru mine înseamnă iubire, putere, ambiție, suflet, bunătate, încredere, speranță, cea mai bună prietenă, tot! Ea este definiția femeii pentru mine. O iubesc cel mai tare din toată lumea asta și îmi doresc să reușesc să ajung o femeie și o mamă minunată pentru copilul meu, la fel cum este și ea pentru mine.

Ana Coroi (@doodlingcluj)
Despre Ana am mai scris și cu alte ocazii. A studiat la Universitatea de Artă și Design și locuiește în Cluj de peste 10 ani. Este pasionată de desen și de fotografie, tehnici pe care le îmbină într-un mod unic în arta ei. Inspirația ei vine din cele mai neașteptate locuri și din zonele pe care le găsește prin explorând pas la pas Clujul.

Când soarele începe să mă încălzească, când văd flori la orice colț de stradă, știu că e martie. E prima lună din primăvară, e luna aceea colorată în care sărbătorim și femeile. Pentru că natura prinde viață din nou în perioada asta, eu văd ziua de 8 martie ca o gradină plină cu flori: unele colorate, altele cu forme diverse, unele care abia înfloresc, altele care se ofilesc, unele robuste, parfumate, elegante, iar unele naturale și finuțe. Așa ne văd eu și pe noi, femeile. Suntem în toate formele, culorile și vârstele. Să nu uităm să ne protejăm, să ne iubim și să ne oferim atenție, la fel cum am avea grijă de o grădină cu flori.

Pojum Edith (@pojumka)
Și cu Edith am mai avut ocazia să vorbim în trecut. Stilul ei este unul friendly și colorat, potrivit pentru oameni de toate vârstele. Principala temă abordată în arta ei este natura, loc din care își ia des inspirația.

Chiar dacă această sărbătoare este marcată și prin oferirea de daruri și flori femeilor, eu prefer să văd florile în natură, mai ales că 8 martie este chiar în prima lună a primăverii, lună în care începe să înflorească natura. O zi în natură, alături de cei dragi, de câinele meu, sub umbra copacilor sau în pădure, pe câmpie, ar fi modul în care eu aș sărbători 8 martie și nu numai. Nu este nimic abstract, este o zi petrecută într-un mod plăcut, zâmbind, poate departe de zgomotul orașului și doar cu gânduri bune.

Anita Jambor (@vellumlife)
Anita este freelance illustrator și recent a început să arate lumii lucrările ei, pe care le păstra într-un spațiu restrâns și personal. Temele abordate de către ea sunt conexe naturii și botanicii: plante, frunze, dar și personaje fantastice.

Ilustrez atât prin intermediul pictatului tradițional în acuarelă, întrucât nu am putut nicicum să mă desprind de sentimentul special pe care îl am când țin în mână o pensulă și rezultatul ei final, dar și digital, pe tabletă, asta permițându-mi să fac animații și să mă joc altfel cu coloristica. În majoritatea timpului folosesc culori pastelate, pe care le aleg datorită faptului că reușesc să creeze și să transmită o senzație caldă privitorului. Sursa mea de inspirație? Cărțile cu povești pentru copii, categoric, pentru că au o perspectivă diferită asupra lumii. Îmi doresc ca la un moment dat să pot ilustra cărți sau să fac animații pentru unele deja existente. În ceea ce privește ilustrația pe care am desenat-o cu ocazia zilei de 8 martie (și în care se poate observa preferința mea pentru elemente botanice), consider că aceasta se aliniază perfect atât cu ziua în sine, semnificația ei și starea de spirit pe care o transmite, cât și cu ideea de cadou potrivit. Cred că o ilustrație cu plante valorează mai mult decât o floare care, inevitabil, se ofilește. Arta e nemuritoare.

Alina Chiș (@rue.atelier)
Pe Alina am descoperit-o relativ recent, dar un lucru știm sigur. Este extrem de talentată în ceea ce face. Stilul ei este unul joyful și plin de culoare. Am putea spune că detaliile din ilustrațiile ei chiar fac diferența. Vă lăsăm să vă convingeți singuri.

Am vrut ca ziua de 8 martie să fie ilustrată ca o mică pauză în haosul minții noastre de zi cu zi și să fie ca o bucățică de primavară, o zi în care să ne gândim la cele dragi nouă.

De acest 8 martie, vă lansăm și vouă o provocare: spuneți-i celei mai dragi femei din viețile voastre ce înseamnă pentru voi.

Pentru voi ce înseamnă data de 8 martie?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!