Coronavirus etiquette: Reguli de bun simț pentru a nu ajuta la răspândirea COVID-19 în România

Home $ Articole $ Coronavirus etiquette: Reguli de bun simț pentru a nu ajuta la răspândirea COVID-19 în România

by | Mar 12, 2020 | Articole

Înainte de panică și disperare, some FACTS:
· Coronavirusurile sunt o familie de virusuri zootehnice care provoacă infecții la om și o varietate de animale. Animalele de companie nu sunt considerate momentan surse de îmbolnăvire.
· Infecția cu noul coronavirus (SARS- CoV-2) este o boală cu transmitere preponderent pe cale aeriană astfel: fie prin inhalarea picăturilor mici răspândite de persoana infectată atunci când expiră, strănută sau tușește, fie prin atingerea suprafețelor pe care s-au depus astfel de picături răspândite de persoana infectată și ducerea mâinii la gură, nas sau ochi.
· Mai contagios decât o simplă răceală, cu o rată mai mare a mortalității și o creștere exponențială. La momentul actual nu există un vaccin împotriva virusului, schema de tratament fiind aplicată simptomatic.
· Organizația Mondială a Sănătății a declarat ieri, 11 martie, în contextul răspândirii de cazuri de infecție în aproape toată lumea, că situația generată de noul virus este pandemie. Ultimul caz situat drept pandemie de către OMS a fost în 2009, pentru focarul de gripă H1N1 (gripa porcină).

Știm, este o situație neplăcută pentru toată lumea, însă păstrarea calmului și respectarea normelor de igienă și precauție în această perioadă rămân singura noastră armă în fața acestei provocări. Și, mai presus de toate, nu uitați să fiți oameni, să ajutați și să vă lăsați ajutați la nevoie. Mai jos am detaliat câteva reguli de bun simț pentru a nu ajuta la răspândirea COVID-19 în România.

E o chestiune de bun simț să aveți grijă de sănătatea voastră
Așa că, respectați cu sfințenie regulile de igienă! În mod surprinzător, ele sunt valabile de când v-ați născut și ar trebui să fiți familiari cu ele. Spălați-vă mâinile cât de des posibil și mai ales, de fiecare dată după ce intrați în contact cu suprafețe străine, înainte de masă, înainte de a vă atinge fața. Și mai important, faceți-o în mod corect, adică minim 20 de secunde și nu anulați întreaga operațiune prin atingerea robinetului pentru închiderea apei și contactarea acelorași posibili viruși de care încercați să vă lepădați. După ce v-ați spălat, ideal ar fi să apelați la un prosop de hârtie, de unică folosință, pe care să-l folosiți și la oprirea robinetului.

Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile murdare. Pe cât posibil, nici cu ele curate, pentru a nu crea un obicei. Chiar nu aveți absolut niciun motiv să faceți treaba asta, în general. Nici în cazul în care tușiți sau strănutați, nu este nevoia să duceți mâna la gură, ci doar să o acoperiți, pentru că altfel doar răspândiți viruși în aer. Faceți acest lucru folosindu-vă de pliul cotului sau de un șervețel / o batistă de unică folosință, pe care o aruncați ulterior. Dezinfectați frecvent suprafețele cu care intrați în contact și aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități. Nu beți din aceeași sticlă / pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.

Dacă încă umblați mereu cu banii după voi și evitați plata cu cardul, e timpul pentru o schimbare. Statistic, un număr foarte mare de persoane iau contact cu bancnotele și monedele, transmiterea virușilor având loc, într-o pondere semnificativă, în acest fel.

… dar și a celor din jurul vostru.
Grija principală, a noastră, a tuturor, ar trebui să se îndrepte către protejarea categoriilor vulnerabile, iar aici ne referim la adulți în vârstă cu probleme cardiace sau respiratorii, cu istoric de boli, la bunici și părinți. Toate persoanele sub 55 de ani cu o stare bună de sănătate vor experimenta, conform datelor adunate până acum, o formă de răceala, mai mult sau mai puțin grea, dar pe care o vor depăși cu brio. Ceilalți, din păcate, au un risc mai mare de a ajunge la urgențe, respectiv la terapie intensivă. Pregătirea sistemului medical pentru o astfel de situație este, și la noi, la fel ca în multe alte țări, deficitară. Încercați să-i protejați pe cât de mult posibil, să le limitați ieșirile din casă și petreceți cu ei doar timpul necesar cât să le duceți cele necesare și să vedeți dacă sunt în regulă.

Ajutați, bunătatea nu îmbolnăvește
Pe această cale am dori să aplaudăm inițiativa Institutului Polonez la București, care a adoptat pentru România o mișcare a locuitorilor din Varșovia pentu copiii din Siria, în 2018. Ideea acestora este simplă: cum coronavirus afectează în principal persoanele în vârstă, putem da dovadă de omenie și să venim în spijinul vecinilor lipind pe ușa blocului un afiș de genul celui de mai jos, în care anunțăm că suntem dispuși să mergem la farmacie / cumpărături în locul bătrânilor. Doar tipăriți afișul, introduceți numărul apartamentului vostru / numărul de telefon la care puteți fi găsit și lipiți foaia la intrare.

Cum au zis italieni: no more baci e abbraci.
Fără ”Vai, fată, de când nu te-am mai văzut, *muah muah*”, fără ”Salut, bro” și bătut palma. Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, oricât v-ar fi de dragi și de apropiate, și oricât de siguri ați fi că sunt complet sănătoși. Nu avem niciunul dintre noi, în acest moment, certitudine că suntem 100% în siguranță și nu am intrat deja în contact cu acest virus sau am fi purtătorii lui. Așa că fără pupici, fără strângeri de mâini, fără îmbrățișări și gâdilituri. Demonstrați-vă dragostea cât mai paradoxal posibil și stați deoparte. Mai mult, cei apropiați sunt rugați să nu intre în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specific, iar acestora le este interzis să părăsească casa sau să primească vizitatori. Riscați amendă de până la 20.000lei + dosar penal dacă contribuiți la răspândirea virusului prin încălcarea regimului autoizolării la domiciliu 😊

Faceți un mic efort
Și mergeți pe jos dacă distanța nu e foarte mare sau folosiți modalități alternative de transport (bicicleta / trotineta electrică personală, de exemplu). Urcați pe scări în loc să chemați liftul și să apăsați butoanele care au mai fost apăsate de atât de mulți oameni înaintea voastră. Testați-vă ambiția forțându-vă să faceți abstracție de existența balustradei, nu aveți nevoie de ea nici la urcare, dar mai ales la coborâre. Și puneți-vă mintea la treabă, încercând să găsiți alternative la apăsarea clanțelor și folosirea mânerelor în locuri publice. Sau și mai simplu, purtați un dezinfectant în buzunar și folosiți-l fără jena de a fi judecați.

#StayTheFuckHome
Sincer, e cea mai bună variantă pe care o avem în momentul de față. Evitați ieșirile din casă dacă acestea nu sunt absolut necesare. Cursurile de la facultăți s-au suspendat până în 31 martie, evenimentele din perioada următoare s-au anulat, teatrele, sălile de cinema, muzeele s-au închis, majoritatea dintre voi ați primit permisiunea de a lucra de acasă. Orice alt motiv aveți pentru a ieși din casă și nu reprezintă o urgență sau are caracter extraordinar de important, poate fi reprogramat pentru binele vostru. Dacă sunteți nevoit să ieșiți, încercați să păstrați distanța față de alți oameni (minim 1.5 metri, de preferat) și evitați zonele aglomerate. Apropo, aici găsiți o listă de supermarket-urile care livrează acasă, nu mai dați năvala cu toții în magazine și cumpărați tot ce prindeți.

Nu aglomerați secțiile de urgențe la primul strănut și nu manifestați comportamente agresive față de cei care dau semne de răceală.
Pe lângă venirea acestui COVID-19 la noi în țară, nu uitați că suntem încă în plin sezon al răcelilor. Coronavirus are câteva manifestări specifice, care afectează căile respiratorii inferioare și care pot include: febră, tuse seacă, dificultăți respiratorii, dureri musculare și oboseală. Există și o serie de simptome mai puțin tipice coronavirusului, dintre care enumerăm: tulburări digestive, dureri de cap, acumulare de mucus în și hemoptizie, adică eliminarea de sânge prin tuse. În cazul în care vă curge nasul, strănutați și experimentați durere în gât, semne de infecție respiratorie a căilor superioare, cel mai probabil vă confruntați cu o gripă sau o răceală obișnuită. Sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi.

Dacă manifestați simptome ale virusului / ați intrat în contact cu cineva contaminat, apelați 112
Transferul către spital trebuie să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare. Nu, nu vă urcați în taxi și porniți rebeli spre spital, pentru că riscați să transmiteți virusul șoferului, oamenilor din sala de așteptare, asistentei care vă ia în primire, doctorului care nu e poate pregătit pentru o interacțiune cu cineva infectat. Dorind să vă vindecați pe dumneavoastră, reușiți să ”ajutați” la multiplicarea cazurilor printr-un simplu drum până la spital. Cel mai probabil, în perioada următoare, apelurile către 112 vor fi în creștere, iar timpul de sosire al ambulanței, de asemenea. Încercați pe cât posibil să vă păstrați calmul, infecția are o fază debutantă, ușoară. Dacă aveți nelămuriri referitoare la simptomele virusului sau întrebări, apelați numărul de informare: 0800 800 358.

Declarații false, minciuni și evitarea carantinei. Glumiți?
Cred că, ceea ce nu reușesc să înțeleagă cei care apelează la declarații false, minciuni și alte tertipuri pentru a evita perioada de carantină este faptul că 1. karma is a bitch și 2. COVID-19 are o perioadă de incubație (14 zile, în principiu), timp în care poți fi în completă forță, asimptomatic și aparent sănătos, dar totodată, împrăști cu voioșie virusul celor din jur. Iar în jurul tău e familia, chiar în prima linie, probabil ultimele persoane pe care ai dori să le știi bolnave din cauză că ești inconștient. Folosiți timpul din carantină pentru puțină introspecție interioară dacă vă surprindeți căutând metode de a o evita.

Apropo, nu judecați, nu fiți intoleranți cu cei din jurul vostru, fiți oameni
Pentru fiecare dintre noi, situația este una nouă, nemaiîntâlnită. Unii sunt mai calmi, alții sunt mai speriați. Oricum ar fi, stați departe de cei care afișează o atitudine ignorantă față de situație, ei sunt o categorie periculoasă pentru că sunt o categorie neinformată. Dacă aveți cunoștință că cineva ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o zonă afectată și nu se află în izolare, semnalați acest lucru autorităților. DOAR DACĂ AVEȚI INFORMAȚII SIGURE, NU DACĂ AȚI AUZIT PE CINEVA TUȘIND! Poate s-a înecat omul cu o gumă pe care o mesteca, nu fiți aberanți, vă rog, și nu răspândiți panică în momente care oricum nu sunt ușoare pentru unii.

Nu e cazul de panică aiurea și dezvoltare de fobii, dar e cazul să fim responsabili, informați, atenți. #StaySafe!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!