Tool-uri utile pentru munca remote de acasă #WorkFromHome #CoronaVirus

Home $ Articole $ Tool-uri utile pentru munca remote de acasă #WorkFromHome #CoronaVirus

by | Mar 16, 2020 | Articole

Noi #stămacasă. Nu pentru că suntem extremiști, nu pentru că suntem panicați, ci pentru că la momentul actual e cea mai sigură metodă de prevenție împotriva COVID-19 și un eventual colaps al sistemului medical. Care știți bine că s-ar întâmpla dacă cazurile ar crește în continuare. La acest moment, cei mai mulți dintre voi aveți opțiunea sau sunteți obligați să lucrați de acasă și s-ar putea să vedeți acest lucru ca o provocare, fiind obișnuiți să vă ridicați de pe scaun și să mergeți în sala de ședințe sau să apelați direct la colegul din departamentul vecin pentru soluționarea unei probleme. Trăim vremuri interesante, la care ne adaptăm cum putem.

Astăzi venim în ajutorul vostru cu o listă de (câteva) tool-uri are v-ar putea ajuta în desfășurarea lucrului în regim remote, mare parte din ele recomandate #petestate. Sunt nenumărate, va trebui să vă jucați și voi cu ele și să vedeți care vi se potrivesc mai bine.

Pentru o mai bună colaborare a echipei
Există câteve tool-uri care pot aduce membrii unei echipe împreună, indiferent de locația acestora, și îi ajută să rămână productivi și să get shit done, cum s-ar zice. Slack, de exemplu, vă oferă un canal de comunicare clean, cu o interfață fresh și ușor de înțeles, prin intermediul căreia voi puteți rămâne la curent cu tot ceea ce se întâmplă în echipă și lua decizii în mod rapid într-un sistem chat-like. Distribuiți fișiere, vă vedeți, vă auziți dacă vi se face dor unul de altul. Ba mai mult, prin intermediul canalelor împărtășite, puteți comunica cu echipa partenere din alte firme. Slack se integrează cu diferite servicii și alte aplicații, precum Dropbox, Google Drive, Google Hangouts sau Twitter și se sincronizează pe toate dispozitivele folosite de utilizatori. Trello iar e fain pentru că ține lucrurile într-o ordine impresionantă și fiecare știe în orice moment ce are de făcut și până când, oferind un simț al responsabilității sporit, iar Notion, chiar dacă nu l-am încercat până acum, arată foarte tentant și dotat cu tot ce trebuie. Dacă nu vă plac schimbările foarte bruște, încercați Workplace by Facebook, design-uit special pentru echipe remote, dar care păstrează multe din interfața și modul de utilizare Facebook, deci va fi foarte simplu să-l acceptați în viețile voastre.

Pentru gestionarea documentelor interne
Este foarte posibil să folosiți deja aceste instrumente și la birou pentru o mai bună organizare internă, dar și pentru a avea acces constant la informații care țin de alte departamente. Google, prin aplicația Drive, vă permite să distribuiți fișiere, să oferiți colegilor acces la ele, să creați conținut în Docs, Sheets sau Slides (țineți minte și Google Keep, pentru un suport de luare a notițelor în timpul ședințelor. Tot în categoria aceasta menționăm și Simplenote). Mai e Dropbox, tot un serviciu de stocare și distribuire, care vă permite să vă jucați cu fișiere de mari dimensiuni – prezentări Power Point, fișiere editabile, video-uri etc. Cam pe aceeași idee funcționează și Box.

Pentru monitorizarea timpului
O confuzie foarte des întâlnită în rândul începătorilor este aceea că lucrul acasă ar însemna, în fapt, Netflix and chill, ore în plus de somn și altele din această categorie. În realitate, lucrul acasă începe și el la ora 9-10 și presupune o listă de task-uri sau atingerea unui număr de ore lucrate. Dacă vă grăbiți să afirmați ”ei, de parcă știe cineva cât lucrez eu”, aflați că există instrumente speciale care vă pot monitoriza și raporta cât de mult ați lucrat într-o zi. Pe lângă această muncă de monitorizare, astfel de tool-uri sunt foarte utile pentru că ajută la creșterea productivității, făcându-vă să înțelegeți care sunt task-urile care vă ocupă mai mult timp, ce proiecte vă țin pe loc, unde preferați să vă investiți energia. Toggl este un exemplu în acest sens și funcționează atât manual, cât și automat – setezi timpul timer-ului, dar și Harvest este o opțiune la fel de bună.

Pentru conferințe video
Apelurile video sunt asemenea aparițiilor prezentatorilor de știri la TV: mereu ne vor lăsa întrebându-ne dacă cei din fața noastră poartă pantaloni asortați cu sacoul sau pijamale. Oricum, fie că întâlnirea video cu echipa vă prinde în pat (evitați să lucrați din pat, oricât ar fi de comod – it slowly, but surely destroys the spine), luând masa sau la o țigară pe balcon, e bine să vă bazați pe un tool care nu vă va dezamăgi. Există nenumărate platforme care vă pot ajuta în acest sens, dar noi ne limităm la a-i aminti pe cei care au manifestat și un grad de solidaritate cu acest context în care ne aflăm, pentru că numai bine mai facem o triere a brandurilor. Așadar, amintim:

  • Zoom – a înlăturat limita de participanți într-un call având în vedere situația actuală;
  • Google Hangouts Meets – acces gratis la funcție de video-conferencing Hangouts Meet;
  • Livestorm – toate regiunile impactate de COVID-19 beneficiază gratis de Livestorm Meet;
  • Vectera – acces gratis la toate funcțiile până la 1 iunie 2020;
  • Webex – a extins accesul gratuit (până la 100 participanți) în toate țările, nu doar cele impactate de coronavirus.

Dacă sunteți o mână de oameni și aveți nevoie de o soluție rapidă pentru o întâlnire online, apelați la Webroom, ce oferă o cameră virtuală instant și în mod gratuit, la care au acces full HD video / audio până la 8 persoane. Nu e necesară înregistrarea. Și ca să nu îmi sară nimeni în cap, menționez și Skype, varianta tradițională și cunoscută până și de părinții noștri, folosită pentru chatting, instant messaging, video / voice call.

Pentru ca să nu o luați razna
Și pentru sănătatea mintală a tuturor celor din jur, dar și a voastră, vă recomandăm să aruncați o privire pe munca celor de la GoVox, care oferă în această perioadă gratuitate companiilor cu până la 100 de angajați pentru a afla cum se simt membrii echipei și cum îi pot ajuta, prin extensia GoVox Wellbeing Check In. Instrumentul lor a fost gândit ca să identifice persoanele care au nevoie de asistență pe diverse task-uri, dar e chiar de apreciat cum l-au adaptat în condițiile date. Deja nivelul de anxietate al multora a depășit limitele normale și trebuie să ne amintim să fim oameni.

Îndemnul nostru rămâne acela de a vă informa doar din surse sigure despre subiect și de a trata problema cu calm, dar seriozitate. #StaySafeAndOptimistic, better times are coming.

Voi ce alte tool-uri ați recomanda persoanelor care au mutat lucrul la domiciliu în această perioadă? O listă detaliată și pe care v-am mai arătat-o, găsiți și aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!