Ce fac restaurantele din #Cluj cât stăm acasă

Home $ Articole $ Ce fac restaurantele din #Cluj cât stăm acasă

by | Mar 18, 2020 | Articole, Restaurante

Oficial, toate restaurantele s-au închis. Pe unele le puteți ajuta în continuare, apelând la serviciile lor de livrare sau/și ridicare din locație, altele nu știm când le vom mai trece pragul. Cert este că e de datoria noastră să le fim alături în aceste vremuri de incertitudine, să contribuim cum putem la supraviețuirea business-urilor. Pentru că suntem mereu în casele lor, la mesele lor, nouă ni s-a părut de bun simț să le batem la uși și acum (virtual) și să-i întrebăm cum se descurcă, cu ce se ocupă zilele acestea, și cum îi putem ajuta, inspirați fiind și de acest articol scris de colegii de la DOR.

Lipsa vizitatorilor nu a venit ca o surpriză pentru proprietarii de localuri. Au urmărit cu toții evoluția și premisele acestui virus încă de la începuturile sale internaționale, iar răspândirea sa în Europa a fost cât se poate de previzibilă. Numărul redus al oamenilor în restaurant a punctat, pentru ei, o foarte corectă responsabilitate civică de care au dat dovadă ușor, cu toții. Sigur, pentru majoritatea, închiderea ușilor a venit dintr-un argument moral, înainte ca aceasta să devină o reglementare.

Paul de la Meat Up ne-a spus că, începând cu data de 11 martie, au început să se vadă semnale ale crizei în desfășurare, lumea care le trecea pragul era tot mai puțină, iar vânzările le-au scăzut accelerat, cu mult sub medie. Acestea au fost și motivele pentru care au decis să închidă ușile restaurantului începând de luni și să se axeze exclusiv spre livrare.

Nu dorim să ne supunem oaspeții riscului și o să rămânem închiși pe perioadă nedeterminată. Nu putem decât să sperăm că va fi bine și că această situație nu va ține mult. În ceea ce privește business-ul, noi încercăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a-l menține în viață. Vom avea de suferit din lipsa de lichidități, deoarece nu încasăm aproape nimic la acest moment (majoritatea comenzilor de pe livrare sunt online, iar noi primim banii la mijlocul lunii următoare), iar asta ne va pune puțin în dificultate. Încercăm să ne gestionam banii cât de bine putem pentru a putea depăși cu bine această criză. Am simțit pulsul situației dinainte și am căutat alternative pentru produse, momentan suntem bine pe partea de aprovizionare.

Ce fac angajații de la Meat UP și care este situația lor din acest moment, având în vedere faptul că dinamica locului s-a schimbat, iar volumul de muncă s-a decis considerabil? Paul și Viorica au decis să păstreze doar doi angajați pe partea de bucătărie, care lucrează în regim normal și sunt plătiți ca de obicei. Săptămâna trecută făcuseră o angajare pe postul de ospătar și, dată fiind situația, au decis ca respectiva persoană să nu rămână. De asemenea, cu celălalt ospătar al echipei au convenit să revină când vor redeschide, în această perioadă nefiind plătit.

La DOT, un loc în care ne găseați (indulgent spus) măcar o dată pe săptămână, începând cu 10 martie lucrurile au început să se ducă, în sensul propriu al cuvântului, la vale. Au avut o scădere de 50% a încasărilor, iar până în momentul oficial al închiderii au ajuns la 99,6% scădere, raportată la media de încasări pe zile.

Am avut luni, în data de 16 martie, o ședință cu gașca (=membrii echipei) care a putut fi prezentă. Prima măsură pe care am luat-o, clar, a fost să închidem, înainte cu două zile ca Guvernul României să suspende activitatea în HoReCa. Nu putem pune în pericol sănătatea nimănui. Nici unul dintre noi nu am fost testați pentru acest virus și noi nu putem să testăm persoanele care intră la noi în local. Decizia a fost super ușor de luat. Deocamdată, am dat concediu de o lună la oamenii noștri. Îmi pare rău că am avut colegi proaspăt angajați sau care nu au apucat să lucreze nici măcar un shift la noi. În planul conducerii, înainte de ședință, unul dintre punctele dezbătute a fost, cum să ne ajutăm gașca. Am împărțit deja mai repede cu două săptămâni salariile, am făcut un stoc de alimente la DOT, just in case pentru ei. Ieri am împărțit între noi tot ce era de împărțit ca și produse care sunt perisabile, nefiind mare fani ai congelării. Îi ajutăm cu sfaturi pe probleme de legal, cum să pună problema în caz că au rate la bancă, sau trebuie să își plătească chiriile. – Marian Porumb

We can not stress this enough, dar este foarte important ca și noi, cei de acasă, să ajutăm cum putem supraviețuirea locurilor noastre preferate din oraș. Cash flow-urile sunt foarte importante pentru un business, pentru a putea plăti oamenii din toate lanțurile conectate la acel business. Chiar în această dimineață, cei de la DOT au venit cu o variantă de voucher pre-plătit la ei. Îl puteți achiziționa acum și îl puteți consuma ulterior, când vor trece aceste vremuri grele.

Nimeni nu știe cu adevărat ce va fi. Toată lumea simte că e un freeze la tot, însă cu siguranță nu trebuie privit așa. Situația este grea și va dura. Noi nu am reușit să facem un plan bine pus la punct, încă așteptăm de pe o zi pe alta vești de la partenerul nostru principal, Guvernul României. Până nu aflăm mai multe, să putem conecta piesele în puzzle, nici nu se pune problema să ne facem un plan pentru situația actuală. Încă totul este foarte ambiguu și încercăm să ne adaptăm la condițiile actuale. Deocamdată, singurul lucru pe care îl facem e să ținem legătura în online cu comunitatea care s-a format în jurul nostru. Asta, plus videoconferințe în fiecare seară, cu membrii echipei, prin rotație.

Următoarele luni se traduc prin momente critice pentru cei din această industrie. Lorand, de la Tortelli Pasta Bar, ne-a mărturisit că ei sunt în permanentă căutare de soluții și oportunități pentru situațiile de criză care apar în funcție de desfășurarea problemei. În cazul de față, au încercat să găsească cea mai bună variantă, dar din păcate, au fost nevoiți să ia măsuri drastice legate de echipă și cheltuieli. Au rămas activi cu o parte din echipă și stau la dispoziția celor care au nevoie sau depind de servicii de catering. Au preconizat evoluția și întorsătura pe care au luat-o lucrurile și au reușit să își facă stocurile necesare pentru a menține vânzările (cu un meniu mai restrâns, produse limitate.)

Va fi un parcurs dificil și lung, dar cât se poate preferăm să privim această perioadă ca pe o oportunitate de a reinventa o parte din business, de a lansa produse noi. Pe parcursul ultimei săptămâni am avut mai multe ședințe cu întreaga echipă în care am comunicat situația actuală, care a presupus luarea unor decizii dificile. Noi suntem o echipă unită, astfel că a existat înțelegere. Măsura luată momentan a fost concediul fără plată pentru majoritatea. Din punct de vedere financiar, plata salariilor este la zi. Dar nu putem promite și garanta nimic în viitor.

Noile măsuri luate de guvern, începând de astăzi, 18 martie, le permit să funcționeze exclusiv pe partea de livrări. Și ei, la fel ca toți colegii de breaslă, au închis restaurantul pentru servirea a la carte. Focusul lor se îndreaptă acum spre sănătatea și bunăstarea clienților și a angajaților, tratând cu maximă seriozitate situația.

Cred că cel mai mare ajutor pe care clienții, oamenii îl pot oferi este de a avea încredere în noi, în ceea ce facem, în măsurile pe care le-am luat, să utilizeze serviciile și să comande în continuare preparatele/produsele din industria HoReCa. Să ne susțină pentru a avea la ce se întoarce. Din partea statului ne dorim reglementări pentru amânarea taxelor. Nu ne dorim să fim scutiți de plățile respective, doar să amâne plata lor până când situația ne va permite să reluăm activitățile în condiții optime pentru susținerea unui business.

HealthyLicious s-au extins în urmă cu o lună, deschizând încă o locație la The Office, iar la începutul lui martie aveau planuri să mărească echipa, întrucât se aflau în plin avânt de creștere. Din 10 martie însă, prima zi în care au înregistrat scăderi semnificative, nici nu se pot gândi la următoarele luni, e ceva mult prea incert. Au redus personalul de la 2-4 pe tură la 1-2 pe tură, din cauza lipsei contactului cu clienții, dar și a scăderii volumului. Plata salariilor este prioritatea numărul unu pentru ei. Au păstrat activi câțiva colegi, iar ceilalți au rămas acasă o vreme, speră ei cât mai scurtă. Au și colegi care erau în probe, angajați pentru noua locație, dar la care, din păcate, au fost nevoiți să renunțe.

Cred că e un moment în care trebuie să ne ajutăm unii pe alții, e singura metodă prin care putem rezista ca și comunitate. Cei care au fost la noi și au încredere în ceea ce facem, dar și cei care nu au încercat și sunt curioși, pot comanda preparatele HealthyLicious prin platformele de livrări. Chiar și cardurile cadou cu valoare nominală 100RON pot fi achiziționate prin livrări; acestea nu au termen de valabilitate și vor putea fi folosite după ce trece toată nebunia, când redeschidem pentru dine-in.

Au discuții periodic cu fiecare dintre furnizori și, în principiu, s-au asigurat de disponibilitatea produselor pentru săptămânile următoare. Dacă va fi cazul, vor face pe parcurs mici ajustări în meniu. Își doreau oricum ca, odată cu venirea sezonului cald, să achiziționeze din surse locale ceea ce pot, așa cum au făcut și în toamnă, când au cumpărat de la un mic producător din Ceanu Mare o jumătate de tonă de dovleac, precum și diverse alte legume/fructe de sezon.

Statul va avea multe de făcut în lunile următoare. Pentru mediul de afaceri, pentru micii antreprenori, vitală ar fi scutirea de taxe și contribuții pentru moment, sau cel puțin eșalonarea lor pe o perioadă mai îndelungată. Alte măsuri foarte bune ar fi suportarea directă a concediului pentru unul dintre părinți și a concediilor medicale, suportarea unei părți din salarii cât activitatea este suspendată sau facilități fiscale după ce situația va reveni la “normal”.

Nicolae Crăciun, de la Cimbru, ne-a zis că la el în echipă nici nu se pune problema unor concedieri momentan, țelul fiind acela de a trece cu toții cu bine peste această situație și să ieșim cu capul sus la final. Salariile se plătesc, oamenii rămân la job. Tot el ne îndeamnă să ne gândim mai bine la comunitatea locală în aceste momente, la afacerile mici care au nevoie de susținere pentru a depăși acest impas și să facem alegeri responsabile, să consumăm cât mai mult local.

Ne așteaptă câteva luni grele în viitor, însă vom face tot ce ne stă în putință să rămânem în business. Ne-am mutat toți în bucătăria de la delivery și sperăm că putem susține totul de acolo. Apropo, nu mai acceptăm plata numerar și avem un protocol de predare contactless al pachetelor cu mâncare. Nu am avut probleme, deocamdată, legate de ingrediente. Ținând cont că noi lucrăm cu ingrediente, în principal, de sezon, sper că nici nu o vom avea. Tot ce înseamnă legume și verdețuri – ne aprovizionăm în proporții de 90% local și sper ca și pe viitor să putem accesa aceste produse. Noi am și anunțat, de altfel, că meniul nostru va suferi modificări în funcție de disponibilitatea ingredientelor.

Samsara FoodHouse și-a închis ușile marți, 17 martie, moment până la care grija pentru curățenia spațiului și a tuturor punctelor de contact s-a transformat într-un tic al mâinilor celor de acolo. După închiderea restaurantului, energia lor s-a transferat întru totul pe serviciul și de livrare. Ba mai mult, chiar în această perioadă lucrează la preparatele noului meniu, ce urmează să fie lansat în curând.

Lucrurile nu au voie să stagneze, întotdeauna putem utiliza resursele de care dispunem, iar în acest moment avem parte de una extrem de importantă: timpul. În privința “rulajului de personal”, am ales o variantă drăguță, am zice, prin care majoritatea colegilor și-au “mutat” activitatea de bază și au dat o mână de ajutor acolo unde a fost nevoie. Este o perioadă în care punem și mai mult preț pe înțelegere, empatizăm cu cei din jur și, astfel, toată lumea contribuie la binele general. În tot acest timp, am ținut să avem o comunicare cât mai deschisă atât cu oamenii din interiorul Samsara, cât și cu oamenii de acasă. Considerăm că este un moment optim de onestitate. Avem speranța ca omul, de la persoana fizică la juridic, își va spune cuvântul prin calitatea sa și, astfel, se va ajuta indirect ajutându-l pe cel de lângă el.

Dacă aveți second thoughts atunci când vine vorba de comandarea mâncării sau vă faceți vreun fel de griji, uitați de ele, vă rugăm. Spațiile și vehiculele personalului au parte de dezinfectare permanentă, ingredientele sunt preparate în cele mai atente condiții, la temperaturi adecvate, iar suprafețele de gătit sunt curățate cu materiale și soluții profesionale. Livratorii dispun de mănuși și măști chirurgicale pentru a preîntâmpina orice fel de transmitere în interacțiunea cu coletul. De la volan, la manetele de contact ale bicicletelor și de deschidere ale mașinilor, toate sunt curățate conștiincios. Toată lumea are grijă. Mare.

În perioada următoare va trebui să ne bazăm pe un sprijin comun, să avem încredere unii în alții, să fim îngăduitori cu oamenii de “pe teren” și nu ne referim aici doar la livratori, bucătari și personal HoReCa, ci la toți cei care contribuie la o trecere cât mai ușoară a acestui moment, la medici, farmaciști, lucrători comerciali și așa mai departe.

Voi cum susțineți business-urile locale pe durata acestei crize?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!