10 clujeni vor să salveze lumea: Interviu despre proiectul “Copii vs Pandemii”

Home $ Articole $ 10 clujeni vor să salveze lumea: Interviu despre proiectul “Copii vs Pandemii”

Suntem cu toții la curent cu ceea se întâmplă în lume la ora actuală. Pandemia de Coronavirus este o problemă cât se poate de reală și pe care ar trebui să o tratăm în mod responsabil. În mediul online circulă foarte multe informații legate de acest subiect, iar mulți dintre noi ajungem să ne punem foarte des întrebarea: ce este real?

Așadar, o gașcă de 10 oameni și-au unit puterile și au înființat Copii vs Pandemii, proiect prin care își propun să educe lumea legat de COVID-19 . Situația actuală nu este deloc roz, dar echipa asta faină o face să nu mai pară atât de rea.

Am vorbit cu Marius, unul dintre copiii din echipa Copii vs Pandemii, care mi-a explicat care a fost factorul declanșator și cum a luat naștere inițiativa.

Suntem oamenii care facem Ghibstock, adică oamenii de la asociația Blană!. Trebuia să avem duminică o întâlnire în care să plănuim ce proiecte facem. Apoi a venit toată nebunia asta cu virusul, împreună cu anxietatea și atacurile de panică. Știam că nu mai putem să facem întâlnirea și chiar dacă o făceam online, nu ni se părea că are sens să vorbim despre altceva decât ceea se întâmplă acum. Toți eram într-o oarecare măsură frustrați, pentru că simțeam că nu putem să facem nimic. Pentru prima oară, cumva cel mai bun lucru pe care poți să-l faci e să fii pasiv, să stai în casă și așa îi protejezi pe alții. Voiam să vedem totuși dacă cu pasivitatea asta putem să facem ceva și să ajutăm comunitatea. Ne-am dat seama că cel mai bun lucru pe care putem să-l facem e să educăm. Eram și foarte frustrați de faptul că există atât de mult fake news în online, atât de multe informații care nu sunt adevărate și atât de multe mituri despre ce se întâmplă cu virusul ăsta. Tocmai de aceea la Copii vs Pandemii facem un double-check pe informație înainte să o transformăm în conținut.


Acest proiect a luat naștere pe 15 martie și cu toate astea, a reușit într-un timp destul de scurt să atragă un număr mare de adepți. Marius mi-a explicat mai bine care sunt principiile după care echipa lucrează și care este strategia din spatele vizualului roz-extrem-de-enervant.

Suntem la început și încercăm să punem acum informația de bază, pe care trebuie neapărat să o știm. Urmează ca proiectul să se dezvolte în foarte multe direcții pe tot ce înseamnă parte de comunicare. Cumva pentru asta am folosit 5 teme (adică manifestul războiului pe care-l avem cu virusul), care sunt niște hashtag-uri. Primul dintre ele este #FiiCalm. E super greu să nu ai anxietate și să nu fii stresat, așa că încercăm să venim cu conținut care să arate oamenilor cum pot să treacă psihologic bine prin toată perioada asta, cum să lupte cu anxietatea și cu fricile din perioada asta, orice înseamnă parte de helpline. A doua temă pe care vrem să o abordăm e #StaiAcasă și încercăm să responsabilizăm mai ales tinerii, care chiar dacă nu au simptomatologie, pot fi vectori și pot da mai departe către bunici sau părinți virusul. Încercăm să îi responsabilizăm de înainte să fie obligați să stea în casă, să stea în casă. Cam asta e mantra noastră: să salvezi lumea de acasă. Urmează #RămâiPozitiv, prin care încercăm să aducem știrile bune. Partea a patra e de #InformeazăteCorect. Ultima temă de comunicare și direcția în care merge proiectul e de #SchimbăLumea. Este despre cum reușești, stând în casă, să te implici activ și să ajuți restul comunității, indiferent dacă asta înseamnă să faci cumpărături pentru cineva vulnerabil din blocul tău sau dacă donezi către niște ONG-uri.

Am povestit puțin și despre direcția în care se îndreaptă această mișcare și ce plănuiesc să facă în viitorul apropiat.

Vrem să punem la punct un site, unde să fie o secțiune cu surse de încredere. Vrem să creștem pagina și să avem conținut continuu, adică un capitol de jurnal de pe front în fiecare zi. Vrem să creștem și pe partea de comunicare. Vrem să ne mărim echipa continuu. Încercăm să fim foarte constanți în modul în care comunicăm și pe ceea ce comunicăm. E important să vorbim pe limba oamenilor. Scopul final al proiectului poate sună trist, dar este să ștergem pagina și să scăpăm de culoarea roz, care e culoarea de luptă a armatei.


În caz că vă întrebați dacă puteți contribui, stați liniștiți, căci echipa mai primește copii dornici de schimbare. Singura condiție este să urâți dezinformarea și…să vă placă rozul.

Sunt super mulți oameni care au aderat cauzei și care ne scriu în continuu mesaje că vor să ne ajute, ceea ce e super mișto. Fix din cauză că au venit foarte mulți oameni, vrem să îi lăsăm să ne ajute, pentru că avem nevoie. Vrem să creștem armata copiilor. Avem nevoie de oricine vrea să se implice, care să împărtășească informația și mai avem nevoie de oameni în echipă, căci urmează să lansăm grupul mare de luptă.

Vă mai las un ultim îndemn de la Marius: Join the pink army. Este momentul să ne implicăm cu toții în inițiative de genul, căci numai așa putem face un pas în față către vindecare.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!