Existența a luat o întorsătură ciudată în ultimele săptămâni și fiecare dintre noi încearcă să se adapteze la această situație nouă, necunoscută, în fel propriu. Pentru unii, procesul e unul mai simplu, ne prinde bine lucrul remote de acasă, timpul petrecut cu familia și liniștea generală, alții, însă, nu se confruntă cu o situație atât de ușoară. Chiar zilele trecute v-am povestit una-alta despre cum gestionează câteva din localurile noastre preferate din Cluj lucrurile în perioada aceasta, iar mai apoi despre cât de afectați sunt barmanii și ospătarii, oameni care s-au văzut nevoiți să meargă acasă în urma suspendării recente a activității restaurantelor, barurilor, cafenelelor și cluburilor.
Dincolo de numărul de morți și bolnavi, virusul are o componentă economică importantă, împiedicând oamenii să mai profeseze, implicit să aibă o sursă de venit, să se susțină. Astăzi ne îndreptăm atenția către o altă comunitate lovită din plin de ravagiile făcute de COVID-19 în drumul său: scena de artiști și djs. Ca măsură de precauție în lupta contra răspândirii virusului, cluburile au fost închise, petrecerile și evenimentele interzise, festivalurile sunt în expectativă momentan, dar deja ne confruntăm cu anulări (AWAKE Festival ☹) sau amânări (Concursul Internațional Jazz in the Park ☹) la nivel național. Nu știm pentru cât timp vor rămâne în picioare restul evenimentelor muzicale programate pentru vara 2020. În categoria celor afectați de acest aspect intră atât artiști, cât și case de producție, agenți, promoteri și organizatori.
Este, din nou, datoria noastră să-i sprijinim în aceste timpuri pentru că, altfel, riscăm să nu mai existe o scenă în momentul în care vom ieși din case și va dura mult mai mult până să-și revină. Direct spus, riscăm să ne pierdem unul dintre cei mai buni prieteni, refugiul, speranța, bucuria, nerăbdarea – muzica, prin dispariția oamenilor care o creează. Lunile următoare vor fi complicate pentru mulți, dar sunt câteva lucruri pe care le puteți face, atât din postura de fani, cât și din cea de artiști aflați în dificultate. Le enumerăm în cele ce urmează, inspirați fiind de mișcarea Save our scene lansată de Resident Advisor.
Skip de refund. Majoritatea evenimentelor vă oferă posibilitatea de restituire a banilor în cazul în care acestea sunt anulate / reprogramate în urma amenințării COVID-19, iar procesul e unul foarte simplu. Cu toate acestea, gândiți-vă de două ori înainte de a o face, mai ales dacă vorbim de sume moderate, 50-100lei, și vă permite situația voastră financiară. Pentru evenimentele mici (care-s multe, faine și ne-au făcut multe zile mai bune), criza actuală ar putea marca dispariția lor definitivă. Cele programate pentru lunile martie-aprilie erau în prag de susținere, cu (cel mai probabil) toate pregătirile în stadii avansate, furnizori plătiți, oameni care au muncit și trebuie remunerați. În măsura în care puteți, uitați de refund.
Cumpărați muzică și merchandise. E un gest mic, care poate face o mare diferență multiplicat în cadrul unei comunității. Pentru artiști și djs – acum e momentul să vă scoateți arta, muzica la vânzare, să o urcați pe toate platformele și să o promovați. Sunteți mereu prinși cu diverse gig-uri, plus creație, bazându-vă pe promovare prin apariții. Trebuie să vă adaptați în situația actuală și thank God we have Internet pentru că aveți varianta slavă Domnului prin care să vă expuneți munca. Nu e varianta ideală, știm, dar e tot ce avem momentan. Existența unor record shop-uri și platforme digitale, precum Bandcamp, se dovedește a fi extrem de utilă în acest context.
Participați la evenimente virtuale. E simplu, e ușor, o puteți face de pe canapea și, partea cea mai bună e că nici nu trebuie să vă faceți griji în privința outfit-ului – toată lumea se va prezenta, cel mai probabil, în pijamale. This is definitely my type of party! DJ set-uri și live performances din cluburi goale, studiouri sau dormitorul artiștilor au împânzit Internetul în ultimele zile și vor continua să apară. E simplu pentru noi să lăsăm un video să curgă pe fundal, cât citim o carte sau ne numărăm firele de păr din cap și înseamnă enorm pentru cei care mixează / cântă. Pentru că, deși sunt singuri, există un public, există un feedback. În viitor, aceste apariții live ar putea constitui o sursă de venituri pentru spații, artiști și promoteri. The Social Distancing Festival e iar o chestie tare, o platformă cu streamed events from all over the world.
Creați rețele de suport pentru artiști și djs. Este foarte important să nu uităm că nu suntem singuri în fața acestei pandemii. În acest moment, artiștii, învățați să fie în mijlocul oamenilor în permanență, se confruntă și cu o încercare psihică. Au nevoie să vorbească atât cu colegi de breaslă, care le împărtășesc aceleași frici, dar și cu oameni care așteaptă să reapară pe scene sau în spatele pupitrului. E important să le oferim încurajările noastre, să simtă că sunt așteptați, că munca lor contează, pentru a nu dispera în solitudine. Ca artiști, gândiți-vă că azi puteți fi voi cei care aveți nevoie de un umăr (virtual, vă rugăm păstrați distanța de minim 1.5metri), mâine sunteți voi umărul pentru cineva care vede doar trenul la capătul tunelului. Fiți oameni. Am mai spus-o, o mai repetăm.
Faceți o donație. Cât de mică. Nouă ne-a plăcut mult inițiativa aceasta, intitulată ”The Creator Fund” inițiată de cei de la ConverKit și credem că s-ar putea implementa și la noi cu succes. Practic, ei au creat un fond de 50.000 de euro inițial (ce a crescut ulterior la 154.000 euro datorită donațiilor din partea companiilor) pentru a-i ajuta pe cei la ananghie din industria creativă în aceste momente. Se acceptă cereri online, prin completarea unui formular în care se menționează de ce sumă este nevoie, pentru ce (nevoi medicale, pentru creșterea copiilor, rate, cumpărături) și cum vor fi folosiți banii. O persoană poate primi maxim 500euro. Very cool idea, really.
Credem că este un moment propice ca brandurile să iasă în față, prin implicare, căci rețelele de solidaritate sunt vitale în acest moment. Global Records este alături de artiștii și instrumentiștii cu care lucrează și alocă un buget de 100.000 de euro pentru depășirea acestei perioade dificile. Casa de discuri colaborează în mod curent cu peste 50 de artiști interpreți acompaniatori (chitariști, toboșari, basiști etc) și vine în întâmpinarea acestora prin asigurarea plății în avans a doua show-uri pe lună, în lunile aprilie și mai 2020. În plus, ei oferă o sponsorizare în valoare de 25.000 de euro pentru spitalele din România și cadrele medicale din prima linie.
Nu doar cei din domeniu se implică și avem deja exemplul BRD Groupe Societe Generale, care pe lângă faptul că vor aloca în perioada următoare 2 milioane de lei pentru a asigura echipamente medicale către spitale, vor începe un program de susținere a artiștilor independenți. Împreună cu Fundația9, aceștia pregătesc un program de granturi pentru a permite continuarea creării de conținut cultural, dar și conectarea artiștilor cu publicul larg.
Dacă sunteți la curent cu alte inițiative de interes legate de acest subiect sau aveți alte idei, noi le așteptăm cu mare drag. Articolul de față este work in progress și vă încurajăm să ne contactați dacă aveți sugestii.