Facultatea acasă – o dublă perspectivă: profesori și studenți

Home $ Articole $ Facultatea acasă – o dublă perspectivă: profesori și studenți

by | Apr 6, 2020 | Articole, Student

Oricât de mult ne-am dorit la un moment dat să avem un weekend prelungit, ei bine…cu siguranță cu toții ne retragem vorbele. Când universitățile din Cluj au renunțat la activitatea didactică desfășurată față în față, începând cu 13 martie, studenții și profesorii nu știau neapărat cum va fi această perioadă de învățat de acasă. Am vorbit cu câțiva studenți și profesori de la universitățile din Cluj pentru a vedea cum gestionează situația, ce e diferit, și cum cred ei că vor evolua lucrurile.

Saul Pop e fotograf și profesor la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai și, în ce privește tranziția la online, declară că e fericit că facultatea sa e una foarte modernă atât în gândire, cât și în modul de organizare.

Personal îmi lipsește interacțiunea „face to face” cu studenții, îmi lipsește efervescența grupului cred. Domeniul fotografie de presă presupune foarte multă muncă de teren așa că înaintea începerii semestrului am pregătit multe activități practice care evident nu mai pot fi realizate. Și eu și studenții mei ne folosim de fotografie pentru a documenta viața, experiențele și chiar emoțiile de zi cu zi în perioada pandemiei de Coronavirus. Nu e un scenariu ideal însă cred cu tărie, iar fotografiile pe care le primesc nu fac altceva decât să îmi confirme speranța, că la finalul acestei perioade vom fi evoluat ca oameni și ca profesioniști.

Tot la FSPAC este profesor și Dorin Spoaller, care, la fel ca Saul, e încântat că studenții s-au adaptat relativ ușor la situația actuală.

O problemă a fost numărul mare de platforme pe care am început să le utilizăm și asta dus la panică în rândul studenților. Următoarea perioadă va fi lungă, însă pe măsură ce toată lumea se obișnuiește cu noul mediu de predare va deveni din ce în ce mai ușoară, iar situația în care ne aflăm va ajunge să fie normalul.

Andreea Zaharia, studentă la Facultatea de Psihologie, credea că a urma o facultate în regim ID ar fi cel mai lejer lucru.

Cursuri online la care poți lua parte în pijamale, mult timp liber etc. Acum, iată-mă aici, pierdută între cinci platforme de e-learning, sute de poze prost făcute cu materialul bibliografic și gânduri anxioase despre cum va decurge un examen online. Mi-e dor să stau cu orele într-un amfiteatru!

Majoritatea cursurilor se desfășoară cu ajutorul Google Classroom, aflăm de la Simona Ștefan, profesoară în cadrul Facultății de Psihologie.

Am creat pentru fiecare curs un modul în Google Classroom, unde fac anumite anunțuri, încarc materiale și dau sarcini individuale (studenții le încarcă tot în plaformă). Platforma permite și oferirea de răspunsuri la întrebările studenților. Am trimis înregistrări ppt cu voce pentru unele cursuri, iar în alte cazuri am organizat întâlniri pe Google Meet cu studenții și am predat live. Există și varianta înregistrării acestor prezentări. La o materie care presupune activități live (Autocunoaștere) am optat pentru sarcini individuale online (cu feedback personalizat) și organizarea de grupuri de discuții online. De asemenea, am colaborat cu studenții în vederea elaborării unor studii, crearea unor platforme de psihoeducație online, dezvoltarea de materiale cu conținut psihologic etc.

Studentă la Facultatea de Studii Europene, Denisa Mentea recunoaște că, pentru ea, totul e destul de stresant.

Având în vedere că până acum am făcut doar un singur curs online și pe lângă asta, avem cursuri la care profesorii nu ne-au dat nici de lucru. Nu știu la ce să mă aștept în sesiune, pentru că simt că în momentul ăsta nu am habar nici de 50% din materie.

Dacă ați crezut cumva că la Facultatea de Matematică și Informatică lucrurile sunt mai roz, ei bine, Mălina Crudu ne spune că, deși stă acasă, cursurile așa i se par mult mai solicitante.

Încerci din greu să ai un ritm, să lucrezi, să fii autodidact, să nu rămâi în urmă dar în același timp te stresează situația actuală și incertitudinea zilei de mâine. Zilele trec într-un ritm bizar și te trezești că îți este dor să ai ore de la 8 în FSEGA. Cumva toată această izolare te face să realizezi cât de mult ar fi trebuit să apreciezi rutina de student pe care o aveai.

De la aceeași facultate avem parte și de perspectiva unui cadru didactic: Adriana Guran este lector universitar și crede că cerințele și predarea rămân la fel.

Suntem mai disponibili să oferim sprijin în realizarea sarcinilor. E nevoie de soluții pentru studenții din zone rurale cu dificultăți de conectare la internet. Un dezavantaj e faptul că nu există o delimitare clară a activităților casnice și profesionale, acasă suntem înconjurați de copiii noștri care înțeleg parțial că suntem „la serviciu”.

Am aflat de la Andra Mocanu că la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș Bolyai s-au început pregătirile pentru implementarea unor platforme pentru examenele parțiale.

Am mutat majoritatea cursurilor în online; folosim platformele deja consacrate, dar e dificil pentru că suntem mulți. Avem chiar mai multe sarcini de lucru decât înainte, și uneori volumul de muncă poate deveni copleșitor. Profesorii sunt foarte înțelegători și ne întreabă la fiecare curs cum suntem, iar noi, colegii, vorbim zilnic pe grupurile noastre. Cu toții trecem prin ceva fără precedent și învățăm din mers cum să gestionăm situația.

Și la Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Tehnice activitatea didactică s-a mutat în online; Anelisa Atudosiei ne spune:

Unele facultăți pot merge înainte așa, în schimb cele care sunt bazate mai mult pe practică, ca și cea la care sunt eu, ar fi mai bine să se desfășoare față în față. Avantajul e că fiind acasă te poți trezi cu 5 minute înainte de curs, dar dezavantajul e că unele lucruri se înțeleg mai bine față în față.

O părere similară cu a Anelisei e și cea a lui Noemi Szakacs, de la specializarea Finanțe și Bănci din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.

Nu a fost atât de greu să ne adaptăm la modalitatea asta, mai ales că nici nu avem cursuri online. Cred că dacă lucrurile nu se vor rezolva, va trebui să dăm examenele online (probabil ar fi foarte ciudat). Se poate face facultate așa „la distanță”, dar mie nu îmi place ideea. E diferit când ești acolo la cursuri, când comunicăm cu profesorii, cu colegii.

Roland Maneasz, de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, crede că avantaje nu sunt în situația în care ne aflăm.

Eu sincer n-aș putea să fac facultate de acasă, este prea plictisitor. Lecțiile la cursuri altcumva le înțelegi daca iei parte la ele într-o sală, și nu pe internet.

Ioana Furtună e studentă la Facultatea de Business și ne-a zis că îi e mult mai greu să își mențină concentrarea.

Următoarele două luni vor fi din ce în ce mai complicate deoarece se acumulează materie, proiecte și teme… și este mult mai greu să lucrezi la un proiect de echipă online și să îl și prezinți.

Dragoș Păun este profesor la această facultate, și ne împărtășește că:

Un om de business trebuie să aibă alternative la mișcările din piață, și acest lucru îl predăm și noi studenților. În acest moment, pregătim la nivelul facultății soluții astfel încât toate evenimentele viitoare să fie transferate în mediul online. Ne este dor de studenții noștri, am dori să îi vedem dar știm că în acest moment cel mai bun lucru este să respectăm distanțarea socială. Rezumând, sperăm cu toții să revenim la orele tradiționale, dar nu vom fi nepregătiți.

Așadar, situația actuală nu îi încântă nici pe profesori, nici pe studenți. Cu toții am fost nevoiți să ne adaptăm unor condiții de lucru cu care eram mai mult sau mai puțin familiarizați, cu toții trebuie să ne îndeplinim sarcinile cu succes, deși unele lucruri sunt diferite. Astfel, ca lucrurile să decurgă într-un ritm cât se poate de normal, ambele părți fac sacrificii și compromisuri pentru ca procesul educațional să nu fie adaptat.

Pentru ca totul să fie firesc când ne vom întoarce fiecare la birourile și rolurile noastre, trebuie să colaborăm acum și să luăm în serios activitatea de acasă. Deci, ia-ți cămașa (de la brâu în jos știm că ești în pijamale, e okay), asigură-te că ai laptopul încărcat și participă la cursurile acelea pe Zoom. Și pe Google Classroom. Și pe Skype.

Cum decurg cursurile online la facultatea ta și cum gestionezi perioada asta? Scrie-ne pe Insta.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!