Interviu cu Ioana Costaș, directoarea delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca

Home $ Articole $ Interviu cu Ioana Costaș, directoarea delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca

Îmi amintesc că la începutul pandemiei și în momentul în care am realizat că urmează să petrecem câteva săptămâni în casă, am făcut o listă de ”to do” pe care am trecut tot felul de lucruri pe care îmi imaginam că le-aș putea face în perioada asta: cursuri online în domeniul meu, să învăț o limbă străină de la zero, să văd nu știu câte documentare, să citesc nu știu câte cărți. A durat destul de puțin timp până mi-am dat seama că programul de lucru nu s-a schimbat dramatic și nu am vreme de toate astea, plus că ”I don’t have to make the most out of a global pandemic” și implicațiile emoționale ale momentului te cam încetinesc. Dar tot mă încăpățânez să mă țin de listă – măcar în weekend, că și așa nu merg nicăieri.

Probabil că mulți dintre voi v-ați trezit cu o mulțime de timp liber în brațe. Și probabil că v-a dat ideea aceasta cu limba străină prin cap, fie că vorbim de învățarea bazelor, aprofundarea ei sau pregătirea pentru obținerea unui certificat pe care l-ați tot pus pe hold. Cei de la Institutul Francez și-au mutat activitatea în online și vă oferă câteva oportunități faine în perioada aceasta, iar despre asta ne-a povestit mai multe Ioana Costaș, directoare delegată a Institutului.

Întreaga criză generată de Covid-19 ne-a provocat să fim mai creativi și să ne readaptăm metodele de lucru. Grație mobilizării întregii echipe, am reușit să propunem, în timp scurt, o veritabilă ofertă online ce acoperă toate domeniile noastre de activitate: cursuri de franceză și ateliere de conversație cu nativi, bibliotecă digitală, ateliere de povești pentru copii, evenimente artistice, concursuri pentru studenți etc. Prin intermediul rețelelor noastre de socializare, publicul descoperă sau redescoperă ceea ce facem, într-o altă dimensiune și are o mulțime de oportunități să profite de timpul #deacasă într-un mod pozitiv și creativ.

Odată cu trecerea activității lor în mediul online, au lansat un nou produs – cursuri de franceză destinate adulților, accesibile pe platforma Moodle dezvoltată de colegii lor de la Institutul Francez din Madrid. Aceste cursuri propun un parcurs interactiv ce vizează toate competențele lingvistice și care este însoțit de o întâlnire săptămânală cu un profesor-tutore. Platforma e deschisă tuturor doritorilor, deci nu e nevoie să cunoașteți, în prealabil, limba franceză. Durata unui modul diferă în funcție de nivel : 6 săptămâni pentru începători (A1 și A2), respectiv 7 săptămâni pentru intermediar (B1 și B2).

Studiul individual se poate efectua în orice moment, 24h din 24h, 7 zile din 7. Pentru o formare cât mai eficientă, noi recomandăm cel puțin 6 ore pe săptămână de antrenament pe platformă. În completare, cursanții stabilesc împreună cu profesorul-tutore întâlniri săptămânale pe Skype sau pe Zoom. Pe tot parcursul formării, vor fi asistați de un profesor care va oferi regulat indicații, răspunsuri, va corecta și va face recomandări individuale. În afara faptului că este o soluție ideală de a învăța franceza la distanță, avantajele formării propuse de noi sunt multiple: accesul non-stop la toate tipurile de conținut de pe platformă, adaptarea ritmului de învățare la nevoile cursanților, consiliere și suport constant din partea profesorului-tutore. Este esențial de reținut că nu este vorba de o simplă aplicație de exerciții autocorective online, ci de o veritabilă soluție integrată și completă de învățare a limbii franceze.

Dacă sunteți deja familiari cu limba franceză, atelierele de conversație cu profesor nativ sunt varianta cea mai potrivită pentru voi. Aceste ateliere reprezintă unul din principalele atuuri ale Institutului Francez pe piața cursurilor de limbi străine și se adresează adolescenților și adulților. Participanții trebuie să aibă un nivel de începător spre intermediar (A2+), pentru a putea participa și a-și dezvolta, în același timp, competențele conversaționale în franceză.

Atelierul are loc pe Skype și durează 2 ore, iar noi propunem două variante de orar: miercuri între 17.00 și 19.00 și vineri între 10.00 și 12.00. Scopul unui atelier este de a determina participanții să își exerseze cunoștințele de franceză de acasă, discutând cu alți participanți pe baza unor teme care acoperă domenii de interes și de actualitate, dar și de cultură și civilizație franceză. Este vorba de o abordare dinamică și interactivă a limbii, prin exerciții, dezbateri și jocuri de rol, în urma căreia cursanții acumulează cuvinte și expresii utilizate în viața cotidiană.

Profesorul nativ are atât un rol pedagogic, cât și unul de persoană-resursă. Pe de-o parte, este cel care conduce discuția, animă grupul, corectează pronunția, îmbogățește lexicul. Pe de altă parte, profesorul propune subiecte și materiale autentice extrase din presă, cărți, filme, rețele de socializare, pe baza cărora are loc procesul de conversație și de asimilare a cunoștințelor de către participanți. Dincolo de beneficiile lor lingvistice, atelierele de conversație cu nativi propun o adevărată imersiune culturală în ceea ce reprezintă Franța de azi.

Pe lângă platforma de cursuri și atelierele de conversație cu profesor nativ, continuăm cursurile de copii online (Skype sau Zoom), iar pe rețelele noastre de socializare vă propunem o întreagă serie de activități și materiale distractive, culturale și educative în același timp. Suntem în a treia săptămână de când transpunem online atelierele de la mediatecă dedicate copiilor. În fiecare joi, invităm copiii pe pagina noastră de Facebook la un atelier de poveste bilingvă cu Solène, animatoarea atelierelor noastre “Bonjour bébé”, care intră într-un dialog savuros cu fiica ei, Simone. Atelierele cu Solène și Simone se bucură de un real succes, ajungând la copii și părinți din țară, dar și de peste hotare.

Nu sunt uitați nici pasionații de lectură care pot testa gratuit până în 30 mai mediateca lor digitală, unde găsesc peste 200.000 de documente, de la cărți, la reviste, la muzică, la documente audio și video, din toate domeniile.

La fel ca și până acum, acordăm o atenție specială culturii și sectorului cultural, în speță celui independent care este puternic afectat în această perioadă. Pentru a ne reafirma angajamentul față de cultură și solidaritatea cu artiștii, am lansat un proiect de telerezidență cu actorul și regizorul Julien Daillère. Este vorba de un proiect artistic colaborativ la distanță prin care facem apel la creativitatea și sensibilitatea publicului care este invitat să îl sune pe Julien și să imagineze împreună scenarii pozitive post-criză. Pe baza conversațiilor telefonice avute, în română sau franceză, Julien va crea o serie de texte pe care le va performa în 15 aprilie pe pagina noastră de Facebook.

Iar pentru pasionații cinefili, apelul pentru competiția românească a Festivalului Internațional Très Court este prelungit până în 30 aprilie. Puteți trimite, așadar, filme de maxim 4 minute create cu un smartphone sau cu o cameră video pentru a le arăta lumii întregi, dar mai multe detalii găsiți pe site-ul festivalului.

Paleta noastră de activități online este una extrem de generoasă, prin urmare, vă încurajez să o descoperiți și să transformați această perioadă de izolare și distanțare socială într-una de formare și dezvoltare personală. Dacă știți franceză, vă provocăm să vă actualizați cunoștințele într-un mod dinamic și interactiv, iar dacă nu, să faceți cunoștință cu limba și cultura franceză prin ofertantele activități pe care le propunem.

Este un bun moment să #stați acasă și să descoperiți o nouă pasiune care va duce, mai apoi, la noi oportunități, fie personale, fie profesionale. Durează un click să încercați. Vă tentează?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!