Antreprenori din Cluj în vreme de pandemie: Prototip Studio, Iris Delice, Komiti

Home $ Articole $ Antreprenori din Cluj în vreme de pandemie: Prototip Studio, Iris Delice, Komiti

De când ne știm, statul acasă a fost asociat cu odihna, cu momente libere, de pauză. Coronavirus a schimbat puțin lucrurile. Bine, puțin mai mult… spre de tot. Acum am mutat acasă toate activitățile posibile și ne oprim când ne amintim. Avem birou în colțul din stânga a camerei și câteodată stăm peste program, sală de sport e între pat și televizor (chiar și așa, uneori tot nu ajungem pe la ea), date-urile cu partenerul au loc în bucătărie sau pe balcon dacă sunteți super norocoși (să aveți balcon sau să vă mai suportați, încă). Zilele sunt pline pentru cei mai mulți dintre noi, fie că suntem studenți, oameni care lucrează de acasă, antreprenori, artiști etc. Și este așa pentru că ne-am adaptat. Pentru că lenevitul pe canapea nu e o opțiune demnă de luat în considerare pentru o perioadă mai lungă de… 7 zile, dar mai ales pentru că trebuie să mergem înainte, chiar dacă o facem în moduri diferite față de cum eram obișnuiți. Pentru a vă convinge de acest lucru, pornim o serie de articole și povestim cu mici antreprenori din #Cluj despre cum li s-a schimbat business-ul din februarie și până acum și ce fac acasă.

Primii cu care am vorbit au fost cei de la Prototip Studio, birou de arhitectură şi design ce activează din 2013 în Cluj Napoca. Schimbarea majoră de care s-au lovit a fost aceea că echipa a început să lucreze separat, însă au un mod flexibil în a aborda lucrurile, în general, și nu le-a fost greu să înțeleagă contextul și să se adapteze. Fiecare e cu skill-urile lui, și chiar dacă nu își dau titluri neapărat, se cunosc destul de bine astfel încât să știe cine ce poate face.

Suntem 3 asociați, Ioana Goția-Ciurea, Bogdan Goția și Mihai Veg, și fiecare dintre noi se implică în fiecare proiect, chiar dacă responsabilitățile se împart. Starea de urgență a sistat o parte din proiectele în desfășurare și am continuat într-un mod diferit să coordonăm de la distanță lucrările care au rămas pe rol, într-un mod mult mai lent În contextul dat, ne-am găsit și o nouă preocupare și am dezvoltat un model de viziere. Ne-am unit forțele cu Paul Pitea de la Young Media și am pus pe picioare în 2 zile o linie de producție pentru viziere dezinfectabilie și cu un design eficientizat în urma feedback-ului medicilor. Până în prezent s-au produs 13 000 de viziere și este foarte important de menționat că totul a fost posibil cu susținerea comunității, a asociațiilor Vedem Just, Beard Brothers, Viziere.ro și Un singur Cluj. Mulțumim!

În aprilie 2019, totul era pe fast-forward în echipa lor. A fost una din cele mai aglomerate luni de anul trecut, tocmai se mutase în noul studio după 3 luni de amenajare a acestuia și urmau proiecte care aveau să se concretizeze în timpul verii (poarta pentru Jazz in the Park, mobilier pentru Electric Castle, design interior pentru două proiecte rezidențiale, un spațiu de coworking și OO Eyewear). Anul acesta, aprilie a fost la fel de agitat, însă cu totul alt tip de agitație.

Proiectul vizierelor a însemnat și zile întregi în call-uri cu oameni care doresc să ajute, în principal colaboratori, într-un spirit comun bazat pe o încredere și o solidaritate pe care nu o mai simțisem de mult timp. Avem o credință comună la Prototip Studio în ceea ce privește viitorul: că lucrurile sincere vor avea întâietate, că oamenii vor învăța să pună preț pe ce e important, că trend-urile nu se vor mai naște gratuit, consumând în neștire resurse, ci va exista o responsabilitate a cumpărătorului și a producătorului. În direcția asta ne dorim să mergem cu viitoarele proiecte, în care să producem local, cu și pentru comunitate. De la spații amenajate pe măsura nevoilor, la proiecte cu impact social, la produse care să încurajeze economia locală. Simțim că mereu am făcut asta într-un fel sau altul, dar e un timp bun pentru a transparentiza colaborările și a le încuraja.

Consideră că e un moment bun de experimentat și se bucură de el, mai ales că lor le-a plăcut mereu să facă asta, ba chiar au o categorie de astfel de proiecte pe site. În paralel cu munca zilnică, fiecare petrece timp documentându-se pentru proiecte care să se adapteze la un viitor unde lucrurile vor avea impact prin autenticitatea și sustenabilitatea lor.

Am perceput timpul acesta în izolare și ca pe o oportunitate în a regăsi un ritm natural al lucrurilor, în primul rând, de reevaluare chiar a unor aspecte de bussines. Nu ne putem plictisi, deși încercăm să practicăm și asta. Acum fiecare dintre noi și-a luat timp pentru cursul de artă contemporană, de design parametric sau alte proiecte care așteptau pe raftul imaginației de o veșnicie.

Mai apoi ne-am îndreptat atenția către băieții (și Anita) de la KOMITI, o agenție media full-service reprezentată de un comitet de fotografi dedicați pasiunii lor. Lucrau mult cu domenii care acum sunt închise sau puse pe pauză, iar multe din locurile unde își desfășurau jobul presupunea interacțiune cu mai mult de 3 persoane. Acestea fiind spuse, în cazul lor, momentan, nu mai există business în proporție de 99%, conform spuselor lui Vlad Cupșa, co-fondator al grupului.

În intervalul 2019-2020 am avut o evoluție bună și constantă, ceea ce ne-a dat speranțe că vom continua cel puțin la fel pentru 2020-2021. N-a fost să fie, după cum știm cu toții. În prezent, încă discutăm direcții spre care putem dezvolta business-ul pentru ca el să nu fie la fel de afectat de pandemia ce nu va dispărea pentru următorul an, poate chiar doi. Depindem mult și de reglementările guvernului pentru a ne putea dezvolta spre o direcție sau alta.

Cât timp #stauacasă, toți urmăresc webinare și masterclass-uri pentru nevoile fiecăruia. Pe lângă asta, se delectează cu filme, seriale, cărți și podcasturi, din care cred ei că pot apărea mereu idei pentru următoarele proiecte. În această perioadă au încercat să găsească idei de promovare al unui mindset pozitiv. Lucrează împreună folosind mai mult platforme online pentru a împărtăși experiențele fiecăruia, dar și rezultatele la proiectele în care lucrează. Ce le-a ocupat mare parte din timp au fost proiectele cu ilustratori #stămacasă, cel cu designeri #savethesummer și site-ul potiesidincasa.ro.

Am decis împreună să nu avem angajați în șomaj tehnic, ci ca fiecare să lucreze pe proiecte ce le dezvoltăm noi pentru noi, în idea să dezvoltăm skill-uri și să putem continua pe o panta ascendentă cu proiectele odată ce putem ieși din casă. Probabil cea mai mare realizare a noastră în contextul actual a fost faptul că am reușit să dezvoltăm proiecte creative, deși eram toți afectați emoțional de ce se întâmpla în jurul nostru. Pe viitor, sperăm să devenim agenția numărul unu când vine vorba de proiecte naționale implicând un număr mare de artiști.

Ne-am interesat și ce fac cei de la laboratorul de cofetărie Iris Delice, dar mai ales deserturile incredibile pregătite acolo. Ei au reușit să se adapteze cu brio situației, dar ne-au spus că au avut și un mix de factori care i-au favorizat în procesul de adaptare: nu sunt mulți angajați, nu au chirie pe centru, nu au spațiu de vânzare în care să fi făcut investiții majore. De asemenea, i-a ajutat foarte mult faptul că au un public foarte loial. Au muncit mai bine de un an pentru a-și consolida o comunitate și rezultatele se văd.

Pentru industria ospitalității, lunile ianuarie și februarie sunt oricum mai grele, așa că am trecut dintr-o perioadă low, într-o perioadă și mai low. Primele două săptămâni din pandemia oficializată au adus o scădere drastică în comenzi, apoi s-au mai liniștit lucrurile. În mare nu s-a schimbat mare lucru: suntem aceeași echipă, aceeași oameni, laboratorul a rămas la fel. Ne-am reconfigurat meniul, ca să fie mai potrivit cu vremurile (oricum aveam în plan să adăugăm partea de patiserie anul acesta) și am început să livrăm acasă, ceea ce nu făceam înainte, dar vom continua să facem după ridicarea lockdown-ului.

Lucrează în același mod ca înainte, curățenie se făcea la fel și în perioada ante-pandemie. Se mai ridică comenzile din laborator doar foarte rar și au îmbunătățit igiena la livrare conform noilor direcții, însă aceste lucruri sunt normale și asumate de către cei care lucrează în industrie.

Echipa noastră lucrează în aceeași formulă, atât că acum avem produsul structurat în mod diferit. Am lansat o serie de cutii (Happy Box) cu un mix de produse potrivit pentru consumul acasă și în familie. Ne-am dat seama la începutul crizei că, dacă nu ne adaptăm produsul, nu o să supraviețuim. Deserturile par să fie primul lucru la care renunță oamenii. Așa că, am adăugat zona de patiserie (pâine, croissante, pain-au-chocolat, tarte cu brânză), pentru că am considerat că asta e nevoia din piață.

Happy Box-urile au fost primele idei, însă lucrurile nu s-au oprit aici. Săptămâna aceasta au lansat o cutie pentru băutorii de cafea (un parteneriat cu Vasi de la Let’s Coffee) și livrează oamenilor un combo: patiserie și cafea de specialitate. Au început să facă macarons și plănuiesc să le adauge în meniu, iar momentan lucrează la o reinventare a Happy Box-urilor, pentru a introduce produse noi.

Da, pandemia ne-a băgat în casă, dar nu ne poate opri, iar cele scrise mai sus sunt dovada clară al acestui lucru. Urmează să trăim vremuri cel puțin interesante, dar un lucru e clar: vor supraviețui doar cei care vor înțelege că e nevoie de reinventare, cei care vor lucra constant la dezvoltarea lor și cei care vor fi prezenți. Restul se vor pierde în amintirile ”normalității dinainte de coronavirus”.

Voi în ce tabără alegeți să fiți?

Revenim curând cu un noi interviuri cu și despre mici antreprenori din Cluj. Vrei să ne spui povestea ta? Dă-ne un mesaj, sunt curioși să-ți spunem mai departe povestea.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!