Pentru că știm că este o perioadă dificilă în care ai nevoie de căi de a te deconecta de la tot, venim către tine cu noi recomandări de activități. Filmele documentare sunt producțiile cinematografice fără actori, realizarea lor bazându-se pe filmarea unor persoane, evenimente, peisaje sau obiecte din realitate. Altfel zis, toate faptele sunt reale, ceea ce le face și mai fascinante, dacă ne întrebi pe noi. Recomandările de mai jos le poți găsi cu ușurință pe YouTube. You gotta love some free quality content. Și dacă tot vorbim despre asta, am făcut și un articol despre concerte pe care le poți asculta pe YouTube în perioada asta.
1. Don’t Forget To Go Home (2006)
Primul documentar de pe lista noastră este bazat pe cultura muzicii dance, acțiunea fiind bazată în Berlin, la începutul anilor 2000. Documentarul descrie efectul drogurilor asupra subgenurilor house, techno și minimal. Majoritatea filmului constă în interviuri individuale, tăiate și montate pentru a crea povești în jurul anumitor teme, cum ar fi: muzica, drogurile, dragostea, dependența, prietenia și sexualitatea. Poți urmări documentarul german aici.
2. Real Scenes, New York City (2013)
Al doilea documentar este de la Resident Advisor și vorbește despre greutățile vieții de newyorkez. New York este în prezent unul dintre cele mai costisitoare orașe din lume, lucru care se simte din greu pentru cei din industria muzicii dance. Scurtmetrajul conține scene reale cu unii dintre jucătorii cheie din această scenă vastă și problemele pe care le întâmpină. Intră și vizionează scurtmetrajul aici.
3. High Tech Soul, The Creation Of Techno Music (2006)
Acest documentar urmărește poveștile lui Derrick May, Juan Atkins, Kevin Saunderson și a mai multor legende ale genului techno, printr-o serie de interviuri detaliate. Este primul documentar care abordează rădăcinile profunde ale acestui gen muzical alături de istoria culturală a Detroitului, locul său de naștere. Intră aici pentru a-l urmări.
4. Fantastic Man: A Film About William Onyeabor (2014)
Călătorind în Nigeria și discutând cu Damon Albarn, Caribou și Femi Kuti, Jake Sumner investighează enigma cântărețului de funk William Onyeabor. Muzica sa a fost ascultată pe scară largă în Nigeria la sfârșitul anilor ’70 și la începutul anilor ’80, dar a rămas totuși o figură enigmatică și privată. Documentarul urmărește zvonuri și articole despre celebrul artist. Poți urmări documentarul aici.
5. Chas and Dave: Last Orders (2012)
Acest documentar a fost realizat ca un tribut adus duo-ului pop-rock Chas și Dave. Filmul îmbină secvențe din concertele cântăreților cu cadre din arhivă pentru a examina cariera trupei care a inventat rockney, o combinație de rock și cockney. Documentarul poate fi vizionat aici.
6. The Story of Funk: One Nation Under a Groove (2014)
The Story of Funk este documentar despre funk și p-funk și despre formațiile și artiștii care au făcut ca totul să se întâmple: James Brown, Sly Stone, George Clinton, Bootsy Collins, Maurice White și mulți alții. Funk-ul este o senzație, așa că intră aici pentru un film cu muzică și interviuri de la unele dintre cele mai cunoscute trupe americane de funk.
7. Everybody in the Place: An Incomplete History of Britain (2018)
Următoarea recomandare este o reevaluare a subgenului acid-house, un fenomen muzical care, așa cum arată acest film, nu a ieșit din nicăieri, ci s-a datorat apariției peisajului social și politic din Marea Britanie din anii 1980. Intră aici pentru a înțelege toată povestea acestui subgen.
8. Soulwax: Part of the Weekend Never Dies (2008)
Part of the Weekend Never Dies este un documentar rock care prezintă turneul mondial al trupei belgiene Soulwax. Regizorul Saam Farahmand a filmat trupa în concertele lor internaționale, surprinzând toată emoția, haosul și umorul. Intră aici pentru a-l viziona.
9. Paris Is Burning, The Birth Of Dance Music (1990)
Paris is Burning este un documentar istoric despre modul în care orașul New York a fost important în creșterea muzicii dance. Filmul descrie modul în care cultura homosexualilor a popularizat muzica electronică și cum în acest mod orașul a adăugat o nouă tendință în scenă: stilul de dans vogue. Cunoaște-i pe cei mai puțin cunoscuți arhitecți ai muzicii dance și poveștile lor intrând aici.
10. Showdown at Glastonbury (1992)
Următoarea noastră recomandare este un must pentru toți iubitorii de festivaluri. În 1992, un fundamentalist creștin trăia peste drum de ferma lui Michael Eavis (co-fondatorul festivalului de muzică Glastonbury). Acesta a montat un crucifix gigantic în fața scenei principale pentru a închide festivalul. Intră aici pentru a vedea filmul care vorbește despre zilele renegate ale scenei de muzică britanică.
11. Classic Albums: Screamadelica (2008)
Albumul trupei rock Primal Scream, Screamadelica, a fost lansat în 1991 și a îmbinat rădăcinile rock & roll ale trupei cu cultura dance din acea perioadă. Pentru mulți, sunetul și imaginile albumului au fost considerate simboluri esențiale ale erei acid-house, surprinzând perfect spiritul și vibe-ul de la începutul anilor ‘90. Poți urmări filmul aici.
Cu care documentar plănuiești să începi?