Opera Națională Română din Cluj-Napoca sărbătorește 100 de ani!

by | May 15, 2020 | Știri Cluj

Luni, 25 mai 2020, Opera Națională Română Cluj-Napoca celebrează 100 de ani de la prima sa ridicare de cortină printr-un eveniment inedit: OPERA 100, transmis live pe TVR Cluj și Facebook, de la ora 18:30.

Prima instituție lirică înființată în țara noastră ne demonstrează încă o dată versatilitatea muzicii și a operei, invitând publicul de pretutindeni să îi fie alături la sărbătorirea primului său Centenar, pe micile și marile ecrane. În contextul distanțării sociale și a situației aparte resimțită de întreaga lume în această primăvară, Opera clujeană rămâne la fel de aproape de spectatorii săi, care s-au bucurat în acest interval de transmisiile online ale celor mai reprezentative spectacole din arhiva sa. Deși perspectiva inițială pentru marcarea Centenarului anunța o premieră cu AIDA de Giuseppe Verdi pentru scena clujeană, noile planuri aniversare promit un eveniment la rândul său deosebit, cu numeroase surprize plăcute, clipe emoționante și invitați speciali.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca și-a deschis pentru întâia oară ușile pe data de 25 mai 1920, cu spectacolul inaugural AIDA de Giuseppe Verdi, un titlu legendar montat pe o scenă care scria istorie. I-au urmat stagiuni marcate de inspirație și viziune, artiști valoroși și producții memorabile. De la inaugurare şi până în prezent, pe scena teatrului liric clujean au fost prezentate peste două sute de titluri de operă, operetă şi balet din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate şcolile şi stilurile, aici fiind montate totodată peste patruzeci de creaţii româneşti – multe în premieră absolută. Prestigiul Operei a fost purtat şi peste hotare, datorită numeroaselor turnee internaţionale, precum şi a unor solişti de înaltă ţinută artistică, formaţi la Cluj şi deveniţi nume de rezonanţă universală, precum: Angela Gheorghiu, Alexandru Agache, Adela Zaharia, Ion Buzea, Lucia Stănescu, Carmen Oprişanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, George Petean, Tatiana Lisnic, Ștefan Pop, Mihai Zamfir, Zoltán Nagy și mulți alții. Bucuria de a crea și împărtăși arta lirică și coregrafică este la fel de prezentă și în recentele proiecte ale Operei din Cluj, printre care: Opera Aperta – inițiativa inedită ce reunește an de an mii de spectatori în piețe centrale ale orașului prin spectacole grandioase prezentate în aer liber, oferite în deschiderile și închiderile stagiunilor; Balul Operei – evenimentul ce debutează cu eleganță fiecare primăvară pe ringul de ballroom, în prezența unor invitați de renume internațional; Studioul de Operă ”Lya Hubic”, care încurajează talentul și excelența tinerilor artiști în cadrul unui program academic special, precum și Opera Story Magazine – singura revistă de profil publicată în țara noastră.

Toate aceste povești și reușite vor fi sărbătorite în evenimentul live realizat în parteneriat cu TVR Cluj, chiar la împlinirea celor 100 de ani, printr-o gală prezentată de apreciații soliști: Carmen Gurban, Diana Țugui, Iulia Merca, Marius Vlad Budoiu, Hector Lopez, Cristian Mogoșan, Geani Brad, Cristian Hodrea și Petru Burcă, acompaniați de Vlad Baciu – vioară, Rareș Munthiu – vioară, Cristian Suărășan – violă și Vlad Rațiu – violoncel, aflați sub bagheta Maestrului David Crescenzi, în regia Mihaelei Sandu, Cristina Albu – regie scenă-culise.

Momentele muzicale vor fi complimentate de interviuri-surpriză și urări aniversare emoționante sosite de pretutindeni din lume, într-o emisiune prezentată de Sebesi Karen Attila, transmisă live pe TVR Cluj și paginile Facebook ale Televiziunii Române Cluj și Operei clujene.

Vă așteptăm, așadar, luni, 25 mai 2020, ora 18:30, online și în fața micilor ecrane, la evenimentul OPERA 100, pentru a ura împreună – de 100 de ori – La mulți ani, Opera Națională Română Cluj-Napoca!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This