Rezumatul de luni #clujlife | Săptămâna 18 – 24 mai

Home $ Articole $ Rezumatul de luni #clujlife | Săptămâna 18 – 24 mai

by | May 25, 2020 | Articole

După mai bine de două luni de stat acasă, începem ușor-ușor cu toții să ne intrăm înapoi în ritmul normal de mers. Nu este un lucru ușor, căci întreaga noastră rutină a trebuit să se adapteze rapid noilor norme, motiv pentru care am dezbătut acest subiect mai pe larg aici. Deși mai este mult până vom fi în afara oricărui pericol legat de COVID-19, la nivel local și nu numai se întâmplă multe lucruri asupra cărora merită să ne îndreptăm atenția.

Începem, așadar, o nouă serie săptămânală de articole în care reamintim ultimele știri și noutăți din Cluj. În fiecare luni, facem un rezumat al săptămânii precedente, aducând în discuție subiecte care ne interesează. Poate și pe voi…
[forqy-divider type=”solid” color=”default”]

Ce s-a întâmplat săptămâna trecută
… sau o scurtă listă cu ultimele noutăți locale

1. Un preot dintr-o localitate din județul Cluj a venit cu o soluție creativă prin care permite oamenilor să fie în siguranță pe parcursul slujbelor. În curtea Parohiei Ortodoxe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul din Florești au fost pictate flori colorate pe jos pentru a încuraja enoriașii să păstreze regulile de distanțare socială. (Transilvania Reporter)

2. Chiar dacă procurarea online a biletelor de călătorie înseamnă mai mult confort și economie de timp pentru studenți și elevi, reprezintă totuși o problemă de siguranță pentru datele personale ale acestora. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), alături de Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită de urgență operaționalizarea posibilității procurării online a legitimațiilor de călătorie la transportul feroviar pentru studenți și elevi. (ANOSR)

3. Platforma independentă Formare Culturală lansează un program complex de formare pentru lucrătorii culturali din diferite sectoare creative românești, cu sesiuni și module online și offline în mai multe orașe din țară. Programul este dedicat artiștilor, autorilor și managerilor culturali și antreprenorilor creativi din România și se desfășoară pe durata a doi ani. (Formare Culturală)

4. Spitalul Clinic Județean de Urgență pune la dispoziția clujenilor un nou tip de test pentru infecția cu Coronavirus, care presupune detectarea anticorpilor de tip IgG anti SARS-COV-2. Prezența acestor anticorpi permite identificarea persoanelor care au fost infectate, cu sau fără manifestări clinice, și au dezvoltat un răspuns imun. Tot în legătură cu virusul, au apărut modificări în privința obligativității purtării măștilor de protecție, pe care îți recomandăm să le consulți înainte de a ieși din casă. (EBS Radio / Actual de Cluj)

5. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a accesat 80 de milioane de lei pentru crearea unui Institut de Cercetare în domeniul Inteligenței Artificiale. Acest institut va fi unul de dezvoltare și transfer tehnologic și va beneficia de infrastructură de cercetare de ultimă generație. (EBS Radio)

6. Primăria Cluj-Napoca a semnat un contract european de finanțare în valoare de 25,5 de milioane de euro. Acești bani vor fi folosiți pentru reamenajarea malurilor Someșului Mic, de la intrarea în oraș până la Podul Horea. (Transilvania Reporter)

7. Consiliul Județean Cluj a anunțat finalizarea Centrului pentru Managementul Integrat al Deșeurilor, o investitiție de 70 de milioane de euro. CMID Cluj a devenit astfel cel mai mare centru de acest tip din România, cu o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri. (Transilvania Reporter)

[forqy-divider type=”solid” color=”default”]

Ce s-a mai întâmplat peste weekend
evenimente, acțiuni și inaugurări din Cluj

1. O parte din spațiile culturale clujene s-au redeschis cu data de 15 mai. Printre acestea se numără Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Biblioteca Județeană, Biblioteca Centrală, Grădina Botanică și unitățile de alimentație publică ale UBB. (Detalii aici)

2. Cea de-a treia ediție a Sports Festival a fost reprogramată pentru anul 2021. Această decizie vine în urma situației pandemice actuale și a regulilor pe care va trebui să le respectăm de acum încolo. (Detalii aici)

3. O serie de interviuri marca InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited. Referitor la festivalul de film, acesta va fi organizat cel mai probabil în prima jumătate a lunii august. (TIFF)

4. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei ne propune 30 de povești din trecutul comunist văzute prin ochii unor artiști. Galeria de portrete Rezistenții. Amintire și recunoștință de pe Bulevardul Eroilor ne prezintă foști disidenți și opozanți ai regimului totalitar, oameni care au trăit izolarea și privarea de libertate într-un sens extrem de profund. (EBS Radio)

5. Opera Națională Română Cluj-Napoca aniversează, luni, 25 mai, 100 de ani de activitate. Instituția și-a deschis pentru întâia oară ușile la data de 25 mai 1920, iar AIDA de Giuseppe Verdi a fost primul spectacol care a avut loc la Operă. (Transilvania Reporter)

Tu despre ce alte noutăți ai mai citit în ultima săptămână? Scrie-ne dacă vrei să includem o știre care ți se pare că s-ar potrivi aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!