Rezumatul de luni #clujlife | Săptămâna 25 – 31 mai

Home $ Articole $ Rezumatul de luni #clujlife | Săptămâna 25 – 31 mai

by | Jun 1, 2020 | Articole

Ultimele știri spun că din 1 iunie spectacolele în aer liber pot să se desfășoare cu maxim 500 de participanți, terasele se vor redeschide pentru cei care își fac programare, iar din 15 iunie este foarte posibil să putem merge și la plajă. Cu toate astea, noi îți recomandăm să ai grijă în continuare la normele de distanțare și de protecție. Better safe than sorry, right? Pentru a ține o evidență a lucrurilor care s-au mai întâmplat în Cluj în perioada aceasta, noi vom realiza săptămânal rezumatul de luni. Dacă vrei să afli ce am menționat în rezumatul de acum două săptămâni, intră aici, iar dacă vrei noutățile de săptămâna trecută, continuă să citești.

Ce s-a întâmplat săptămâna trecută
… sau o scurtă listă cu ultimele noutăți locale

1. Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello, respectiv Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal primesc un sprijin financiar în valoare de 3,2 milioane de euro de la Consiliul Județean Cluj pentru dotarea cu echipamente de protecție și echipamente medicale pentru gestionarea situației provocate de pandemie. (Monitorul Cluj)

2. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a câștigat o finanțare europeană în valoare de 1 milion de euro pentru proiectul CLOUDUT, proiect care va sprijini dezvoltarea în cadrul universității a unei infrastructuri de calcul de înaltă performanță, integrabilă în structuri naționale și internaționale de tip cloud și sisteme de date masive. (UT Cluj)

3. Înregistrarea cererilor și preluarea documentelor pentru dosarele de înscriere a copiilor în creșe pentru anul școlar viitor va începe pe 29 iunie. Procedura se va desfășura atât online, dar și la sediul creșelor și se va finaliza în 17 iulie. Afișarea rezultatelor se va face la sfârșitul lunii iulie. (Transilvania Reporter)

4. Au fost publicate în Monitorul Oficial normele care vor trebui respectate la redeschiderea teraselor. Acestea stabilesc că nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii, vor avea voie maxim patru clienți la o masă (dacă nu fac parte din aceeași familie), meniurile și alte obiecte nu se vor transfera de la o masă la alta, iar personalul de servire va fi echipat corespunzător cu măști și mănuși pentru protecție. De asemenea, cei care redeschid terasele trebuie să țină un registru al tuturor rezervărilor, pentru a ușura ancheta epidemiologică în cazul unei îmbolnăviri. (News.ro/Tudor Blog)

5. A avut loc prima dezbatere inițiată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în vederea adoptării unor politici publice eficiente în perioada post-pandemie și a găsirii unor soluții pentru alocări financiare necesare desfășurării proiectelor culturale. Au fost discutate probleme care țin de starea sectorului cultural clujean și a industriilor creative, iar cei mai mulți dintre organizatorii de evenimente prezenți la discuție au subliniat nevoia unor informații clare în ceea ce privește organizarea de evenimente în perioada care urmează. (Transilvania Reporter)

6. Echipa clujeană U-BT va participa la ediția viitoare a Basketball Champions League. Basketball Champions League (BCL) este o competiție profesională anuală de baschet pentru cluburile europene, organizată de FIBA. (Transilvania Reporter)

7. Comenzile individuale ale producătorilor de legume au crescut considerabil pe perioada stării de urgență. Pandemia i-a făcut pe fermieri să caute noi soluții în ceea ce privește vânzarea mărfii, așa că mulți dintre ei au digitalizat acest procesul de vânzare. Deși lucrurile încep să revină ușor la normal, aceștia au nevoie în continuare de suportul nostru, motiv pentru care cei de la DOR au realizat o listă cu producătorii locali din zona ta. (DOR)

Ce s-a mai întâmplat peste weekend
… sau despre evenimente, acțiuni și inaugurări din Cluj

1. Evenimentele, festivalurile și manifestările cultural-artistice cu peste 1.000 de persoane vor fi interzise până la data de 31 august. Această decizie a Ministerului Culturii vine pentru a clarifica situația de incertitudine care genera pierderi financiare pentru organizatorii de evenimente. (Mediafax)

2. Pe 28 mai, de Ziua Eroilor, s-a desfășurat a doua ediție a proiectului #contează, cel mai mare jurnal vizual colaborativ organizat în România, dedicat eroilor din aceste zile. Pach, Pal și MNB sunt artiștii clujeni care s-au alăturat inițiativei, proiectând creații proprii de animații pe clădiri, alături de mesaje dedicate celor din prima linie în lupta cu COVID-19. (Europa FM)

3. A 22-a ediție a festivalului de scurtmetraj Très Court va avea loc anul acesta, în ciuda situației actuale. Aceasta se va desfășura online în perioada 5-14 iunie și le va permite spectatorilor să vizioneze 120 de filme gratuite. (Detalii aici)

4. Castelul Bánffy din Bonțida s-a redeschis cu data de 29 mai. Spațiile interioare ale castelului vor rămâne închise, iar curtea castelului va aștepta vizitatorii zilnic în intervalul 12:00-19:00. (Detalii aici)

5. Pe 14 iunie, de Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, te încurajăm să faci o plimbare până la cel mai apropiat centru de donare și să îi ajuți pe cei care au mare nevoie de ajutor. Donarea de sânge are multe beneficii și pentru donator, reducând riscul de boli cardiovasculare, infarct și cancer. (Ești tare!)

6. Ediția 19 a Festivalul Internațional de Film Transilvania se reprogramează pentru luna august, cu speranța ca restricțiile să se relaxeze până atunci. Festivalul ar fi trebuit să înceapă deja, lucru care nu mai este posibil din cauza situației epidemiologice. (EBS Radio)

7. Federația Tinerilor din Cluj, Cluj For Youth și Consorțiul Organizațiilor Studențești din Cluj au inițiat o serie de conferințe online, pe teme de interes pentru tineri. Pe 28 mai, au fost dezbătute subiecte precum adaptarea la noul mediu de predare și provocările apărute pe perioada pandemiei, de către rectori, prorectori sau decani ale celor mai importante și mai mari instituții de învățământ superior din Cluj. (Detalii aici)

Tu peste ce știri noi ai mai dat? Trimite-ne un mesaj dacă vrei să includem una în rezumatul următor.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!