Articolul a fost actualizat în iulie 2023.
Astăzi, ne-am gândit să vă dăm idei de câteva sporturi în aer liber pe care le puteți practica gratis vara aceasta împreună cu prietenii în oraș și unde, mai exact. Sincer, ce e mai bun decât o ieșire în natură și un prieten bun alături? Haideți să vedeți ce am adunat pe lista noastră.
Poate că unii dintre voi nu veți ajunge pe litoral vara aceasta. Dar asta nu înseamnă că nu puteți să aveți propria voastră mini-escapadă chiar la Cluj, printr-un joc de volei pe plajă. Bineînțeles, pe plaja din Grigorescu, care vă poate completa experiența și ademeni și cu un bronzat, o umbreluță, chestiuni de acestea. Putând fi jucat în doi sau mai mulți, voleiul vă va pune brațele și picioarele în mișcare și vă va provoca nivelul de concentrare și coordonare. Puteți să-l jucați practic pe orice teren întins, în parcuri, la pădure, singura condiție este să aveți ceilalți oameni prezenți, non-participanți, suficient de departe de locul vostru de joc, pentru a nu-i lovi cu mingea. În cap.
În ultimele luni, e posibil să vă fi redescoperit pasiunea pentru ciclism. La fel cum, e foarte posibil să vă fi petrecut multe ore pe bicicleta de fitness, în încercarea de a face corpul să uite câte vizite i-ați făcut frigiderului și dulapului de snacks-uri. Sau poate că doar ați lenevit pe canapea, confirmând constant că încă sunteți acolo, încă vă uitați, încă existați. Toate cele trei categorii pomenite ar trebui să fie încântate de ideea ciclismului. Dacă sunteți începători, puteți debuta cu plimbări în parcuri sau pe Malul Someșului, pentru a nu avea interacțiune cu traficul. Dacă sunteți de părere că ați pedalat suficient pe bicicleta din living și puteți face față unui traseu serios, vă recomandăm să începeți cu o tură până în Feleac sau Făget, pentru a vă testa limitele. Iar pentru adevărați aventuroși avem aici câteva trasee de mountain biking, care vă vor tăia la propriu respirația – din cauza efortului depus și a frumuseții naturii înconjurătoare. Nu uita niciodată casca, genunchierele, cotierele și să ai downloadate aplicațiile must-have. Better safe than sorry. Dacă nu aveți bicicletă, puteți închiria una de aici.
Dacă următoarea sugestie vi se va părea cam puerilă, cred că nu ați mai încălțat de multă vreme rolele și ați uitat complet febra musculară de la membrele inferioare, ce vine o dată cu câteva ore de plimbări ”line” pe roți. Mersul pe role reprezintă un update al mersului pe jos și știm cu toții că… ”mersul pe jos face piciorul frumos”, am fi nebuni să refuzăm picioare perfecte! Parcul Central, Parcul Între Lacuri, Iulius Parc, Baza Sportivă Gheorgheni, Parcul Babeș, Malul Someșului, toate-s numai bune pentru o tură cu rolele, de mână cu cea mai bună prietenă, un părinte sau partenerul de viață. Ne simțim datori să amintim și de skateboard sau longboard, ambele la fel de potrivite pentru o activitate pe roți, și adăugăm Parcul Rozelor și I. L. Caragiale pe listă, dotate cu diverse rampe pentru specializați. Dacă nu știți să vă dați pe niciunul din cele amintite, nu strică să vă lansați o provocare vara aceasta. În articolul de aici am adunat la un moment dat câteva povești faine de la oameni care sunt foarte buni prieteni cu longboarding-ul.
Dacă aveți o gașcă mare de prieteni, puteți opta pentru un meci de baschet. Este o opțiune safe pentru că coșuri de baschet și spații destinate acestui sport găsiți peste tot în oraș. Pe lângă Baza Sportivă Gheorgheni și parcuri precum Între Lacuri, Central, Simion Bărnuțiu, 14 iulie, Iulie Hațieganu, Gheorghe Asachi, 1 Decembrie, Bobâlna, Micro II, Lăcrămioarelor), există și terenuri special amenajate care vă pot sări în ajutor – Napoca Sport, Între Lacuri, Observator, Cetățuie, Expo Transilvania. Aici găsiți o listă completă a locurilor în care puteți practica acest sport în Cluj. So grab the ball and let’s roll!
E posibil ca niciuna din variantele date de noi să nu vă atragă. Ce-i drept, toate necesită mai mult sau mai puțin efort din partea voastră și poate pur și simplu nu aveți chef de alergat, sărit, pedalat sau aruncat. Este în regulă, dar mai fac totuși o încercare: badminton. Adică, clasicele palete. E drept că va trebui, și în cazul acesta, să dați puțin din mâini, dar fluturașul și paleta au o greutate foarte mică și nu ar trebui să fiți descurajați de acest lucru. Singurul lucru care v-ar putea pune în dificultate este un partener de joc care aruncă tot aiurea și vă fugărește după fluturaș sau prezența vântului. Altfel, bedminton puteți juca chiar oriunde, până și pe trotuarul din fața blocului vostru.
Voi ce alte sporturi outdoor aveți de gând să practicați vara aceasta?