Cum a fost în prima zi când s-au redeschis mall-urile din Cluj

Home $ Articole $ Cum a fost în prima zi când s-au redeschis mall-urile din Cluj

by | Jun 16, 2020 | Articole, Cum a fost la

S-au redeschis mall-urile.
Am fost destul de sceptică la fiecare măsură nouă de relaxare care s-a introdus de la încheierea stării de urgență. M-am bucurat că economia s-a pus din nou în mișcare și am înțeles necesitatea acestui lucru, însă am avut mari-mari emoții legate de faptul că o parte din populație va înțelege complet greșit libertatea care ni se oferă. Acesta a fost și motivul pentru care am ieșit destul de greoi din casă, am ieșit la o terasă acum o săptămână, la una care chiar respecta distanța dintre mese, și nici nu m-am gândit, în primă fază, să trec pe la mall vara aceasta.

Dar mi-am dat seama că întotdeauna am căutat informații legate de cum se prezintă lucrurile în oraș, cât de în siguranță aș fi. Și cred că și voi sunteți la fel. Așa că, ieri am dat o tură rapid prin cele două mari mall-uri clujene care și-au reprimit vizitatorii după o lungă absență ca să vă povestesc ce și cum se întâmplă. Mi-am închipuit că după-masă e posibil să existe câțiva oameni rătăciți prin centrele comerciale, așa că la ora 14 m-am prezentat la VIVO!, ”să prind liber”. Parcarea, plină până la refuz, mi-a alungat rapid orice speranță în omenire. Iar lucrurile au mers cumva… din rău în mai rău. Nu încerc să vă conving să nu călcați în mall, nicidecum, ci doar vă avertizez că nu este un loc în care responsabilitatea oamenilor să atingă cote maxime.

Desigur, fiind vorba despre același tip de spațiu, măsurile de siguranță sunt, în mare parte, aceleași, și vizează felul în care se face accesul în centrul comercial și în magazine, funcționarea food-court-ului, mențiuni legate de echipa de curățenie și toatele etc. Aici le puteți citi pe cele adoptate de Iulius Mall. Printre noua realitate de la mall se numără accesul doar cu masca de protecție, fluxuri de acces diferențiate intrare-ieșire, monitorizarea temperaturii, dezinfecție regulată realizată de către personal, marcaje pe pardoseală pentru distanțarea socială, informări despre măsurile și recomandările de prevenție a răspândirii COVID-19, prin spațiile publicitare, și multe altele, gândite într-adevăr pentru siguranța noastră. Doar că… trebuie să-și facă toată lumea partea.

malluri-cluj malluri-cluj

Echipa de comunicare VIVO! anunța pe pagina de Facebook că, în incinta mall-ului, ”purtarea corectă a măștii de protecție este obligatorie, se va respecta măsurarea temperaturii, se va intra și ieși doar prin locurile special marcate, ne vom plimba prin spațiile comune păstrând distanțarea socială recomandată și vor fi folosite recipientele cu dezinfectant de la toate intrările și ieșirile.” Socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg. Pe lângă faptul că unii vizitatori nu purtau măști deloc (lucru pe care l-am văzut și în Iulius, din păcate), și mai uimită am fost să văd că și unii angajați ai magazinelor tratau destul de superficial această regulă. Știu că e cald, știu că masca poate deveni insuportabilă, dar masca trebuie să acopere gura și nasul. Asta înseamnă ”purtare corectă a măștii”.

Cu distanțarea socială e mai greu oricum, cum ar putea fi respectată la mall, când vrei și tu fix bluza pe care a pus mâna fata din fața ta? Asta nu e vina mall-ului, desigur, ci a oamenilor. Nu poate veni nimeni să vă spună constant să luați distanță, la propriu. E un lucru de care trebuie să fiți voi conștienți – să nu invadați spațiul altuia și să atrageți atenția celor care vi-l invadează pe al vostru. Da, își vor da ochii peste cap, dar educația aceasta se face și de la om la om, nu doar stând pe Internet sau la TV și plângându-ne că ”nu ne mai facem bine”. În Iulius am sesizat faptul că există limită de oameni în magazin și chiar am văzut securitatea oprind oamenii din a intra. La VIVO!, în schimb, nu chiar, dar poate pur și simplu limita e mai mare decât m-aș fi așteptat eu.

malluri-cluj malluri-cluj malluri-cluj

”Safer shopping, safer life”, zic cei de la VIVO! Eu zic că-i mai safe să comandați online. Erau niște cozi infernale la cabine de probă, oameni unul lângă altul, așteptând să probeze tricouri. Really, e un tricou, chiar merită să mergi până la mall și să te expui în asemenea fel? Unele magazine au restricționat accesul la cabine, lucru care mi se pare mai mult decât ok, pentru că acolo e zona cu cel mai mare trafic și utilizarea acelui spațiu ar trebui să fie automat urmată de dezinfectarea lui. Nu se întâmplă, este efectiv imposibil să se întâmple, de aceea m-aș fi bucurat să vă la cât mai mulți această practică. Poate că va urma…

malluri-cluj malluri-cluj

Nu există, în orice caz, un tipar pentru fiecare comerciant în parte. Unii măsoară temperatura și la intrare în magazin și au creat benzi separate pentru intrare-ieșire, au afișate măsurile de siguranță luate individual, au instalate panouri de protecție din plexiglass la casele de marcat. Nu se întâmplă peste tot, însă. Ce se întâmplă peste tot sunt promoțiile, dar din nou zic – le găsiți și online și știm cu toții că nu sunt cine știe ce reduceri…

malluri-cluj malluri-cluj malluri-cluj

Cu la fel de multă indignare am realizat că unele magazine nici nu aveau la vedere sfântul dezinfectant. Există, însă, dozatoare cu dezinfectante la tot pasul, cu senzor, deci puteți sta totuși fără grijă la acest capitol. De dezinfectat, aveți unde! Numai să vreți, pentru că o altă problemă e că n-am văzut pe nimeni dezinfectându-se două ore cât m-am învârtit pe acolo. La fel cum nu am văzut nici personalul de curățenie, ”mobilizat în permanență în acțiuni de igienizare a spațiilor comune”. Din nou, poate fi doar o întâmplare, dar ”în permanență” sigur nu se întâmplă. Sunt afișate multe indicații referitoare la protecția noastră, în ceea ce privește partea aceasta de informare și-au făcut bine treaba. M-am bucurat, în special, să găsesc în băi instrucțiuni detaliate pentru spălarea corectă a mâinilor.

Dacă obișnuiați să mergeți la mall pentru a mânca, mai bine stați acasă. Nu sunt deschise toate locurile pe care poate le frecventați, iar cei care sunt prezenți, funcționează în regim take-away, deci puteți comanda prin aplicațiile de livrare, nu e nevoie să faceți un drum până acolo. Nu aveți voie să luați loc la mese, puteți doar să mergeți, să comandați mâncarea, și să plecați cu ea. Cinema City rămâne închis în continuare.

malluri-cluj malluri-cluj mall-cluj

Ca observație finală, aș vrea să notez faptul că la Iulius Mall, totuși, m-am simțit puțin mai relaxată, am simțit mai puternic senzația de ordine. E posibil să fi fost mult mai puțini oameni și din acest motiv să fi perceput lucrurile astfel. Cert este că multă lume era în plimbare la mall și… e păcat, pentru că există zeci de alte locuri în care vă puteți plimba mai în siguranță de atât. Oricât de multe reguli ar impune cei de la mall-uri, oricât și-ar da silința, un loc cu trafic mare de oameni, este un loc în care te expui mai mult decât e necesar.

Măsurile de restricție s-au relaxat, dar virusul nu, iar pandemia e în plină desfășurare. Aveți grijă de voi și nu vă culcați pe o ureche, ne-o spune clar numărul ascendent de cazuri din ultimele zile.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!