Cum este la… Piața Volantă din Gheorgheni

Home $ Articole $ Cum a fost la $ Cum este la… Piața Volantă din Gheorgheni

by | Jul 17, 2020 | Cum a fost la

Momentan, avem 3 piețe volante care activează în Cluj. Una din ele o găsim pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” în fiecare sâmbătă, între orele 7:00 – 15:00, alta funcționează în cartierul Grigorescu, pe strada Sigismund Toduță în fiecare marți, între orele 15:00 – 19:00 și cea de-a treia este în cartierul Gheorgheni, pe strada Unirii, la capătul liniei 3, în fiecare joi, între orele 15:00 – 19:00. Ieri i-am făcut o vizită ultimei menționate pentru a vedea cum sunt organizate piețele volante anul acesta și în contextul actual, ce găsim la fața locului de luat acasă și ce spun producătorii și vizitatorii despre cum se desfășoară lucrurile.

Locația am găsit-o ușor. Ca reper, e chiar în dreptul locului unde staționează autobuzele la finalul cursei, pe partea dreaptă cum vii din Centru și drept în față dacă vii dinspre Iulius. Locul este îngrădit, există un singur punct de acces, iar acolo veți fi opriți dacă nu aveți mască. Nu se fac excepții nici cu bătrâni de peste 90 de ani, deci nu aveți chiar nicio șansă dacă ați uitat ”accesoriul acasă”. Nu e momentul, oricum, să închidem ochii. Nu vi se măsoară temperatura, iar la intrare și în mai multe locuri din piață găsiți dezinfectant. Folosiți-l cu încredere.

Anul acesta avem mai puțini producători ca în trecut, mai exact doar 40. A fost luată această decizie pentru ca standurile să poată fi amplasate cu o distanță considerabilă între ele. Nu am fost în alți ani, astfel încât să pot face o comparație, însă mi-a plăcut mult aerul aerisit și că tarabele nu erau una lipită de cealaltă și nu mai știai cine-ce vinde. Produsele, de la legume și fructe până la plante aromatice, de grădină, și siropuri, străluceau parcă în soarele amiezii, emanau prospețime și îi îndemna pe trecători să le ia acasă. Vânzătorii – preponderent oameni în vârstă, care-și comercializează produse din curțile proprii, se ascundeau cu toții în spatele măștilor de protecție. Doar ochii și vocile blânde le trădau caracterul bun. Veniți de peste tot din împrejurimile Clujului, dar și din Gorj sau Bistrița chiar, pentru mulți dintre ei piețele sunt singurele locuri în care își pot primi răsplata pentru tot efortul depus în ultimele luni.

O doamnă simpatică foc povestea de zor unui trecător despre dovleceii ei, cum i-a crescut, cum i-a îngrijit, cum au devenit ei cei mai frumoși dovlecei din piață. Entuziasmul sincer e rar, cam la fel de rar ca acești oameni. E din Dâmbu Rotund și mai vinde și ceapă, și mărar, leuștean, castraveți, dar și flori pe care le crește tot ea, în fața casei. Mi-a amintit de bunica, mult, așa că am plecat cu un buchețel de flori și bucuria că am cunoscut-o. Am rămas cu gândul la dovlecel și voi reveni pentru el. Zilele astea nu am vreme de stat în bucătărie și mi-ar fi părut rău să-l văd stricându-se în frigider.

Câteva standuri distanță i-am găsit pe Andrei și mama sa. Vând sucuri naturale, siropuri, pulbere, ceaiuri și uleiuri. Poate ați mai auzit de ei, produsele lor sunt cunoscute sub numele de LaNăsal. De 4 ani vin mereu la piețele volante din oraș, iar ieri mi-au spus una alta despre cum au început să producă.

Avem terenurile la Năsal, în comuna Țaga, 20 de hectare de teren. În 2011 am plantat și în 2013 am adunat recolta. Zona este cunoscută ca fiind una cu soluri bogate și grase, care dau culturilor o valoare ridicată. Avem cătină, floare soarelui, meri, pruni. Am început cu cătina, am creat 3 soiuri, le-am plantat la noi, am făcut o mică procesare la Gherla, iar apoi ne-am ridicat o făbricuță și am produs siropuri, uleiuri, pulbere. Produsele noastre se găsesc și la magazinul USAMV, pe site-ul Nod Verde, la unele magazine din lanțul Moldovan și mai multe băcănii mici. Noi credem, totuși, că e important ca lumea să ne vadă și pe noi, de asta și venim la piețele volante, să vorbim noi despre ce vindem, să ne cunoaștem clientul.

Fluxul de oameni nu este atât de mare momentan, unii zic că se simte criza actuală, alții că mai e nevoie de puțin timp până când află lumea de existența piețelor volante. La ora 17:00, când am mers eu, nu erau nici puțini, nici mulți. Numărul maxim de persoane care pot intra odată în piață este de 60, deci mai mult de atâția oricum nu vor fi în același timp. Din câte mi-a povestit domnul Vasile din Chinteni, la ora 15:00 fusese interesul mai mare, dar numărul oamenilor tot scădea. Mi-a mărturisit că a vândut doar 5 dalii până la ora aceea. Rămâne optimist, totuși, n-are încotro.

Am dalii, petunii curgătoare, flori de piatră, crăițe mari și mici, mușcate, ardei pișcători, busuioc grecesc și românesc, salvie, cimbrișor și altele. Am și vreo 10.000 de gladiole. Sâmbătă voi duce câteva deja la Sala Sporturilor. De 40 de ani mă ocup de flori. Am folosit piața, căci dacă nu vinzi, nu te alegi cu nimic. Vă aștept și la Chinteni, să vedeți pământul, să o cunoașteți pe soția, împreună cu ea mă ocup.

Multe mi-a povestit domnul Vasile despre Chinteni și ale lui flori, dar a fost o plăcere să stau să-l ascult. Atât doar că-mi mai fugeau ochii la zmeura de la standul de lângă el, iar îndată ce am terminat discuția și ne-am luat rămas-bun, m-am îndreptat direct spre ea. E 4 lei caserola, 20 de lei kilogramul, și e cultivată undeva la doar 4 km de Cluj. Doamna care le vinde mi-a spus că în curând va aduce în piața volantă și mure, coacăze, mere, pere și prune. Toate ecologice. Eu i-am luat numărul de telefon și pentru dățile când ziua de joi e destul de departe, căci dumneaei vine doar la locația din Gheorgheni.

Locurile sunt limitate, sunt mulți producători și trebuie să încăpem toți, așa că mi-au permis să vin doar aici. Până anul ăsta eram câte 130 pe locație, dar acum cu virusul…

Și pe cei de la Miresme de Lavandă îi găsiți doar aici, cu o multitudine de produse pe bază de lavandă – semne de carte, pernuțe, săpunuri, uleiuri, împletituri din ploaie, toate produse la Dezmir. Au fost prezenți în fiecare an la piețele volante din oraș, în trecut mergeau și la târguri prin țară, dar acum doar piețele le-a mai rămas. De 6 ani se ocupă doar de asta împreună cu soția, e singurul lor venit, au și lavandă albă, și galbenă, mi le-a arătat pe toate într-un video pe telefonul personal. Eu am o relație mai distanțată de lavandă, nu-i agreez mirosul, dar m-a convins domnul cu o gură de sirop. Gustul n-are nicio treabă cu mirosul. Bun la prăjituri, la biscuiți, topping pentru înghețată, m-a convins, am luat o sticlă de sirop de lavandă (15lei).

   

Mi-a plăcut la piața volantă. Nu mă așteptam să găsesc atât de multă ordine și civilizație, atâția oameni deschiși și să plec cu mâinile pline. Cred că e mai mult decât important să ne susținem producătorii locali în această perioadă și e locul perfect în care puteți face asta. O vizită va fi de ajuns cât să vă convingă.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!