Reinvent the way of working. Echipa Betfair Romania Development ne spune cum s-a adaptat ultimelor luni de lucru

Home $ Articole $ Reinvent the way of working. Echipa Betfair Romania Development ne spune cum s-a adaptat ultimelor luni de lucru

by | Jul 21, 2020 | Articole, Office Takeover

Rutina zilnică a celor mai mulți dintre noi s-a schimbat complet în ultimele luni. Avem birouri în balcoane sau bucătării, colegii de apartament au devenit și colegi de muncă, nu doar mâncăm în timp ce lucrăm, dar acum și amestecăm în supă cât învârtim niște task-uri pe degete. E cel puțin o perioadă interesantă, am simțit-o pe pielea mea, chiar dacă mereu am lucrat, mai mult sau mai puțin de acasă. E o treabă relativ simplă de făcut în echipele mici și medii, dar chiar și noi am întâmpinat provocări, iar acest lucru ne-a făcut, inevitabil, să ne gândim la s-au adaptat și descurcat în această perioadă companiile care ating numărul sutelor în materie de angajați?

Cu acest gând în minte ne-am strecurat în biroul (online) al celor de la Betfair Romania Development, divizia de software a Grupului Flutter Entertainment. Ni s-au părut o alegere evidentă pentru a studia îndeaproape subiectul, mai ales pentru că știam că în anul 2015 și-au mutat activitatea în clădirea The Office, tocmai în ideea de a avea un spațiu de lucru flexibil, sustenabil și care să încurajeze colaborarea între angajați, cel mai bun loc în care ei ar putea lucra. Și exact asta au creat, un loc perfect, unde creativitatea și puterea de inovare a peste 900 de angajați sunt constant stimulate. Biroul Betfair găzduiește spații deschise, zone de întâlnire, dar și spații private, dar angajații au trebuit să-și ia la revedere temporar de la toate din luna martie. Iar spațiul de lucru s-a schimbat considerabil, de la normal, la mai puțin normal, și chiar funny.

 

Decizia de a închide birourile și a se muta acasă a fost luată foarte rapid, în doar câteva zile de la aplicarea primelor măsuri de carantinare. Au fost relativ norocoși, căci posibilitatea de a lucra de acasă e unul dintre beneficiile angajaților Betfair și nu erau străini nici de hashtag-ul #workfromhome, nici de implicațiile practice ale acestuia. Contextul, însă, a fost nou și cu totul deosebit. Cu toate acestea, au reușit să facă “transferul” rapid, inclusiv logistic, pentru că, în cazul unor departamente, au fost nevoiți să asigure aceleași echipamente și acasă. Totul a presupus o coordonare foarte bună nu doar local, ci și internațional, pentru că proiectele pe care ei lucrează vizează clienți din întreaga lume și le derulează împreună cu colegi din alte țări. Privind retrospectiv, spun ei că strategia a fost bine gândită pentru că nu au avut nicio zi de pauză nedorită.

Faptul că mulți dintre colegi lucrează la proiecte internaționale, ce presupun echipe din țări diferite, a fost un avantaj, pentru că aveau deja experiența muncii la distanță, a întâlnirilor online sau a comunicării exclusiv prin platformele proprii. Da, e dificil să înlocuiești o discuție de 5 minute cu colegul care are birou lângă tine cu o discuție online, ce trebuie programată din timp, unde, poate, pe moment, nu vin întotdeauna răspunsurile la toate întrebările sau ideile ad-hoc. Dar în cele 4 luni am rafinat foarte multe proceduri, luând pulsul echipelor constant și adresând nevoile lor. Unul dintre cele mai importante lucruri pentru noi a fost să nu renunțăm la cultura organizațională, ceea ce se poate întâmpla foarte ușor în lipsa unui spațiu fizic. Am migrat spre o cultură online foarte repede folosindu-ne de platformele de comunicare internă, am experimentat din dorința de a defini noi ritualuri sociale, de a menține conexiunile între oameni, de a le lăsa loc pentru a contribui cu idei. Acum, suntem în faza în care analizăm ce inițiative au funcționat și au adus valoare colegilor (sesiuni de wellbeing, mental health, yoga, competiții de sport în casă, propriul nostru radio, hackathon de idei etc), pentru a le continua, perfecționa, fără a le încărca programul colegilor. Nobody wants to get the Zoom fatigue. – Oana PENCU, Employee Experience & Communications Manager

           

Indiferent de job, cred ca marea provocare pentru noi toți a fost să găsim un echilibru între viața personală și viața privată, iar cei de la Betfair Romania Developement au confirmat acest lucru. Angajații care au copii au simțit cel mai puternic nevoia de a seta o rutină care să funcționeze atât pentru ei, cât și pentru familie. Cel puțin pe perioada stării de urgență, acest lucru a fost foarte dificil. Să îți imaginezi că într-un spațiu totuși limitat, fără set-up de birou clasic, fără neapărat o izolare de restul familiei, doi adulți pot munci concentrați în timp ce copilul se joacă, e totuși utopie. Nici cei fără astfel de responsabilități nu au scăpat mai ieftin, totuși. Chiar și pentru ei, adaptarea s-a dovedit a fi dificilă, pentru că există tendința să nu mai separi cele două lumi, și atunci “doar un mail în plus” te găsește în fața calculatorului la 9 seara sau, din contra, pauza de prânz să dureze vreo 2 -3 ore. Sau îți găsești câine / pisica în call dacă nu ești pe fază.

Suportul companiei a ajutat mult. În toată această perioadă au existat nenumărate inițiative realizate tocmai pentru a ajuta echipa să găsească un echilibru. De la seminarii cu psihologi, la cursuri de yoga, la activități pentru copii, toate online, bineînțeles, s-a oferit și se oferă în continuare variante și soluții pentru fiecare, pentru a se organiza cât mai potrivit fiecărei situații. Cel mai mult au fost încurajate discuțiile foarte transparente între colegi și manageri. Da, e normal ca uneori să nu te simți la fel de eficient sau munca în echipă să pară dificilă pe anumite proiecte. Soluții, însă, există de fiecare dată. – Ciprian CUC, Head of Delivery, Gaming

Cei mai mulți dintre angajații Betfair Romania Development spun că au câștigat timp alături de familie. Mesele se iau împreună de 3 ori pe zi, activitățile sunt mult mai diverse și toți, chiar aproape toți, zic că au un stil de viață mai sănătos, fac mult mai multă mișcare, gătesc și sunt preocupați de această zonă de well-being care până acum era poate doar un beneficiu accesat din când în când. Acest aspect are un impact foarte mare și asupra vieții profesionale, căci ajută echipele să fie mai eficiente, mai energice, mai creative.

Iar părți bune mai sunt, dar nu ne miră. E în firea umană să make the best or the worst of a situation, iar de la cei de la Betfair nici nu aveam alte așteptări, se descurcă admirabil la capitolul lucru de acasă în timp de pandemie. Întâlnirile de după program, cafeaua virtuală de dimineața cu colegii, torturile surpriză livrate la prima oră, toate au devenit la fel de repede obișnuință precum munca propriu-zisă. Chiar și după ridicarea restricțiilor, când întâlnirile față în față în afara programului ar fi posibile, cu foarte multă grijă din partea celor implicați, pentru moment compania nu inițiază niciun fel de întâlniri, nici măcar în grupuri mici. E greu pentru ei și o recunosc, mai ales că acum sunt chiar în perioada în care s-ar fi întâlnit cu toții la summer party. Nostalgia e mare, dar va veni un timp și pentru acestea. Un timp mai bun.

În ceea ce privește planurile pe următoarele luni și o posibilă întoarcere la birou, la normalitatea cu care erau obișnuiți, atât compania cât și echipa sunt pe aceeași lungime de undă – nimeni nu dorește să-și asume riscuri care nu sunt necesare în acest punct. Toți specialiștii recomandă, mai ales firmelor cu echipe atât de mari, care lucrează în spații open space, foarte multă prudență. Da, desigur că își doresc să-și bea din nou cafeaua împreună, să revină la scaunele perfect ergonomice și la micul dejun cu vinete (wait, what, is this heaven or the best working place I ever heard of?), dar sănătatea rămâne prioritară. Momentan, lucrul în echipa Betfair Romania Development continuă de acasă, online.

Cum arată spațiile voastre de lucru în perioada aceasta și cum v-ați adaptat rutina zilnică la noua realitate?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!