Producători locali de bere artizanală din Cluj

by | Jul 27, 2020 | Made in Cluj

După cum probabil ai aflat deja, săptămâna aceasta am început o nouă serie de articole prin care aducem în față producătorii locali din Cluj.

Berea artizanală este produsă printr-un proces de experimentare cu diverse arome ieșite din comun și readucându-se la viață rețete vechi. Un alt aspect important al berilor artizanale este calitatea ridicată, atât în ceea ce privește gustul, cât și packaging-ul și modul nonconformist de comunicare cu clienții. Din fericire, România este în plină dezvoltare la acest capitol, în prezent existând peste 60 de producători mici, primul fiind înființat acum aproximativ 10 ani. În articolul de față vei afla cum au apărut cinci dintre brand-urile de bere clujeană, precum și informații despre produsele lor și cum poți face rost și tu de ele. Sună bine, nu-i așa?

Kutuma este un brand de bere artizanală înființat la Cluj în anul 2017. Ideea a luat naștere în Algeria, iar cel care conduce producția este meșterul berar Tătar Norbert, care încearcă cu fiecare sticlă să ofere cel mai bun produs posibil. Alături de o echipă de japonezi, englezi, nepalezi și canadieni, Norbert a reușit într-un singur an să producă circa o tonă de bere într-o încăpere mică. Numele berilor se diferențiază ușor pe piață: Zăbavă, Jargon, Zarvă, Dambla și Ortu’ Popii fiind câteva exemple, iar gusturile sunt și ele unice, unele beri având arome de flori, ciocolată, caramel, citrice și alte fructe. Berile ies în evidență prin modurile creative și uneori imprevizibile de utilizare a drojdiei în rețete. Poți alege dintre un American Wheat sau un Amber Ale pentru început, dar dacă îți plac băuturile tari îți recomandăm un Imperial Stout cu 11% alcool.

Kutuma este berea care rescrie cutuma, având o formă liberă și un conținut vibrant, uneori chiar provocator. În prezent există peste 10 tipuri de bere Kutuma, unul dintre ele fiind realizat în colaborare cu Bere a la Cluj și Hophead Brewing (despre care vei afla puțin mai jos). Acestea sunt disponibile în sticle de 500 ml și 330 ml, precum și la draft. Berile pot fi comandate printr-un mesaj privat aici sau găsite în locațiile din lista de aici și la berăria de pe Calea Baciului 179B.

Bere a la Cluj produce bere artizanală din anul 2017. Vigh Ferencz, alături de Tanko Gyorgy și Peter Deszo, a produs prima serie de beri într-o fabrică din Ungaria, unde produsele au prins rapid popularitate. Producția a fost mutată în 2018 în Cluj-Napoca, de unde în prezent pot ieşi lunar 3.800 de litri de bere. Odată cu relocarea la Cluj, stilul berii a fost îmbunătățit spre un lager, iar în timp au apărut mai multe tipuri, cum ar fi berea dry-hopped lager. În sticlele a la Cluj se regăsesc în egală măsură dulceața de malț și aromele clasice de hamei, iar stilurile în care sunt create berile sunt tradiționale sau englezești. Acestea se remarcă nu numai prin gust, dar și prin numele atipice pe care le poartă: Phaza Lunii, Kronos, Pitica Roșie, Cosmobaut și Gaura Neagră (bere care a și câștigat în 2017 medalia de bronz la Alltech Commonwealth Cup în SUA). Aceste nume sunt inspirate din elemente și teme cosmice. Bere a la Cluj a realizat rețete în colaborare cu Kutuma, Hophead Brewing, Olivo Coffee Roasters, Eastride Delivery, Vintage Bistro, Moonshine și USAMV, în cadrul unui proiect cu studenți. Cele peste 12 tipuri de bere sunt disponibile în sticle de 330 ml sau la draft. Poți comanda online de aici sau găsi berile în locațiile de aici și pe Calea Baciului 179B.

Hophead Brewing este primul brand care a produs bere artizanală îmbuteliată în Cluj. Inițiativa a luat naștere în anul 2015 într-un spațiu din Mănăștur deținut de Darko Jovik și Dana Marmorstein–Jovik. La început cei doi produceau aproximativ 400 de litri pe lună și cinci sortimente de bere Ale. Cu timpul, brand-ul a evoluat, iar acum pune la dispoziție diverse combinații de arome: malț caramelizat, malț prăjit cu aromă de biscuit, bere neagră cu gust de cafea, pale ale englezesc și diverse fructe. Câteva exemple de beri Hophead sunt: Grozava Raspberry Hibiscus PA, Immigrant PA, Opium IPA, SunLust PA, Little D NEPA, existând în total peste 35 de feluri disponibile la 330 ml sau draft. De-a lungul timpului, berăria a avut colaborări cu Hop Hooligans, Kutuma și Bere a la Cluj, în urma cărora au apărut noi tipuri de bere (Screwed Up și Berea Clujenilor). Berile Hophead se pot comanda online printr-un mesaj privat aici sau pot fi găsite la locațiile de aici și, bineînțeles, direct la berăria recent deschisă de pe Strada Traian Vuia 126.

Blackout Brewing, al patrulea brand clujean de bere artizanală de pe lista noastră, a fost înființat în anul 2017 într-un garaj cu ajutorul lui Adi Oros. Adi a știut că vrea să își facă publică pasiunea lui pentru home brewing atunci când rețeta lui a câștigat, alături de încă patru rețete, concursul Bereta Brewing Community (BBC). Prima bere Blackout a apărut în 2019 cu ajutorul celor de la Bereta și se numește BBC Vanilla Breakfast Stout. De atunci, au mai apărut câteva tipuri de bere Blackout: Weirdo, Double Weirdo, Pilsdeț, Anti-Cake, Glitch, în total existând aproximativ 20 de feluri realizate în colaborare cu Oriel Beer, Hopdrops, Player One, Hop Hooligans, Double Drop Crew Brewery, Bere a la Cluj, Wicked Barrel și Ground Zero. Berăria s-a născut din pasiunea lui Adi pentru știință, cărți și muzică și asta se vede în nume și în etichetele de pe sticle, pe care, apropo, le poți cumpăra la 330 ml sau la draft. Adi plănuiește să testeze în continuare rețetele lui în loturi mici înainte să le pună spre vânzare, fiind încă fidel rădăcinilor lui de homebrewing. Blackout este o berărie gypsy, adică nu are o locație proprie, produsele fiind disponibile în locuri precum Bere a la Cluj, Bereta (Timiș) și la Oriel Beer (București). Intră aici pentru a afla mai multe informații despre Blackout.

Clusa este o berărie născută anul acesta din pasiunea pentru istorie a doi iubitori de bere bună. Brand-ul pune la dispoziție cinci beri cu câte cinci povești legate de istoria și personalitățile Clujului, oraș numit și Clusa la începuturile timpului. Cele cinci beri poartă nume de ani și avem, prin urmare, Clusa 1173 (anul atestării documentare a orașului Cluj-Napoca), Clusa 1316 (anul construirii Bisericii Sfântul Mihail), Clusa 1885 (anul nașterii lui Iuliu Hossu), Clusa 1919 (anul înființării Universității Cluj) și Clusa 1989 (anul Revoluției și al omagierii martirilor Clujului). Poți alege dintre IPA, Pale Ale, Cream Ale, Vienna Lager și Hell Lager. Clusa, zis și brand-ul cu bere de poveste, este caracterizat de valori precum respectul pentru cei din jur și datoria față de societate și nevoile ei. Astfel, la fiecare achiziționare a unei beri, se donează automat 10 bani pentru cei aflați în dificultate (cauzele vor fi dezvăluite în curând). Berile Clusa pot fi comandate online de aici sau cumpărate fizic de la Blend Bottleshop and Taproom și Tortelli Pasta Bar (Cluj) și The Beer Institute (București).

În curând va mai apărea un producător local pe care îl vom adăuga pe această listă. Dacă vrei să rămâi la curent, urmărește-ne, și până atunci, ne poți ajuta cu alte sugestii de producători de bere din zona Clujului. Dă-ne un mesaj, e atât de ușor.

Cauți mai mulți producători locali din Cluj? Pe Made in Cluj poți răsfoi catalogul de producători și produse.

Evenimente viitoare

Fri 07

Street FOOD Park Cluj-Napoca

3 July, 12:00 pm - 31 August, 10:00 pm
Fri 07

Produs de Cluj la VIVO!

30 July, 10:00 am - 9 August, 10:00 pm
Fri 07

TIFF 2020

31 July - 9 August

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This