Produse lactate de la producători locali din Cluj

Home $ Made in Cluj $ Produse lactate de la producători locali din Cluj

by | Jul 30, 2020 | Made in Cluj

Venim cu un nou articol din seria producătorilor clujeni. Am vorbit deja despre importanța susținerii inițiativelor locale în articolele deja publicate pe această temă, dar simțim nevoia să îți reamintim din nou. Te încurajăm să cumperi local și să oferi un viitor micilor afaceri care se asigură zi de zi că oferă produse naturale și de cea mai bună calitate.

Lactatele fac parte din cultura culinară a românilor de mii de ani, iar cu timpul am dezvoltat diverse metode de colectare și procesare a laptelui pentru obținerea unor produse precum cașul, smântâna, cașcavalul sau iaurtul. În articolul de față vei găsi poveștile a 9 producători de lactate din zona Clujului, precum și detalii despre gama lor de produse sau informații utile despre cum poți cumpăra și tu produsele lor.

Atelierul de brânză NarCheese folosește doar metode artizanale după rețete tradiționale, fără a grăbi procesul natural de fabricare al brânzei și aplicând tehnici învățate în străinătate. Atelierul a luat naștere în 2019 când Narcis Pintea s-a decis să pună în aplicare lucrurile învățate la Școala Agricolă din Elveția, fiind totodată și primul român care a finalizat studiile la această instituție. Brânzeturile sunt 100% produse în Cluj cu lapte bio de la Ferma Frații Pintea din Cornești unde animalele sunt lăsate libere să pască și terenurile sunt îngriite doar cu îngrășământuri naturale. Atelierul pune la dispoziție trei feluri de brânză maturată: caș tradițional simplu (maturat minim o lună), brânză Raclette și brânză Tomme. În momentul de față, pasiunea lui Narcis se învârte în jurul brânzei Raclette, un produs cu origine în Valais, Elveția, și care se produce pe perioada verii. Laptele este procesat crud timp de 24 de ore, după care este inițiat procesul de maturare care va ține minim 4 luni, timp în care brânza va avea timp să își dezvolte gustul puternic. Ca planuri de viitor, cei de la NarCheese plănuiesc să își extindă gama de produse cu încă trei specialități: Brie, Gruyere si Gorgonzola. Poți comanda produsele NarCheese online prin livrare la domiciliu, așa că intră aici pentru mai multe detalii.

La Colline este un producător clujean de lactate de capră premium. Brânzeturile concentrează și amplifică proprietățile tămăduitoare ale laptelui de capră și conțin ingrediente 100 % naturale. Produsele La Colline sunt fabricate după o rețetă tradițională franceză și sunt obținute din lapte de capră de la fermele din centrul Transilvaniei, fermenți lactici, cheag și sare de mare cărora li se adaugă, în rețete rafinate, condimente sau trufe atent selecționate. Brânzeturile trec prin trei procese înainte de a fi puse spre vânzare: închegare lentă, procesare manufacturieră și maturare monitorizată, practici care le accentuează gustul fin și structura delicată. Produsele La Colline sunt sănătoase pentru tine, nu conțin colesterol, au doar 300 kcal/100g, au proprietăți hipoalergice și prezintă digestibilitate ridicată, fiind recomandate în diete, boli cronice sau în convalescență. În gama de produse se găsesc iaurturi de băut, kefir, creme tartinabile, platouri cu trufe, rulouri cu diverse arome (cărbune, piper, fenugreek), precum și produse premium (brânză simplă sau cu ierburi). Poți comanda lactate La Colline online de aici.

Ferma Tușa din Fundătura, Cluj, pune la dispoziție brânzeturi naturale fabricate din lapte de vacă și de oaie. De la fermă poți cumpăra produse proaspete, precum lapte, brânză de burduf, caș (de vacă și de oaie), urdă și telemea (de vacă și de oaie). Pentru comenzi, poți lua legătura cu cei de la Ferma Tușa aici sau aici.

Familia Pogăcean din comuna Borșa, Cluj, fabrică produse lactate naturale încă din anul 2001, deși numai recent au început să își expună gama de produse online. La ei poți găsi caș, urdă, brânză de burduf (simplă și iute), telemea (simplă și maturată), cremă de brânză și jintuială, toate produse din lapte de vacă sau de oaie. Pentru comenzi poți lua legătura cu Familia Pogăcean printr-un mesaj privat aici.

Magic Milk este un producător clujean de lapte de măgăriță, un produs apreciat din antichitate și cu multiple beneficii pentru corp. Laptele de măgăriță este apropiat de laptele matern, prevenind și tratând o serie de probleme de sănătate: dificultăți respiratorii, infecții gastrointestinale, colesterol ridicat, lipsa de energie și de imunitate. Laptele conține o serie întreagă de vitamine (A, B1, B2, B6, C, D, E), fier, proteine, acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6 și multe alte substanțe care îl fac un aliment-medicament cu proprietăți terapeutice (Journal of Food Science). Pe cei de la Magic Milk îi poți contacta aici sau aici pentru comenzi.

Atelierul de lapte este o fabrică construită în Mociu, Cluj, unde laptele proaspăt muls de la vacile din ferma Moldovan este transformat în brânzeturi artizanale realizate prin procese tradiționale. Atelierul pune la dispoziție atât produse proaspete, precum laptele, telemeaua de vacă și brânza de burduf, precum și preparate maturate în grota de la Țaga. Grota naturală de la Țaga este folosită de sute de ani pentru maturarea brânzeturilor, iar toate alimentele care ies de aici sunt atestate drept produse tradiționale și pot fi găsite sub denumirea de Produs de Țaga. Atelierul de lapte a apărut din pasiunea pentru gust, produse naturale și respectul pentru tradiții și familie și stă sub numele Asociației Frăția Bacilor Ardeleni (FBA), un parteneriat între 6 fermieri care aduc la dispoziția clujenilor lactate de calitate superioară. Producția este atent urmărită, începând cu hrănirea oilor și a vacilor și până la obținerea brânzeturilor, astfel fiind asigurată transparența procesului de fabricare. Intră aici pentru mai multe detalii despre cumpărarea lactatelor.

Compania Comlact a fost înființată în anul 2003 din pasiunea doctorului Abrudan pentru natural. Printre valorile companiei se regăsesc autenticitatea, responsabilitatea, pasiunea pentru produse românești și moștenirea generațiilor viitoare. Rețetele după care sunt create produsele sunt proprii, iar toate standardele internaționale de producție sunt respectate, oferind astfel clienților pasionați de natural o experiență deosebită. Comlact pune spre vânzare brânză de burduf, brânză de capră, cremă Focșani de oaie, brânză Făgăraș, brânză de vacă, iaurt și multe alte specialități naturale din lapte, toate acestea fiind obținute prin tehnologie de producție ISO și HCCP. Produsele Comlact se pot comanda online de aici.

Brandul Bonas a apărut în anul 1991 cu ajutorul lui Vasile Naș și a familiei lui, fiind unul dintre cele mai vechi de pe piaţa clujeană a lactatelor. Fabrica a început ușor producția, cu doar 200-400 litri de lapte de vacă și de oaie prelucrați pe zi, iar cu timpul și-a sporit capacitatea, în prezent prelucrând 15.000 litri de lapte și producând o gamă variată de produse naturale într-un spațiu care se ridică la standardele europene. Valorile cele mai importante ale lactatelor Bonas sunt prospețimea și calitatea, lucruri care se simt cu siguranță în cele peste 60 de produse din gama lor de smântână, cașcaval, brânză, kefir, sana, iaurt sau lapte bătut. Produsele Bonas se găsesc în magazinele proprii (pe care le poți vedea aici), în hypermarketuri precum Kaufland, Mega Image şi Auchan și online pe platforma de aici.

Rețetele bunicii-tradiția laptelui este o micro-fermă din comuna Cornești, Cluj apărută în anul 2019 care prelucrează lapte de vacă. Printre produsele de la fermă se găsește caș simplu și cu diverse arome (chimen, piper, boia, leuștean), lapte, cașcaval, iaurt, telemea, smântână și brânză proaspătă de vacă și de burduf. Produsele se livrează la domiciliu printr-un mesaj privat aici.

Ai în minte un producător de lactate din Cluj care nu este pe lista noastră? Dă-ne un mesaj și îl vom include în acest articol.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!