Escapade de weekend aproape de Cluj #7: Parcul Natural Apuseni

Home $ Articole $ Escapade de weekend aproape de Cluj #7: Parcul Natural Apuseni

Dacă e weekend, toate drumurile duc la munte. Ca să fugim de grijile cotidianului, în acest sfârșit de săptămână ne dăm întâlnire în Parcul Natural Apuseni. O adevărată oază de liniște care se ascunde în apropierea Clujului și care de abia așteaptă să te cuprindă într-un val de aer curat și natură. De la peșteri la cărări lungi prin pădure, Munții Apuseni ascund povești și dau naștere unor amintiri de neuitat alături de cei dragi. În perfectă siguranță și distanțare, pregătește-ți echipamentul și pornește într-o escapadă la munte, locul din care o să vii cu bateriile încărcate pentru o nouă săptămână.

Noi ne-am hotărât ca în fiecare vineri să vă propunem un traseu de o zi – două, într-o zonă relativ aproape de Cluj, ca să simțiți aerul de vacanță și vară. Avem idei pentru trasee cu mașina sau bicicleta, pentru familii cu copii sau grupuri de prieteni, pentru cei dornici de aventură și pentru cei care sunt bucuroși doar să admire natura. Alegeți după preferințe!

Cascade
Fără doar și poate, o să ai parte de nenumărate opriri pe traseu. Munții Apuseni oferă multe locuri de vis, iar cascadele o să devină în câteva secunde personajele principale din fotografiile tale de vacanță. Cascada Vârciorog asigură un spectacol natural în toată regula. Aceasta se ascunde în Arieșeni, într-o pădure de conifere, iar căderea de ape atinge aproximativ 15 metri. Dacă ai suficientă adrenalină în sânge, vizita nu se oprește aici. Poți să ajungi în vârful Piatra Grăitoare, însă traseul este abrupt și ai nevoie de echipament corespunzător.

Cascada Pătrăhăițești este la fel de impresionantă, întrucât prezintă o cădere de apă în 2 trepte care se întinde pe parcursul a 14 kilometri. Drumul până în acest punct este accesibil, ceea ce îl face potrivit și pentru copii. Se găsește la poalele vârfului Curcubata Mica, care poate fi admirat fie de la distanță, fie de pe traseul care pornește de la cascadă. Reper pentru această oprire este tot zona turistică Arieșeni, iar indicatoarele o să îți sară în ajutor atunci când simți că te-ai rătăcit.

Ceva mai aproape de casă întâlnim cascada Vălul Miresei situată în Răchițele. Istoria acesteia provine de la o mireasă care ar fi căzut de la înălțime, în zona în care acum se află căderea de apă, iar voalul a rămas agățat în stânci. Nu avem dovezi, însă cei 30 de metri ai cascadei iau forma unui voal. NU există acces auto, iar acțiunile de escaladă și alte activități organizate nu sunt permise fără a fi aduse la cunoștința APNA pentru a fi avizate.

Trasee și vârfuri montane
După cum spuneam de la început, excursia din acest weekend cuprinde mai multe atracții naturale. După ce am admirat cascadele… este timpul pentru o expediție pe cărări de munte. Deschidem lista cu Groapa Ruginoasă, un fenomen unic pus în scenă exclusiv de natură. Cu timpul, procesul de eroziune a dat locului această formă, iar ploile au contribuit la accentuarea peisajului desprins din filme. La prima vedere, acest loc ne va duce cu gândul la Marele Canion din Statele Unite ale Americii. Nu este nevoie să ne rezervăm bilete de avion, căci în Parcul Natural Apuseni găsim Groapa Ruginoasă, mai exact în Munții Bihorului. În zonă se află și un traseu de via-ferrata perfect pentru cei dornici de aventură.

Mama Natură este capabilă de lucruri magice, iar acest lucru se reflectă și în imaginea Detunatelor, formațiuni stâncoase unice în țară. Cele mai cunoscute sunt Detunat Goală și Detunata Flocoasă, ambele aflându-se în zona comunei Bucium din Alba. Rezervația naturala se întinde pe zeci de hectare, iar pădurile nu lipsesc din peisaj.

Nu în ultimul rând, nu puteam să nu includem în lista noastră de drumeții Cetățile Ponorului. Cunoscut și sub denumirea de Everestul României, acest areal impresionează prin galeriile subterane care spintecă stâncile imense. Se află pe platoul Padiș, iar zona poate fi vizitată atât la suprafață, cât și în galeriile subterane având echipament corespunzător.

Peșteri
Excursia nu poate fi considerată completă în lipsa vizitării unei peșteri. Ei bine, în Apuseni se găsesc zeci de peșteri, amenajate sau mai puțin amenajate, care te pun față în față cu formațiuni unice și cu noi medii de viață. Peștera Ghețarul de la Vârtop este leagănul legendelor și peisajelor spectaculoase. Aici s-a găsit cea mai veche urmă Neanderthală din România, dar ghețarul este cel care atrage toate privirile și stârnește interesul excursioniștilor. De la intrarea în peșteră, la aproximativ 70 de metri se află blocul de gheață care are aproximativ 1600 de metri cubi și face față cu brio tuturor anotimpurilor.

Pe traseu ai grijă să notezi și Peștera Poarta lui Ionele. Aceasta este amenajată pentru turiști și se întinde pe o distanță de 131 de metri. Intrarea se face printr-un portal de 10 metri care o să te conducă spre lumea ascunsă din adâncuri. Să nu îți faci griji în privința liliecilor. Aceștia sunt obișnuiți cu vizitatorii și nu au de gând să te atace.

Extra tips
Pentru un weekend ca la carte, îți mai propunem niște obiective care nu pot fi încadrate în categoriile de mai sus. Astfel, stabilește o oprire la arborele de Sequoia de la poalele masivului Vlădeasa. Acesta se află la doar 80 de kilometri de casă și impresionează prin înălțime, fiind considerat un uriaș în Apuseni. Circumferința acestuia depășește 38 de metri, deci nu îl poți cuprinde singur.

În cazul în care vrei să trăiești cu amintirile verilor în care te distrai la festivaluri, oprește la Smida. Poți cutreiera în voie pajiștile și să organizezi un picnic cu muzică bună alături de cei dragi. De asemenea, pentru o strop de istorie vizitează Casa Memorială Avram Iancu. Aceasta se află pe teritoriul satului Incești din Alba și prezintă arhitectura bine conservată din anii 1800.

Parcul Natural Apuseni ascunde sute de locuri care merită vizitate, în dorința noastră de evadare din cotidian. Toată magia se petrece aproape de casă, într-un cadru unde natura se împletește excelent cu liniștea și cu relaxarea. De la cascade la peșteri, Mama Natură ne pune față în față cu peisaje nemaipomenite, desprinse parcă din povești și ne arată cât de mult potențial are țara noastră.

Care o să fie primul loc pe care o să îl vizitezi în Apuseni?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!