O zicem destul de des în ultima vreme, poate pentru că o simțim și din ce în ce mai intens. Dar ultimele luni au fost grele. Al naibii de grele. Emoțional, financiar, chiar și fizic în zilele când eram preponderent limitați la spațiul din casă. Ne-am plâns, ne-am mai revenit, am fost speriați și pesimiști, ne-am revenit și din asta, am încercat pe cât posibil să ne păstrăm capul pe umeri, ne-am uitat după soluții, am refuzat să stăm pe loc. Fiecare în stilul lui propriu. Unii au făcut, ca întotdeauna, mai mult decât atât – au făcut pentru alții. Azi vorbim despre ei, despre oamenii care nu s-au oprit în fața unei pandemii, care au continuat să facă, organizatorii de evenimente care au refuzat să nu își vadă evenimentele implementate într-o formă nouă sau alta. Ne dau speranță și le mulțumim pentru asta și pentru tot ce fac pentru oraș și oamenii lui.
Andi Daiszler, cel care ne-a îndemnat pe toți să privim mai atenți Strada Potaissa acum 4 ani, să o vizităm mai des, să o îndrăgim, ne-a oferit și vara aceasta o nouă ediție a evenimentului. Diferită, dar plină de flori și de același frumos cu care ne-a obișnuit deja să-l facă oriunde pune mâna. Diferită și pentru că, față de anul 2017, înainte de prima ediție, când aproape nici un producător nu-și dorea să participe la o piață de flori în luna iunie, adică în afara sezonului regulat, în 2020 au avut aproape 60 de înscrieri (deși numărul standurilor disponibile a fost de 14 și programul de comercializare a fost de doar 4 ore/zi.)
Cea mai mare provocare de anul acesta a fost să înțelegem ce spun regulamentele autorităților și cum se aplică acele lucruri, pentru că de multe ori erau situații care cumva se încălecau, regulamente care spuneau să faci ceva, dar pentru că evenimentul nu era întru totul conform descrierii din acele regulamente trebuiau respectate și alte prevederi. O altă provocare a fost legată de cum comunicăm. Nu ne doream să pară că forțăm lucrurile, ne doream să transmitem că ne asumăm responsabilitatea și continuăm să căutăm soluții la toate problemele. Și o provocare nouă a fost să le explici oamenilor că trebuie să poarte mască în cadrul evenimentului Strada Potaissa, pe stradă, deși nu făceau asta pe alte străzi sau în alte piețe. Au fost și cazuri de oameni care n-au dorit să intre din acest motiv, dar asta a fost o excepție.
Dincolo de aceste hopuri, au existat și mici schimbări la nivel de concept, desigur. Pe latura artistică au renunțat la concerte, decizie pe care au luat-o pentru că ar fi trebuit să amenajeze o zonă cu bean bag-uri sau scaune în mijlocul străzii, conform normelor în vigoare. Așa că, au păstrat doar un actor care s-a costumat într-o statuie vivantă. Costurile cu paza au crescut, la fel cum a crescut și costurile de implementare pentru măsurile specifice anti-Covid. Au oferit câteva sute de măști celor care nu avea mască la ei, costuri pe care le-au suportat tot ei. Dar acesta a fost și anul în care Strada Potaissa a devenit prima piață complet digitalizată, în care florile și plantele tuturor participanților au putut fi achiziționate prin intermediul plății securizate cu cardul.
Pentru noi a fost extrem de important să implementăm soluții care împing lucrurile înainte, chiar și în această perioadă. Din acest considerent, chiar dacă doar pentru o săptămână, am devenit prima piață din oraș care a acceptat și încurajat plățile cu cardul chiar și la micii producători agricoli, nu doar firme. Cred că a prins foarte bine, toată lumea s-a bucurat de asta.
La final, Andi ne-a promis că ne mai auzim anul acesta, la Lights On România. Îl credem pe cuvânt și știm că orice ar fi, șansele să găsească o soluție sunt foarte mari.
Până la venirea iernii, tragem cât putem vara de coadă la Street FOOD Park, alternativa pe care ne-au oferit-o cei de la Street FOOD Festival pentru evenimentul cu care ne obișnuisem. Vorbim, practic, despre o terasă-grădină din incinta Club Transilvania care ne așteaptă și cu multe preparate street food într-un colț de natură cu decoruri boeme și muzică bună. Toată luna august, după cum au anunțat de curând. Constantin Covaliu, organizator al evenimentului, ne-a împărtășit câteva din gândurile sale în calitate de om care a decis că pandemia nu-l va opri din a oferi publicului clujean măcar puțin din atmosfera specifică Street Food Festival.
Cel mai dificil lucru în aceste vremuri este incertitudinea. Încă mă confrunt cu ea. Mi-am zis și am zis de atâtea ori că va fi bine și să avem răbdare, încât m-am săturat de minciunile mele. Dar cred, în continuare, că va fi bine la un moment dat. De asemenea, să mă despart de o parte din echipă a fost o încercare grea și chiar un moment cam dureros.
Desigur că, Street Food Park nu-i Street Food Festival și sunt multe elemente care diferențiază cele două evenimente. Dar, dacă îi veți vizita sau ați făcut-o deja, veți vedea că sunt și multe puncte comune și s-ar putea să devină o destinație chiar îndrăgită. Pentru noi, cu siguranță, este deja. Conceptul s-a schimbat aproape total, sau cel puțin așa zice Constantin. Noi am găsit aceeași atmosferă de festival, de relaxare, veselie și mâncare foarte bună, și credem că acestea primează. E drept că Street FOOD Festival înseamnă multă lume, mulți vendori, sharing food, mobilier urban neobișnuit, aglomerări urbane. Acum, totul este pe mic, dar cu mult spațiu. După ce au adaptat bugetele vreo 3 luni, au hotărât să porneacă unul de la 0. Alt buget, altă echipă, altă experiență.
Încă câteva luni sperăm să vă vedem pe cât mai mulți la Street FOOD Park. Cea mai mare terasă în aer liber din Cluj-Napoca, cu distanțare, dezinfectare, spații largi și mulți vendori faini.
Ne mutăm atenția și în echipa Jazz in the Park, unde vorbim cu Alin Vaida. Pentru ei, primele două luni de pandemie, cele în care a fost stare de urgență și în care am stat în case, nu au fost așa de grele. Au fost activi, au fost implicați în proiecte comunitare, fiindcă simțeau că dacă își aduc aportul, lucrurile se vor îndrepta mai repede. Apoi a urmat acceptarea că nu pot face festivalul. Modul lor de sfidare a fost expoziția Jazz in the Park, care a fost profund emoțională pentru echipă.
Iar acum suntem în faza în care ne batem capul cu ce și cum putem face. E foarte greu să faci evenimente în noile condiții. În afară că e literalmente imposibil să faci ceva sustenabil financiar, intervine și presiunea că dacă greșești dacă faci? Dacă expui lumea unui risc? Acum suntem în faza acestui proces mental. S-au schimbat toate regulile „jocului” și e foarte greu să te adaptezi, din cauza impredictibilității. Și dacă planifici ceva după noile reguli, se poate întâmpla ceva peste noapte ce dă peste cap tot planul și o iei de la 0.
Pentru sectorul de evenimente este foarte greu. Pierderile bugetare sunt mari. Practic, în câteva luni, s-au trezit cu o organizație care nu are o structură funcțională pe această perioadă și nimic din obiectul muncii lor nu poate fi făcut. Conform spuselor lui Alin, i-ar ajuta mult dacă ar avea un orizont cu privire la cât durează totul, dar și care ar fi condițiile de organizare pentru anul viitor. Vor face festivalul așa cum îl știm cu toții sau trebuie să se adapteze la 500/1000/5000 de persoane. Sunt fel și fel de întrebări nerăspunse și vă puteți imagina frustrarea.
Și e frustrant când vezi cu câtă delăsare tratează unii (nu toți) subiectul pandemiei. Nerespectarea regulilor, ignoranța purtării măștii, toate aceste gesturi micuțe nu doar că pun în pericol viața altora, dar pur și simplu arată nepăsarea față de niște industrii care numără minutele până când contextul acesta trece. Poate că declarațiile mele au un suflu apăsător sau negativ, ceea ce e și normal, fiindcă nu pot să ascund situația grea în care suntem. Însă, asta nu înseamnă că ne dăm bătuți. Și personal, nu, eu nu caut o reconversie profesională sau o adaptare temporară. Eu caut să lupt să fac ce știu mai bine.
Nici Opera Națională Română nu a rămas în loc. Cristian Avram, marketing manager, ne-a povestit despre marea și cea mai pregnantă noutate în 2020 – lansarea și prezența artistică a Operei în mediul digital, prin transmisii online. După ultimul eveniment liric prezentat în sala de spectacole, la începutul lunii martie 2020 – în contextul stării de urgență, și-au luat avânt în plan online, site-ul oficial devenind scena lor virtuală. Au prezentat, astfel, treizeci și cinci de streaming-uri ale celor mai reușite și apreciate spectacole din arhiva instituției, pe parcursul lunilor martie – iulie 2020. Aprecierea publicului s-a făcut remarcată imediat prin mesaje și review-uri pozitive și un record de peste 50.000 vizualizări.
Această întâmpinare entuziastă din rândul spectatorilor și utilizatorilor noștri ne-a impresionat și ne-a reamintit atât nouă, artiștilor, cât și publicului de pretutindeni, forța artei și versatilitatea muzicii care ne reunește indiferent de distanțele fizice. Odată ce măsurile de protecție au devenit mai permisive, am lansat proiectul Microstagiunii estivale „Opera Summer Hub” 2020, o inițiativă inovatoare a cărei misiune este prezentarea unor recitaluri tematice, a unor spectacole lirice și coregrafice desfășurate săptămânal în aer liber, la Cluj Innovation Park. Proiectul aflat la prima sa ediție a atras atenția și interesul publicului larg prin două concepte originale: Opera à la Carte și Opera Picnic, care îmbină arta lirică cu cea gastronomică. Tot nou este și faptul că Opera a ieșit din centrul orașului și s-a dus într-un spațiu nou, contemporan, demonstrând încă o dată că gândim outside the box și suntem deschiși provocărilor și noilor generații care își doresc să vadă spectacole de operă și balet.
Schimbările au fost inevitabile în acest interval pentru fiecare dintre noi, dar ne bucurăm să vedem că arta și cultura s-au pliat la rândul lor pe noile reglementări. Chiar dacă au fost nevoiți să anuleze toate spectacolele programate în sala de spectacole, au reorganizat activitatea, căutând alternative optime situației, care să afecteze cât mai puțin specificul artistic. Aceste schimbări s-au resimțit, desigur, și la nivel financiar, asemeni tuturor sectoarelor.
Dezamăgirea noastră cea mai mare a fost, însă, suspendarea unor proiecte speciale care celebrau anul acesta Stagiunea Centenară a Operei clujene – prima instituție lirică înființată în țara noastră. Însă, contextul actual ne-a demonstrat și reamintit, într-o manieră aparte, profunzimea și puterea artei de a se menține vivantă și de a se reinventa, indiferent de situație. Sperăm că în 2021 o să putem organiza o celebrare adevărată a celor o sută de ani ai Operei clujene.
În cele din urmă am povestit cu Bogdan Bălteanu, responsabil pentru partea de organizare de evenimente pentru Iulius Mall. În ciuda contextului dat, în 2020, ei găzduiesc a treia ediție a „Movie Nights”, proiecții TIFF, concertele Filarmonicii de Stat Transilvania, spectacolele de stand-up comedy și concertele unor trupe de renume, care aduc puțin din atmosfera de festival ce ne lipsește tuturor în acest an. Toate evenimentele se desfășoară cu respectarea măsurilor de siguranță și distanțare fizică, numărul de locuri este limitat, fluxul de intrare și ieșire în perimetrul evenimentului este diferențiat, iar la intrare este monitorizată temperatura.
În ceea ce privește partea de retail, ultimele luni au fost un test pentru întreaga industrie, dar Iulius Mall Cluj s-a adaptat noului context. Am avut o comunicare activă și constantă cu chiriașii, pe toată perioadă stării de urgență, pentru că strategia noastră a fost una pe termen lung, de asigurare a sustenabilităţii activităţii partenerilor noştri şi, implicit, a noastră. Cel mai afectat segment a fost cel HoReCa, pentru că menținerea interdicțiilor de operare în restaurante are un impact semnificativ asupra acestei industrii, dar sunt și segmente pe care am înregistrat creșteri, cum ar fi cel de sport sau home&deco. În schimb, traficul din Iulius Parc a crescut, în condițiile în care vremea a fost favorabilă și organizăm constant numeroase evenimente.
Evenimentele de amploare atât de așteptate de clujeni și nu numai au fost amânate, iar printre puținele acțiuni care țin capul de afiș în această perioadă pe agenda de petrecere a timpului liber în Cluj-Napoca este „Movie Nights”. Proiectul Iulius Mall oferă cinefililor prilejul de a se bucura de filme în aer liber și în siguranță. Astfel, săptămânal, în Iulius Parc sunt proiecții de filme, unele în premieră, dată fiind suprapunerea lansării lor cu perioada de inactivitate a cinematografelor. Iar pentru că cererea din partea publicului a fost mare și capacitatea maximă în perimetrul evenimentului este de 500 de persoane, proiecțiile se fac atât vineri, cât și sâmbătă.
În plus, pentru că anul acesta meciurile de fotbal se joacă cu tribunele închise, așa că am adus atmosfera de stadion pe terasa generoasă a foodcourt-ului. Aici, microbiștii pot urmări meciurile împreună cu prietenii, la o calitate de top a imaginii și a sunetului și pot să se bucure de experiența culinară oferită de restaurante.
Rămâne speranța că va fi bine. Până atunci, ne bucurăm în siguranță de ce ne oferă organizatorii de evenimente care merg mai departe.