De ceva vreme scriem despre producătorii locali din zona Clujului. Iată că a venit, într-un sfârșit, și rândul iubitorilor de produse din pește. Peștele are o mulțime de beneficii pentru sănătate, lucru mai mult sau mai puțin cunoscut de către noi toți. Carnea de pește este o sursă bună de proteine și un bun aliat în diete, pe parcursul sarcinii și în prevenirea bolilor cardio-vasculare. Este, de asemenea, utilă pentru cei care suferă de pierderi de memorie sau vor să își îmbunătățească performanțele intelectuale. Păstrăvul este un pește care trăiește, în special, în apa de munte cu temperaturi scăzute, fiind comercializat pe tot parcursul anului. În România, păstrăvul de munte este cel mai important pește din apele montane, fiind des folosit pentru producerea de puieți și repopularea râurilor și pârâurilor.
În lista de mai jos vei descoperi detalii despre 5 dintre păstrăvăriile din Cluj și din apropiere.
Păstrăvăria Bolloga și-a început activitatea în anul 2013, fiind singura păstrăvărie certificată ecologic din județul Cluj. Ovidiu Oltean și Vasilena Berfela sunt oamenii din spatele afacerii, doi antreprenori clujeni care au vrut să creeze o sursă de pește bio, un concept relativ nou pentru România. Aici sunt crescuți păstrăvii curcubeu de Danemarca, o specie rezistentă de pește și ai cărei creștere este urmărită îndeaproape, încă de la stadiul de icră. O fermă ecologică este obligată să respecte câteva condiții speciale, astfel încât păstrăvăria Bologa nu poate asigura un ritm constant de creștere pentru clienții săi. Peștele este crescut cu hrană certificată ecologic adusă din afara țării, fără tratamente și limitat la o cantitate de apă pe metru cub, astfel încât să crească liniștit și sănătos. Încă de la început accentul a fost pus pe calitate și nu pe cantitate, iar în prezent păstrăvăria a ajuns să producă aproximativ 16 tone de pește natural și netratat pe an. Poți găsi aici păstrăv viu, păstrăv deja eviscerat (simplu sau afumat) și puieți de păstrăv, care îți pot fi livrați direct la domiciliu, săptămânal. Pescăria este poziţionată pe un teren de 3.800 de metri pătraţi de lângă râul Henţ, o zonă cu 15 bazine exterioare și care pe viitor va găzdui și un restaurant cu specific pescăresc. Păstrăvăria se află pe Strada Morlaca 390, în Comuna Poieni din satul Bologa. Intră aici pentru mai multe informații despre livrare.
Păstrăvăria Gilău crește anual 70-100 de tone de păstrăv de Danemarca, un pește care s-a adaptat cu ușurință zonelor noastre. Această unitate a fost construită între anii 1975-1976 și aparţine Direcţiei Silvice Cluj, fiind în prezent gestionată de Valeria Paşca, şefa păstrăvăriei. Un factor important pentru păstrăvărie este gustul, motiv pentru care densitatea peștelui din bazine este păstrată în anumite limite, ceea ce asigură creșterea unui păstrăv sănătos. La fel de importantă este și apa de munte care curge din lacul de acumulare al barajului de pe Someşul Mic și care alimentează în permanență cele 30 de bazine ale păstrăvăriei. Bazinele sunt construite pentru a asigura dezvoltarea din stadiul de icră până la cel de adult, acest proces fiind unul lent din cauza temperaturilor scăzute de munte. Înainte de a fi pus spre vânzare, păstrăvul petrece aici un an și 8 luni, timp în care se dezvoltă și ajunge la greutatea potrivită. Ceea ce diferențiază această păstrăvărie de altele este interesul pentru lacurile de acumulare și apele curgătoare din zonă. Păstrăvăria produce material piscicol în vederea populării si repopulării anuale a acestor ape. Clienții interesați își pot alege singuri peștii și să îi pescuiască direct din bazinele crescătoriei. Păstrăvăria se află în Gilău, pe Strada Someșu Rece 1192.
Păstrăvăria Sfăraş nu este numai cea mai mare din România la capitolul capacitate de creștere și procesare a păstrăvului, dar este și cea mai mare din Europa de Est la producția de păstrăv. Compania este certificată privind calitatea și siguranța produsului, astfel încât peștele cumpărat de aici este natural, fără conservanți, coloranți sau alți potențiatori de aromă. Peștele se dezvoltă fără factori de stres în apa din patru izvoare naturale din comuna Almașu. Activitatea păstrăvăriei a început în anul 2005, iar în prezent reușește să producă sute de tone de pește pe an. Păstrăvăria Sfăraș este un mare furnizor pentru unele dintre cele mai mari lanțuri de hipermarketuri din România, fiind totodată și cea mai eco-friendly fermă de pește din țară. Poți găsi aici păstrăv viu, eviscerat (simplu sau afumat), dezosat, afumat sau file, precum și crap eviscerat sau medalion și icre sărate. Peștele îl poți achiziționa proaspăt din magazinul propriu din Cluj-Napoca de pe Strada Argeş 5, de la păstrăvăria din comuna Almașu (Sfăraș 98) și din următoarele lanțuri de magazine: Lidl, Metro, Auchan, Carrefour, Selgros. Alternativ, poți da o comandă online aici.
Păstrăvăria Domeniul Păstrăvului este situată în comuna Ciurila din Cluj și comercializează anual aproximativ 40 de tone de păstrăv. Peștele este crescut în condiții sigure, într-o apă curată care provine de la peste 100 de metri adâncime. Parametrii apei, hranei și mediului sunt atent monitorizați pentru a asigura calitatea și sănătatea peștelui. De aici poți cumpăra păstrăv viu, afumat, eviscerat, congelat sau puieți. De asemenea, păstrăvăria oferă servicii de livrare en gros unde clienții își pot personaliza o ofertă și servicii de catering pentru zona Clujului cu pește gata de consum, gătit în mălai sau cu legume. Produsele pot fi găsite la 15 km de Cluj-Napoca, la păstrăvăria din comuna Ciurila 147A și în magazinul propriu din Piața 1 mai 6.
La Păstrăvăria Uțiu Vasile, ultima de pe lista aceasta, poți găsi păstrăv curcubeu viu direct din bazin sau afumat. Vasile Uțiu s-a decis să deschidă acest loc în Cluj după ce a lucrat ani de zile în Spania. Păstrăvăria lui este una mică, iar pe Vasile îl poți găsi uneori comercializând marfa la poartă pentru localnicii și turiștii din zonă. Pentru a cumpăra produsele lui poți intra aici sau la locația din comuna Luna, Strada Principală 848J.
Ai în minte o păstrăvărie din Cluj pe care nu am inclus-o pe această listă? Scrie-ne și vom face update acestui articol.