Seria de concerte excepționale continuă astăzi în Cluj-Napoca cu pianista Daria Parkhomenko, câștigătoare a Concursului Internațional George Enescu

Home $ Știri Cluj $ Seria de concerte excepționale continuă astăzi în Cluj-Napoca cu pianista Daria Parkhomenko, câștigătoare a Concursului Internațional George Enescu

by | Sep 5, 2020 | Știri Cluj

Astăzi, seria de concerte de gală susținute de câștigători și protagoniști ai Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu” continuă în Cluj-Napoca cu recitalul de excepție al artistei Daria Parkhomenko, în curtea Liceului Teologic Reformat.

În timp ce primul calup de bilete a fost vândut în scurt timp, numărul de locuri a fost suplimentat recent cu încă o serie limitată de bilete, disponibile acum pe platforma IaBilet.ro.

Daria Parkhomenko într-un recital maiestuos la pian
Tânăra pianistă de origine rusă Daria Parkhomenko va încânta astăzi publicul meloman din Cluj-Napoca cu un program compus din partituri atent alese, pendulând între muzica compozitorului ei preferat, Rahmaninov, lucrările pline de emoție semnate de Enescu, pe care în ultimii ani a început să le descopere cu tot mai mult interes și cele ale compozitorului francez Debussy.

Artista este câștigătoarea Concursului Internațional George Enescu din București în 2018, la secțiunea pian, atunci când s-a avântat spre una dintre cele mai complexe și provocatoare partituri din întreaga literatură de pian – Concertul pentru pian și orchestră nr.3 în re minor op.30 de Serghei Rahmaninov.

De altfel, alegerea acestui compozitor este pe cât de îndrăzneață, pe atât de previzibilă. Imediat după câștigarea Concursului Enescu, artista declara într-un interviu că „În fiecare lucrare a lui pot să simt un dor constant de a reveni acasă. Ador acest spirit rusesc din muzica lui! E atâta culoare și sunt atâtea emoții în tot ce a scris… Găsești la el atât un aer mai întunecat, cât și unul luminos. Pentru mine, muzica lui e mereu extrem de caldă, atinge publicul în mod foarte puternic, de la inimă la inimă.”.

Daria Parkhomenko s-a născut în Rostov-pe-Don, Rusia, a început să cânte la pian la vârsta de 4 ani, a studiat la Colegiul Special de Muzică din cadrul Conservatorului de Stat Rahmaninov și continuă în prezent studiile la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și la Școala de Muzică din Fiesole, Italia.

Daria a obtinut premii la concursuri internaționale importante, grație echilibrului fin dintre lejeritatea interpretării, virtuozitatea tehnică, sensibilitatea transmisă și multitudinea de nuanțe, Daria a obtinut premii la concursuri internaționale importante. Artista este laureată la Concursul de Pian de la Sendai, Japonia , Concursul de Pian СlaviCologne , Concursul In musica din Roma , La Palma d’Oro din San Benedetto del Tronto, Italia , Concursul Pietro Iadeluca din Carsoli, Italia , Concursul Mendelssohn de la Berlin cu Piano Trio HON), Concursul de la Tallinn , Concursul Nuova Coppa Pianisti la Osimo, Italia, Concursul Hamburg Composers.

De asemenea, pianista susține recitaluri și concerte cu orchestra în săli importante din Rusia, Europa, Taiwan, Japonia, SUA. A cântat la Teatrul Mariinsky (St. Petersburg), Laeiszhalle din Hamburg și Sendesaal Bremen (Germania), Sala Mare a Filarmonicii Naționale din Vilnius (Lituania), Ateneul Român din București. A participat la Festivalul Internațional Faces of modern pianism (St. Petersburg, Rusia), Festivalurile Schleswig-Holstein și Mecklenburg-Vorpommern (Germania).
Ca solistă a cântat cu ansambluri precum: Orchestra Filarmonicii din Sendai (Junichi Hirokami), Orchestra Filarmonicii din Rostock (Wojciech Rajski), Orchestra Filarmonicii George Enescu (Vassily Sinaisky), Orchestra de Cameră din Londra (Ignat Solzhenitsyn), Orchestra Filarmonică Națională a Lituaniei (Modestas Barkauskas), Orchestra Națională din Tallinn (Arvo Volmer), Orchestra din Kaunas (Jung Park), Tainan Artists Orchestra (Ching-Ming Lu), Roma Tre Orchestra (Mikhail Kirchhoff).
Concertele ei au fost difuzate de NDR și Deutschlandradio Kultur (Germania), LRT Klasika și Delfi (Lituania), 2R Studio (Italia). A participat la cursuri de măiestre susținute de Alfred Brendel, Dmitri Alexeev, Michel Béroff, Grigory Gruzman, Vladimir Ovchinnikov, Anna Vinnitskaya, Lev Natochenny, Matthias Kirschnereit, Elisabeth Leonskaja, Hamish Milne, Balázs Szokolay, Pavel Nersessian, Severin von Eckardstein, Janina Fialkowska, Henri Sigfridsson.

Ultimul recital din seria celor 3 va fi Concertul PIAZZOLLA99 din cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2020, ce îi are ca protagoniști pe celebrul violonist Alexandru Tomescu și Vioara Stradivarius, alături de artistul argentinian de bandoneo, Omar Massa. Ambii vor concerta în curtea Parohiei romano-catolice Sf. Mihail din Piața Unirii – marți, 8 septembrie, începând cu ora 19:00. Concertul este Sold-Out.

Masterclass-uri de pian cu artiști internaționali

O parte importantă a proiectului din acest an o reprezintă cele două Masterclass-uri de pian, organizate pentru tinerii pianiști de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. În această perioadă, lipsită total de acțiuni similare, elevii din cadrul colegiului au șansa unică să ia contact cu artiști internaționali de mare valoare, câștigători a Concursului Internațional George Enescu.
Primul curs de măiestrie a avut loc zilele trecute, atunci când Victoria Vassilenko a împărtășit informații prețioase din experiența și cunoștințele ei, timp de peste 3 ore. Următorul eveniment din serie va avea loc luni, 07.09.2020, ora 10:00 și va fi susținut de artista Daria Parkhomenko. Ambele masterclass-uri se transmit online pe pagina de YouTube a colegiului, pentru a da șansa cât mai multor persoane să participe, chiar și indirect.

Organizat de către Asociația Culturală Play, evenimentul este co-finanțat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Detalii despre acest eveniment găsiți pe pagina de Facebook “Festivalul Enescu la Cluj-Napoca”.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!