Cum a fost la… 5G Bring New Value – Huawei Roadshow 2020

by | Sep 23, 2020 | Articole, Cum a fost la

Astăzi schimbăm puțin tematica obișnuită și vorbim despre tehnologie și despre viitorul devenit prezent datorită modului în care aceasta înaintează. Cu alte cuvinte, despre 5G. Se anticipează că va juca un rol esențial în inovarea diferitelor ramuri industriale ale economiei, iar aici putem vorbi despre contribuția sa la lucruri precum automobile fără pilot, logistică, folosirea Internetului pentru a conecta între ele dispozitive diferite, servicii și sisteme automate (”Internet of things – IoT”), grile inteligente ale sistemelor electrice, securitate publică, sănătate, întreținere și orașe inteligente. Mai exact, vom putea face lucruri la care poate nici nu ne gândim că sunt posibile, dar care ne vor putea schimba decisiv felul în care ne distrăm, lucrăm, existăm. Desigur că unora le-a luat-o razna imaginația și au apărut tot felul de discuții în jurul subiectului, așa că am vrut să văd cu ochii mei ce presupune această tehnologie, despre ce e vorba mai exact.

Lider în contribuțiile aduse tehnologiei 5G este Huawei, iar în ultimele 2 zile au fost prezenți în Cluj pentru a ne arăta și povesti mai multe despre munca lor. I-am vizitat și noi ieri, iar în rândurile de mai jos vă povestim mai multe despre experiența noastră în cadrul Huawei Roadshow 2020.

Tema expoziției a fost 5G – Bring New Value. În cadrul acesteia, am putut afla mai multe detalii despre soluțiile și produsele de top ale Huawei, despre cele mai bune practici de afaceri în domeniul 5G și, în mod evident, m-am putut juca. Cu cele mai recente smartphone-uri, tablete și dispozitive VR ale companiei, dar și fotbal de masă cu o persoană aflată în celălalt colț al lumii. Dar haideți să vi le prezint într-o ordine pentru că, sincer vă spun, am văzut niște lucruri wow și care vor schimba multe.

După ce am întors efectiv pe toate părțile noul Huawei Mate XS, cu al său design inedit, ”foldable” care poate fi ușor transformat într-o mini-tabletă de buzunar, am mers la ski cu ajutorul următoarei generații 5G de ochelari VR și, mai apoi, am făcut cunoștință cu un device must-have din viața tuturor, Huawei 5G Mobile Wifi Pro, ce transformă semnalele 5G în unde WI-FI, permițându-ne să experimentăm internet de mare viteză oriunde, dar chiar oriunde suntem. Până aici, lucruri simple, evoluții așteptate cumva, nimic mind-blowing. Dar era abia prima oprire.

Atenția a început să-mi fie captată în mod serios în momentul în care am ajuns lângă o masă de foosball. La prima vedere, o masă obișnuită. Însă, ce aveam eu să descopăr legat de aceasta, era că folosind tehnologia Cloud VR și un headset VR, puteam să mă joc cu o persoană de la capătul lumii (care capăt vreți voi), ca și cum aceasta ar fi stat lângă mine. Nu exista nicio întârziere în înregistrarea mișcărilor celorlalți, nicio imagine blocată, niciun indiciu că nu suntem într-un alt loc decât cel real, chiar dacă… nu eram. Prin intermediul Cloud VR, 5G influențează dezvoltarea realității virtuale, iar această tehnologie poate fi implementată și în alte numeroase aplicații de colaborare la distanță. Și cred că mulți știm deja (prea bine) cum stă treaba cu această colaborare la distanță. Tot în zona de remote collaborations am avut șansa să văd cum funcționează un echipament 5G pentru educație la distanță. Cu ajutorul CloudLink Board elevii pot vedea direct pe ecrane ce scrie profesorul pe tablă și îl pot auzi clar, dispozitivul fiind dotat cu camere și microfoane de înaltă calitate. De asemenea, se facilitează interacțiunea individuală și colectivă între aceștia. A fost primul (dar nu ultimul) moment în care m-au trecut fiorii, dându-mi seama cât de diferită ar fi viața unora dacă am avea acces la astfel de dispozitive.

Mergem mai departe și facem cunoștință cu Ascbot AI Robot Car, o mașină robot care are toate șansele să vă depășească skill-urile în trafic. AscbotAI poate implementa funcții precum conducerea autonomă pe bază de linie, evitarea autonomă a obstacolelor și urmărirea obiectelor, iar în cadrul expoziției Huawei Roadshow 2020 mi-a arătat în doar câteva secunde toate acestea. Și înainte să apuc să mă dezmeticesc m-am trezit în fața unui ecran ce transmitea un video 8k, streaming în timp real din Suzhou, datorită tehnologiei 5G. Acuratețea detaliilor și claritatea imaginii era aproape halucinantă, nici ce priveam în jurul meu parcă nu-mi mai părea la fel de perfect ca pe video-ul respectiv.

Și tocmai când mă gândeam că n-aș putea suferi un șoc mai serios, uite că m-am trezit pe mână cu o mănușă 5G sense glove, o pereche de ochelari VR pe ochi, și am plecat în spațiu. Nu știu sigur de ce anume am salvat omenirea și ce defecțiune am reparat pe nava spațială pe care mă aflam, știu doar că mănușa această poate fi the next big thing în medicină la distanță, în sectorul industrial, în training-uri VR, nici nu cred că realizăm dimensiunea lucrurilor pe care le vom putea face. Practic, poți interacționa fizic, folosind o mănușă mecanică, cu obiecte din mediul virtual. La final, pentru că tot nu mă dădeam dusă și m-aș mai fi uitat de zeci de ori la tot ce văzusem și experimentasem, am avut parte de un tur virtual al 5G truck-ului cu ajutorul unor ochelarii AR – assisted reality.

Și uite așa, am ajuns la final. Aflasem extraordinar de multe lucruri și eram împărțită între un sentiment de entuziasm în fața a ceea ce urmează și emoție. Concluzia turului parcurs, însă, a fost cât se poate de simplă: 5G nu este doar o nouă generație de tehnologie de rețea mobilă, ci reprezintă o schimbare radicală a vitezei și a capacității. Nu știm care va fi impactul pandemiei pe care o traversăm, dar este clar că va fi nevoie de schimbări în comunitate, că vor trebui create condiții pentru a prospera din nou, pentru a întâmpina nevoile din serviciile de sănătate și educație în mod special.

Închei aici, nu înainte de a nota câteva date despre Huawei, în ideea în care mi se pare important să știți că 13.300 de angajați lucrează în cele 23 de centre de cercetare și dezvoltare pe care Huawei le-a dezvoltat în Europa. Vorbim despre cea mai inovatoare companie din domeniul tehnologiei, prezentă acum în 170 de țări. Pe piața românească, Huawei și-a început activitatea în 2003, înregistrând creșteri în fiecare an și reușind astfel să creeze peste 2.200 de locuri de muncă direct și alte 4.000 de locuri de muncă în rețeaua de parteneri. În 2018, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics pentru Huawei, contribuția companiei la PIB-ul României a fost de 219 mil. euro, dublu față de 2014.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This