Interviu cu Ioana Costaș despre programul toamnei la Institutul Francez din Cluj

A fost o vară diferită, cu siguranță, însă acum, odată cu venirea toamnei, nu putem să nu observăm că lucrurile par că se repun serios în mișcare și orașul se trezește la viață. Tot mai multe evenimente îndrăznesc să iasă la lumină, chiar dacă într-o formulă adaptată, tot mai mulți oameni sunt dornici de a se afla din nou în postura de participanți. Un exemplu foarte bun în acest sens este Institutul Francez din Cluj, care și-a reluat activitatea după vacanță și pregătesc o serie de evenimente: expoziții, Festivalul Filmului Francez, festivalul Clujotronic, precum și noi sesiuni de cursuri de franceză pentru adulți și copii, care din luna mai se desfășoară online. Urmează, așadar, o perioadă plină pentru ei, iar noi am vrut să aflăm mai multe direct de la Ioana Costaș, directoarea institutului.

Începem prin a vă spune câteva cuvinte despre oamenii de la Institutul Francez, echipa care reușește să gestioneze peste 35 de evenimente culturale pe an, care adună peste 20 000 de participanți și care asigură peste 4000 de ore de curs pentru peste 700 de cursanți. E vorba despre o mână de oameni, 9 la număr, o echipă mică, dar foarte energică. Dacă în perioada stării de urgență au lucrat cu toții de acasă, acum au revenit parțial la birou, urmând ca din octombrie să fie prezenți în formulă completă pe I.C. Brătianu 22.

La începutul fiecărui an gândim un program care să pună în valoare cultura franceză contemporană în domenii diverse precum film, artă, muzică, literatură, dar care să valorizeze și parteneriatele cu diverse evenimente locale de prestigiu, precum TIFF, Smida Jazz Festival și altele. Din cauza pandemiei și a opririi temporare a activității cu publicul, multe dintre evenimentele prevăzute în prima parte a anului au fost reprogramate în toamnă, ceea ce face să avem anul acesta o toamnă deosebit de efervescentă.

Primul eveniment din agenda lor este Festivalul Filmului Francez, care se bucură să aibă și titlul de ”prim festival de film organizat în interior de la începutul pandemiei”. Acesta a început ieri, 24 septembrie, și se desfășoară până duminică, 27 septembrie, la cinema Victoria. Programul e unul dens, cu 16 filme franceze recente și de patrimoniu, care onorează femeile din fața sau din spatele camerei de filmat.

Festivalul Filmului Francez și-a păstrat formatul tradițional și cuprinde o secțiune dedicată regizorilor debutanți, secțiunea ”Panorama” care prezintă cele mai de succes producții franceze ale anului și secțiunea ”Cahiers du cinéma”, dedicată anul acesta muzelor nesupuse ale cinematografiei franceze. Veți regăsi filme pentru toate gusturile, de la comedii spumoase, filme de aventură, filme dramatice, documentare și chiar un film pentru copii, toate punând în valoare personaje feminine deosebite. Ceea ce s-a schimbat față de anii anteriori sunt, bineînțeles, condițiile sanitare pe care le respectăm cu strictețe: distanțarea socială, purtarea măștii și dezinfectarea spațiilor sunt noile norme.

În ceea ce privește Festivalul de artă digitală Clujotronic, pe care au plăcerea de a-l organiza alături de partenerii de la Centrul Cultural German, el va lua anul acesta o formă hibridă. Din 2 în 4 octombrie, la Muzeul de Artă din Cluj și în împrejurimile sale, veți putea regăsi numeroase instalații digitale, o expoziție de benzi desenate interactive, o expoziție în realitate augmentată dedicată Clujului în pandemie și performance-uri multimedia.

Cuvântul de ordine al ediției de anul acesta este cooperarea și suntem mândri că am reușit să inspirăm proiecte colaborative la distanță între artiști din Franța, Germania și România. De altfel, deschiderea festivalului va fi asigurată de creatorul digital francez Simon Lazarus, care realizează un mapping hipnotic pe pereții curții interioare a Muzeului de Artă în asociere cu artista tehno germană JakoJako, pe versuri de Lucian Blaga. O altă parte din activitățile festivalului va avea loc online, cu invitați de prestigiu care vor interveni de la distanță. Aveți, așadar, ocazia de a participa gratuit la 2 workshopuri, 1 atelier și un masterclass pe tema artelor digitale și a jocurilor video, susținute de experți francezi și germani. De altfel, participarea la întregul festival este liberă, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

De asemenea, pe parcursul lunii septembrie, expozițiile organizate tradițional în galeria lor, La Cave, au fost mutate în aer liber, în curtea Institutului Francez. Până în 30 septembrie puteți vizita o expoziție de fotografie plină de sensibilitate, cu imagini realizate de copii dintr-o comunitate marginalizată din Satu Mare, susținuți de asociația Stea, care au fost îndrumați în acest demers artistic de fotografa franceză Lucie Moraillon.

Activitatea noastră din domeniul predării limbii franceze, care este, de altfel, principala activitate lucrativă a Institutului Francez, nu a încetat nici în timpul pandemiei. În scurt timp, am venit cu o ofertă online de cursuri, atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru adulți, fie că vorbim de cursuri de franceză generală sau de ateliere de conversatie cu nativi. Adaptarea a fost una rapidă și eficientă. Majoritatea profesorilor și cursanților noștri au acceptat cu plăcere să treacă în online, fie prin platforma dedicată Franceza 24/24, fie prin Zoom sau Skype. Cu metode performante, interactive și profesori îndrăgiți, cursurile online nu prezintă dezavantaje față de cele tradiționale. În paralel, am lansat și o platformă de studiu individual numită Franceza 24/24 unde cursanții pot învăța în ritmul lor, ghidați săptămânal de către un profesor-tutore. O nouă sesiune de cursuri va începe chiar în luna octombrie și vă invităm cu drag să vă înscrieți, indiferent de nivelul sau de vârsta pe care o aveți.

Din ce ne-a relatat Ioana, cea mai mare provocare a fost, însă, aceea de a găsi variante atractive pentru copiii care urmează cursuri la ei. Astfel, au lansat programe online speciale pentru copii și adolescenți, precum Clubul lor de vacanță, dar și atelierele de la mediatecă pe care le-au dublat cu sesiuni de povești online, care au cunoscut un real succes.

Mediul online a deschis și noi posibilități. Locuitori din Transilvania și nu numai pot acum să urmeze cursuri la Institutul Francez din confortul propriei locuințe, beneficiind astfel de peste 30 de ani de expertiză și de garanția învățării francezei în cadrul unei instituții aflate sub tutela Ambasadei Franței în România. A fost o surpriză să aflăm că avem și cursanți din străinătate, din Québec sau din Italia, care au găsit la Institutul Francez o formare de înaltă calitate, la un preț accesibil.

Și mediateca lor s-a redeschis, însă într-un sistem biblio drive. Cititorii își aleg cărțile, filmele sau muzica dorite din catalogul online, le comandă telefonic sau pe e-mail și vin să le ridice de la mediatecă. Speră ei, însă, ca în curând să poată redeschide mai multe spații interioare pentru public.

Toamna suntem obișnuiți să îi primim pe tinerii studenți francezi care își încep studiile la Cluj-Napoca sau să participăm la deschiderea anului universitar în cele 19 filiere francofone de învățământ superior din Cluj. Anul acesta ne mulțumim cu interacțiunea online, în speranța că ne vom putea revedea și reuni sănătoși, atunci cât situația o va permite.

Ca proiecte imediate, vă anunțăm că pregătesc în luna octombrie o expoziție de artă contemporană inedită a artistului Liviu Bulea, care combină instalația, fotografia și ecologia, dar și Căsuța Piticilor, un eveniment dedicat celor mici ce va avea loc într-o formulă hibridă. Luna Noiembrie va fi una digitală, cu o experiență teatrală imersivă și alte activități reunite sub titlul Novembre Numérique. Mai avem și câteva proiecte pe care Ioana nu ni le-a dezvăluit încă, dar noi vă încurajăm să îi urmăriți pe pagina de Facebook, pe Instagram, sau pe website-ul nostru, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This