Cum să-ți îmbunătățești content-ul pe Instagram: aplicații & tool-uri utile pentru editare foto-video

Home $ Articole $ Cum să-ți îmbunătățești content-ul pe Instagram: aplicații & tool-uri utile pentru editare foto-video

by | Oct 1, 2020 | Articole, Recomandări

Comunitatea #clujlife de pe Instagramul nostru se mărește – iar numărul creatorilor de conținut din Cluj care ne impresionează și care fac parte din ea crește odată cu aceasta. De ce spunem acest lucru?

De la lună la lună, vedem cum Clujul se schimbă pe feedul nostru de Instagram care este inundat de cadre care de care mai frumoase. Cu atât mai mult cu cât le regăsim chiar pe tagul @clujlife și hashtagul aferent nouă, #clujlife. Dăm scroll (perioade mai lungi de timp decât ar trebui, uneori), le admirăm, le salvăm și le luăm în considerare pentru realizarea selecției celor mai frumoase poze din Cluj.

Nu putem decât să ne bucurăm că apar atâția creatori de conținut din Cluj noi și ne dorim ca nivelul calității conținutului acestora să crească frecvent. Motiv pentru care, dacă și tu ești unul dintre ei, te încurajăm să testezi cât mai multe tool-uri care te-ar putea ajuta. Mai ales de editare foto-video și design – pentru că estetica feedului tău este primul lucru cu care audiența ta ia contact pe o platformă preponderent vizuală.

Așa că, am întocmit o listă cu aplicații / tool-uri pe care să le ai în vedere atunci când cauți să-ți îmbunătățești din punct de vedere vizual postările de pe Instagram.

Tool-uri pentru Instagram #1: Îmbunătățește calitatea fotografiilor tale
1. VSCO

Dacă și tu faci parte din Generația Z, probabil că ți-ai downloadat VSCO deja – pentru că e cunoscută ca „Gen Z’s fave image app.” Cu peste 30 de milioane de utilizatori, VSCO atrage prin filtrele sale variate. De la faimoasele lor Analog presets, la cele inspirate de Kodak, 100% vezi zilnic pe feedul tău cel puțin câteva fotografii editate utilizând preset-urile VSCO. Și dacă-ți faci griji cu privire la intensitatea acestora, no need to worry: ai control deplin asupra lor.

Alege unul dintre cele 10 filtre gratuite pe care ți le pune la dispoziție VSCO, crește-i/scade-i intensitatea, lucrează puțin cu saturația și ești good to go. În schimb, dacă optezi pentru toate filtrele, prețul aplicației va fi de 83 RON/an. Și partea bună e că o găsești atât pe Android, cât și pe iOS.

2. Snapseed

Snapseed e aplicația de editare foto intuitiv de utilizat și rapidă care poate să înlocuiască un tool de editare foto profesional complex cum ar fi Adobe Lightroom atunci când ești pe fugă. Cel puțin, asta-i ceea ce reprezintă pentru noi. Cu o interfață prietenoasă cu utilizatorul și ușor de folosit, a crescut rapid în popularitate.

Pe lângă funcțiile de editare foto de bază de care dispune aplicația, cum ar fi luminozitate, crop și contrast, Snapseed oferă, de asemenea, și ambianță, perspectivă, și câteva filtre cu care poți să te joci în funcție de moodul pe care vrei ca feedul tău de Instagram să îl transmită. Pont: ai și opțiunea de a elimina obiecte nedorite care ți se strecoară în fotografii cu ajutorul Snapseed.

Nu numai că Snapseed e o aplicație gratuită, ci poate fi descărcată atât pe Android, cât și pe iOS. Sugerăm să-i dai o șansă cât mai repede și promitem că nu peste mult timp va deveni aplicația ta go-to de editare foto de bază.

3. Tezza

O aplicație de editare foto considerată de către Later.com a deborda de „filtre aprobate de către influenceri,” Tezza îți oferă filtre care fac mai mult decât să-i dea culoare fotografiei tale. O fac să redea o atmosferă, niște mood-uri și niște senzații. Deci, e perfectă în cazul în care urmărești să-ți construiești un feed de Instagram cu o estetică unitară.

Cu nume care redau tocmai diferite vibe-uri, cum ar fi Vintage, Mood, Luxe și multe alte denumiri, Tezza nu se rezumă doar la o serie de preset-uri cu a căror intensitate te poți juca în funcție de cât de dramatic îți dorești să fie efectul fotografiei tale. Ci, îți oferă și o serie de overlay-uri de tip „dust” cu ajutorul cărora poți adăuga un extra amănunt de personalitate fotografiilor tale. Și mai mult decât atât, conține și o serie de template-uri pentru colaje de Instagram care-ți vin în ajutor.

Valabilă atât pe Android, cât și pe iOS, costurile aplicației Tezza variază: 83 RON/an sau 8 ron/lună strict pentru editare foto, respectiv 166 RON/an sau 12 RON/lună atât pentru editare foto, cât și pentru editare video.

4. TouchRetouch

Trăind în Cluj, o bună parte din cadrele pe care le surprinzi sunt prin oraș. Unde, totodată, se regăsesc destule cabluri pe care, poate, ai vrea să le elimini (cum e și cazul nostru, de altfel). Aici îți vine în întâmpinare toolul TouchRetouch, pe care îl poți descărca atât pe Android, cât și pe iOS – și care costă nu mai mult de 9,49 RON.

5. Adobe Photoshop Camera

Adobe Photoshop Camera e „camera visurilor tale.” N-o spunem noi, ci o spune tocmai Adobe, care te și provoacă să-ți imaginezi cum ar fi dacă întreaga magie caracteristică Photoshopului s-ar regăsi în interiorul camerei tale de fotografiat. Pentru că, datorită Adobe Photoshop Camera, poate să fie – nu trebuie decât să o instalezi gratuit fie pe Android, fie pe iOS.

6. Scrlapp

Scrlapp e aplicația de editare foto disponibilă numai pe iOS deocamdată care te ajută să îți spui vizual povestea, oferind o nouă dimensiune acesteia. Creează carouseluri cu ajutorul funcției de multi-photo, include-ți fotografiile într-o varietate de cadre și adaugă text acolo unde este cazul cu scopul de a-ți crea un narativ convingător.

Tool-uri bonus pentru editare foto
Tool-uri pentru Instagram #2: Videoclipurile tale sunt on point?
7. Spark Video by Adobe 

Indiferent dacă tocmai începi în editare video sau ai deja experiență în acest domeniu, Spark Video by Adobe e un tool îndeajuns de intuitiv și de ușor de utilizat încât să… îți facă viața mai ușoară atunci când navighezi prin el. Iar promisiunea centrală a aplicației spune îndeajuns de multe despre aceasta: „Creează videoclipuri animate convingătoare – în doar câteva minute.”

Pentru început, creezi pe baza unei teme deja construite, al cărei aspect, culori și font-uri le personalizezi în funcție de preferințele tale. Ai libertatea de a adăuga iconițe, fotografii și videoclipuri la alegere – fie din arhiva ta personală, sau dintre cele pe care aplicația ți le pune la dispoziție. Apoi, îți animezi videoclipul cu ajutorul unui text pe care-l suprapui acestuia.

Iar cea mai bună parte este că toolul te ghidează pe tot parcursul procesului, astfel încât tu să creezi cel mai eficient narativ în funcție de scopul videoclipului tău. Și ghici ce? Poți folosi aplicația gratuit fie în browser, fie pe iOS.

8. Animoto

Promisiunea centrală a Animoto constă în faptul că îți oferă ocazia de a-ți „transforma fotografiile și videoclipurile în slideshow-uri video, rapid și ușor.” Iar acest lucru se datorează faptului că îți oferă ocazia să alegi pur și simplu un storyboard deja construit și să începi să-ți incluzi fotografiile și videoclipurile acolo.

Poți folosi colajele lor și poți face split-screen pentru a arăta mai multe fotografii în același timp. Apoi, în funcție de varianta pentru care optezi, poți să-ți adaugi propriul sunet înregistrat de tine sau să alegi dintre cele 2.000 de melodii pe care Animoto ți le pune la dispoziție. La final, adaugi textul care vrei să apară în videoclip și ai terminat.

Nu mai rămâne decât să împărtășești conținutul creat cu comunitatea ta. Dar înainte să faci acest lucru, ar fi bine să știi că dacă optezi pentru un plan profesional pe Animoto, acesta va începe de la prețul de 108 RON/lună. Totuși, poți opta pentru un free trial de 14 zile în browser și pe iOS.

9. Filmm 

Vrei ca diferite filtre atractive să se regăsească nu doar în fotografiile pe care le postezi pe Instagram, ci și pe videoclipurile pe care le pregătești? Salvarea ta s-ar putea să fie toolul Filmm, o aplicație creată de Zoe Sugg (@zoella) și surorile Elsie Larson (@acolorstory) și Emma Chapman (@abeautifulmess).

Ce o să-ți atragă atenția atunci când vine vorba despre această aplicație sunt watermark-urile super trendy de tip camcorder și diferitele filtre vintage. Însă, nici cadrele vintage nu sunt mai prejos. Dar mai mult decât atât, aplicația are fiecare funcție de bază necesară în editare video acoperită și așteaptă să fie utilizată la potențialul său maxim.

Este, într-adevăr, gratuită la descărcare – atât pe Android, cât și pe iOS, și vine la pachet cu o paletă largă de funcții care te vor ajuta să-ți îndeplinești scopurile. Dar dacă vrei să optezi pentru varianta premium a acesteia, Filmm+, va trebui să achiți 83 RON/an. Sau poți să optezi pentru a cumpăra diferite filtre individual, la un preț considerabil mai mic.

10. InShot

Atunci când am folosit pentru prima dată InShot, n-am putut să nu-mi doresc să o fi descoperit mai devreme. Face editarea video să pară accesibilă oricui și se remarcă prin faptul că nu-ți dă voie să irosești o filmare pentru simplul fapt că n-a fost filmată în formatul corect. Poate fi descărcată gratuit atât pe Android, cât și pe iOS.

11. Magisto 

Magisto nu e tocmai “your basic video editing app” fiindcă se diferențiază prin “AI-ul sofisticat” pe care îl folosește pentru a-ți pune filmarea în cea mai bună formă a sa. Acest AI aplică diferite tehnici de editare cum ar fi: stabilizare, recunoaștere facială, filtre și auto-crop. Descarc-o acum gratuit atât pe Android, cât și pe iOS și o vei putea utiliza astfel timp de 7 zile. Ulterior, va costa începând de la 20 RON/lună.

12. Mojo

Mojo e o aplicație populară printre noi, la ClujLife – cu atât mai mult cu cât nu necesită neapărat să ai material filmat pentru a o folosi. Tocmai prin acest fapt se diferențiază: o poți folosi pentru a împărtăși cu comunitatea ta o nouă postare de blog sau pentru a le comunica ceva cu ajutorul unei bucăți de text… animat. E gratuit de descărcat și e valabilă atât pe Android, cât și pe iOS.

Tool-uri bonus pentru editare video
Tool-uri pentru Instagram #3: Asigură-te că story-urile tale sunt la nivelul calității feedului tău
13. Unfold

La ClujLife, prima dată când ne-am așezat să povestim despre ce template-uri de Instagram story ar trebui să folosim ca să existe unitate, am căzut de acord asupra aplicației Unfold. Nu degeaba această aplicație este branduită ca fiind un „toolkit pentru storytelleri.” La urma urmei, asta-i ceea ce suntem și noi: storytelleri.

N-a trecut mult până ne-am ales câteva template-uri favorite. Pentru un look minimalist, am rămas la template-urile clasice care sunt și gratuite, pe deasupra. Pentru un look mai vintage, ne-am cumpărat seria de template-uri Film. Și pentru că… ne-au plăcut mult de tot ne-am cumpărat și seria de filtre intitulată Paper.

Good to know: dacă decizi să-ți achiziționezi serii de template-uri de sine stătăoare, te va costa 9,99 RON/serie. Însă, dacă optezi pentru varianta premium a aplicației, Unfold+, vei avea acces la toate filtrele disponibile pentru 14,99 RON/lună sau pentru 99,99 RON/an. Dar îți sugerăm ca mai întâi să-ți descarci aplicația gratuit fie pe Android, fie pe iOS.

14. Mojito 

Mojito ne-a cucerit de prima dată când am încercat-o pentru că îți oferă atât template-uri pentru editare video, cât și template-uri pentru Instagram stories animate, dar și template-uri pentru fotografii statice. Și ne-am făcut abonament la aceasta pe un an fără să stăm pe gânduri.

Având în vedere măsura în care o folosim, intuim că o să ne prelungim abonamentul pentru încă o perioadă de timp – până ce găsim altă aplicație all-in-one îndeajuns de bună încât să o înlocuiască. Însă, dintre toate funcțiile pe care le oferă, cel mai adesea folosim template-urile animate pentru story – mai ales cele din seria Edge. Pentru că ne aduc aminte de seria de template-uri Paper de la Unfold care e printre favoritele noastre, însă într-o variantă animată.

O poți downloada gratuit atât pe Android, cât și pe iOS, dar un lucru e cert: odată ce încerci funcțiile pe care le oferă gratuit, vei vrea să o cumperi. Și dacă tot iei această decizie, fii pe fază, căci s-ar putea să o cumperi la jumătate de preț, dacă ai noroc. Dacă nu, prețul său integral/an este de 195 RON/an.

15. StoryArt 

StoryArt e un alt tool cu o gamă extrem de largă de template-uri utile pentru Instagram story pe care l-am găsit, utilizat, și utilizat din nou și din nou ulterior. Dar are în special o funcție pentru care ne întoarcem la el: template-uri pentru Highlight Covers.

Funcționează pe același principiu precum Unfold din punctul de vedere al prețului: ai opțiunea de a-ți cumpăra o anumită serie de template-uri cu 9,99 RON sau poți opta pentru varianta premium a aplicației, StoryArt Pro, care, la rândul ei îți oferă alternative: un abonament VIP Monthly costă 14,99 RON/lună, unul VIP Yearly costă 48,99 RON/lună, iar cel VIP Forever este 104,99 RON. Însă, se diferențiază de acesta prin varietatea template-urilor pe care le oferă: în timp ce Unfold menține un aer minimalist asupra tuturor variantelor de template-uri oferite, StoryArt îți pune la dispoziție unele care debordează de un aer mai jucăuș, colorat și plin de viață.

Tu știi ce anume ți se potrivește cel mai bine atât din punctul de vedere al tarifului, cât și din punctul de vedere al template-urilor – însă, noi îți recomandăm să-i dai o șansă aplicației cel puțin pentru Highlight Covers. O poți descărca gratuit atât pe Android, cât și pe iOS.

16. Lifelapse

Lifelapse e aplicația cu ajutorul căreia poți crea stop-motion Instagram stories “de 10x ori mai rapid decât cu un echipament care valorează 15.000$ și include cameră, computere, și echipament profesionist de editare.” Și cu această ocazie te provocăm să testezi și să afli și tu dacă e, într-adevăr, așa. Așa că, descarcă aplicația gratuit acum atât pe Android, cât și pe iOS.

17. Canva 

Canva e disponibilă acum și pe mobil pentru a-ți crea de la zero sau customiza template-uri pentru Instagram story. Descarc-o acum fie pe Android, fie pe iOS și navighează printre milioanele de opțiuni de background-uri, cele 130 font-uri diferite și tonele de elemente grafice cu ajutorul cărora îți poți crea template-uri pentru Instagram story în conformitate cu manualul de identitate vizuală al brandului tău. Garantăm că odată ce începi să o folosești, o să-ți dorești să fi început să o utilizezi chiar… ieri.

18. Adobe Spark 

Adobe Spark e aplicația noastră go-to atunci când suntem în căutare de template-uri drăguțe în care să includem citate extrase din interviuri. Iar ceea ce apreciem cel mai mult este faptul că face astfel încât designul grafic on-the-go să fie accesibil pentru oricine. Și cea mai bună parte e că utilizarea acestei aplicații este complet gratuită și o poți descărca atât pe Android, cât și pe iOS.

Tool-uri bonus pentru Instagram story

Suntem nerăbdători să vedem cum va continua să crească și să se îmbunătățească conținutul comunității #clujlife cu ajutorul acestor tool-uri și cum lunar, ne va fi și mai greu să facem selecția celor mai frumoase poze din Cluj postate pe Instagram în luna respectivă, căci apar tot mai multe, de la tot mai mulți creatori de conținut noi și pricepuți. Dacă nu ne crezi pe cuvânt, te invităm să arunci doar o privire peste ultima selecție făcută la finalul lunii septembrie.

La fel de nerăbdători suntem să vedem și cum de la lună la lună vor apărea nume noi pe lista noastră cu Instagrammeri activi din comunitatea #clujlife pe care intenționăm să-i invităm să ne preia contul de Instagram. Nu degeaba în luna octombrie o să avem 3 creatori de conținut diferiți care ne vor prelua contul ca parte a campaniei #FollowMe. Iar timp de o săptămână o să avem ocazia să admirăm orașul prin ochii și prin aparatele lor de fotografiat – așa cum s-a întâmplat și atunci când @teoopaun ne-a preluat contul de Instagram.

Dar până atunci, ne întrebăm… tu cu care dintre aceste tool-uri de editare foto-video și design utile pentru creatori de conținut vei începe să testezi pentru a-ți îmbunătăți conținutul de pe Instagram?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!