Escapade de toamnă aproape de Cluj: destinații oenoturistice

Home $ Articole $ Escapade de toamnă aproape de Cluj: destinații oenoturistice

Articolul a fost revizuit în august 2023.

Ce sezon poate fi mai prielnic pentru o degustare de vin decât toamna? Pe podgoriile din toată țara este agitație mare, iar rețetele care pun bazele unui produs plin de rafinament sunt din nou deschise. Bineînțeles, misterul aromelor rămâne încă nedeslușit, căci vinul este o operă de artă în toată regula. Astfel, dacă ți-am stârnit curiozitatea și… poftele, noi ți-am pregătit o listă care cuprinde o serie de crame aproape de Cluj. Dacă vremea este favorabilă poți să te aventurezi și într-o drumeție ca experiența să fie completă, așa cum deja v-am obișnuit.

1. Podgoria Silvania
Dealurile Silvaniei ascund sute de pivnițe populate de butoaie în care se petrece magia. La crama Podgoria Silvania strugurii reprezintă o tradiție care datează de peste sute de ani. Fără doar și poate, vinul spumant este vedeta zonei, iar gusturile sunt unice datorită metodei de fermentare în sticlă. Indiferent de soi, strugurii sunt lăsați să își împletească gusturile pentru o perioadă cuprinsă între 2 și 3 ani, respectând rețetele franțuzești. Astfel, un pahar de vin Silvania te va deconecta de la grijile cotidiene, fiind un adevărat deliciu pentru papilele gustative.

Vizita se face pe bază de programare, iar aceasta include un tur complet al pivnițelor, cât și o excursie în istoria locului. De asemenea, cei mai pricepuți oameni o să îți prezinte tehnicile care stau la baza unui vin de excepție ca la final să urmeze partea mult așteptată, degustarea. Poți achiziționa direct de la sursă sortimentele favorite de vin, iar în cazul în care ai omis ceva poți să comanzi fără griji online.

Adresa: Șimleu Silvaniei, strada Partizanilor 45, județul Sălaj
Contact: 0756111709
Program: L-V: 08:00-17:00, Sâmbătă: 08:00-14:00

2. Carastelec Winery
Continuăm excursia de la crame cu o oprire într-o zonă în care istoria încă vibrează, însă fără a ne îndepărta prea mult de județul Sălaj. În apropierea masivului Măgura Șimleului, crama Carastelec pune în valoare una dintre cele mai mai vechi zone potrivite pentru vița-de-vie din România. Vinurile spumante sunt puse aici în lumina reflectoarelor, iar premiile internaționale nu întârzie să apară. Crassia, Vinca și Friza sunt câteva sortimente care îți fac insistent cu ochiul și îți lasă gura apă.

De menționat este faptul că toată clădirea cramei folosește energie verde din dragoste față de natură. Pentru vizite, acestea se fac cu programare și pentru un grup mai mare de 10 persoane. Turul ghidat va dura aproximativ două ore și include vizita cramelor, a camerelor special amenajate pentru producerea vinului, cât și informații esențiale despre tehnicile folosite și istoria din spate. Bineînțeles, din peisaj nu lipsește momentul degustării în care papilele gustative vor fi mai mult ca sigur în extaz!

Adresa: sat Carastelec, nr. 604, jud. Sălaj, România
Contact: 0740040777
Program: L-V: 08:30-16:00

3. Liliac
Tradiția viticulturii din inima Transilvaniei este dusă mai departe de specialiștii de la crama Liliac. Aceștia folosesc tehnici moderne de prelucrare a strugurilor, formând un val de savori și gusturi unice. De la sortimente albe, roșii sau rose, pivnițele ascund sute de sticle ideale pentru o seară petrecută alături de prieteni sau în compania unei persoane speciale. Responsabile de vinurile de cel mai înalt nivel de calitate sunt podgoriile Lechința și Batoș care, în această perioadă din an constituie terenul de joacă pentru pasionații de vinuri și somelieri.

Aici, podgoriile te așteaptă cu brațele deschise la degustare. Partea bună este că nu trebuie să mai ai grija drumului de întoarcere, căci ai posibilitatea să te cazezi la cabana din incinta complexului. Astfel, în funcție de preferințe poți alege dintr-o gamă variată de pachete care cuprind fie 4 sau 6 vinuri de testat, cu sau fără cazare. Rezervările se fac telefonic sau online aici, iar prețul variază în funcție de alegerea făcută. De asemenea, nu trebuie să îți faci griji nici în privința meselor principale ale zilei, pentru că cei de la Liliac știu cât de bine merge un platou rafinat cu un vin de calitate.

Adresa: Batoș, Principala nr. 41, jud. Mureș, România
Contact: 0215399092
Program: Luni și Marți: închis, Miercuri-Joi: 13:00-21:00, V-S: 11:00-22:00, D: 08:30-18:30

4. Villa Vinea
Excursia la crame continuă în apropierea orașului Târgu-Mureș, mai exact într-un loc în care anual se nasc vinuri rafinate, bogate în arome și gusturi aparte. Zeci de soi de vinuri cum ar fi Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir și Merlot se întind pe aproximativ 60 de hectare, generând în acest fel o producție impresionantă de vinuri alese. Tururile ghidate îți asigură toate informațiile de care ai nevoie cu privire la metodele de prelucrare și depozitare a strugurilor, iar la final poți degusta mai multe vinuri. Bineînțeles, doar în cazul în care nu ești cu mașina.

Cei de la Villa Vinea au pregătit special mai multe pachete pentru tine, despre care poți descoperi care ți se potrivește aici. Cert este faptul că degustarea este nelipsită indiferent de alegere, iar vizita la crame este opțională. Pasionat sau nu de oenologie, vinul va fi acompaniat de platouri atent selecționate de brânzeturi pentru ca experiența să fie una autentică. În cazul în care vrei o amintire completă, vizita cramelor se va face doar pentru un grup de minim 5 persoane, cu rezervare în prealabil.

Adresa: Localitatea Mica nr. 243, Jud. Mureș, România
Contact: 0365505107
Program: L-D: 10:00-18:00

5. Crama Jelna
Nu în cele din urmă, experiența simțurilor ne aduce mai aproape de podgoriile bistrițene, unde o familie dă viață anual aromelor inedite ale vinului. Sauvignon Blanc, Feteasca Albă, Feteasca regală, Muscat Ottonel, Pinot Noir sunt doar câteva soiuri de struguri care se întind pe cele 26 de hectare de viță-de-vie. Fără doar și poate, acest loc încărcat de istorie te aduce mai aproape de o selecție rafinată de vinuri, pregătite după rețetele moștenite din generație în generație.

Această destinație oenoturistică îți oferă un pachet complet de relaxare prin posibilitatea de a te caza chiar în inima cramei. Pensiunea modernă are 8 spații de cazare și este ideală pentru șoferii curioși (și nu numai) să încerce toate vinurile puse la dispoziție de către gazde. De pe mese nu lipsesc nici platourile tradiționale care sunt concepute în așa fel încât să se împletească de minune cu magia din pahare. Pe scurt, un răsfăț pentru simțuri! Prețurile variază în funcție de pachetul ales.

Adresa: sat Jelna, jud. Bistrita-Nasaud, România
Contact: 0740986056
Program: L-V: 08:00-23:00

Astfel, iată-ne ajunși în luna septembrie. Noi continuăm tradiția și îți prezentăm opțiuni pe care să le iei în calcul de făcut în weekend sau oricând în timpul liber. Fiindcă afară începe, încet-încet, să se instaleze toamna, cel mai potrivit lucru de făcut în acest final de săptămână este o vizită pe la cele mai cunoscute crame din apropierea Clujului. Astfel, asigură-te că ai șofer la întoarcere, căci nu vei rezista tentației de a degusta cele mai savuroase și rafinate vinuri. Cu toate acestea, în cazul în care planetele nu se aliniază și nu poți pleca de acasă, există variante de degustare și în oraș despre care am scris mai multe aici.

Tu ce crame plănuiești să vizitezi în această toamnă?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!