4 localuri noi deschise în Cluj: New York Bagels, Bârlog, La Note Coffee și Marrakech Cafe

by | Oct 8, 2020 | Articole, Localuri noi

Ați crede că articolul nostru lunar în care prezentăm localurile noi apărute în Cluj ar putea avea de suferit în plină pandemie, dar uite că, contrar așteptărilor, lucrurile au stat taman invers în ultimele luni. Nu putem decât să ne bucurăm și să aplaudăm aceste inițiative curajoase, să le trecem pragul și să vă îndemnăm să faceți la fel. Dacă e ceva ce ne-a învățat anul 2020 este că doar noi putem ajuta oamenii de lângă noi și chiar putem face mai mult decât ne-am imaginat. Pentru un local nou, un business la început de drum, o simplă vizită din partea voastră e de ajuns. Haideți să vă spunem unde puteți merge zilele următoare, așadar.

Prima oprire ar fi New York Bagels, un nume de care sperăm sincer că nu sunteți străini. Noi ne răsfățăm constant cu cei mai gustoși bagels datorită prezenței lor (de ceva timp deja) pe strada Emil Isac, dar nu aveam cum să nu fim printre vizitatori când am aflat că inaugurează o a doua locație, lângă The Office. Pe lângă faptul că acceptăm orice motiv ca să mai testăm un bagel, suntem peste măsură de fericiți când vedem oameni pe care-i știm încă de la începuturi și care își cresc și extind afacerile. Iar noul New York Bagels chiar respectă întru-totul acest pattern, căci locația nouă este mai mare, mai spațioasă, dar la fel de caldă și primitoare ca sora ei din zona centrală. Și suntem aproape siguri că veți aprecia la fel de mult cum am făcut-o noi felul în care produsul-vedetă joacă rolul principal și în partea de decor. Alina, proprietara, ne-a povestit într-un articol recent că și-a dorit foarte mult ca oamenii să vadă în acest loc o ocazie de a respira, de a-și trage sufletul și a trăi în momentul prezent, în timp ce savurează un bagel și o cafea. Așadar, puteți lua loc la una din cele două mese rotunde sau chiar la bar, în timp ce lăsați indiferenți, pentru o vreme, să treacă timpul pe lângă voi.

   

Funcționează de luni până vineri în intervalul orar 08:30-16:30 și da, bagels-urile sunt o opțiune minunată și ca mic-dejun, și ca snack, dar și ca prânz. Noi chiar le-am testat în orice moment al zilei și merg perfect, depinde doar de nivelul de foame. Azi dimineață chiar, având în vedere condițiile meteorologice care au provocat o sesiune de somn prelungită, m-am îndreptat hotărâtă spre ei, știind că pot rezolva rapid problema micului-dejun. Un bagel cu bacon, cream cheese și salată (pe care o pun în loc de rucola), a fost mai mult decât suficient pentru a mă pune pe picioare și a începe ziua. Ca în majoritatea cazurilor, am găsit-o în spatele tejghelei pe Alina, zâmbăreață, vorbăreață, nu m-a lăsat să plec și fără ceva dulce. Au ajuns la 20 de sortimente de bagels, unul mai tentant ca altul. Eu procedez în felul următor când comand: primul pe care pun ochii, ăla e. Altfel, nu aș putea alege doar unul niciodată. Aș pleca cu toate cele 20.

Cea mai faină bere craft de care nu ai auzit încă se face la Cluj. La Bârlog. Pe Calea Mănăștur, nr 2-6, iar dacă adresa asta paaaarcă vă sună cunoscută, you can bet on it. E locul unde până acum am dansat nopți nenumărate până în zori – Euphoria Music Hall. E foarte posibil să vă încerce un sentiment ciudat odată ce intrați acolo, mai ales dacă destul de curând ați fost student, tânăr și neliniștit. Eu în primele 3 minute am avut convingerea că nu mă aflu unde trebuie, că sigur am înțeles greșit și Bârlog nu-i chiar acolo. După câteva învârteli, am început să văd elementele noi, să simt că într-adevăr Euphoria Music Hall nu mai era acolo. Bineînțeles că s-a lucrat mult pe spațiul existent, s-a păstrat structura camerelor, o parte din mese, scena și altele, tocmai acestea fiind cele care vor încerca să vă convingă că încă-i loc de un dans. Dar o privire mai atentă vă va convinge că bârlogu-i nou, colorat, plin de personalitate. În plus, e posibil să fie cel mai mare restaurant existent la momentul actual în Cluj.

În meniul de mâncare nu am sesizat schimbări notabile față de ce găseam înainte în oferta Euphoria Catering, dar berea e vedeta principală aici. În Bârlog se ascunde o bandă de berari care se laudă că fac cea mai faină bere craft, o bere făcută la noi acasă, și nu doar pentru noi, ci pentru toată țara. Fabrica e chiar în clădire. De pe strada Berăriei poți vedea prin geamurile mari cum se fabrică berea, deci magia se întâmplă chiar la câțiva pași de mesele unde se servește. Berilor le-au dat nume neserioase, inspirate de figuri istorice cât se poate de serioase: Legenda lui Matei Corvin, Paloșul lui Ștefan, Enigma lui Negru-Vodă. Sunt, într-adevăr, o gură de altceva. N-am apucat să gust personal din toate, dar așa umblă vorba. Am ieșit la o bere aici cu fetele, ca băieții, ne-am comandat beri craft și mâncare care nu poate fi încadrată la #healthylifestyle și am avut o seară excelentă. Chiar am simțit din atmosfera de odată din Euphoria, în principiu datorită stilului muzical pe care l-au păstrat și al faptului că nu am plecat chiar foarte treze spre casă. Cheers to the new craft beer of Cluj!

  

Noroc că se mai deschid coffee-places despre care chiar merită să ducem vorba, căci numai așa se mai conving unii din echipa noastră (eu, prezent) să mai guste din câte o cafea. Chiar prima de anul acesta, băută la La Note Coffee, pe Napoca, nr. 2-4. E destul de șantier momentan în fața locației, dar merită să mergeți puțin prin pietre pentru a-l cunoaște pe Tudor și a-l lăsa să vă prepare o cafea de specialitate bună sau a vă reface stocul pentru acasă, căci puteți să și cumpărați diverse blend-uri. El s-a îndrăgostit de această băutură în urmă cu mulți ani și a făcut parte un timp destul de îndelungat din echipa de baristas de la Olivo, în prezent colaborând cu prăjitoria pentru cafeaua din locația sa. A decis că e timpul să pornească pe propriul drum și împreună cu sora sa, au deschis acest coffee-shop, la amenajarea căruia au început să lucreze vara aceasta. Am văzut spațiul înainte și credeți-ne, a fost mult de muncă. Cu toate acestea, în materie de design, le-a ieșit o treabă ireproșabilă, cu siguranță veți aprecia la fel de tare ca noi felul în care căldura lemnului se împletește cu duritatea, răceala betonului, și elementele minimaliste.

 

Puteți lua cafeaua to-go, evident, sau o puteți savura pe loc, la bar. E foarte cozy locul și noi ne-am simțit ca la un prieten acasă cât am stat la povești cu Tudor și bând un flat white. Dar asta nu e tot (dacă nu ați citit asta cu voce de teleshopping, mă întristați)! Meniul nu se rezumă doar la cafeaua de specialitate, ci are integrată și o parte de băuturi alcoolice, sau după cum i-au spus ei – spritz bar. La această secțiune vă întâmpină vinuri, cocktail-uri pe bază de gin, Aperol, țuică, iar locul e exact ceea ce trebuie dacă plănuiți o adunare restrânsă cu fetele într-o seară, e mic, intim, are băuturi pe placul tuturor gusturilor, nu aveți cum să dați greș alegând La Note. Ah, și apropo de naming, denumirea și tagline-ul ”Cafea cu note muzicale” vine de la prezența unui pian în locație, pian pe care Tudor l-a primit cadou în urmă cu doi ani și s-a hotărât să și-l aducă la locul de muncă, poate-poate se mobilizează și învață să cânte la el. Sau poate-i cântă cineva. Ne-a promis că de Crăciun ne invită să-l ascultăm, facem public acest lucru doar ca să punem mai multă presiune pe el. xoxo.

Când am auzit de Marrakech Cafe am fost ușor intrigați, ne așteptam să pășim într-un loc care să ne ducă spre o altă parte a lumii, să găsim în meniu specialități marocane, și tot așa, înțelegeți voi ideea. Le-am introdus adresa pe Google Maps și am pornit spre ei, fără să mai stăm pe gânduri. Strada Alexandru Vaida Voevod, nr. 14A, în spatele Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir”. Ne părea cunoscută, însă lucrurile au căpătat sens abia când am ajuns la destinație. Nu ne-a lovit chiar din prima, dar odată intrați, părea că avem un deja-vu. Marraketch Cafe s-a deschis în locul celor de la Mugs Coffee Brewers, pe care noi i-am vizitat în iunie, anul trecut. Deja-vu-ul nu a fost însă cauzat de acest fapt, căci multe alte localuri se deschid în locul altora, care ies de pe piață, dar (aproape) singura schimbare aici este cea de nume. Decorul a rămas în mare parte la fel, o diferență notabilă fiind zona barului, care acum prezintă colecția de băuturi, și faptul că există și un televizor unde se vizionează evenimente sportive.

 

Meniul se focusează în jurul băuturilor, nu există nimic de mâncare, să nu-i vizitați sub nicio formă cu stomacul gol și gândul că ați putea mânca ceva aici. Este, așa cum îi spune numele, o cafenea. Găsiți cafea, ceai, fresh-uri și limonade, răcoritoare, în caz că vreți ceva mai light sau îi vizitați dimineața devreme, și vinuri, cocktail-uri, whisky, cognac, rom, vodka, gin, tequila, prosecco și șampanie dacă mergeți la ei cu gânduri mai serioase. Ni se pare o opțiune mai mult decât ok dacă sunteți în căutarea unui hang-out place în zonă și vreți să evitați mall-ul, locul e cozy, amenajat modern, iar servirea foarte atentă. Pentru zilele acestea tot mai reci, numai bine pică o băutură caldă și o întâlnire cu un prieten drag. Și, bineînțeles, sunt demni de luat în calcul și în zilele cu meciuri importante, mai ales că au oferte pe măsură: bere draft 2+1 gratis. Îi găsiți deschiși de luni până vineri, între orele 07:30 – 22:00, sâmbăta de la 10:00 la 22:00, iar duminica de la 10:00 la 18:00.

Nu știm care din localurile menționate mai sus v-au făcut cu ochiul, însă sperăm că le veți trece pragul tuturor pentru a vă convinge singuri de ce spunem! Spor la testat!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This