#HowItsMade: Micii à la FRANK pe grill argentinian

Home $ Articole $ #HowItsMade: Micii à la FRANK pe grill argentinian

by | Oct 12, 2020 | Articole

Here is a weird fact about me: recunosc că îmi plac micii. Și da, partea ciudată e tocmai faptul că recunosc, sau cel puțin așa am concluzionat după ce am văzut mai multe persoane reacționând la mărturisirea mea. Aparent, mulți păstrează secret această informație despre propria persoană. Eu cred că putem număra pe degetele de la o mână oamenii cărora într-adevăr nu le plac acești micuți gustoși, e ca și cum nu ți-ar plăcea sarmalele. Sau salata de boeuf. Micii sunt parte din cultura acestei țări și parte din noi, iar faptul că este unul dintre cele mai vândute preparate de la FRANK the tank confirmă acest lucru cu vârf și îndesat. Bine, FRANK are și niște secrete bine păstrate (dar pe care le vom dezvălui în rândurile de mai jos) când vine vorba de acest preparat. Haideți că vă spunem imediat mai multe, căci am intrat săptămâna trecută în bucătăria lor și credem că la țanc vă facem poftă și mergeți la o porție de mici pe terasă.

Înainte de toate, vrem să-i mulțumim lui Andrei, ghidul nostru în bucătăria lui FRANK și cel care ne-a spus cum stau lucrurile. E în echipă încă de la deschidere și, la fel ca și nouă, îi place mult aici.

A fost o provocare foarte mare la început, având în vedere că localul s-a deschis vara aceasta, în această perioadă dificilă pentru toți. Din fericire, meniul a fost foarte fain gândit, totul e nou în bucătărie, ustensilele sunt noi, echipa e tânără, e un vibe foarte fain. Dacă veneați acum o oră ne găseați cântând piesele anilor 2000 de pe Atomic. Lucrez de aproximativ 4 ani în domeniu și e unul dintre cele mai faine locuri unde am fost.

Acum, bănuim că mulți ați fost cel puțin mirați de faptul că FRANK ne-a lăsat să-i facem publice secretele din bucătărie. Însă, adevărul e că, cel mai probabil nu vă vor ajuta prea mult, pentru că 100% nu puteți recrea farfuria acasă. Decât dacă achiziționați un grill argentinian. Ei au unul custom, și din câte știm noi, un astfel de grill nu mai există în niciun local din Cluj. Grill-ul funcționează ca un cuptor deschis, adică își păstrează aroma de cărbune, și e un instrument deosebit în bucătărie pentru că poate fi folosit în mai multe feluri și pentru mai multe tipuri de carne, în funcție de cum este poziționat deasupra focului. Se reglează manual, dacă este lăsat deasupra flăcării gătește carnea la temperatură mare, iar cu cât este ridicat mai sus, poate găti slow-cooked, timp îndelungat, sau chiar afuma. La distanța minimă fac steak-urile, micii, iar la distanță superioară păstrăvul, de exemplu, având în vedere că este o carne mai fragedă și se gătește mai repede. La steak-uri e nevoie de mai multă putere, iar pentru preparatele mai… ”pretențioase”, de mai puțină.

O altă caracteristică importantă a grill-ului este că are grilajul în formă de V, nu de bare. Astfel, grăsimea lăsată de carne nu cade pe foc, ci se scurge într-un spațiu special, iar singura aromă pe care și-o ia este cea a cărbunelui, a jarului. Mai exact, carnea, când e pe grătar, nu se afumă cu miros de ars. Americanii folosesc acest grill foarte mult, chiar și acasă. Cărbunii sunt, de asemenea, speciali. Vin de la Bacău și au o formă cilindrică, lucru care îi ajută să țină mult mai mult timp jarul și temperatura constantă. Dar destul despre grill, să trecem la ingrediente!

howitsmade micii a la frank

Micii, cartofii, pâinea, muștarul, tot ce găsiți în farfurie sunt de la producători locali, aceasta fiind una din preocupările preferate ale lui FRANK: să pună pe masă ingrediente proaspete, sezoniere, de la oamenii de lângă noi. Astfel, în funcție de anotimp, vom găsi alte minunății în meniu. Acum, că a venit sezonul rece, urmează să introducă în joc rădăcinoasele – sfeclă, păstârnac, morcov copt, adică vin curând și niște preparate noi. Dacă tot au grill-ul, ne-au mărturisit că vor face și o salată de vinete, o zacuscă, chestii tradiționale, ușor reinterpretate, așa cum e întregul meniu. În prezent fac aprovizionarea de 2 ori pe săptămână, iar legumele sunt de la ”Desaga cu legume” – au deocamdată ardei la grill, dovlecel, ciuperci și ceapă roșie.

Dar să revenim la mici, căci iar ne-am luat cu vorba. Micii sunt un amestec de porc cu vită, nu au aditivi sau bicarbonat, termenul lor de valabilitate este foarte scurt – 4 zile. La FRANK nu ai cum să mănânci micii arși. Nivelul la care setează grill-ul, la o distanță mai mare de flacără, ajută ca ei să fie perfect pătrunși și să aibă o aromă deosebită. Bine, și sosul de cimbrișor contribuie la minunea finală, cu siguranță. Sunt serviți cu 3 tipuri de muștar de casă – muștar clasic, unul cu boabe, puțin picant, și unul cu cărbune și trufe, care a absentat întrucât nu a ajuns de la producător în ziua cu pricina. Micul, după întâlnirea cu grill-ul, ajunge la 75g, iar într-o farfurie aveți 4. No, acum orice calcule ați face, rezultatul este tot o porție mare, generoasă. Dacă puneți și o bere, om sunteți. Iar acest lucru e valabil pentru orice preparat din meniu ați opta.

Timpul de preparare total al acestei farfurii este de 8 minute, dar cartofii sunt cei care au nevoie de mai mult timp pentru a se prezenta pe farfurie. Aceștia sunt spălați, iar mai apoi copți în cuptor, făcuți pe grill, având o aromă deosebită și datorită untului și pătrunjelului prin care sunt dați. La final, după ce toate sunt puse pe farfurie – micii, cartofii și muștarul, se adaugă uleiul-semnătură al lui FRANK, un ulei verde, de ceapă, care e pus pe toate preparatele de la felul principal.

howitsmade micii a la frank

Localurile sunt închise în interior, din nou, momentan, însă îndată ce se vor deschide, nu ezitați să trageți o privire în bucătăria lui FRANK. Având în vedere că e una deschisă, puteți vorbi cu bucătarii, care vă vor explica cu drag ce mâncați. Și personalul de pe sală are training-uri în acest sens și cunosc în detaliu fiecare preparat, însă nu se compară cu momentul în care vezi procesul de pregătire și afli instant despre el de la cel care gătește, chiar în fața ta. Și nici să nu vă gândiți că plecați mirosind a mâncare sau alte minuni din acestea. Pe lângă existența hotei, există și o perdea de aer la grill care împinge aerul afară, iar mirosul nu apucă să ajungă nici măcar la cei care se află în bucătărie, deci nici vorbă să ajungă pe sală, chiar dacă au open-kitchen.

Vă ziceam la început că micii-s printre cei mai doriți. După ce-i testați și apreciați, vă propunem să încercați și puiul sau ceafa de porc maturată, la fel de mult comandate. Iar dacă doriți ceva altfel… ei bine, măduva și limba de vițel sunt în meniu tocmai pentru voi. În afară de cele două ciorbe, toate preparatele trec pe la grătar, deci dacă vreți să testați abilitățile grill-ului, aveți opțiuni slavă domnului. Trebuie doar să vreți.

FRANK the tank
📍 Emil Isac 25
📞 0771 332 211

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!