Instagram City Guide: ce să faci 48h în Cluj outdoor?

Home $ Articole $ Instagram City Guide: ce să faci 48h în Cluj outdoor?

by | Oct 14, 2020 | Articole, Descoperă Clujul

Articolul a fost actualizat în iulie 2023.

În mijlocul sezonului cald ne-am propus să-ți aducem un material care să te ajute să te (re)îndrăgostești de Cluj indiferent dacă ești turist sau ai locuit aici de o bună perioadă de timp. Poate că mai ai încă de petrecut câtva timp în oraș până când vine momentul să pleci în concediu; sau poate că ai fost, deja, în vacanță și, pentru restul sezonului cald, ieșirile tale se vor întâmpla fie în oraș, fie prin proximitatea sa. Sau poate că, din diferite motive, anul acesta nu vei ajunge să pleci în concediu. Oricare ar fi cazul tău, hai să descoperi cum poți să îți petreci 48 de ore în Cluj pentru a profita la maxim de ceea ce are orașul de oferit.

Ziua #1
Lacul Gheorgheni

Cum să-ți începi ziua mai liniștit decât cu o cafea cumpărată în regim to-go de la unul dintre vendorii aflați în Parcul Iulius, cum ar fi Meron, în timp ce admiri Lacul Gheorgheni? Cu puțin noroc, nimerești și într-un moment în care muzica e deja pornită în Parcul Iulius și te poți așeza pe scările ce coboară înspre lac câteva minute, cât îți savurezi cafeaua. Apoi, poți încerca și o plimbare cu unul dintre flamingo care așteaptă pe lac – doar ca să-ți faci încă o amintire în plus.

Lacul 3

La doar 14 minute de mers pe jos față de Lacul Gheorgheni, se găsește Lacul 3. Aflat în Parcul Între Lacuri, o plimbare în această zonă îți va da ocazia să te bucuri în mod special de cărările umbrite de arbori, spațiile de joacă dedicate copiilor, dar și de locurile unde sunt amplasate echipamentele fitness. Și, bineînțeles, de cadre frumoase (și spontane) ca acesta care s-ar putea să îți atragă atenția.

Pictura Murală OBIE PLATON & KERO / 2016: The price of art

Ca să ajungi mai repede din Parcul Între Lacuri până la Școala Generală Simion Bărnuțiu aflată pe strada Dorobanților, îți sugerăm să mergi pe jos – nu vei face mai mult de 30 de minute de mișcare… binemeritată. Astfel, odată ce ai ajuns acolo, vei da peste o pictură murală realizată de Obie Platon și Kero. Realizată într-o manieră modernă și inventivă, pictura transmite un mesaj despre consumerism și control.

Palatul de Justiție

La doar 750m față de Școala Generală Simion Bărnuțiu, dacă mergi tot în față, ajungi la intersecția dintre Piața Ștefan cel Mare și Dorobanților, unde găsești un palat construit în stil eclectic. Este vorba despre Palatul Justiției, care a fost ridicat între anii 1898 – 1902, avându-l ca arhitect pe Gyula Wagner. Clădirea găzduiește în prezent Curtea de Apel Cluj, precum și alte instanțe judecătorești, plus 13 curți interioare – iar dacă vrei să intri să le admiri, trebuie să ai în vedere faptul că Palatul Justiției are două intrări diferite.

Clădirile colorate și recent renovate dimprejurul Pieței Mihai Viteazul

Înainte să urmezi traseul pe care te-ai gândi inițial că urmează să o iei (Bulevardul Eroilor – Piața Unirii), abate-te puțin de la drum ca să admiri clădirile colorate și recent renovate dimprejurul Pieței Mihai Viteazul. La numai 10 minute distanță față de Palatul Justiției, te așteaptă, pe lângă clădirile îmbrăcate în culori vii… a. statuia lui Mihai Viteazul, pe care n-ai cum să o scapi din vedere, b. Palatul Baboș, care este un reprezentant de seamă al arhitecturii Belle Époque din Cluj, și c. cinema Florin Piersic. Pe care dintre aceste obiective turistice îl vei fotografia primul?

Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană

La 10 minute de mers pe jos față de Piața Mihai Viteazul, se află Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană. Ultima dată a fost restaurat și refuncționalizat în perioada 2007 – 2009, iar de atunci încoace el găzduiește o cafenea literară la subsol, o sală de conferințe și spații expoziționale. Not to mention că pe dinafară e cât se poate de Instagramabil. Și apropo, o plimbare în josul străzii Baba Novac s-ar putea să te facă să te simți într-un alt loc și într-un alt timp – dar te provocăm să afli singur.

Strada În Oglindă

7 minute îți ia să te reîntorci pe traseul pe care ai crezut initial că vei porni: 7 minute – și ai ajuns pe Strada În Oglindă (sau, după cum îi spune numele, strada Iuliu Maniu). Capătul vestic al străzii, cel dinspre Piața Unirii, impresionează prin cele două clădiri – Palatele Statusului Romano-Catolic – care sunt simetrice aproape în întregime. Momentan, Palatul din partea stângă se află în renovare, însă tot vei putea să surprinzi o frântură din modul cum au arătat și vor arăta (sperăm) cât mai curând cele două palate simetrice.

Tavanul clădirii de pe Iuliu Maniu nr. 38

Și dacă tot te afli pe strada Iuliu Maniu, merită să te oprești puțin (imediat după ce ai fotografiat cele două palate care parcă se oglindesc unul în celălalt) la numărul 38 și să intri în curtea interioară a acestei clădiri. Apoi, intră liniștit în gangul din fața ta, treci pragul ușii din dreapta, urcă scările și privește în sus – vei vedea că tavanul acestei clădiri este pictat. Și poate că după această experiență îți vei face un obicei din a privi mai des în sus, pentru că s-ar putea ascunde niște cadre demne de fotografiat acolo.


(By the way, noi n-am reușit să găsim o fotografie a acestui tavan pe Instagram – dar poate că vei face chiar tu una pe care o vei posta pe hashtagul #clujlife ca s-o vedem și noi și să updatăm articolul acesta cu ea ulterior.)

Piața Unirii

Nu trebuie decât să traversezi strada dinspre strada Iuliu Maniu înspre Piața Unirii și ai și ajuns în centrul Clujului sau… locul pe care fiecare locuitor al orașului în tranzitează cel mai adesea pentru a ajunge acolo unde orașul este cel mai viu și se întâmplă, cu adevărat, lucrurile. Aici te așteaptă următoarele obiective turistice demne de a fi admirate, apreciate și fotografiate: Monumentul lui Matei Corvin, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, Muzeul de Artă, Palatul Jósika, Palatul Rhédey și Casa Schleunig. Colorate, pline de viață și cu povești de spus, așteaptă să te uiți la ele cu mai multă atenție decât atunci când treci pe lângă ele grăbit în viața ta de zi cu zi.

Hotelul Continental

Peste drum de toate aceste obiective turistice pe care nu le poți rata din Piața Unirii, se găsește Hotelul Continental, o clădire aflată în punctul zero al orașului, la intersecția dintre străzile Napoca și Universității cu Piața Unirii. Un lucru bine de știut cu privire la această clădire este că a fost construită în stilul eclectic, în anul 1894, după planurile celebrului architect maghiar pomenit și în paragraful anterior – Lajos Pakey. Renovată în 2018, aceasta atrage privirile tuturor de atunci încoace – și o face pe bună dreptate, căci arată incredibil. (De fapt, ce-ar fi să încerci să-ți faci o poză cu Hotelul Continental în background?)

Biserica Piariștilor

Ca să te apropii și mai mult de Hotelul Continental și să nu te mulțumești să-l admiri doar de peste drum, traversează înspre strada Universității. Iar după ce ai terminat de fotografiat clădirea hotelului, fă câțiva pași în josul străzii și vei găsi Biserica Piariștilor, pe care nu vei avea cum să o ratezi fiindcă îți va atrage automat atenția prin culoarea sa contrastantă ce o scoate în evidență. Exteriorul său monumental și sobru contrastează cu interiorul care este bine ornamentat, aproape exuberant, fiind caracteristic stilului baroc. Motiv pentru care, te îndemnăm să-i faci o vizită și înăuntru.


(De fapt, interiorul său s-ar putea să-l fi văzut deja mai ales în fotografii, căci aici a fost expusă Luna, lucrarea artistului britanic Luke Jerram, în cadrul primei ediții a proiectului Lights ON Romania.)

Curtea interioară cu iederă de pe strada Napoca, nr. 5

La numai 3 minute de mers pe jos față de Biserica Piariștilor, se află strada Napoca. În josul său, la numărul 5,  se află o poartă veche, maronie, din lemn, pe care stă agățat un afiș care te direcționează exact unde se repară încălțăminte și articole din piele, unde se listează color sau alb-negru, unde se fac cărți de vizită sau se imprimă tricouri. Ai fi tentat să spui că nu sună prea incitant, însă odată ce-ai intrat în curtea aceasta interioară vezi doar iederă de jur-împrejur – și s-ar putea să stai în interiorul curții mai mult decât ai fi crezut la o primă vedere că vei sta.

Filiala Cluj a Academiei Române

După ce ai terminat de admirat curtea interioară cu iederă, vei porni înspre o altă zonă plină cu verdeață, și anume Grădina Botanică „Alexandru Borza,” dar pe drum merită să te oprești să privești Filiala Cluj a Academiei Române care a fost renovată în 2018. Dacă n-ai habar despre ce vorbim, s-ar putea s-o știi mai degrabă ca fiind acea clădire albastră care cere să fie admirată atunci când urci pe strada Republicii.  Aflată pe colțul străzii Avram Iancu cu Republicii, a fost înființată în anul 1949 și, în același an, a primit ca spațiu de funcționare această clădire, un edificiu construit în stil eclectic care găzduiește și în zilele noastre filiala locală a Academiei.

Grădina Botanică „Alexandru Borza”

Apoi, dacă continui să urci pe strada Republicii, ajungi exact unde intenționai de la bun început – și anume, la Grădina Botanică „Alexandru Borza,” o oază de relaxare și o evadare din cotidianul pus sub semnul agitației. Ce poți face aici? Te plimbi, fotografiezi, iei loc pe o bancă (sau chiar pe iarbă!) și citești, vizitezi muzeul, iar dacă ai reușit să ajungi înaintea orei 18:00 poți vizita și serele unde – îți dăm un mic hint – te așteaptă mulți palmieri și nuferi. Pro tip: pentru o priveliște asupra grădinii și a Clujului, nu ezita să explorezi Turnul de Apă, loc de unde poți savura un apus pe cinste.

Dealul Feleacu

Alternativ, dacă preferi să privești apusul dintr-un loc nou, îți sugerăm să iei mașina/un taxi și să pornești înspre Dealul Feleacu. Nu vei face mai mult de 15 minute până acolo dacă pornești de la Grădina Botanică „Alexandru Borza” și, cu puțină planificare a timpului petrecut în grădină, s-ar putea să ajungi tocmai la timp pentru a surprinde the golden hour. Ce promitem este că de îndată ce vezi panorama orașului de pe Dealul Feleacu, te vei întreba de ce n-ai trecut mai des pe-acolo – îi face, într-adevăr, concurență priveliștii de pe Cetățuie.

Ziua #2
Bulevardul Eroilor

Now, cum ai putea să-ți începi ziua cu mai multă energie decât tranzitând Bulevardul Eroilor – pe care găsești întotdeauna oameni care sunt în mișcare, grăbiți, mergând dintr-un loc într-altul? Recomandarea noastră este ca atunci când îl tranzitezi să-l traversezi diferit de majoritatea celorlalte persoane – nu te grăbi; în cuvintele lui @petric.victor, “bulevardul Eroilor este o legătură dintre piețe, unde te poți bucura atât de arhitectură, cât și de spații comerciale, dar și de viața cotidiană.” Așa că, ridică-ți privirea, admiră arhitectura clădirilor și trage cu ochiul la curțile interioare aflate dincolo de ganguri – te vor surprinde plăcut detalii ca acesta.

Piața Muzeului

Piața Muzeului pare ca o locație bună pentru a-ți începe cea de-a doua zi de (re)descoperire a Clujului pentru că, pe lângă atmosfera caracteristică, ascunde câteva obiective turistice pe care trebuie neapărat să le vezi. Spre exemplu: a. Casa Memorială Matei Corvin – pe care nu este de ajuns să o admiri din exterior, ci e musai să intri și înăuntru, prin curtea din spate, b. Biserica Franciscană, c. Obeliscul Carolina, și d. Palatul Mikes. Iar când dai să te îndrepți înspre strada Constatin Daicoviciu, nu uita să admiri și arhitectura clădirii care găzduiește Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Casa Tranzit

La 4 minute de mers pe jos față de Piața Muzeului, pe strada George Barițiu, nr. 16 se află o clădire tare colorată (și Instagramabilă) pe care nu vei vrea să o ratezi – și anume, Casa Tranzit. Fiind un spațiu destinat artei contemporane și evenimentelor culturale, Casa Tranzit a fost construită în anul 1998, timp în care a adunat peste 150 de voluntari de diferite vârste, etnii și profesii, care au avut un scop comun – acela de a promova arta contemporană și experimentală. Astfel, printre obiectivele acestora se numără: 1. îmbunătățirea comunicării dintre artiști și intelectuali din diferite domenii de activitate, 2. promovarea creativității interculturale din Cluj, 3. crearea unei rețele naționale și internaționale de centre culturale independente.

Strada recent restaurată Regele Ferdinand

De la Casa Tranzit până pe strada recent restaurată Regele Ferdinand faci o plimbare de 6 minute – care merită. Pe lângă culorile vii ale străzii, tot aici te așteaptă cel puțin 3 hidden gems de-ale Clujului, și anume… a. curtea interioară cu iederă de la nr. 5, b. curtea interioară cu muuulte ghirlande cu flori roșii atârnate de la nr. 29, c. casa scării din Palatul Széki de la nr. 37 – unde se regăsește o balustradă lucrată cu detalii atente, iar lumina este lăsată să intre prin ferestrelele vitraliilor spectaculoase. După ce iei această stradă și hidden gems-urile ei la pas, vei pleca de-aici cu conținut pentru contul tău de Instagram pentru cel puțin o săptămână (dacă postezi zilnic/o dată la două zile).


(Nici în acest caz n-am reușit să găsim fotografii pe Instagram cu curtea interioară cu iederă de la nr. 5, respectiv cea de la nr. 29 – așa că, așteptăm să le găsim cât de curând postate chiar de către tine.)

Strada Andrei Șaguna

De o vreme încoace, vedem că strada Andrei Șaguna ne apare tot mai des pe feedul de pe Instagram… Ori oamenii au început să o tranziteze mai des, ori o privesc cu ochi diferiți după perioada lockdown-ului – de fapt, nu este prima data când spunem că de la lockdown încoace am început să apreciem totul mult mai sincer și mai mult. Și foarte bine facem: ne oprim mai des, privim în jur, și observăm că pe strada Andrei Șaguna, unde se găsește canalul Morii, avem un mic colț de Veneția care așteaptă să fie explorat de către noi chiar la câteva minute distanță. De ce să nu-l admirăm mai des?

Căminul Subcultural – pictura murală realizată de Kero și Ocu în cadrul TiMAF

Înainte să continui, te vai abate puțin (17 minute, mai exact) până pe strada Fericirii, nr. 12 la… Căminul Subcultural. În urmă cu puțin timp, a luat sfârșit ediția 2020 a TiMAF, în cadrul căreia artiștii stradali Kero și Ocu au finalizat live una dintre lucrările lor de pictură murală și asta-i ceea ce a rezultat. Ghidați de zicala potrivit căreia “arta este o necesitate, nu un lux,” cei de la TiMAF au făcut, astfel, arta accesibilă unui public cât mai larg, iar partea bună e că această pictură murală poate fi văzută de către oricine de acum încolo. După cum ar spune chiar echipa TiMAF, “come and watch, you will be amazed.”

Palatul Elian

Pe aceeași stradă, Horea, la nr. 2, se află Palatul Elian care a fost construit în urmă cu aproape 130 de ani, în anul 1891, în stil Secession, de către un negustor de vinuri. Când îl cauți cu privirea, s-ar putea să observi și alte clădiri impunătoare care-ți vor atrage atenția între timp, precum… a. Hotelul “Astoria,” și b. Palatul Berde. Toate cele trei clădiri sunt simbolice stilului architectural numit Secesiune, o mişcare care reunea în special artişti plastici, graficieni, pictori şi arhitecţi, având denumirea oficială de „Vereinigung Bildender Künstler Österreichs, Secessionˮ, adică „Uniunea Artiştilor Plastici din Austria, Secesiune”.

Parcul Central “Simion Bărnuțiu”

De îndată ce ai terminat de explorat ceea ce are de oferit această zonă a Clujului, te poți îndrepta înspre unul dintre obiectivele turistice ale Clujului pe care indiferent cât de des l-ai vedea, tot îl privești admirativ de fiecare dată, și anume Parcul Central “Simion Bărnuțiu”.  Înconjurat de Cluj Arena, Teatrul Maghiar de Stat, Someșul Mic si strada Cardinal Iuliu Hossu, parcul reprezintă unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a orașului. Principala activitate pe care o poți desfășura în parc este… relaxarea – unde este inclus și privitul admirativ împrejur. Și apropo, cu această ocazie fii cu ochii-n patru, căci pe această rută circulă cele mai colorate tramvaie din Cluj.

Casino Centru de Cultură Urbană

Tot în Parcul Central se află și Casino Centru de Cultură Urbană – dar are o istorie îndeajuns de bogată încât să merite mai mult decât o mențiune; ar fi păcat să nu cunoști câteva detalii despre acesta. Spre exemplu, Clădirea Casino din Parcul Central a îndeplinit, pe parcursul timpului, următoarele roluri: casino, muzeu etnografic (în perioada interbelică), școală de arte frumoase (în 1925) și restaurant. În 2012, acesta a fost reabilitat, iar în incinta sa se organizează acum evenimente și activități culturale și artistice.


(By the way, acestuia i se spune “casino” pentru că în fiindcă în perioada interbelică, în clădire, la mezanin, funcționa o ruletă.)

Lacul Chios

Deși se află în aceeași locație, și Lacul Chios merită o mențiune proprie fiindcă are multe de spus – nu degeaba este, deseori, numit “o oază de relaxare pentru clujeni.” Lacul Chios a fost creat în anul 1865 de către Asociația Parcului, care preluase atunci îngrijirea acestuia. Aceasta a organizat aleile, a săpat lacul și a construit pavilionul de muzică. În anul 1871 Asociația de Patinaj a închiriat lacul, iar în 1877 a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc. Iar la câțiva ani după, în 1897, a fost construită și clădirea Chios Social Lounge de pe terasa căruia obișnuim să privim lacul uneori (atunci când nu ne plimbăm cu câte-un flamingo pe lac).

Podul Regina Elisabeta

Și plimbându-te în continuare prin zona Parcului Central, vei da eventual peste Podul Elisabeta – de fapt, Google Maps ne indică că acesta se află la o distanță de 10 minute față de Lacul Chios. Inaugurat în anul 1901, în timpul primarului Karoly Haller, podul a fost construit pentru a conecta vechea Promenadă Elisabeta de Parcul Central, trecând dinspre Cetățuie, unde se afla și garnizoana, spre oraș. Acum, în schimb, acesta este faimos pentru lacătele de pe pod ce conțin povești blocate în timp – după cum ar spune o postare pe care am remarcat-o pe Instagram de pe Podul Elisabeta, “not Paris, but Cluj-Napoca.” Literally.

Pictura Murală KERO & OCU / 2015 de pe strada Stephan Ludwig Roth

Din Parcul Central, bineînțeles că ne îndreptăm înspre Cetățuie – locul din care indiferent de câte ori admirăm panorama orașului, tot reacționăm de parcă e prima data când o vedem. Dar înainte să ajungem la Cetățuie, la 7 minute distanță de mers pe jos, ajungem pe strada Stephan Ludwig Roth, unde Kero și Ocu au realizat, la prima casă Samsara Foodhouse, o pictură vibrantă, cu caracteristici din neomuralism. În aceasta există o serie de elemente simetrice, care sunt sparte printr-un element cu linii curbate, și anume inima, alături de curcubeu. Semnificația acestei picturi este una ambiguă și ușor interpretabilă. Tu ce semnificație îi dai?

Cetățuia

De la fosta casă Samsara Foodhouse până la Cetățuie nu mai e mult de parcurs: mergi pe jos 10 minute și ai două opțiuni de trasee – fie o iei prin strada Galileo Galilei, fie prin Aleea Scărilor. După ce-ți iei your fair share de scări, ajungi într-un final în acel punct al Clujului din care – dacă nimerești la apus – observi numai Cluj cât vezi cu ochii… scăldat în lumina colorată a apusului. Și noi ne-am întrebat de ce cu toate că suntem familiarizați cu Cetățuia, tot o privim de parcă ar fi prima data ori de câte ori o vedem. Dar răspunsul ni l-a oferit @bordealeondard, în articolul Am întrebat 6 Instagrammeri clujeni care sunt cele mai Instagramabile locuri din Cluj, atunci când ne-a spus că locul său de suflet este Cetățuia pentru că…

“Aici mi-am trăit multe dintre amintirile studenției. Și, mai mult decât atât, aici am venit de multe ori să îmi pun ordine în gânduri.”

Strada Uliului

De la Cetățuie până pe strada Uliului cea mai rapidă modalitate de a ajunge este cu mașina/taxiul – dar te asigurăm că de îndată ce ai ajuns acolo, ne vei da dreptate: merită; nu degeaba am inclus-o în lista locurilor din Cluj care îți oferă panorame deosebite deasupra orașului. Situată în proximitatea cartierului Grigorescu, oferă o priveliște mai… largă deasupra orașului, fiind la o înălțime mai mare decât Cetățuia, de exemplu. Pe aici poți ajunge în Pădurea Hoia – Baciu, dacă vrei să afli cât de “bântuită” e, dar înainte, ia-ți un moment de liniște în care să compari experiența Cetățuii cu experiența străzii Uliului. Apropo, de aici poți vedea și Floreștiul, dacă te-ai săturat să privești Grigorescu și Mănăștur.


Și – voilà – ți-ai petrecut 48 de ore magice în Cluj.

De toate aceste – mai mult sau mai puțin – hidden gems of Cluj noi ne-am dori să fi știut încă dinainte să ne mutăm în Cluj. În cazul meu particular, am fost turistă aici de 3 ori înainte să mă mut. Dacă aș fi avut la îndemână o listă cu lucruri de făcut în Cluj timp de 48 de ore, mi-ar fi salvat timp, stres, și mi-ar fi făcut experiența mai relaxantă și mai bogată în frumuseți mai puțin cunoscute de-ale orașului. Mai ales dacă acea listă ar fi fost întocmită de către cineva care este deja obișnuit cu orașul. Cineva care l-a experimentat.

Și tocmai pentru a răspunde acestei nevoi, după cum te-am obișnuit deja, și în acest caz, noi „am testat totul pe propria piele înainte de a da sfoară în țară.” Iar tot ce trebuie să faci e să îți rezervi două zile din timpul tău. Noi îți garantăm că te vei (re)îndrăgosti de Cluj – chiar și dacă crezi că nu mai e nimic nou de văzut în oraș.

By the way, tu ce altceva ai mai adăuga pe această listă?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!