Interviu cu Andrada Vincze despre aplicația care ajută părinții să se descurce cu copiii acasă în timp de pandemie

Și… ce provocări mai aruncă spre voi pandemia aceasta? Personal, încă nu îmi dau seama dacă toate zilele sunt la fel sau doar devine mai rău, dar încerc să make the best of what I have. Și unde simt că nu reușesc, apelez la ajutoarele oferite de tehnologie pentru un mic imbold. Cred că, în perioada aceasta, cu toții avem prin telefoane măcar o aplicație de fitness, una de rețete, alta de meditație, pe care ne bazăm. Dacă sunteți părinți, astăzi vă facem cunoștință cu parenthing: Parenting helpmate, o aplicaţie care va face interacțiunea cu copii mai ușoară în contextul dat prin conținutul său divers: recomandări ale psihologilor, dar şi teste, exerciții şi jocuri interactive pentru întreaga familie. Ideea îi aparține psihoterapeutului Andradei Vincze, iar aplicația e #madeincluj, motiv pentru care noi am vorbim cu aceasta pentru a ne povesti mai multe detalii despre utilitatea acestui instrument și cum a luat el naștere. Dar, înainte de toate, haideți să vedem cum a ajuns Andrada la profesia de astăzi și în aria de lucru copii-părinți.

andrada vincze

Dacă mă întorc cu mult timp în urmă, aș putea spune că pasiunea mea pentru acest domeniu a început încă din liceu, unde am avut acel “prin contact” cu psihologia ca materie la școală. Atunci mi-a plăcut, dar nu luasem încă în considerare alegerea unei cariere în această direcție, deoarece eram sportivă de performanță. În acea perioadă (înainte de 2010), erau puțini sportivi care lucrau cu un psiholog sportiv, meseria fiind și azi încă foarte neclar definită. Totuși, lucrând cu un terapeut, mi-am dat seama că mi-ar plăcea să fac asta, să devin psiholog și să lucrez cu sportivi de performanță. Și asta am făcut! În următorii ani am absolvit facultatea și masterul la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai și din 2016 am început să lucrez, și pentru că sportivii de performanță din România sunt mai numeroși până la vârsta de 18 ani, grupul meu a fost alcătuit preponderent din copii. Ceea ce m-a dus mai departe, pentru că, lucrând cu copii, e inevitabil să nu lucrezi și cu părinți dacă țintești spre o intervenție eficientă.

Astfel, principalele sale interese s-au grupat în jurul copiilor și probleme întâlnite de aceștia în diferite etape de dezvoltare specifice vârstei lor, sportivilor și modalităților de a optimiza performanța acestora, dar și în jurul părinților și practicilor parentale eficiente. Totuși, cum s-a ajuns la ideea aplicației, poate că vă întrebați.

În terapie, la finalul ședințelor, dăm copiilor anumite exerciții de făcut până la următoarea întâlnire pentru a consolida ideile discutate și pentru a putea produce o schimbare în comportamentul acestora. Uneori, aceste exerciții necesită și implicarea sau cel puțin monitorizarea din partea părinților. Astfel, părinții par a fi implicați în procesul terapeutic al copilului, doar într-o formă distală. Din dorința de a-i ajuta, de a contribui și într-o formă activă părinții întreabă frecvent ce pot să mai facă, cum să se comporte într-o anumită situație sau verifică la finalul ședințelor dacă anumite comportamente sunt “normale” (tipice). De aici a pornit ideea aplicației Parenthing.

Andrada ne-a povestit că ceea ce ține de conținutul exercițiilor a fost adunat de-a lungul anilor, dar doar pe la începutul lunii martie în acest an a început să lucreze mai serios la structura aplicației. La începutul pandemiei, părinții au petrecut mai mult timp cu copii lor și, automat, au observat mai bine anumite comportamente ale acestora. Astfel, tot mai frecvent apăreau întrebări precum: “E în regulă să mai stea o oră la televizor?”, “Ce se întâmplă dacă ne modificăm programul de somn?”, “Cum să facem, să lucreze în fiecare zi pentru școală?”. Aplicația răspunde acestor întrebări și altor îngrijorări specifice părinților care au copii cu vârste între 3 și 9 ani.

parenthing-app

Aplicația a fost structurată pe patru dimensiuni. Inițial, părintele consemnează o serie de îngrijorări cu privire la copilul său, pas pe care noi îl numim test de screening. Să presupunem că părintele răspunde în chestionarul de screening că își face griji cu privire la dezvoltarea emoțională a copilului. Atunci aplicația îi va propune ca o posibilă problemă relevantă pentru copilul său “Accesele de furie și sfidarea”. Pentru această temă, părintele are un articol psiho-educațional, un test pentru a identifica dacă aceasta este o problemă pentru copilul său și trei exerciții pentru a-l ajuta să gestioneze această problemă mai bine. În funcție de îngrijorările menționate în testul de screening, tematicele recomandate sunt personalizate, iar ulterior fiecare temă respectă structura articol – test -exerciții.

Fiecare din cele patru dimensiuni ajută în felul ei: screeningul – pentru a depista ce e important pentru fiecare părinte și pentru dezvoltarea copilului său, articolele aduc informațiile științifice mai aproape de părinți și îi informează despre etapele de dezvoltare și aspectele problematice ale copiilor lor, testele îi ajută în continuare să identifice într-o manieră acurată dacă îngrijorările lor sunt fondate și copilul lor întâmpină într-adevăr o problemă și, nu în ultimul rând, exercițiile ajută pentru a gestiona problemele și pentru a petrece un timp de calitate cu copilul.

Situațiile în care se poate apela la această aplicație pot varia. De la momentul în care părintele întâmpină o problemă sau atunci când vor să se informeze, până la atunci când vor să facă un exercițiu pentru dezvoltarea socio-emoțională a copiilor lor, pentru fiecare situație pot folosi Parenthing cu încredere.

Aplicația este momentan disponibilă în AppStore in limba română și în limba engleză și poate fi folosită de către părinți, educatori sau chiar consilieri școlari. Nu mai rămâne decât să o descărcați și să vă bucurați de beneficiile ei.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This