Programul lunii noiembrie la Reactor stă sub semnul relațiilor dintre generații

by | Nov 3, 2020 | Știri Cluj

Acum doi ani, proiectul Decalaj. Narațiuni intergeneraționale s-a născut ca răspuns la un conflict între generații tot mai agresiv, atât la nivel public, cât și familial, un conflict bazat pe experiențe de viață diferite, dar și pe multe prejudecăți, pe lipsa unei comunicări reale, dar și pe diferențe de clasă, de afiliere politică sau religioasă. Proiectul a fost atunci gândit ca un mijloc de comunicare prin intermediul poveștilor personale, o încercare de a ne înțelege unii pe alții, chiar dacă nu de a cădea de acord.

În decurs de doi ani au avut loc producții de teatru, ateliere și o rezidență de creație, iar acum este momentul de a urmări rezultatele acestor eforturi în cadrul unui program de evenimente care discută, fiecare din perspective diferite, despre conflictul dintre generații.

Toate evenimentele vor avea loc online și vor fi gratuite. Cu toate astea, există posibilitatea ca cei care doresc să își poată achiziționa nou-lansatele bilete de susținere: Susținător Reactor (25 de lei) sau Supersusținător Reactor (50 de lei) de pe platforma Eventbook.

Programul Focus: Decalaj. Narațiuni intergeneraționale începe în data de 6 noiembrie, de la ora 20, cu Dă-te din soare, prezentarea unui laborator de creație care reprezintă în același timp întâlnirea dintre generații diferite de creatori de teatru: un grup de tineri artiști (actorii Andreea Ajtai, Radu Dogaru, Raluca Mara, Oana Mardare, Cosmin Stănilă, Adonis Tanța, regizoarea Leta Popescu, dramaturga Alexa Băcanu) și regizorul Alexandru Dabija. Dă-te din soare este un work in progress, prezentarea unei etape de lucru inclusă într-o discuție cu participanții, urmând ca discuția să continue și să se transforme în lunile următoare.

Celelalte două producții teatrale realizate în cadrul proiectului – (In)Corect – spectacol care jonglează cu fanteziile și amintirile a două generații diferite din cadrul aceleiași familii, ca încercare de a ajunge într-un punct comun – și – La Plasticatta –spectacol de operă experimentală care chestionează pericolele consumerismului în rândul tinerei generații – vor fi prezentate în datele de 15, respectiv 21 noiembrie, de la ora 20.

Programul de spectacole e completat de alte șase producții: M.I.S.A.PĂRUT – despre povestea adevărată a unei practicante yoga în gruparea MISA și conflictul cu propria familie datorată acestei afilieri – 7 noiembrie, Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois – o poveste despre relația dintre un fiu adult și mama lui diagnosticată cu Alzheimer – 8 noiembrie, În umbra marelui plan – cronica a trei generații diferite din cadrul unei familii, din perioada comunistă și până în prezent – 14 noiembrie, Exeunt – despre izolare și tehnologie – 19 noiembrie, Micul nostru centenar – despre generațiile unei familii care reflectă generațiile unei țări, conflictele și afecțiunea care le unește – în 24 noiembrie, Baladele memoriei – povestea Ionelei Pop, pensionară, și a prietenilor și cunoștințelor ei – 25 noiembrie.

Focus: Decalaj. Narațiuni intergeneraționale cuprinde și două ateliere, cu scopul de a continua discuția despre generații și a sonda tema prin alte mecanisme. În cadrul atelierului de scriere Încercări fictive de proximitate, coordonat de Ioana Hogman, participanții sondează tema decalajului intergenerațional în scris, prezentarea rezultatelor având loc în 11 noiembrie, de la ora 20. În cadrul  atelierului de mediere culturală Framework: decalaj, coordonat de Raul Coldea, se va discuta despre spectacolele din program alături de membri ai echipelor artistice și de membri ai board-ului Reactor.

Rezultatul rezidenței artistice de care a beneficiat regizorul Raul Coldea în cadrul programului Decalaj. Narațiuni intergeneraționale, Not another online performance, va putea fi urmărit în 12 noiembrie, de la ora 20. Evenimentul ne invită să ne imaginăm un dialog cu viitoruri posibile ale lumii și să încercăm să vedem mediul online ca pe un spațiu al acțiunii, cu care putem interacționa, în care putem coexista și care ne poate aduce din nou împreună în viața reală.

Tags: Reactor

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This