Community life: 4 oameni de la PitechPlus ne împărtășesc experiența lor în comunitatea Java

Home $ Articole $ Community life: 4 oameni de la PitechPlus ne împărtășesc experiența lor în comunitatea Java

Nu degeaba ne tot bate toată lumea la cap încă de mici cu întrebarea – ce vrei să te faci când vei fi mare? Și asta e o concluzie la care ajungem abia când creștem, când intrăm în piața muncii, când ne lovim de companii și modalități de lucru, de colegi, de viața la birou. Profesia pe care o alegem joacă un rol aproape vital în spectacolul vieții noastre, însă și mai important este locul în care alegem să o punem în scenă. În acest sens, astăzi dorim să vă prezentăm cum stau lucrurile în una dintre cele mai mari și mai vechi comunități tehnologice din cadrul companiei PitechPlus, o companie tare dragă nouă care ne-a atras atenția în nenumărate ori prin atenția către angajații săi și dedicarea acestora.

Altfel spus, dacă activați în zona IT sau vă atrage acest domeniu, dacă cochetați cu ideea unei schimbări de job sau nu știți spre ce limbaj de programare să vă orientați, noi am adunat în articolul prezent câteva informații despre experiența de a lucra într-o astfel de comunitate de la oameni aflați în diferite poziții și nivele de experiență. Înainte de toate, notăm că atunci când ne referim la comunitățile tehnologice din PitechPlus, vorbim practic despre echipe formate din oameni specializați în a lucra pe aceeași tehnologie. Chiar dacă nu toți sunt implicați pe aceleași proiecte, ce îi unește e stack-ul tehnologic și asta se dovedește prin faptul că fac knowledge-sharing la nivel de comunitate, dar și că fac activități diverse și în afara acesteia.

Fineas Bojor este Community Manager-ul comunității de Java, adică persoana care cunoaște cel mai bine pe toată lumea. Pentru că asta e treaba lui. Are 25 de ani și este la PitechPlus din 2014. Da, calculul vostru este corect, s-a angajat la vârsta de 19 ani, când a început și Facultatea de Informatică, pe care a dus-o în paralel. Experiența facultății a fost destul de mixtă. A inceput să lucreze la program de 6 ore, dar după un an jumătate a trecut pe full-time și la facultate mergea în timpul liber.

Am început cu un internship pe Java. Unul dintre colegii mei de acum mi-a fost mentor. Au urmat diverse proiecte. La început a fost mai greu, dar dezvoltarea mea a fost mai mult una de mentalitate, decât tehnică, o dezvoltare la care au fost implicați activ mulți oameni. Am avut diferiți lideri de echipă, colegi, și toate interacțiunile au dus la caracterul pe care îl am astăzi și lucrurile pe care le știu. Cred că reprezint o poveste de succes. Nu sunt Community Manager pentru că m-a numit conducerea, ci pentru că m-au vrut colegii. Și sunt mândru că am reușit, în timp, să ies din tiparul rebelului și să învăț să câștig încrederea, să primesc și să ofer respect.

În prezent, scopul lui Fineas este să se asigure că face alocările pe proiecte în funcție de skill-urile colegilor și zonele în care vor să se dezvolte, că își poate face treaba optim, proiectele merg ok și colegii sunt mulțumiți. Se implică în faza de engagement proiecte, clienți, setare de echipe, dezvoltarea oamenilor prin workshop-uri tehnice, dar și aspecte ce țin de moralul și siguranța lor. Cu alte cuvinte, treaba lui este ca această comunitate de Java să se dezvolte și să fie fericită, să vină cu drag la muncă. Acum lucrează de acasă, dar dacă e să vorbim adaptat vremurilor – să deschidă cu drag laptopul. El trebuie să vadă care proiect se potrivește cui, să discute cu oamenii. Nu face această treabă singur, ci se bazează pe un grup de 4 persoane, denumiți People Manageri. Aceștia, la rândul lor, își desfășoară activitatea discutând și consultându-se cu alți patru People Managerii, cu care țin legătura îndeaproape. Mai există și diverse training-uri pe care Fineas le face cu și împreună cu acești colegi, unde învață unii de la alții să fie deschiși, să comunice cu colegii, să fie super conectați cu toții, astfel încât să își dea seama ce trebuie să facă și ce decizii să ia pentru ca lucrurile să meargă bine. Sunt foarte multe hotărâri de luat și pentru că lucrurile sunt flexibile, nu există un manual clar de instrucțiuni, ci învață zi de zi fiind prezent.

Deciziile le luăm împreună, tot timpul mă consult cu core-ul de People Manageri și învăț foarte multe de la ei. E multă colaborare la noi în comunitate și, în același timp, mă raportez la experiența celor care au istoric mai lung în firmă și domeniu. Dincolo de definiția tehnică, prin care o comunitate este un grup de oameni care colaborează foarte strâns pe diferite subiecte, ce văd eu în comunitatea Java de la PitechPlus sunt experiențele și timpul petrecut împreună, și aceeași mentalitate de software enterprise. Noi avem proiecte long-term, complexe, ceea ce duce și la crearea de echipe mai longevive, unde se pot lega conexiuni între oameni. Și ne dezvoltăm unul pe altul.

Dincolo de pasiunea pe care o pun în munca de zi cu zi, Fineas consideră esențial felul în care oamenii se simt și interacționează unul cu celălalt. Tocmai din acest motiv, încearcă să creeze tot felul de contexte care să îi ajute să fie împreună toți, nu pe grupulețe. De când munca s-a mutat acasă, o dată la două săptămâni se întâlnesc toți online, au discuții diverse, fac și prezentări tehnice, iar în cealaltă săptămână există ceva ce au numit ”random meeting”, unde se văd cu 5 persoane la întâmplare din comunitate. La început existau 3 întrebări ”ajutătoare”, gândite să ofere un impuls în conversație, dar acum discută lumea de toate, nu mai e nevoie de niciun ajutor. Nu e la fel de interesant ca faimoasa lor cafea de dimineață, dar le ține flacăra aprinsă.

Despre această cafea nemaipomenită ne-a povestit mai multe Raluca Sechel, care s-a mutat în Cluj pentru a urma cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare. La finalul anului III, în 2017, a venit la PitechPlus în cadrul unui internship. Avusese un curs de Java la facultate, i-a plăcut mult și a dorit să încerce ceva în direcția aceasta. Inițial, nu avea neapărat gânduri de angajare, mai ales că urma anul IV, licență, alte bătăi de cap. Dar, ajunsă în momentul de final, a realizat că nu concepe ca aventura ei în cadrul PitechPlus să se termine și a continuat lucrând part-time. Astăzi este Mid Software Developer.

Am avut posibilitatea să intru pe niște proiecte foarte faine încă de la început și, atât proiectele, cât și oamenii care lucrau în cadrul lor, m-au ajutat foarte mult pe partea de învățare. Și nu am simțit că a fost greu să învăț, să întreb, să cresc. Nu am mers niciodată cu groază la lucru, îmi sunt dragi de numa’ colegii, de asta m-am și ”lipit” atât de tare de acest loc. Apreciez că nu este un mediu de lucru stresant, dar și pentru că în orice moment de-a lungul timpului și pe orice am lucrat, am simțit că pot apela la cineva când eram în dificultate, că m-am putut baza pe oamenii din jur. Ne ajutăm unii pe alții pentru că înțelegem că doar împreună putem aduce plus valoare și ne putem vedea scopurile atinse.

Raluca ne-a mărturisit că în 3 ani de PitechPlus a observat că oamenii și bunăstarea celor din echipă sunt cele mai importante aspecte în cultura organizațională a firmei. Te-ai aștepta ca focusul să fie mereu pe muncă și ce e de făcut, așa cum a recunoscut că s-a așteptat și ea când a ajuns aici, dar afli că nu e chiar așa și astfel ajungi să vrei să nu mai pleci vreodată.

Suntem oameni faini. Avem glume bune, povești interesante, iar mediul de lucru e propice dezvoltării, atât pe plan personal, cât și profesional. Cea mai tare parte din atmosfera de birou și cea de care îmi e și foarte dor, totodată, este cafeaua de dimineață, la care ne adunam toți colegii din comunitatea Java. Asta era chestia noastră, de care știa toată lumea. Ne mai întâlnim și acum, online, dar feeling-ul e diferit, suntem mai puțini, mai distanțați. Acum, că se apropie perioada Crăciunului, cred că mulți vom deveni și mai nostalgici pentru că nu suntem împreună, mai ales că sărbătoream o lună întreagă prin intermediul unui challenge – cântam, scriam poezii, ne costumam în elfi și Crăciunițe, era nebunie.

Și lui Bogdan Nasca i-a făcut Java cu ochiul încă din timpul facultății, iar acum doi ani a ajuns la PitechPlus pe poziție de Junior Developer. A avut câteva luni de pregătire înainte de a intra pe un proiect și a primit un mentor, Senior în comunitatea Java, de la care a avut foarte multe de învățat. Momentan e la nivelul Mid. Diferența dintre Junior, Mid și Senior este dată de cunoștințele în domeniu. Din ce ne-a explicat Bogdan, ca Junior, știi să codezi și poți fi îndrumat de altcineva. Pe măsură ce devii Mid ești ușor mai independent, poți face unele alegeri ce țin de implementare, iar la următorul pas, ca Senior, trebuie să ai cunoștințe de arhitectură a platformei, să fii foarte stăpân pe ceea ce știi și ajungi, desigur, să îndrumi juniorii.

Evoluția între aceste niveluri depinde de cât ești de motivat, de cât de mult studiezi și singur, pe lângă partea de job. Nu cred că există un timp standard în care poți face salt de la un nivel la altul. Dar poți evolua destul de repede dacă ajungi să-ți arăți valoarea și poți să-ți aduci aportul în echipă. Partea bună este că la PitechPlus totul este o experiență de învățare. Experimentăm, creăm și împărtășim cunoștințe pentru a deveni mai buni la ceea ce facem. Mi-am dat seama în anii petrecuți aici cât de important e să fii sigur pe cunoștințele tale și cât m-am dezvoltat personal, cum mi s-a schimbat capacitatea de analiză și decizie. Pe de altă parte, pe plan profesional, am învățat foarte multe chestiuni, și nu mă refer aici doar la Java. Încerc să învăț limbaje care se folosesc pentru UX/UI și proiectul pe care sunt în prezent chiar mă ajută în acest sens.

Bogdan nu a apucat prea mult să se bucure de viața la birou, căci din martie e acasă. În afara lipsei sesizabile a colegilor, însă, se bucură de același confort ca și la sediul PitechPlus. Atunci când s-a făcut trecerea la remote-work, angajații au putut lua acasă monitoare, laptopuri, stații de lucru, scaune de birou, orice le poate face munca mai ușoară acasă. Infrastructura pentru lucru la distanță exista deja, deci trecerea a fost oarecum lină.

Inițial, mi-a plăcut libertatea dată de noul mod de lucru, faptul că am putut să fiu la job din diverse locuri, de la bunici sau de la părinți, în orașul natal. Acum abia aștept să ne întoarcem la birou, când o să fie safe. Mi-aș dori ca măcar în unele zile să facem asta cu toții. Când am venit în comunitate, aveam un cerc restrâns de oameni cu care interacționam, mentorul meu și câteva persoane cu care eram pe proiect. Treptat, am început să cunosc tot mai mulți oameni, mi-am făcut prieteni, oameni de-o vârstă cu mine, cu care am ajuns să ieșim și în afara orelor de muncă. În comunitatea Java avem o medie de vârstă de aproximativ 27 de ani, deci este foarte ușor să socializăm și să găsim puncte comune de interes. Când mă întreabă prietenii de ce îmi place atât de mult la job le povestesc mereu despre mediul de lucru fain, lejer, de pauzele de FIFA cu băieții sau jocurile de ping-pong. Poți evolua foarte mult la PitechPlus, și personal, dar și tehnic.

În mod evident, trebuia să vină momentul să stăm față în față și cu un Senior Developer. Și acela a fost Alin Suciu, care la cei 33 de ani ai săi este unul dintre cei mai vechi membri ai comunității Java, fiind de 11 ani în cadrul companiei PitechPlus. Și, întâmplarea face că, este și People Manager. A terminat Facultatea de Automatică și Calculatoare și, la finalul anului III, drumurile i s-au intersectat cu această companie.

Era o firmă mică, cu 25-30 de oameni, nu eram așa de bine organizați ca acum. Dar, pe măsură ce am crescut, ne-am descurcat tot mai bine. Când am intrat în firmă erau disponibile internship-uri pe Java, .NET și PHP. Am ales și continuat pe Java destul de mult. În momentul angajării nu aveam neapărat cunoștințele necesare, dar au văzut potențial în mine la interviu, am început ca developer, după câțiva ani am trecut la poziția de Team Leader și astăzi sunt Senior Developer într-o echipă de development. Ce anume m-a motivat să rămân atât de mult la PitechPlus? În primul rând ar fi grupul de colegi, cu care am ajuns să creez o conexiune beyond-work. Pe lângă asta, mereu am simțit că în cadrul companiei fiecare are loc să se dezvolte cum și în ce direcție vrea, poate să-și exprime opinia și să fie ascultat, lucruri pe care m-am gândit că nu le voi găsi în altă parte. Și așa a trecut timpul și mă bucur zilnic că sunt tot aici.

De 8 luni, de când lucrează de acasă, are o rutină foarte clară: are meeting-uri zilnice cu echipa, iar o dată la două săptămâni țin ședința de planificare de care menționase Fineas, în cadrul căreia primesc task-uri, le implementează și urmăresc progresul. În afară de partea de development, din munca sa zilnică mai face parte și research-ul pentru diverse subiecte care mai trebuie analizate.

Pe plan profesional, tot ce știu am învățat la PitechPlus. Am progresat, zic eu, destul de sănătos, am luat lucrurile pas cu pas. Momentan sunt pe ceea ce consider cel mai interesant proiect din cei 11 ani de activitate – o aplicație de management de resurse umane. Chiar și la experiența mea, simt că încă am multe de învățat. Am dezvoltat aplicații care să ajute clienții noștri, am lucrat pe platforme de video-streaming, pot spune că au fost zone destul de diferite și în care ne-a ajutat gradul de adaptabilitate cu care ne-am obișnuit. Am învățat de-a lungul timpului să ne descoperim potențialul, să răspundem clienților prin tehnologii diverse, să ajustăm pe parcurs și asta a ajutat mult.

Doar că, locul de muncă nu se rezumă la zona profesională când vorbim de impactul în viața angajaților. Niciodată. Dacă activitatea de development l-a ajutat foarte mult pe partea tehnică, rolul de People Manager și-a pus amprenta pe Alin în plan personal. Astfel, el și-a dezvoltat foarte bine abilitățile de relaționare în echipă și poate să înțeleagă foarte bine oamenii datorită acestei poziții. Înveți foarte multe de la oamenii pe care îi întâlnești și el a avut ocazia să lucreze de-a lungul timpului alături de mulți colegi, a învățat să citească oamenii mai bine, dar și să prevadă mai ușor situații.

O echipă pe cinste, o comunitate de oameni faini și un mediu de lucru așa cum trebuie să fie. Nu vă condamnăm dacă vă bate gândul să vă alăturați lor, ba chiar îl încurajăm. În echipa PitechPlus se recrutează tot timpul mid si seniori pe poziții de Java, iar momentan mai au următoarele poziții la Cluj – Senior Angular Developer, Senior .NET Developer, și una la Mureș – Mid/Senior Front-end Developer. Îndrăzniți și aplicați, noi vă ținem pumnii.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!