Cred că 70-80% din ziua mea (exceptând perioada în care dorm, unde am alocat fictiv 7 ore), mi-o petrec online. Sau în fața unui device, în orice caz. Știu, destul de mult, însă există și o parte bună în toată treaba aceasta: am descoperit că (aproape) totul poate fi rezolvat prin câteva click-uri. Mai nou, chiar și programarea la salonul meu preferat, datorită celor de la Stailer, platforma unde descoperi cei mai buni profesioniști din industria hair & beauty și îți planifici vizita online. Aceasta a fost pornită la nivel local, iar noi am stat de vorbă cu Bogdan Clipici, co-fondator Stailer.ro, pentru a afla mai multe despre funcționalitățile acestei platforme, planurile de dezvoltare viitoare și cum a decurs procesul de creare a acesteia de la idee la implementare pe piață.
Înainte de toate, să vă facem cunoștință cu Bogdan. În cadrul echipei Stailer, acesta este responsabil de dezvoltare de parteneri business, adică stabilirea parteneriatelor cu saloanele. A studiat inginerie la Universitatea Tehnică, a fost implicat pe partea de cercetare contribuind la dezvoltarea de implanturi ortopedice personalizate, după care a lucrat ca inginer în industria automotive. În zona de antreprenoriat a intrat în urmă cu 3 ani de zile, moment în care a deschis o firmă de consultanță pentru companii mici și mijlocii, cu două locații active, în Cluj și Sibiu. Ideea întregului concept a apărut chiar în prima parte a pandemiei, în luna mai au început să lucreze la dezvoltarea platformei, realizarea de studii de piață, teste-pilot pe utilizatori potențiali pentru a vedea exact care sunt nevoile lor, dar și adunarea de feedback de la stiliști și proprietarii saloanelor pentru a avea o imagine cât mai obiectivă asupra a ceea ce trebuie să ofere produsul lor. În noiembrie, Stailer a scos capul în online, iar Bogdan s-a alăturat proiectului pe parcurs, mai exact cu două luni înainte de lansare.
Am făcut tranziția de la corporație spre antreprenoriat, în principal, din dorința de a aduce plus valoare în jurul meu. Chiar dacă aveam performanțe remarcabile în mediul corporate, simțeam că pot mult mai mult, că pot contribui mai mult la bunăstarea oamenilor. Încă de pe atunci eram foarte preocupat de partea aceasta de problem solving, dezvoltare de produse, dar și de strategii prin care acestea să devină mai eficiente. M-am alăturat proiectului Stailer pentru că am mare încredere în oamenii de aici, am văzut și încă văd potențialul conceptului care, nu doar că rezolvă o problemă reală a oamenilor, dar poate fi scalabil internațional. Echipa noastră de bază este formată din 6 persoane, însă fiecare departament lucrează cu profesioniști, freelanceri sau companii externe.
Ok, dar ce s-a întâmplat mai exact? Ei bine, echipa Stailer a creat o platformă prin care clujenii se pot programa online, gratuit, simplu, la cele mai populare saloane de înfrumusețare din oraș, alegând dintr-o gamă variată de servicii. Știți prea bine procedura clasică de programare: suni la salon, unde ori nu ți se răspunde, ori nu poți fi programat exact când îți dorești, de cele mai multe ori. Practic, vorbim despre aspecte care complică și îngreunează relația dintre salon și client pentru că deja ai dureri de cap când știi că trebuie să pui mâna pe telefon și să suni pentru că nu mai vezi realitatea de breton sau papucii de barbă.
Am gândit platforma din două perspective, a utilizatorului și a salonului / stilistului. Am vrut să creăm un produs simplu și ușor de folosit, care să fie acceptat și integrat cu ușurință în rutina clienților, dar care să ajute și saloanele / stiliștii prin simplificarea și eficientizarea comunicării. Am analizat mult timp sistemele interne prin care saloanele sunt administrate, partea operațională a unui salon de înfrumusețare. Și am venit cu o soluție care să înlesnească întreg procesul de rezervare, un sistem dedicat și cu toate funcționalitățile necesare unei programări pentru a mulțumi utilizatorul final. Saloanele pot vedea mai ușor calendarul programărilor, dar și clienții veniți prin intermediul platformei.
În majoritatea saloanelor încă se mai folosește agenda fizică, calendarul din telefon sau diverse soft-uri de gestiune. Ei au încercat să simplifice acest proces, să elimine din costuri și să pună la dispoziție o platformă unde nu există un abonament fix lunar. Este o perioadă dificilă în ceea ce privește veniturile din industria de beauty, volumul de potențiali clienți a scăzut semnificativ la nivel de oraș, și au considerat imperativ necesar să vină cu un produs eficient, dar care să nu pună presiune economică. Astfel, singurul cost implicat intervine în momentul în care sunt făcute programări prin intermediul produsului lor, respectiv prin platformă. Este un cost fix, de 1 euro, indiferent de serviciul pentru care optează clientul. La finalul lunii, se întocmește un raport și saloanele plătesc în funcție de numărul de oameni care le-au trecut pragul cu ajutorul Stailer.
Avem deja 4 săptămâni de la lansare. Noi am fost bucuroși să vedem cum e primită platforma pe piață, atât de către saloanele de înfrumusețare, cât și de clienți. Feedback-ul a fost unul pozitiv și estimăm o creștere exponențială, atât în ceea ce privește numărul rezervărilor, cât și a partenerilor, saloanelor. În Cluj-Napoca sunt peste 200 de saloane active. Momentan, avem 26 în portofoliul nostru, iar până la finalul anului intenționăm să atingem numărul de 50. Am ales să începem colaborări atât cu saloane premium, foarte populare la nivel local, dar și cu cele nișate, cum ar fi de exemplu barber shop-urile. În următoarea perioadă dorim să ne extindem la nivel național, ulterior și la nivel european. Pe termen scurt, vom introduce funcționalități noi, extrem de utile. Chiar săptămâna trecută am implementat o nouă funcționalitate: o hartă, unde utilizatorii pot vedea care e cel mai apropiat salon de locul unde se află.
Stailer este o platformă dezvoltată de la 0, unde echipa intenționează să implementeze și funcționalități de inteligență artificială în viitor, pentru a oferi utilizatorilor o experiență memorabilă. După ce au dezvoltat platforma, au început să lucreze la o aplicație mobilă dedicată stiliștilor și saloanelor, întrucât au considerat că ei aveau nevoie mai mare de aceasta. Utilizatorii vor avea parte de o aplicație mobilă undeva la jumătatea anului viitor. Momentan, fondatorii conceptului consideră că platforma funcționează optim și le răspunde oamenilor la problemă prompt și simplu. Au urmărit atent aspectele de user-experience și user-interface, iar site-ul merge și pe desktop, dar și pe mobil foarte bine. Asta o zicem așa, #petestate.
Am încercat să privim lucrurile dintr-o perspectivă puțin diferită. În sensul în care ne uităm la experiența utilizatorului de la prima interacțiune cu platforma, la efectuarea unei programări prin intermediul platformei, apoi experiența din salonul ales și, ulterior, feedback-ul primit în urma întregului proces. Chiar harta despre care am menționat anterior este rezultatul feedback-ului oamenilor. Ideile și părerile lor au fost foarte importante încă de la început pentru noi, am dezvoltat conceptul Stailer pe bază de feedback: de la utilizatori, de la stiliști, de la proprietarii și managerii de saloane. Împreună am creat ce se vede astăzi și asta ne bucură, fiecare contribuie cu know-how-ul și expertiza lui. În general, este foarte greu să aduci mai multe perspective și să le dezvolți împreună, iar la Stailer am reușit să facem asta. Este foarte fain ce se întâmplă.
Veți vedea dacă veți fi curioși să testați platforma (e musai să o faceți, oricum), că aveți două opțiuni de căutare în pagina de prezentare a platformei, fie căutați salonul preferat direct, fie căutați după serviciul pe care vi-l doriți. Din câteva click-uri, vă puteți alege opțiunea care vă convinge. Apoi, puteți seta un reminder, care să vă amintească de programare. Acest lucru vă ajută atât pe voi, care puteți adăuga programarea în calendarul din telefon, dar și salonul, pentru că scade rata de neprezentare. După efectuarea serviciului în salon veți primi un mesaj în care sunteți rugat să lăsați un feedback salonului și stilistului. Salonul va fi apreciat din punctul de vedere al curățeniei și ambianței, iar stilistul va fi evaluat după calitatea serviciului pe care l-a oferit. Review-urile listate pe site vor fi exclusiv de la clienții care au fost în salon prin platforma Stailer și, în timp, va crea o diferențiere în rândul locațiilor prezente pe platformă.
Pentru că există deja soluții de programări online, inițial am simțit mai mult entuziasm din partea clienților, și o oarecare reticență din partea saloanelor. Pe parcurs, însă, discutând mult cu ei, cerând feedback, construind proiectul Stailer împreună cu aceștia, au simțit că sunt parte activă, că contribuie la acest concept. Și asta a ajutat să-l adopte mult mai ușor. Investiția făcută până acum a fost semnificativă. Până în prezent s-au investit în aplicație și în platformă peste 100.000 de euro, iar pentru partea de dezvoltare la nivel național estimăm costuri de aproape un milion de euro. Am inițiat deja diverse discuții cu investitori interesați de platforma noastră, cu business angels, dar și pentru fonduri de investiți, însă nu ne grăbim să facem acest pas. Vrem să ajungem într-un punct la care să atragem o investiție semnificativă.
Urmează și funcționalități pe zona de loializare a clienților prin puncte, discount-uri. Plus alte lucruri faine, cu siguranță. Intrați pe platformă și planificați următoarea vizită la salon. Vă ia doar 2 minute, chiar nu merită amânat. V-am povestit mai multe despre motivele pentru care să apelați la Stailer atunci când căutați specialiști din industria hair & beauty în articolul de aici.