Am povestit cu medici care s-au vaccinat deja contra virusului SARS-CoV-2

Home $ Articole $ Am povestit cu medici care s-au vaccinat deja contra virusului SARS-CoV-2

”Ne vaccinăm sau nu ne vaccinăm?”, aceasta-i întrebarea. După un an în care numai noi știm cum am dus-o la capăt. După un an în care, dacă s-ar fi făcut o statistică a celor mai mari dorințe, ”Să apară odată vaccinul ăla, să ne reluăm viețile”, ar fi fost fără dubii pe primul loc.

Nu încercăm să ne impunem nicio poziție legată de vaccinarea contra virusului SARS-CoV-2, chiar dacă avem una destul de puternică. Eu, personal, acum 2 luni eram complet paralelă cu subiectul și eram convinsă că nu voi dori vaccinarea. Era un moment în care o decizie în acest sens nu era necesară, deci nici nu mă interesasem deloc de subiect. Între un ”Da, mă vaccinez” și un ”Nu, nu cred că vaccinul e ok” a fost doar un research distanță. Înțeleg scepticismul. Îl accept. Nu înțeleg, însă, ideile preconcepute și închiderea completă, refuzul de a căuta surse de informare de încredere.

Vaccinul nu este obligatoriu. Decizia este a fiecăruia dintre noi. Singura noastră dorință este să fie una luată în cunoștință de cauză. Am vorbit cu câțiva medici care s-au vaccinat deja pentru a ne spune ce i-a convins să o facă, cum s-au simțit după și pentru a ne explica mai clar unele lucruri pe care poate încă nu le-am înțeles cu toții – care-i treaba cu ARN-ul mesager, mă vaccinez sau ba dacă am alergii, reacții adverse și alte cele.

CE ZIC CEI CARE S-AU VACCINAT DEJA:

Alexandru, dr. Parodontologie și Estetică Dentară, ne-a povestit câteva detalii despre experiența sa cu vaccinul anti-COVID și cum s-a simțit după ”operațiune”. Recunoaște că a fost ușor sceptic inițial, dar s-a documentat legat de fricile pe care le avea și, după ce a văzut și că mari somități din domeniu au făcut-o și totul a fost în regulă, i s-au risipit grijile. Atât el, cât și soția lui, s-au vaccinat de curând și nu au manifestat reacții adverse.

Procesul de vaccinare merge extrem de repede. Ești programat la o oră, se completează un consimțământ informal, după care se realizează un triaj pe baza unui set de întrebări – dacă există alergii, antecedente personale și fiziologice, dacă te-ai vaccinat antigripal în ultimele 30 de zile sau dacă au existat alte vaccinuri. Vaccinarea propriu-zisă nu durează niciun minut, totul se desfășoară ca la un oricare alt vaccin. Eu m-am vaccinat la Institutul Oncologic și am avut parte de personal foarte bine pregătit, profesioniști. Am fost ținut sub observație 30 de minute, în prezența echipei de ATI și tot tacâmul. Am primit și numărul de telefon al unui medic în caz de reacții adverse îngrijorătoare. Având în vedere că e administrat intramuscular, se simte o ușoară durere de deltoid, dar alte reacții nu am avut. Cel de-al doilea vaccin îl voi face după 30 de zile.

A existat foarte multă lume din rândul cadrelor medicale, colegi de-ai săi, care au refuzat vaccinarea. Persoanele de gen feminin, în principal, pentru că erau însărcinate sau intenționau să rămână însărcinate în viitorul apropiat. Alte temeri au fost legate de ARN-ul mesager, care nu a mai fost folosit până în prezent pentru niciun vaccin, chiar dacă metoda este studiată de ani buni. Cu siguranță ați auzit și voi, de mai multe ori de la apariția vaccinului, de acest ARN mesager. Noi ne-am documentat și credem că ar fi utilă o precizare referitor la vaccinurile cu ARNm.

Spre deosebire de un vaccin normal, vaccinurile cu ARNm funcționează prin introducerea unei secvențe de ARNm (ARN mesager – moleculă care spune celulelor ce să construiască) codificată pentru un antigen specific bolii. Odată produs în organism, antigenul este recunoscut de sistemul imunitar, pregătindu-l pentru lupta cu adevăratul inamic. După injectarea în braț, celulele preiau ARNm și sintetizează o proteină virală. Sistemul imunitar percepe proteina ca fiind străină și produce anticorpi și celule T care armează corpul împotriva viitoarei invazii. Astfel, în eventualitatea infectării cu virusul SARS-CoV-2, organismul va fi pregătit să lupte de la începutul infecției împotriva acestui virus. Vaccinurile cu ARN sunt mai rapide și mai ieftine de produs decât vaccinurile tradiționale, iar un vaccin pe bază de ARN este mai sigur pentru pacient, deoarece nu sunt produse folosind elemente infecțioase. În afară de SARS-CoV-2, vaccinurile ARNm împotriva rabiei, Zika, citomegalovirusului, gripei și altor virusuri sunt în studii clinice.

Nu te-ai aștepta ca oamenii din spital să refuze vaccinarea, însă trebuie să ținem cont că într-o astfel de instituție nu există doar medici, ci și asistenți, infirmieri, tot felul de personal auxiliar care intră în corpul medical, dar nu sunt oamenii cel mai corect informați sau deschiși la a se informa. Mihai, medic rezident Anestezie și Terapie Intensivă, lucrează în spital-COVID și a văzut zilnic în ultimele luni efectele acestui virus, așa că s-a vaccinat.

Din moment ce toate autoritățile au aprobat acest vaccin, consider că nu ar trebui să ne ridicăm problema nevaccinării. Înțeleg neîncrederea în autoritățile românești, căci ne-au demonstrat de multe ori că sunt incompetenți, dar aici nu e vorba doar de competențele românești, ci de alții mai ”luminați” decât noi. Chiar și în lipsa unor asigurări din partea lor, dacă mă pui să aleg între șansa de a face COVID și șansa de a avea reacții adverse, aleg oricând reacțiile adverse post-vaccin. Personal, m-am simțit mai rău după ce am făcut vaccinul antigripal decât după cel anti-COVID. Eu lucrez în spital-COVID și văd în fiecare zi efectele acestui virus, și nu doar în rândul persoanelor în vârstă. Sunt și oameni tineri, care nu au avut nicio boală înainte, nu au avut treabă cu spitale sau medicamente, și au făcut o formă severă care, chiar și tratată, a lăsat în urmă sechele la nivelul plămânilor.

Bineînțeles, înainte de vaccinare a făcut un research, cu toată încrederea existentă în autorități. Crede că e de datoria lui ca medic să se intereseze pe un subiect de interes pentru populație, mai ales că te întreabă lumea și trebuie să ai răspunsuri complete, bine documentate. În cercul său de cunoștințe, nicio persoană din cele vaccinate nu au manifestat reacții adverse. Dar știați că reacția alergică poate apărea și în urma consumului unor medicamente pe care le luăm zilnic, nu doar în cazul vaccinului? Poți lua timp de 40 de ani Paracetamol și apoi să te trezești cu o reacție alergică la una din substanțele componente – mâncărimi, pete pe brațe, mucus, până la erupții majore, umflarea limbii și șoc anafilactic.

Cea de-a doua vaccinare este foarte importantă, întrucât s-ar putea să nu te imunizezi după doar una. Și pentru că la cea de-a doua doză corpul deja cunoaște cu cine se luptă, reacțiile adverse moderate sunt mai frecvente – febră, dureri musculare, frisoane, dureri articulare etc. În metodologia românească, ei spun că ești imunizat în proporție de 95% după 7 zile de la cel de-al doilea vaccin, dar Pfizer spune că chiar după prima doză începe să se clădească imunitatea. Nu e cea promovată, dar sistemul imunitar deja începe să capete forțe. În continuare se poartă mască și se țin cont de măsurile de protecție pentru că nu există garanția 100% că nu se va întâmpla nimic și, pe altă parte, tu poți să vehiculezi virusul. Adică eu să-l am în tractul meu respirator, mie să nu îmi facă nimic, dar să mă întâlnesc cu cineva care nu e vaccinat și să-l pasez aceluia, iar pe el să-l afecteze. Dacă ai avut COVID, poți face vaccinul după 28 de zile după ce s-a terminat perioada de izolare. Se recomandă în ideea în care, chiar dacă ai avut infecția, e posibil să nu fi dobândit imunitate.

Pe lângă activitatea în spital, Mihai este și paramedic SMURD și co-fondator al Academiei de Prim Ajutor (să îi urmăriți activitatea, apropo, căci nici nu știți când e nevoie să salvați o viață), unde lucrează alături de Anca și Paul. Acesta din urmă are exact aceeași ”descriere a jobului” ca și Mihai – medic ATI + SMURD, iar în urmă cu aproximativ 4 luni a pus bazele unui canal de YouTube cu conținut medical, unde și-a propus să ne arate frânturi din viața lui de doctor și să răspundă la curiozitățile oamenilor. Mie mi s-a părut o idee cu potențial încă de la început și m-am bucurat să văd că de curând a documentat video toată experiența vaccinării lui. Zice el că ”Există motive reale pentru care nu te-ai vaccina. Există oameni care-și pun întrebări justificate. Important este să știi unde să cauți și să cântărești raportul risc-beneficiu.”

Nu am avut reticențe în ceea ce privește vaccinarea, dar am vrut să mă informez corespunzător înainte, mai ales că e prima dată când se face un vaccin care are la bază tehnologie ARN mesager, despre care nu știam foarte multe. Specializarea mea nu este Imunologie, dar am știut unde și ce să caut, am citit și am luat o decizie. Cred că asta trebuie să facem toți înainte de a lua o decizie – să ne informăm. Nu încerc să conving pe nimeni să se vaccineze și în clipul pe care l-am postat am vorbit despre câteva motive foarte întemeiate să nu o faci. O mică doză de scepticism e bine să ai în general, în viață. Dar cel existent de ceva vreme față de vaccinuri, nu este întemeiat și nu se regăsește în alte părți, de exemplu în mâncarea pe care o consumăm sau medicamente. De ce nu se îngrijorează nimeni de reacțiile adverse ale Paracetamolului? Poți face afectare hepatică severă după doar o doză. La fel, Algocalminul este interzis în majoritatea țărilor europene. Noi încă îl mai luăm cu prescripție medicală. De ce ai încredere în medicamente și în vaccin nu?

Paul ne-a relatat că toată chestiunea aceasta legată de pro și contra vaccin, dar mai ales contra, a apărut acum câțiva ani buni, când un cercetător a publicat într-o revistă foarte prestigioasă și bine văzută în comunitatea medicală, un studiu care lega vaccinarea de autism. Studiul a fost infirmat instant din cauză că nu respecta bazele unei cercetări medicale, și ulterior retras din revistă, dar a fost suficient acolo cât să sperie o parte din populație.

Mi se pare că o societate normală se bazează în încrederea pe care o ai în expertiza specialiștilor. Dacă vine zugravul și zice că acolo trebuie tencuit, tencuiești. Dacă vine instalatorul și zice că țeava trebuie schimbată, o schimbi. La fel trebuie să avem în oamenii de știință, care au lucrat la acest vaccin, oameni care știu ce fac pentru că îi recomandă expertiza.

A avut efecte adverse minore – durere în zona injectării, care a dispărut după vreo 12 ore, dureri musculare, articulare, dureri de cap, o stare pseudo-gripală, lucruri care apar la reacții adverse frecvente. Ce-i drept, era și după o tură de noapte și se simțea destul de obosit.

Ana, medic rezident în anul 3 la secția de Boli Infecțioase, s-a vaccinat contra virusului SARS-CoV-2 în orașul Bistrița, în data de 31.12.2020. Chiar dacă lucrează în Cluj, aceasta a fost detașată la Bistrița în perioada de alertă, de la începutul lunii decembrie până în februarie 2021. Nu a înțeles foarte bine reticența oamenilor în fața vaccinării, chiar a personalului medical, întrucât de nenumărate ori auzise în decursul anului trecut – ”Să vină vaccinul, să scăpăm și de situația asta odată!” Când a venit, a apărut întrebarea – ”Te-ai vaccinat?” sau ”Te vaccinezi?”, ca și cum am fi parte dintr-un experiment. Ana crede că medicii ar trebui să fie un exemplu pentru restul populației și s-a bucurat să vadă că tinerii au manifestat mai multă încredere în vaccin. Poate au citit mai mult sau cred mai tare în tehnologie nouă, zice ea. Pe parcursul zilei vaccinării sale, ea a prezentat o ușoară durere la locul injectării, făra nicio altă problemă.

Faptul că m-am vaccinat în 31.12.2020 a avut pentru mine și o semnificație simbolică cumva. Am lăsat în urmă anul 2020, care pentru multă lume a fost un an extrem de dificil, un an care ne-a pus la încercare, atât în mod individual, cât și la nivel de societate, ciocnind la ora 00:00 un pahar de șampanie și privind spre anul 2021 cu multă speranță, vaccinată! Pentru mine, vaccinarea a fost un moment mult așteptat, am fost entuziasmată și recunoscătoare pentru că am fost printre primii oameni vaccinați, fiind rezidentă de Boli Infecțioase. L-am văzut ca pe un pas mare spre viața normală la care toți ne dorim să revenim. Chiar dacă eu nu am avut absolut nicio reținere să mă vaccinez, am citit cât am putut de mult despre noul vaccin și am discutat cu persoane din diferite specialități pentru a putea răspunde la orice întrebare posibilă din partea oamenilor care nu activează în domeniu.

Care sunt reticențele oamenilor, fricile lor legate de acest vaccin? Noi am făcut o scurtă trecere a lor în revistă cu ajutorul Anei, care ne-a explicat punctual de ce acele lucruri nu ar trebui să ne conducă spre o decizie negativă referitoare la vaccinare.

  1. Vaccinul a apărut prea repede, întrucât la începutul pandemiei se vehicula informația că este nevoie de 12-18 luni pentru apariția un nou vaccin. Complet adevărat, doar că vaccinul acesta a beneficiat de anularea tuturor tipurilor de piedici: birocrație, lipsă bani, lipsă personal, lipsă laboratoare etc. În ultimele luni, toate eforturile la nivel global s-au concentrat aproape exclusiv pe producerea acestui vaccin.
  2. Tehnologia și folosirea de ARN mesager pentru vaccin, ARN care se poate integra în materialul nostru genetic și ar putea apărea modificări / mutații etc. Am întrebat doctori geneticieni ce părere au despre această temere, pentru a putea răspunde la asemenea întrebări. Aceștia mi-au explicat că ARN-ul mesager nu ajunge în nucleu, nu ajunge la materialul nostru genetic, ci doar la nivelul unor organite celulare numite ribozomi, unde are loc sinteza unei proteine, partea din învelișul virusului, proteina S (spike), care ulterior va fi scoasă în exteriorul celulei. Mai apoi, corpul recunoaște proteina respectivă ca fiind “corp străin” și începe imunizarea prin sinteza de anticorpi împotriva SARS-CoV-2.
  3. Nu a fost testat pe suficienți oameni. Cine va dori să citească pe site-ul FDA – U.S. Food and Drug Administration, va afla că în stadiul 4 al trial-urilor clinice ai nevoie de câteva mii / zeci de mii de voluntari. Acest vaccin a avut 44.000 de voluntari, dintre care doar 10 pers au manifestat efecte adverse severe. Au fost 4 paralizii faciale, numite Bell’s Palsy, care sunt temporare. Alte efecte adverse au fost de tip alergic, la voluntarii care nu se știau alergici la anumiți excipienți din vaccin.

Mihaela este medic specialist Recuperare Medicală și Balneologie. Ne-a mărturisit că, personal, nu a avut niciun fel de reticență în privința vaccinului și a vaccinării. Mai degrabă nerăbdare și speranța, ea având contact cu pacienți COVID pozitiv, alături de care a experimentat, la nivel emoțional, trecerea prin boală. Consideră că istoria medicinei ne-a demonstrat de-a lungul timpului că vaccinarea ne poate salva de multe boli. De ce nu ar fi și acum la fel? Pentru ea, efecte adverse nu au fost. Singura problemă a fost una minimă în fapt, și anume un disconfort la ridicarea brațului, disconfort care în aproximativ 24-36 de ore a dispărut. Nimic alarmant sau de care nu a știut că s-ar putea întâmpla, zice aceasta.

Fiecare are drept de decizie în ceea ce privește această vaccinare, și totuși, fiecare decizie proprie și personală îi poate costa pe cei din jurul lor viața. Toți avem o mamă, un bunic, de care nu stăm departe, și mulți nu realizează nici după un an tulburător cum a fost 2020, riscurile la care îi supun. Eu lucrez cu persoane preponderent trecute de prima, chiar și a doua tinerețe, și văd repercusiunile întâlnirilor în familie. Vaccinarea nu este un gest făcut doar pentru noi înșine. Primul meu gând legat de vaccinare a fost protejarea pacienților cu care lucrez. Nu aș vrea să fiu responsabilă pentru o infectare a unui pacient al meu și o posibilă evoluție nefavorabilă.

Și Paul, medic rezident în anul 2 la specializarea Microbiologie Medicală, este unul dintre cele 10 milioane de oameni vaccinați deja anti-COVID. Chiar dacă are multiple alergii și recunoaște că acestea au reprezentat motiv de reticență în fața vaccinului, faptul că s-au realizat zeci de milioane de vaccinuri în lume și au fost foarte puține reacții adverse i-a dat încredere și a ales să o facă, atât pentru el, cât și pentru cei din jur. Nu a manifestat niciun tip de reacții adverse, iar din cauza alergiilor lui a fost ținut sub observație la centru mai mult decât cele 15 minute standard.

Riscurile infectării cu SARS-CoV-2 sunt prea mari pe perioadă scurtă, iar cele pe perioadă lungă încă nu le știm. Chiar dacă vaccinul nu protejează în totalitate împotriva transmiterii bolii, el garantează o formă mult mai ușoară, fără complicații. M-am vaccinat pentru că orice posibile riscuri ar putea pune vaccinarea sunt mult mai mici decât ce probleme cauzează în mod cert infectarea. La acest moment, știm mult mai puține despre virus decât știm despre tehnica ARNm în baza căreia este produs vaccinul. Înțeleg fricile oamenilor, însă sper ca tot mai mulți să se documenteze și să își dea seama că sunt nefondate. Eu încerc să le dau argumente țintite pe temerile lor. Uneori funcționează, alteori nu. Sper ca tot mai multă lume să se vaccineze, în orice caz.

Indicațiile referitoare pe persoanele cu alergii sunt în felul următor:
– dacă pacientul se cunoaște cu alergii severe este contraindicat vaccinul;
– dacă pacientul se cunoaște cu polialergii medicamentoase (chiar și minore) ar putea efectua un consult la alergolog, de la care să primească avizul medicului.
– pacienții cunoscuți cu alergii la componentele vaccinului nu se vor vaccina.
Cei foarte îngrijorați că ar putea avea alergii necunoscute pot merge la un consult alergologic.

Angela, medic rezident Reumatologie, ne-a relatat că vaccinul nu a fost deloc dureros, comparativ cu cel antigripal, care ustură ușor la injectare, dar la câteva ore a resimțit o durere în locul vaccinării la anumite mișcări. Durerea a persistat 2 zile. Seara au apărut și alte reacții – frisoane, cefalee și grețuri, reacții care s-au estompat până a doua zi. Colegul ei, Vlad, pe de altă parte, a resimțit multiple reacții neplăcute după vaccinare, reacții care au dispărut în cursul a trei zile. În seara vaccinării a experimentat o ușoară durere locală, asemănătoare unei febre musculare, dar zilele următoare au venit cu puseuri de febră însoțite de frisoane, stare generală de rău și oboseală, discrete dureri musculare și inflamarea ganglionilor limfatici auxiliari de pe partea injecției.

Sfatul meu, atât către cunoscuți, cât și pentru restul lumii, este acela de a se documenta înainte de a-și forma o părere, de a nu se lăsa influențați de trend-uri. Cred că vaccinul reprezintă singura modalitate de a reveni cât mai repede la normal și de a trăi în pace cu acest virus. Alternativa ar fi imunizarea naturală a populației, lucru care ar reprezenta un adevărat dezastru și s-ar solda cu prea multe vieți pierdute. În primăvară, când a izbucnit pandemia, foarte mulți experți se temeau că nu vom avea parte de un vaccin decât peste câțiva ani, așa cum a fost în cazul epidemiei cu SARS-CoV-1 din 2003. Faptul că noi dispunem acum de el ar trebui privit ca pe o salvare, nu o amenințare.

CE URMEAZĂ:
Începând de astăzi, ora 15:00, se pot programa online pentru vaccin persoanele de peste 65 de ani și bolnavii cronici (diabetul zaharat, obezitatea, afecțiunile cardiovasculare, renale, oncologice, pulmonare, hepatice, autoimune sau neurologice, inclusiv Sindromul Down, pacienții transplantați sau cei cu HIV/SIDA) din faza a II-a. Dacă doriți să faceți asta pentru membrii familiei mai în vârstă / fără acces la Internet, puteți programa maxim 10 persoane. Țineți minte că programarea nu se poate face de pe-o zi pe alta, pentru că dozele trebuie să ajungă în centre, conform cererii. Vor exista 750 de centre în toată țara, dintre care 100 sunt spitale, în care se vaccinează și acum. Pentru programarea telefonică există acum un număr unic: 021.414.4425.

Vaccinarea, și nu doar vaccinarea anti-COVID, este foarte importantă. Fiecare om pus în postura de a alege ar trebui să o facă în deplină cunoștință de cauză, și cu întreaga responsabilitate ce vine odată cu această alegere.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!