#FollowMe – Carmen Emilia Kovacs (@kovacs.carmen.emilia) a preluat contul nostru de Instagram pentru o săptămână

Home $ Articole $ #FollowMe – Carmen Emilia Kovacs (@kovacs.carmen.emilia) a preluat contul nostru de Instagram pentru o săptămână

by | Jan 25, 2021 | Articole, Descoperă Clujul

5 zile, 5 întrebări, 5 povești. Continuăm seria #FollowMe în care timp de o săptămână, contul nostru de Instagram este preluat de un Instagrammer … din Cluj. Le-am analizat preferințele și obiceiurile fotografice, am venit cu câteva întrebări, iar ei cu pozele și răspunsurile.

În 2021, ne-am propus să ne provocăm atât pe noi înșine, cât și pe Instagrammerii din Cluj astfel încât să realizăm, măcar o dată, o lună plină de … Instagram Takeovers. Concret, asta înseamnă că săptămânal, timp de 4 săptămâni, câte un Instagrammer diferit din Cluj ne preia contul și ne plimbă alături de el prin oraș. Așa că, după o pauză de mai mult de o lună de la takeovers – serie care s-a încheiat cu Cezara Moraru (@cezara.moraru) – ne-am bucurat, în săptămâna 18 – 24 ianuarie, că am avut ocazia să ne-o petrecem în compania lui Carmen (@kovacs.carmen.emilia).

Pe Carmen am văzut-o, în ultima perioadă, tot mai activă pe hashtagul Cluj Life – și ne-a plăcut în mod special activitatea de pe contul ei de Instagram. De fapt, primul lucru pe care ni-l spune contul ei de Instagram atât la nivelul bio-ul ei, cât și la nivelul feedului pe care postează constant este că „nu se oprește niciodată din explorat”. Adevărul e că ne-a cucerit cu asta pentru că e exact pe aceeași lungime de undă precum noi. După cum te-am și obișnuit deja, nici noi nu ne oprim din a explora Clujului în câte și mai câte moduri diferite.

Dar principalul motiv pentru care am invitat-o să ne preia contul – și ceea ce am sperat să aducă pe contul nostru – a fost că nu se limitează strict la a surprinde cadre cu locurile cele mai cunoscute din oraș, ci și cu locuri care pot trece, cu ușurință, ca fiind hidden gems­-uri de-ale Clujului. Și chiar dacă nu sunt, reușește Carmen să le dea o dimensiune complet nouă prin modalitățile în care le surprinde astfel încât să pară … noi. Și exact asta-i ceea ce a și adus pe contul nostru de Instagram timp de 5 zile, pe parcursul săptămânii 18 – 24 ianuarie.

Ce face astfel încât ultima împrejurime a Clujului pe care ai explorat-o să fie memorabilă?

Într-un oraș plin de viață si dinamic, cu un trafic auto pe măsură, ce îți poți dori mai mult uneori decât un moment de liniște pe străzile ascunse ale Clujului? Mi-am propus să explorez străduțele pietruite ale orașului care emană un aer medieval și parcă te duc într-o altă lume. Nu ai cum să nu ai experiențe memorabile aici. Și pentru că experiențele memorabile merg mână-n mână cu persoanele memorabile, ultima experiență avută aici, pe aceste străduțe de care îmi amintesc cu drag sunt plimbările nesfârșite împreună cu prietenii mei. Liniștea străduțelor îți oferă ocazia de a te plimba prin gânduri și amintiri alături de prietenii tăi dragi…


Care este colțul de Cluj care, din punctul tău de vedere, transmite o stare în orice moment al zilei? De ce?

Indiferent că e zi sau noapte, Cetățuia îți oferă o panoramă superbă asupra orașului. Cred că fiecare dintre noi simte uneori nevoia de a se distanța de agitatia orașului și de a privi din depărtare tot ceea ce ne înconjoară, descoperind un loc retras unde te poți bucura de puțină liniște. Fiind o alternativă bună pentru explorarea împrejurimilor, admirarea unui răsărit sau apus de soare, Cetățuia îmi transmite o senzație de relaxare maximă, un loc unde pur și simplu te poți bucura în liniște de priveliște.


Care este obiectivul turistic comun din Cluj pe care alegi să îl surprinzi dintr-un unghi mai puțin comun astăzi?

Casino Centru de Cultură Urbană, un veritabil palat al Clujului, este obiectivul turistic pe care am ales să îl surprind astăzi într-un cadru mai diferit. Pe lângă faptul că este un monument arhitectural, apreciez faptul că aici se desfășoară o mulțime de evenimente culturale, artistice, expoziții de artă și multe altele… Unghiul din care am ales să fac fotografia redă o parte din arhitectura sa superbă. Este o clădire emblematică pentru Cluj, amplasată într-o locație frumoasă.


Care sunt persoanele pe care le-ai observat azi ca încadrându-se frumos în poza pe care urma ca tu să o faci?

Deși iubesc să realizez fotografii în natură și să explorez locuri noi, îmi face plăcere deseori să stau într-un colț și să urmăresc oamenii din jurul meu, mă las captivată de micile momente și frânturi de amintiri care trec pe lângă noi. Și cu toate că am ajuns să fim foarte absorbiți de tehnologie, cred ca nouă, oamenilor, încă ne place sa fim prezenți în moment și să ne bucurăm de clipele frumoase – așa cum este și cel surprins de mine în fotografia de azi: o plimbare în parc alături de cea mai bună prietenă! Timpul petrecut alături de prieteni ne umple viața cu minunate conversații, stabilitate, deschidere și… multă voie bună!


Care este hidden gem-ul Clujului pe care l-ai descoperit când explorai orașul și la care te întorci de câte ori ai ocazia?

Plimbându-mă pe străduțele acestui oras minunat descopăr câte comori puțin cunoscute are. Câte povești sunt între zidurile clădirilor vechi pe care le găsim pe mica străduță de lângă Parcul Central. La fiecare plimbare pe care o fac pe această străduță care are un farmec aparte, privesc admirativ arhitectura fiecărei clădiri, zidurile lor, cadrul ferestrelor, intrarea… Astăzi m-am oprit la această clădire frumoasă, casa în care s-a născut Sinor Denis (la nivel global, a fost unul dintre cei mai de seamă erudiți ai istoriei Asiei Cetrale). Mi-a atras atenția acum, deoarece în urmă cu puțin timp clădirea a fost reabilitată, ceea ce cu siguranță a ajutat-o să își recapete strălucirea!

La început, am apreciat la Carmen faptul că feed-ul său ne arată mai mult decât simple fotografii: ne arată reale stări de spirit pe care le surprinde, adesea, în natură și le redă sub forma unor cadre surprinse într-un mod aproape magic. Ne-a impresionat că surprinde locuri comune de-ale Clujului din unghiuri mai puțin comune și, astfel, face ce face și nu se plictisește niciodată de oraș; de fapt, elimină monotonia și pentru noi de câte ori ne apare pe feed. Și ne-a surprins plăcut și prin faptul că, pe alocuri, alege să fotografieze și detalii – doar pentru a da o dimensiune nouă fotografiei sale.

Dar am descoperit în ea mai mult decât atât. Am descoperit, datorită descrierilor lungi și profunde pe care le-a scris la fiecare postare publicată pe contul nostru de Instagram, o persoană plăcută. Mai exact, o persoană care, atunci când traficul orașului devine prea sufocant, își găsește liniștea pe străzile ascunse ale Clujului. Care pune foarte mult preț pe experiențele memorabile trăite în oraș și care, după spusele ei, crede că experiențele merg mână în mână cu persoanele memorabile alături de care le trăiești. Care găsește în Cetățuie un loc în care poți să te relaxezi cu adevărat, indiferent de momentul zilei în care îl vizitezi. Și, totodată, o persoană căreia îi place să se lase captivată de micile momente … urmărind atent cu privirea atât oamenii, cât și tot ceea ce o înconjoară.

Și am descoperit-o cu mare interes, de la o zi la alta atât noi, cât și comunitatea de pe hashtagul #clujlife care s-a arătat, prin sutele de aprecieri, a fi cât se poate de încântată de activitatea sa. Carmen ne-a mulțumit, în privat, pentru încrederea acordată, dar credem că noi ar trebui să fim cei care-i mulțumim, mai degrabă, pentru disponibilitatea de a ne plimba, alături de ea, prin oraș în ultima săptămână. Și de a ne arăta modul cum se vede Clujul prin ochii și aparatul său de fotografiat. Iar acum, așteptăm să vedem ce fel de persoană interesantă vom mai descoperi pe parcursul acestei săptămâni în următorul Instagrammer care are să ne preia contul – dincolo de postările de pe feedul său.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!