5 zile, 5 întrebări, 5 povești. Continuăm seria #FollowMe în care timp de o săptămână, contul nostru de Instagram este preluat de un Instagrammer … din Cluj. Le-am analizat preferințele și obiceiurile fotografice, am venit cu câteva întrebări, iar ei cu pozele și răspunsurile.
Ți-am povestit deja că începând cu săptămâna trecută avem în derulare, pe contul nostru de Instagram, o serie de patru takeovers. Această serie se va întinde pe tot parcursul lunii astfel încât să avem o lună plină de Instagrammeri din Cluj care fac magie pe feed-ul nostru. Și, mai mult decât atât, care aduc o doză zilnică de frumos pe conturile fiecărui membru al comunității #clujlife atunci când dau scroll pe propriul newsfeed. Săptămâna trecută, persoana care ne-a preluat contul a fost Carmen Kovacs Emilia (@kovacs.carmen.emilia), iar acum i-a venit rândul lui… Viorel Zăgrean (@zagreanvio). La finalul take-over-ului realizat de către Emilia spuneam că așteptăm cu nerăbdare să vedem ce fel de persoană vom mai descoperi pe parcursul acestei săptămâni, în următorul Instagrammer care are să ne preia contul.
N-am avut mult de așteptat, până ce Vio a și reușit să ne surprindă plăcut, depășindu-ne așteptările încă de la prima postare pe care a publicat-o pe feed-ul @clujlife. Pe parcursul săptămânii 26 – 30 ianuarie, ne-a plimbat cu el atât prin oraș, cât și în afara lui, în zone precum Mărișel și Făget. De fapt, iată și un fun fact: take-over-ul lui a început într-o zi de marți în locul unei zile de luni fiindcă lunea de-abia se întorcea de la ski. Tot de la ski a adus cu el și cadrul #1 – care este superb, de altfel – și cu care și-a început în forță take-over-ul. Am putea să spunem că ne-a setat niște așteptări destul de ridicate prin debutul pe care și l-a făcut cu ajutorul acelei fotografii. Și, la fel de frumos și-a și încheiat prezența la noi pe cont: ne-a luat cu el într-o drumeție la lacul Beliș.
Pe parcursul celorlalte zile, n-a făcut decât să ne confirme ceea ce știam deja despre el din primul moment în care ne-a venit ideea de a-l contacta pentru a ne prelua contul. Și, totodată, să ne dovedească că pe lângă un fotograf bun, este o persoană care-și transmite frumos gândurile, ideile și amintirile în scris. Iată cum s-a văzut activitatea lui Vio în ultima săptămână a lunii ianuarie pe contul nostru…
Care este cel mai frumos colț surprins într-una dintre împrejurimile Clujului pe care le-ai vizitat iarna aceasta?
Orașul Cluj-Napoca este înconjurat de un mediu natural ofertant chiar și iarna. Ador muntele cu tot ce oferă el în sezonul rece: peisaje cu zăpadă din belșug, drumeții și, bineînțeles, schiatul. Comuna Mărișel îndeplinește toate condițiile pentru a o îndrăgi și tocmai din acest motiv am surprins această imagine cu vedere spre lacul Beliș și munții Apuseni. Fotografia este realizată într-o dimineața geroasă de ianuarie, la puțin timp după răsăritul de soare, înainte de a începe ziua de schi.
Care este zona din Cluj care, din punctul tău de vedere, se vede cel mai aparte din… dronă?
Clujul a fost și este un oraș special care își păstrează farmecul chiar dacă a suferit modificări în ultimii ani. Mereu sunt atras de arhitectura clădirilor emblematice din Cluj deoarece ele sunt cele care își păstrează farmecul într-un oraș în continuă schimbare. Deși nu zbor prea des cu drona în zona urbană, Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca văzută din dronă își arată foarte bine grandoarea din acest unghi. Văzând un cadru asemănător făcut de fotograful german @bokehm0n, am decis să ridic drona în această dimineață alegând un unghi puțin mai diferit pentru a sublinia grandoarea ei.
Care este pădurea ta favorită din Cluj – și cum se vede aceasta prin drona ta astăzi?
Făgetul Clujului este pădurea care, într-o zi toridă de vară în orașul sufocant, poate să îți ofere oaza de relaxare și răcoare. Toamna, diferitele specii de foioase colorează Făgetul în nuanțe calde, pictând un tablou impresionant. În această dimineață de iarnă am surprins pădurea acoperită cu un strat superficial de zăpadă, care dă o notă de dramatism, în care copacii înalți par a fi niște nervuri infinite. Indiferent de anotimp sau moment al zilei, pădurea Făget, surprinsă de sus, oferă cadre spectaculoase și apreciate de orice privitor. Am îndrăgit acest loc încă din anii studenției, când mergeam deseori cu prietenii în drumeție cu hamacul la noi și aparatul foto, pentru a surprinde culorile pădurii, indiferent de anotimp.
Care este colțul de Cluj în care iarna este pusă în evidență cel mai frumos, din punctul tău de vedere? De ce?
Consider că iarna este frumoasă la munte, dar am găsit și în Cluj suficiente locuri care păstrează farmecul iernilor cu zăpadă. Când orașul e acoperit de zăpadă prefer să urc pe Cetățuie. E un loc de belvedere, central, de unde pot admira clădirile acoperite de zăpadă și mă pot bucura de alei înzăpezite, pe care să mă plimb. Romantismul locului aduce deseori în atenția mea cupluri care merg la braț, admirând din când în când orașul zgomotos de jos. Aici e liniște și poți simți și auzi cum zăpada trosnește sub tălpi ca pe potecile satelor montane.
Care este elementul din natură care ți-a atras atenția astăzi îndeajuns de mult încât să dai, cu ajutorul său, o dimensiune nouă fotografiei tale?
Iubesc muntele, indiferent de anotimp sau capriciile meteorologice specifice lui. Îmi place să pornesc în drumeție înainte de răsăritul soarelui și să o închei după apus, astfel pot surprinde diversitatea muntelui pe tot parcursul zilei. Azi am surprins o imagine din apropierea Lacului Beliș, în care ceața și-a făcut prezența. De obicei ceața deranjează prin faptul că reduce vizibilitatea. În schimb, în acestă fotografie, ceața pune în valoare cadrul surprins. Îmi place deseori să folosesc ceața pentru că oferă atmosferă și dimensiune imaginii. În același timp conferă un mister aparte, trezindu-ți curiozitatea de a intra mai adânc în poveste.
Ce a confirmat Vio? Că îi face plăcere să fotografieze nu numai Clujul, ci și împrejurimile sale. Că deseori, surprinde cadre cu ajutorul dronei în oraș, în păduri și chiar și pe șosele și arată fascinant. Se folosește de elemente din natură – ca de exemplu, ceața – pentru a da dimensiuni noi și surprinzătoare fotografiilor sale. Îi place să fotografieze anotimpurile în locurile în care ele sunt puse în evidență cel mai bine. Și chiar dacă nu surprinde apusurile prea des, atunci când le surprinde ele sunt… memorabile. Deci, face cu foarte multă pasiune ceea ce face, și exact de aceeași pasiune a dat dovadă și pe parcursul ultimelor zile.
Mulțumim, Vio, că ne-ai plimbat pe parcursul acestei săptămâni alături de tine prin Cluj și prin afara lui. Ni l-ai arătat din unghiuri din care, probabil, nu am avut ocazia să îl observăm până acum și ne-ai arătat diferite fațete de-ale sale care au surprins moduri în care noi nu l-am experimentat. Ne-ai luat cu tine la schi, în Mărișel, și ne-ai spus că pentru tine, comuna Mărișel îndeplinește toate condițiile pentru a o îndrăgi. În ciuda faptului că nu zbori prea des cu drona în zona urbană, ai răspuns provocării noastre și-ai scos-o în mijlocului orașului. Ne-ai dus și până-n Făget, pădurea care ți-e cu adevărat dragă încă din perioada studenției. Ne-ai mărturisit că percepi Cetățuia ca fiind un loc cât se poate de romantic – mai ales pe timp de iarnă. Și ne-ai luat cu tine chiar și la Lacul Beliș, pentru a ne arăta cum se vede ceața deasupra sa.
Vio, ne-ai depășit așteptările. Iar asta nu se întâmplă foarte des. Dar de fiecare dată când se-ntâmplă, e o plăcere să privim cum, în continuare, și ceilalți Instagrammeri fac tot ceea ce ține de ei pentru a se ridica la nivelul pe care l-a setat ultima persoană care ne-a preluat contul… Chiar și așa, își aduc cu ei autenticitatea și lasă o amprentă personală asupra feed-ului nostru. Iar de această dată, suntem cât se poate de curioși să vedem ce alte cadre magice o să realizeze următoarea persoană care ne va prelua contul în săptămâna 1 – 5 februarie.