Spații de artă din Cluj: o selecție de expoziții remarcabile din ultimele luni

Home $ Articole $ Cum a fost la $ Spații de artă din Cluj: o selecție de expoziții remarcabile din ultimele luni

by | Feb 3, 2021 | Cum a fost la

Ultimele luni n-au fost tocmai prielnice socializării, însă mie mi-au oferit ocazia să găsesc alternative de petrecere a timpului liber și să explorez spații mai puțin cunoscute, cum ar fi muzeele sau spațiile de artă. Am descoperit artiști locali și nu numai, de care nu auzisem înainte, m-am putut bucura de expoziții organizate de Muzeul de Artă, Centrul de Interes și Galeria Cluj Art și am simțit că impunerea restricțiilor a creat noi scenarii de vizitare, iar experiența a fost transformată în ceva mult mai personal, datorită numărului redus de vizitatori.

Am putut admira în tihnă lucrările și am devenit mai receptivă la ceea ce se întâmplă în jurul meu. Mi-am creat mici ritualuri prin care am profitat de timpul liber și pot spune că atunci când opțiunile de activități au fost reduse semnificativ, m-am simțit îndemnată să mă bucur din plin de orașul în care trăiesc, iar organizatorii de evenimente culturale și nu numai au făcut acest lucru posibil.

Așadar, fie că ești avid de artă sau doar vrei să descoperi locuri noi, am făcut o trecere în revistă a expozițiilor pe care le-am vizitat în perioada pandemiei și care poate te îndeamnă să treci pe la muzeu data viitoare când ieși în oraș sau să dai un quick search la numele menționate mai jos. S-ar putea să descoperi artiști exact pe gustul tău.

  1. Alfredo Pirri. Passi, Centrul de Interes, 11 septembrie – 17 octombrie 2020

Centrul de Interes și-a deschis noul sezon expozițional cu lucrările unor artiști atât locali, cât și internaționali, care au putut fi vizionate în perioada 11 septembrie – 17 octombrie 2020, iar aceasta a fost și prima mea oprire. Atracția principală a fost instalația Passi. Aparține italianului Alfredo Pirri, născut în Cosenza, Italia, în anul 1957. Artistul activează momentan în Roma, iar operele sale au fost expuse în diferite muzee de mare anvergură din lume precum MoMa PS1. Prezența lui la Centru a fost o premieră pe scena de artă românească.

Lucrarea Passi, tradus în limba română Pași, e o instalație din oglinzi sparte montate pe podea, pe care orice vizitator poate să-și lase amprenta. Făcând același lucru, m-am transformat dintr-un simplu spectator, într-un participant la procesul creativ. Ceea ce mi-a atras atenția a fost felul în care lucrarea tratează în primul rând fragilitatea și cum pașii făcuți pe sticlă m-au făcut să fiu mult mai atentă la propriul corp și la felul în care îl percep.

Titlul e o metaforă și un accent pus pe primul pas, prin care subiectul este fragmentat și distorsionat de instalație. Spațiul devine o punte între lumea din exterior (prin reflexia procesului tranzițional al luminii de afară) și cea din interior. Artistul m-a încurajat să-mi pun întrebări în legătură cu limitele propriului corp și cred că orice operă de artă ar trebui să ne scoată din zona de confort, să ne facă să privim lucrurile cu alți ochi. Așadar, dacă ești fan al instalațiilor atunci cu siguranță că Alfredo Pirri o să-ți stârnească curiozitatea și o să te facă să gândești outside the box.

spații de artă din Cluj

2.  Maria Alexandrescu Vianu. Între cer și pământ, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 16 septembrie – 11 octombrie 2020

Continuăm traseul retrospectiv cu o vizită la Muzeul de Artă, unde o întâlnim pe Maria Alexandrescu Vianu, istoric de artă specializat pe perioada Antichității și arheolog. Expoziția Între cer și pământ cuprinde lucrări realizate de artistă în perioada 2018-2020. Scenele de pe pânză m-au transpus în imaginarul fantastic al viselor, zborul fiind tema principală a lucrărilor.

Picturile nuanțate în culori violente prezintă linia de demarcație dintre viață si moarte, o lume în suspensie în care himerele au pus stăpânire pe realitate, iar ciocnirile dintre zbor și vis conturează un univers lipsit de materialitate, astfel încât noi, privitorii, mergem dincolo de realitatea perceptibilă. Personal, am simțit că artista s-a adresat naturii umane duale, cea de copil-adult, prin teme importante precum religia, viața după moarte, într-o manieră în care poartă, totuși, un aer ludic și nostalgic.

spații de artă din Cluj

 

3. Florina Cușmir. Back to nudity, Cluj Art, 16 octombrie 2020

Următoarea artistă cu care facem cunoștință este Florina Cușmir, absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, care se remarcă prin abordări suprarealiste transpuse pe pânză prin tehnica cuțitului.

Artista explorează frumusețea nudului feminin ca parte a unui macrocosmos plin de simboluri. Conceptele mi-au părut inițial așezate haotic, ilogic, însă am înțeles după o privire de ansamblu felul în care acestea surprind dinamismul și emoțiile specifice feminității. Expoziția m-a făcut să mă gândesc la modul în care ideile abstracte pe care nu le putem asocia cu nimic din realitatea cotidiană pot prinde formă pe câțiva centimetri de pânză. Florina este autodidactă și ne dă o lecție importantă despre puterea de a crea și demonstrează că arta și expresia propriei personalități nu țin neapărat de pregătire academică în domeniu, cât de perseverență.

spații de artă din Cluj

 

4. Viorel Nimigeanu. Expoziție aniversară, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 7- 20 octombrie 2020

Ne întoarcem la Muzeul de Artă și s-ar putea ca următorul nume să îți sune cunoscut, pentru că Viorel Nimigeanu e o figură cu notorietate în rândul artiștilor contemporani români. Face parte din grupul reprezentanților de seamă ai artei monumentale și a creat fresce pentru numeroase biserici atât din țară, cât și din străinătate. Expoziția a fost organizată cu prilejul aniversării a 70 de ani a artistului și sintetizează parcursul vizual al acestuia, conținând lucrări din toate ciclurile de creație: naturi statice, figuri umane în mișcare, portretele lui Ștefan Luchian și lui Gheorghe Petrașcu, anotimpuri, satul natal, reproduceri după operele lui Tonitza sau Grigorescu.

Pentru mine a fost o expoziție remarcabilă, în care am putut să rezonez în mod special cu peisajele din mediul rural ce surprind casele ardelenești din zona Bistriței. Dacă ești iubitor al marilor artiști din impresionismul românesc, atunci o să îndrăgești operele lui Nimigeanu, care transmit o liniște aparte și te proiectează în lumea satului pitoresc de odinioară.

spații de artă din Cluj

 

5. Radu Șerban. Continuum, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 25 noiembrie 2020 – 17 ianuarie 2021

Încheiem itinerarul tot la Muzeul de Artă, de această dată cu Radu Șerban, artist vizual și multimedia. Elementul de noutate pe care îl aduce este îmbinarea formelor tradiționale de artă cu noțiuni digitale. Lucrarea Cutia cu amintiri scoate în evidență într-un mod unic importanța și friabilitatea memoriei. Tehnica prin care a fost realizată constă în obiecte tridimensionale pictate în ulei, proiectate prin reflexia apei și a luminii, într-un mod în care persistă în memoria vizitatorului.

Lucrările mi-au amintit de copilărie, iar imaginile familiare, cum ar fi o casă veche, m-au făcut să fiu părtașă la expoziție într-un fel intim și personal.

spații de artă din Cluj

 

Pot spune că uitându-mă la toate locurile deosebite vizitate în aceste luni de toamnă și iarnă, simt că arta mi-a ținut de cald de-a lungul unei perioade cu restricții, ce nu s-a încheiat încă, mai ales în lungile zile lipsite de inspirație. Întotdeauna găsești alternative într-un oraș care pune la cale o mulțime de evenimente și pare că face totul pentru a nu lăsa loc de plictiseală.

Dacă nu știi în ce mod să-ți petreci perioada următoare, Muzeul de Artă îți oferă câteva opțiuni, precum expozițiile Timbre de Sevan Székely; Identități. Ziua culturii naționale; Acroșaje participative, toate deschise publicului până în 7 februarie. Fotografia. Document etnografic poate fi vizitată până în data de 14 februarie, iar Călătorie în timp de István Árkossy, până în 28 februarie.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!