Cetățile din județul Cluj și poveștile lor

Home $ Articole $ Cetățile din județul Cluj și poveștile lor

by | Feb 8, 2021 | Articole, Ieși din oraș

Unii dintre noi ne dorim uneori să ne teleportăm într-o altă epocă, să uităm de responsabilități, să luăm o pauză de la online și, cel mai mult, să fim într-un loc departe de aglomerația din centrul orașului. Sau poate că ai văzut serialul Bridgerton de pe Netflix și ți-a deschis puțin apetitul pentru o călătorie în timp. Pentru oricare dintre situații, răspunsul cel mai bun poate fi o escapadă de weekend, în care să (re)descoperi câteva dintre cetățile de odinioară din județul Cluj.

Unul dintre locurile cu o semnificație istorică importantă se află aproape de centrul orașului: Cetățuia. Deși este cunoscută mai mult pentru plimbările de la asfințit, pentru a vedea cum apune soarele peste oraș, istoria Cetățuiei este fascinantă și necunoscută celor care merg aici doar pentru relaxare sau mișcare. Construcția sa a avut loc între 1715-1735 și a fost gândită o fortificație cu zidurile sub formă de stea. Inițial servea pentru apărarea orașului, iar în timpul Revoluției de la 1848, aceasta a fost transformată în închisoare. În 1995 s-a construit o cruce în memoria celor care au fost închiși aici. Jumătatea a doua a secolului XX a adus Cetățuiei o schimbare majoră, mai apropiată de forma pe care o vedem astăzi: construirea Hotelului Belvedere. Din vechiul ansamblu al fortificației s-au mai păstrat câteva din porțile de acces și o parte din ziduri. Pe lângă puternica semnificație a locului, panorama din cel mai înalt punct de vedere asupra orașului este una specială.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Kelemen Zoltán (@fromclujkolozsvar)

Tot în oraș se află și Bastionul Croitorilor, numit și Turnul Croitorilor. Este unul dintre puținele turnuri care marcau granițele fostei cetăți a Clujului. Fondat de către breasla croitorilor, a fost numit după aceștia. În schimb, erau nevoiți să păzească orașul din acest punct. Bastionul Croitorilor este singurul care s-a păstrat intact, iar după ce a fost restaurat, a devenit muzeu. Astăzi, aici se află Centrul de cultură urbană, în care funcționează spații expoziționale și o sală de conferințe, în care sunt prezentate publicului unele dintre cele mai interesante creații, pe care nu trebuie să le ratezi.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Kelemen Zoltán (@fromclujkolozsvar)

Continuăm lista cu locurile fermecate și rupte din istorie cu Cetatea Liteni (numită și Cetatea lui Gelu sau Cetatea Lita). Aceasta se află în apropierea satului cu același nume, pe o stâncă deasupra Văii Iara. Atestată istoric în anul 1324, rolul său era de a supraveghea modalitatea în care se făcea transportul celei mai importante resurse a Transilvaniei de la acea vreme: sarea. Printre cei care au avut cetatea în grijă se numără Sigismund de Luxemburg și Ioan de Hunedoara. La câțiva ani după ce a fost avariată în timpul unui asediu în 1562, Geczy Janos a luat-o în stăpânire și a făcut-o locuibilă din nou. Deși nu se cunosc exact motivele pentru care a fost abandonată, ruinele acesteia se pot vedea și astăzi, așa că traseul până la vechea cetate vine la pachet și cu plimbare prin natură și cu o panoramă frumoasă asupra Văii Iara.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Bianca Manea (@biancamanea89)

Un alt asemenea loc este Cetatea de la Dăbâca, construită în satul cu același nume, pe Dealul Cetății. Teoriile cu privire la legenda existenței și a construcției sale sunt multiple, se speculează inclusiv cum că ar fi fost cetatea lui Gelu – primul voievod atestat din spațiul intracarpatic. Precum cetatea Liteni, rolul acesteia era de a veghea transportul sării pe drumul de la Sic la Poarta Meseșului. Sub formă triunghiulară și cu mai multe feluri de ziduri pentru protecție, inclusiv de lemn și de pământ, a fost distrusă în urma unei invazii a otomanilor în 1241-1242. A fost reconstruită, dar nu a mai avut funcția de dinainte. O parte din rămășițele acesteia încă sunt vizibile.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de peter (Petru Cazacu) (@pthreeee)

Tot în seria plimbărilor în natură care vin la pachet cu puțină aventură, includem și o drumeție până la Cetatea Bologa care este situată în satul cu același nume, iar prima atestare a acesteia este din anul 1304. Sigismund de Luxemburg o cedează în 1399 lui Mircea cel Bătrân în urma înțelegerilor și a efortului pe care aceștia îl depun în bătălia cu otomanii. Situată pe o rută importantă, către Oradea, Cetatea ajuta la supravegherea drumului. În secolul XVIII, în timpul conflictelor din Transilvania, cetatea este aruncată în aer și distrusă. Turnul de tip donjon și scările din interior s-au păstrat destul de bine și compun un loc aparte.

Iar dacă ești în trecere prin Turda, o oprire până la Castrul roman Potaissa este musai, mai ales pentru iubitorii de istorie și pentru curioși. Construcția a fost realizată de către Legiunea a V-a Macedonica, în partea de nord-vest a Daciei romane, cu rol militar. Sub formă de dreptunghi, cu lungimea de aproximativ 573 m și lățimea de 408 m, acest castru a fost cel mai mare din această zonă. Rămășițele sunt vizibile, iar câteva dintre obiectele descoperite se pot vedea la Muzeul de Istorie din Turda.

Și…dacă nu ai aflat până acum, și în Gherla a existat o cetate, cunoscută și sub numele Cetatea Martinuzzi. A fost ridicată pe malul drept al Someșului Mic, având un scop strategic. Prima datare istorică este din anul 1539, iar de-a lungul timpului, Cetatea a aparținut mai multor familii de nobili, devenind principala lor reședință. Gheorghe Martinuzzi își păstra aici tezaurul fiindcă cetatea era foarte bine fortificată. În secolul XVII, cetatea nu mai servește scopului militar, iar spre sfârșitul secolului este transformată în închisoarea principală a Transilvaniei. În anul 1913, închisoarea devine institut pentru minori, urmând ca în timpul comunismului să devină închisoare politică, iar apoi închisoare a deținuților cu drept comun. În prezent este penitenciar și, câteva elemente ale cetății au fost conservate până acum.

Tu de câte ori ai trecut pe lângă aceste cetăți fără să știi de existența lor?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!