#FollowMe – Alex Bartiș (@alexbartis) a preluat contul nostru de Instagram pentru o săptămână

Home $ Articole $ #FollowMe – Alex Bartiș (@alexbartis) a preluat contul nostru de Instagram pentru o săptămână

5 zile, 5 întrebări, 5 povești. Continuăm seria #FollowMe în care timp de o săptămână, contul nostru de Instagram este preluat de un Instagrammer … din Cluj. Le-am analizat preferințele și obiceiurile fotografice, am venit cu câteva întrebări, iar ei cu pozele și răspunsurile.

Am ajuns la cea de-a treia persoană dintr-un total de patru care ne preiau contul de Instagram pe parcursul lunii în curs, și anume: Alex Bartiș (@alexbartis). Primul takeover din această serie de patru a fost realizat de către Carmen Emilia Kovacs, în care am descoperit o Carmen care pune foarte mult preț pe experiențele memorabile trăite în oraș. Cel de-al doilea takeover a fost făcut de Viorel Zăgrean, care ne-a surprins setând niște standarde înalte pentru celelalte takeover-uri care aveau să urmeze după al lui. Acum, după ce ne-am petrecut prima săptămână a lunii februarie în compania lui Alex, putem spune că acesta s-a ridicat la acele standard pe care Vio le-a setat înaintea sa. A reușit să facă asta tocmai prin prisma faptului că a dovedit că a înțeles cu exactitate ce ne dorim noi de la o persoană care ne preia contul de Instagram – mai mult decât cadre memorabile și descrieri prin care să ne apropie de ei.

A înțeles că ne dorim să inspire comunitatea #clujlife astfel încât să ne dorim să experimentăm Clujul în moduri diferite față de cum am făcut-o până acum. Ne-a arătat locurile din Cluj pe care el le consideră ca fiind cele mai speciale, locuri pe care le-a descoperit pe cont propriu și, totodată, locuri pe care noi, până acum, nu le-am privit niciodată din unghiurile în care el ni le-a prezentat. De exemplu, nu ne-am gândit niciodată la Baza Sportivă Gheorgheni ca fiind un loc în care ai putea să pregătești un picnic pe care să îl iei alături de jumătatea ta mai bună. Nu ne-am uitat niciodată cu îndeajuns de multă atenție încât să observăm Apusenii atunci când admirăm panorama orașului de pe platoul Sift. Și nici nu ne-am gândit vreodată să ne luăm niște pături și hamace ca să mergem în Parcul Feroviarilor.

Dar el ni le-a arătat tocmai în aceste forme, în care el este obișnuit să le experimenteze și ne-a inspirat și pe noi să le avem în vedere în viitor. Astfel, săptămâna 1 – 5 februarie s-a văzut, prin ochii și aparatul de fotografiat al lui Alex, cam așa…

Care este parcul tău favorit din Cluj pentru a pregăti un picnic?

Baza Sportivă Gheorgheni mi se pare că e un loc așa occidental, făcut cu cap. E un loc care răspunde perfect la întrebarea: “Cum ar trebui să fie un punct de întâlnire a comunității?”. De la multitudinea de activități pe care le poți practica în parc și promenada pentru familii, până la locație pentru un picnic cu jumătatea mai bună, pentru toate e loc în această bază sportivă. Puncte bonus fiindcă aici am văzut arici, veverițe și chiar și o vulpe.


Știm că panorama Clujului se vede impresionant din multe zone, însă care este favorita ta pentru a surprinde priveliștea acestuia?

Clujul are cea mai faină panoramă din platoul Sift. E o poiană la marginea cartierului Grigorescu, care separă Clujul de pădurea Hoia-Baciu, și, orientându-te cu fața spre Sud, vezi orașul în stânga si un culoar superb printre Apuseni spre dreapta. Asta înseamnă că e și un loc cu vedere liberă spre apus, dar și spre răsărit, fie peste oraș, fie spre Apuseni. Nu cred că pot descrie în cuvinte și nici măcar în poze cât de superb e să fii acolo într-unul dintre aceste două momente.


Dacă ar fi să alegi un loc din Cluj din care să poți privi răsăritul în fiecare dimineață, care ar fi acesta?

Feleacu mi se pare cel mai fain loc de văzut și capturat răsăritul. Cum e așezat orașul între dealuri, ai cea mai bună vizibilitate către Est, și cum Clujul e cețos de felul său, de obicei ai și șansa să vezi o mare de ceață peste oraș în timpul răsăritului. Și dacă nu e, oricum vezi orașul din cel mai frumos punct, cel mai viu și mai animat.


Cum s-a văzut una dintre zonele mai puțin cunoscute ale Clujului, dar care are, pentru tine, o semnificație aparte, prin aparatul tău de fotografiat în seara aceasta?

Parcul Feroviarilor mi se pare unul din cele mai faine secrete ale Clujului. Deși e mic, e așa sălbatic și așa de gol de obicei. Maxim lumea îl cunoaște pentru terenul de fotbal și se adună doar acolo, dar parcul se întinde până pe malul Someșului, unde poți sta cu picioarele goale în apa rece în timpul unei veri călduroase. E cu adevărat un loc plăcut și sper dacă lumea îl descoperă să rămână la fel de sălbatic, fără bănci și fără prea multe betoane, să putem merge în continuare doar cu pături și hamace. Și mi-ar plăcea să planteze mai mulți copaci.


Care este pădurea ta favorită din Cluj în care-ți place să te retragi atunci când simți că vrei să fii departe de zgomotul orașului?

Nu știu musai dacă e cea mai făină pădure, dar Făgetul sigur e pădurea mea preferată. E așa versatilă. Dacă vrei să faci un trail run ai unde, dacă vrei să faci un picnic ai unde, dacă vrei o drumeție sau o tură cu bicicleta, e loc și pentru tine. Plus că e super accesibilă, cu un 25 ajungi până în capătul din Mănăștur și de acolo să te plimbi până la Vârful Peană sau Izvorul lui Bilașcu.


Am putea spune, deci, că pe parcursul acestei săptămâni care tocmai a trecut am descoperit un Alex care – după cum ne și arată feed-ul său de Instagram – este un sports enthusiast și outdoor lover. Un Alex căruia nu numai că-i place să gătească, ci căruia i-ar și face plăcere să pregătească un picnic la Baza Sportivă Gheorgheni. Un Alex care, în loc să ne arate apusul, după cum l-am și provocat noi inițial să o facă, a ales să se diferențiaze de toți ceilalți Instagrammeri care ne-au preluat contul anterior și să ne arate, în schimb răsăritul. Un răsărit așa cum se vede el de pe Dealul Feleacu: magic. Un Alex căruia îi face plăcere să exploateze provocarea de a surprinde cadre pe timp de noapte și care nu se dă în lături de la a ne arăta modul cum se văd hidden gems-uri de-ale Clujului puțin știute de noi, dar bine cunoscute de el pe timp de seară.

Putem spune c-am avut parte de o săptămâna în care Alex ne-a făcut feed-ul mai frumos, mai plin de viață și, când l-a încheiat, ne-a lăsat cu cinci sugestii de experiențe pe care să planificăm să le încercăm și noi în perioada imediat următoare. Ne-a oferit inspirație îndeajuns încât să ne mențină activi cel puțin o săptămână, dar, după cum ne-a arătat și el… depinde doar de noi în ce moduri alegem să privim locurile Clujului. Putem merge într-un singur loc, și, cu puțină creativitate și inițiativă, îl putem experimenta în cel puțin trei feluri diferite.

De fapt, exact asta e ceea ce așteptăm cu nerăbdare să ne arate și Instagrammer-ul #4 care ne va prelua contul pe parcursul săptămânii 8 – 12 februarie. Despre cine este vorba vei afla de azi încolo – după care vom lua o mică pauză de la takeovers. Ca să avem îndeajuns de mult timp să experimentăm toate activitățile sugerate de cei care ne-au plimbat alături de ei prin oraș și în afara sa în ultimele săptămâni.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!