Una dintre cele mai frumoase clădiri din Cluj-Napoca este cea a cazinoului. Situată în Parcul Central, această clădire nu a fost niciodată un cazinou în adevăratul sens al cuvântului, însă ascunde o poveste aparte.
Cazinoul din Cluj-Napoca a fost construit în anul 1897 și a avut ca sursă de inspirație Palatul Sanssouci din Postdam (Germania). Arhitect a fost Lajos Pakey, cel care a proiectat și alte clădiri istorice din Cluj-Napoca, dar și Hotelul Continental.
În perioada inaugurării, cazinoul din Cluj-Napoca era cunoscut sub denumirea Chioșcul. Aici se organizau în mod deosebit baluri. Acestea erau extrem de elegante, având în vedere că și locul avea un farmec aparte, cu o terasă imensă și o fântână arteziană impunătoare.
Apoi, în perioada interbelică, în această clădire a fost adăpostit Muzeul Etnografic, dar și o școală de arte frumoase. În perioada comunistă tot aici a fost amenajat un pavilion al mostrelor textile și de încălțăminte.
În anii ’70, denumirea locației era Restaurantul Casino. Aici se organizau și nunți, petreceri și alte evenimente. Pe fondul căderii regimului comunist, clădirea a ajuns în ograda Televiziunii Publice, dar cu trecerea anilor a rămas în paragină.
Cazinoul din Cluj-Napoca, destinat evenimentelor culturale în prezent
Cazinoul din Cluj-Napoca a fost restaurat în 2012 și a devenit Centru de Cultură Urbană. Astfel, în ultimii ani au fost organizate aici evenimente precum Zilele Clujului, Jazz in the Park, Tango Cazino, Bookfest și Festivalul Interbelic.
E o practică tot mai întâlnită în România ca unele locuri de acest fel să fie transformate în centre de evenimente sau muzee. Distracția s-a mutat online, pe platformele unor operatori precum Vlad Cazino, în timp ce cazinourile vechi sunt considerate mai degrabă locuri cu un farmec aparte.
Din acest motiv, la Cluj-Napoca locul este destinat culturii. Același lucru se întâmplă și în alte locuri din țară.
Spre exemplu, la Vatra Dornei, unde se află cel mai vechi cazinou din România, acesta este în plin proces de restaurare. Când lucrările vor fi gata, cazinoul din Vatra Dornei va fi transformat în muzeu. Lucrările se desfășoară într-un ritm bun, dar autoritățile nu au anunțat momentan data la care vor fi încheiate.
Același lucru este valabil și pentru cazinoul din Arad, un alt loc încărcat de istorie și cu un farmec aparte, care cu trecerea anilor a fost lăsat de izbeliște. Procesul de restaurare este aproape de final, iar în această primăvară este așteptată încheierea lucrărilor. Când totul va fi gata, aici vor avea loc evenimente culturale importante și mondene, dar și nunți.
Și impozantul cazinou din Constanța se află în plin proces de restaurare. Lucrările la impozanta clădire de pe faleză sunt în plină desfășurare, iar autoritățile au anunțat că, în noua formulă, clădirea va avea cinematograf, muzeu și sală de bal. Lucrările pentru restaurarea cazinoului din Constanța au început în primăvara anului 2020, iar finalizarea lor este așteptată pentru luna mai a anului 2022.
De ce a primit cazinoul din Cluj-Napoca această denumire
Clădirea din Parcul Central a primit denumirea “cazino” deși nu a fost niciodată un cazinou un adevărat sens al cuvântului. Legătura dintre acest palat cu inspirație vieneză și cazino a fost o ruletă amplasată la un moment dat la un etaj. Așadar, denumirea purtată peste ani a fost de “cazino”.
Totuși, locul are un farmec aparte și rămâne una dintre cele mai reprezentative clădiri din Cluj, cu o arhitectură aparte și încărcat de istorie.