Articolul a fost revizuit în noiembrie 2023.
Pasionații sporturilor de iarnă din Cluj au variante aproape de casă pentru a practica sportul favorit în condițiile meteo prielnice. Temperaturile au început să scadă simțitor și – sperăm că – în curând vom avea parte și de zăpadă, astfel că vom avea toate condițiile să ne bucurăm de activitățile de iarnă favorite.
Adrenalina pe care ți-o oferă schiatul, snowboardingul, chiar și săniușul sau alte sporturi similare e greu de comparat cu alte senzații tari. Sunt activități intense, eliberatoare de stres, benefice pentru starea noastră generală de bine și care îmbină distracția cu mișcarea, de care avem nevoie cu atât mai mult în această perioadă. Aceste activități desfășurate în condiții de siguranță te pot încărca cu energia de care ai nevoie pentru viața de zi cu zi. Printre alte beneficii se numără creșterea rezistenței fizice, antrenarea sistemului muscular și cardiovascular, dar și îmbunătățirea imunității.
Dacă nu te simți destul de confortabil încât să schiezi sau să te dai cu placa de snowboard, la fel de distractiv poate fi să pornești cu sania de la un capăt la celălalt al pârtiei. Mie îmi revine nostalgia copilăriei de fiecare dată când mă urc pe o sanie și chiar dacă viteza e ceva mai mică decât la sporturile “în toată regula”, este o activitate care poate fi practicată de oricine, de la mic la mare, și care te va lăsa mereu cu zâmbetul pe buze.
O altă opțiune sunt drumețiile în natură, respectând, desigur, anumite trasee prestabilite și recomandări. Este de preferat ca la început să facem plimbări de maxim câteva ore, pe timp de zi, prin pădure sau la munte și să luăm cu noi pe cineva care cunoaște în amănunt traseul respectiv.
Iar acum că am trecut în revistă câteva sporturi de iarnă care vă pot înveseli zilele în perioada aceasta, haideți să vedem și care sunt locațiile cele mai apropiate pentru a le practica.
Pârtia Feleacu este un loc bun pentru începători sau copii pentru a învăța bazele sporturilor de iarnă, fie că alegi schiurile sau snowboardul. Situată la 12 km de Cluj, baza sportivă beneficiază de o pârtie mare, una pentru începători și de un snowpark.
Tarife teleschi: 6 lei – o urcare; 10 urcări – 55 lei; 15 urcări – 75 lei; 20 urcări – 95 lei;
Tarif închiriere echipament complet de ski: 50 lei;
Site / Telefon: 0770 931 878
Vezi această postare pe Instagram
Fun Park Cluj este amplasat lângă Pârtia Feleacu și oferă mai multe opțiuni amatorilor de distracție în aer liber. Acolo se găsește o pârtie de schi de mari dimensiuni iar activitățile puse la dispoziția vizitatorilor nu se limitează doar la cele specifice iernii:
Tubing – 5 lei coborâre;
Tir cu arcul – 10 lei/10 săgeți;
Perete escaladă – 10 lei/10 min (instructor inclus);
Rotondo – 10 lei/10 min;
Tiroliana – 20 lei/tura.
Poți opta, de asemenea, pentru oferta ”All you can ride” care costă 70 de lei pe zi și include toate variantele de mai sus.
Site / Telefon: 0753 075 085
Vezi această postare pe Instagram
Buscat Ski Resort este situat la 54 de km de Cluj-Napoca și la 2,5 km de Băișoara. Este un loc în care poți avea parte de următoarele forme de divertisment pe timp de iarnă: ski & snowboard, drumeţie și săniuş. Drumul de acces se află în condiții bune, iar complexul are în componență patru pârtii cu diferite grade de dificultate dar și una doar pentru săniuș, în total peste 3 km de domeniu schiabil. Astfel, avem pârtia albastră care este mai ușoară, pârtiile de culoare roșie și verde cu dificultate medie și pârtia neagră, cea mai dificilă. Pârtia pentru sanie se identifică prin culoarea mov.
Telescaunul din acest complex vă stă la dispoziție pentru a urca în vârful pârtiilor, iar distanța de la bază până sus se parcurge în 5 minute. O urcare la preț întreg costă 12 lei, iar pensionarii, copiii sub 12 ani și posesorii de Studcard vor trebui să achite 9 lei pentru a urca o dată. Un abonament all-day pentru adulți costă 120 de lei.
Site / Telefon: 0733336553
Băișoara – Stațiunea din Muntele Băișorii este, de asemenea, foarte populară printre clujeni. Aceasta este situată în apropierea pârtiei din Buscat, la 50 km de municipiul Cluj-Napoca. Priveliștea este către Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii și poți vedea de pe pârtie chiar zone muntoase îndepărtate, precum Munții Rodnei sau Făgăraș. În apropiere pot fi admirați munții Parâng sau Retezat. La Băișoara se găsesc două pârtii de schii, una mare de dificultate medie, care este folosită regulat și intensiv, dar și pârtia slalom pentru avansați. În vârful acestor pârtii se poate ajunge prin utilizarea teleschiului. Sporturile montane care se pot practica aici sunt: drumeţie, schi alpin, schi de tură, ciclism montan, parapantă, schi fond, alpinism şi speologie.
Vezi această postare pe Instagram
Mărișel – Situată la 50 de km de Cluj-Napoca, pârtia de ski din această comună este faimoasă pentru peisajele unice pe care le poți vedea în timp ce te relaxezi pe schiuri. La Mărișel poți găsi următoarele facilități: teleschi, telescaun, zăpadă artificială, instalație de nocturnă și pârtii cu grade diferite de dificultate: doua pârtii albastre, ideale pentru începători; o pârtie roșie, pentru cei ceva mai curajoși; o partie neagră, dedicată celor avansați; o pârtie pentru săniuș.
Tarife:
– abonament pe zi la telescaun și teleschi de luni până vineri: 175 de lei adulți, 120 de lei copii; sâmbătă și duminică: 185 de lei adulți, 1130 lei copii;
– abonament pe zi teleschi de luni până vineri: 115 de lei adulți, 75 de lei copii, sâmbătă și duminică: 130 lei adulți, 80 de lei copii.
Site / Telefon: 0767987423
Vezi această postare pe Instagram
Înainte să pornești la drum spre unul dintre aceste locuri, este bine să te asiguri că pârtiile sau zonele de agrement sunt deschise publicului. Acestea își deschid sau închid activitatea în funcție de temperatura înregistrată.
Echipamentul pentru sporturile de iarnă se poate fie închiria de pe pârtia pe care alegeți să mergeți, fie cumpăra din magazine specializate. Dacă vă aventurați pentru prima dată pe skiuri. În ceea ce privește echipamentul pentru schi, veți avea nevoie de: ski-uri (bineînțeles), bețe, clăpari, costum de ski, mănuși, și e de preferat să folosiți pe pârtie și o pereche de ochelari și o cască protectivă. Dacă doriți să practicați snowboard-ul, aveți nevoie de placa de snowboard, de boots – încălțămintea specifică pentru acest sport și de binding – legături pentru snowboard. În rest, echipamentul care să vă protejeze de frig și de lovituri rămâne același.
Mai apoi, dacă ești pasionat de drumeții montane, îți propunem câteva locuri care te vor impresiona cu siguranță.
Traseul către Vârful Lespezi – Răchițele
Situat în apropierea cascadei Vălul Miresei, platoul de pe Vârful Lespezi îți oferă o priveliște incredibilă, care te va face să nu vrei să mai pleci de acolo. Un drum montan de aproximativ o oră, cu o dificultate ușoară, te va duce către destinație.
Vezi această postare pe Instagram
Cabana Vlădeasa – Vârful Vlădeasa – Pietrele Albe
Pentru cei care vor un traseu mai dificil într-o zonă apropiată, pot alege să parcurgă o drumeție de la Cabana Vlădeasă până la Pietrele Albe, cu o durată de 5 ore-dus întors. Punctul cel mai înalt din această drumeție este Vârful Vlădeasă, ce are o înălțime de 1836 de metri. De-a lungul acestui traseu poți admira Munții Rodnei sau Munții Țibleș și în condiții meteo prielnice poți zări o porțiune din Carpații Ucrainei.
Vârful Peana
Drumul spre cel mai apropiat vârf montan de Cluj-Napoca pornește tocmai de la marginea orașului. Situat în Masivul Feleacului, Vârful Peana are o altitudine de 833 de metri, iar pentru a ajunge până sus trebuie să începi de la capătul străzii Drumul Sfântul Ioan din cartierul Mănăștur. Traseul turistic străbate într-o mare măsură Pădurea Făget și durează aproximativ 3 ore. De-a lungul acestuia te poți opri pentru a face câteva fotografii cu o panoramă a Munților Apuseni sau cu dealurile din jurul orașului.
Sperăm ca acest articol să vă îndrume spre cel mai potrivit loc unde să petreceți câteva ore sau o zi întreagă alături de prieteni sau familie. O ieșire în aer liber, în care e prezentă și activitatea fizică, e cea mai bună metodă pentru a te detașa de rutina zilnică și pentru a admira peisajele superbe care ne înconjoară.
*Sursa foto cover: Facebook Partia Teleschi Feleacu