Chei, defilee și văi aproape de Cluj

Home $ Articole $ Chei, defilee și văi aproape de Cluj

by | Feb 18, 2021 | Articole, Ieși din oraș

Articolul a fost revizuit în august 2023.

Lunile de toamnă sunt printre cele mai îmbietoare atunci când vine vorba despre drumeții și plimbări în natură. În zonele montane puteți să aveți parte de experiențe și priveliști unice pe parcursul întregului an, iar clujenii sunt norocoși să aibă aproape Munții Apuseni, autorii unor peisaje naturale speciale care alcătuiesc o listă cu multe opțiuni, de care nu ai cum să te plictisești.

Așadar, ia-ți un pix și o foaie sau deschide o listă nouă pe aplicația preferată, pentru că ți-am pregătit 7 locații spectaculoase indiferent de sezon, de data aceasta îndreptându-ne atenția către chei, defilee și văi aproape de Cluj.

1. Defileul Someșului Rece

Traseul este relativ simplu: pornim de la Cluj înspre Gilău, trecem prin Someșu Rece și mai apoi prin Comuna Măguri-Răcătău, pe drumul județean 107T. Când ai ajuns, la capătul superior al defileului se află Barajul Someșul Rece. Dacă ești pasionat de plimbări și de mers pe jos, îți recomandăm să lași mașina în Măguri-Răcătău și să o iei la pas până la baraj. Acest drum poate fi parcurs în aproximativ 4 ore, iar întreaga plimbare este o adevărată plăcere, mai ales atunci când vremea este plăcută. Se poate observa pe versanții stâncoși cum natura se manifestă cel mai bine la ea acasă: copacii care au crescut pe aceștia au căpătat o formă mai diferită sub influența vântului. Tot pe versanți există trasee scurte pentru alpinism și îți recomandăm să iei legătura cu un instructor autorizat care te va introduce în bazele unei astfel de escalade. Localnicii sunt prietenoși, așa că nu ezita să le ceri ajutorul în cazul în care simți nevoia și crezi că te pot ajuta.

2. Defileul Răcătăului

Tot pe aproape de comuna Măguri-Răcătău se află și Defileul Răcătăului, doar că accesul către acesta e ceva mai dificil. Valea Răcătăului se află între comuna Măguri-Răcătău și comuna Mărișel, această vale fiind gazda defileului, dar și a Împărăției lui Zamolxe. Iar celor care nu au fost prea atenți la legendele de la ora de istorie, le spunem că se presupune că Zamolxe era zeul în care credeau populațiile autohtone. Legendele locului ne vorbesc despre faptul că în această vale s-ar fi ascuns personajul mitologic timp de 7 zile, de oameni. În această zonă există niște stânci care sunt numite drept altarul său și care, privite dintr-un anumit unghi, seamănă cu siluete umane.

Defileul nu are drumuri amenajate, așa că îți recomandăm un echipament adecvat și, de preferat, să mergi în grup, mai ales pentru că această zonă găzduiește o rezervație de urși. Cea mai spectaculoasă stâncă din zonă este Țâcla Gabrii și este locul ideal ca să admiri de la înălțime ambele comune amintite, despărțite de vale.

3. Cheile Turzii

La aproximativ 40 de km de Cluj și la 6 km de Turda, situate în regiunea estică a Munților Apuseni, Cheile Turzii au o lungime de 1200 m și o înălțime de aproximativ 200 de m. Unul dintre lucrurile spectaculoase la aceste chei este faptul că trecerea lor se poate realiza atât pe jos, la nivelul văii, cât și deasupra versanților. Doar că cea din urmă variantă este recomandată doar persoanelor care dețin experiență pe munte. Zona este foarte bogată atât din punctul de vedere al faunei, cât și al posibilităților pentru activități pline de adrenalină, cum ar fi escaladă și alpinism, dar nu fără un echipament adecvat și neapărat cu supraveghere din partea unui profesionist. Traseele din Chei sunt multiple și marcate corespunzător prin semne, iar mai multe informații despre acestea se află pe site-ul oficial al rezervației.

Pe lângă expediții, cățărat și admirat natura, în apropiere se află mai multe case de vacanță numai bune dacă dorești să te odihnești înainte de a porni iar la drum sau dacă vrei să mergi doar pentru relaxare, înconjurat de natură. Cheile Turzii plusează cu un număr aproximativ de 60 de peșteri, una dintre cele mai renumite fiind Peștera Cățeaua Mare.

4. Defileul Borzeștilor

Aflat la doar 5 km distanță de Cheile Turzii, Defileul Borzeștilor nu trebuie să lipsească de pe lista călătorului pe tărâmul Clujului. Accesul se poate realiza doar mergând pe jos, deoarece Defileul Borzeștilor este o rezervație naturală și se dorește conservarea acestui loc aparte. Poți ajunge aici venind spre Turda pe drumul național 75, iar la 4 km de Turda se află satul Buru, locul unde lași mașina și unde începe imediat rezervația naturală. De aici îți începi expediția la pas. Pe drumul către defileu sunt numeroase cascade, locuri prielnice pentru pauze scurte de admirat munca naturii și de tras sufletul. Defileul este rezultatul Văii Borzești, care se varsă în râul Arieș. Astfel, defileul ia forma unor chei, râul sculptându-le în ambele direcții, motiv pentru care numele popular este Cheile Borzeștilor.

Cascadele sunt împărțite în Cascadele Inferioare, care se află la începutul drumului, urmate de o porțiune de drum puțin mai îngustă, care duce către Cascadele Superioare, unde se află și cea mai mare cascadă. Apa din firul cascadei are o mișcare lentă, dovadă a faptului că apa a săpat îndelungat și temeinic în stâncă.

5. Cheile Turenilor

Paralele cu Cheile Turzii și adăpostite în Munții Trascăului, populare pentru relieful exocarstic, Cheile Turenilor sunt renumite pentru caracterul lor sălbatic.

Au o lungime de 2 km și pot să fie parcurse atât pe creastă, cât și de-a lungul apei. Versanții sunt relativi tineri, iar prezența omului nu e evidentă în această zonă, lucru care a contribuit la păstrarea intactă a acestei arii. Cu toate acestea, cheile adăpostesc în jur de 29 de peșteri, precum și multiple cascade mai mici. În timp ce în interiorul cheilor mediul este consacrat amfibienilor, platoul de deasupra este locul în care se află cuiburile păsărilor răpitoare. Astfel, platoul cheilor și pădurile neatinse de om reprezintă un loc perfect pentru relaxare, dar și pentru cele mai reușite fotografii. Așa că printre cele mai importante dotări din echipament nu ar trebui să lipsească încălțămintea corespunzătoare și un aparat de fotografiat.

6. Valea Drăganului

La 64 km de Cluj-Napoca și la 84 km de Oradea, străbătută de râul Drăgan și aflată la limita dintre Munții Vlădeasa, Munții Meseș și Depresiunea Huedin, se află Valea Drăganului. Lacul Drăgan s-a format la reuniunea râului Drăgan și a râului Sebeș, în urma construcției Barajului Drăgan-Floroiu. După ce a fost construit, întreaga vale a căpătat un farmec mai special. Lacul este gazda mai multor specii de pește, ceea ce-l face o țintă atractivă pentru iubitorii de pescuit. Te încântă atât drumul în sine, fiindcă ești înconjurat de munte și de pădure, cât și destinația de la capătul acestuia, întinderea lacului. Valea Drăganului este un loc în care să fugi atunci când vrei să iei o gură de aer curat și să te bucuri de natură.

7. Cheile Baciului

Noi încheiem aici lista, însă rămâne deschisă recomandărilor, cu locuri numai bune de explorat în Cheile Baciului, aflate foarte aproape de Cluj-Napoca, rezervația cheilor ocupând o bucată bună din nordul Pădurii Hoia Baciu.

În timp ce partea sudică a Cheilor încântă printr-un amestec de păduri și vegetație de stâncă, partea nordică este stâncoasă și abruptă. Faptul că în apropiere este celebra pădure de unde au pornit legendele urbane despre fenomene supranaturale, existența Cheilor Baciului este legată, de asemenea, de elementul magic al locului. Deși versanții au o lungime de doar 500 de metri, buna conservare a zonei te încântă prin frumusețe și peisajele naturale sălbatice. De altfel, nici nu e la o distanță mare de oraș, deci e o alternativă bună atunci când ai poftă de puțină plimbare și liniște.

Acum că ai trecut în revistă cele mai apropiate chei și defilee din Cluj, pregătește-ți încălțămintea, aparatul de fotografiat și strânge-ți partenerii de drumeții. (Nu uita să nu te aventurezi fără un ghid montan acolo unde dificultatea traseului este mai ridicată!). Tu cu cine ai vrea să mergi să explorezi locurile propuse de noi?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!