Sportul profesionist în pandemie. Cum s-au adaptat sportivii clujeni în ultimul an

Home $ Articole $ Sportul profesionist în pandemie. Cum s-au adaptat sportivii clujeni în ultimul an

Competițiile sportive din întreaga lume au de suferit din cauza pandemiei de aproape un an, iar fiecare echipă și sportiv trebuie să găsească soluții pentru a trece peste obstacolele care apar în calea desfășurării optime a activității.

În Cluj, iubitorii sporturilor de echipă sunt răsfățați în mod normal cu opțiunile legate de participarea la un meci desfășurat în sală sau pe stadion. Avem mai multe echipe de baschet, handbal, volei sau fotbal care se bucură de susținerea unor grupuri de oameni sau de galerii gălăgioase atunci când joacă pe teren propriu. Însă acum, totul s-a schimbat. Fanii sunt nevoiți să își vadă favoriții doar pe ecran, iar legătura dintre cele două părți rămâne doar în mediul online.

Un brand foarte important pentru pasionații întrecerilor sportive este Universitatea Cluj, cu mulți suporteri în rândul comunității locale și nu numai. De aceea, am stat de vorbă cu Ștefan Grasu și Sabina Miclea, sportivi reprezentativi ai acestui simbol. Precum celorlalți din întreaga lume, fanilor le-a fost răpită bucuria de a fi prezenți fizic alături de jucătorii și jucătoarele ce îmbracă echipamentul alb-negru. Freamătul tribunei întreținut de suflarea suporterilor clujeni era o componentă importantă a meciurilor susținute de echipele cu sigla ”U” pe piept. Încurajările venite din partea susținătorilor se dovedeau a fi vitale uneori în rezultatul final, atunci când o partidă era foarte echilibrată. Acum, sportivii trebuie să se mulțumească cu înregistrări ale galeriei la boxele stadionului ori cu mesaje din partea suporterilor afișate pe panourile LED din Sala Polivalentă. În alte cazuri, ei au în față doar o imagine cu scaune goale și liniște totală, ca la antrenamente. Sunt nevoiți să își ia altfel energia transmisă până înaintea pandemiei de la o distanță scurtă de teren. Nu se știe când va fi dărâmat zidul dintre sportivi și fani deocamdată, iar situația de față a devenit o obișnuință pentru toți cei implicați în fenomen.

Pe lângă lipsa suporterilor, echipele se confruntă și cu probleme serioase de efectiv, atunci când componenții loturilor se infectează cu coronavirus și sunt nevoiți să stea departe de colegii lor vreme de două săptămâni.

Luna martie a anului 2020 a reprezentat startul acestei conjuncturi nefericite, care a fost o mare necunoscută pentru toată lumea. Ștefan Grasu, baschetbalistul celor de la U-BT Cluj-Napoca, se afla pe primul loc în campionat alături de echipă și privea cu entuziasm ultima parte a sezonului.

stefan grasu ubt

La început a fost mai greu pentru că nu am înțeles exact ce o să se întâmple și am așteptat în fiecare zi să vedem cum evoluează lucrurile. Eram într-un punct foarte bun ca și echipă când a venit pandemia și cred că am fi avut un final fericit de campionat, ne-a mărturisit Ștefan.

Una dintre jucătoarele de bază ale echipei de volei feminin de la CS Universitatea Cluj-Napoca, Sabina Miclea, ne explică cum au loc sesiunile de pregătire în noul context.

Pandemia nu a avut un impact atât de dramatic în ceea ce privește programul nostru de desfășurare a antrenamentelor. Am reușit să le desfășurăm în felul în care o făceam și înainte. Bineînțeles, a trebuit să ținem cont de anumite restricții și reguli: nu am putut beneficia de un vestiar în care să ne schimbăm, a trebuit să avem grijă ca mâinile și materialele cu care lucrăm să fie permanent dezinfectate și alte lucruri de acest gen. Dar am reușit să ne antrenăm în felul în care ne-am propus să o facem, zice Sabina.

Perioada imediat următoare izbucnirii pandemiei l-a găsit pe Ștefan încercând să își mențină tonusul fizic, în ciuda lipsei competiției. Au urmat foarte multe luni în care sportivii au fost nevoiți să se pregătească singuri deoarece s-au interzis antrenamentele colective, până când Ministerul Tineretului și Sportului s-a gândit la niște soluții pentru reluarea în siguranță a activității.

Nu pot spune că au fost dificultăți, am avut noroc că m-am întors acasă la București unde am niște posibilități de antrenament destul de bune și am încercat să rămân în formă pe durata pandemiei, adaugă acesta.

Sabina ne-a vorbit despre consecințele pandemiei asupra echipei sale în sezonul actual:

Cred că cea mai importantă consecință are legătură cu rezultatele obținute în timpul campionatului. Din cauza faptului că eu și toate colegele mele ne-am infectat la un moment dat în prima parte a campionatului, am ratat participarea la câteva turnee, sau am participat într-o formulă incompletă, astfel am pierdut anumite partide la masa verde, partide pe care consider că în condiții normale, am fi putut să le câștigăm. De-a lungul acestui sezon, toată echipa noastră a fost infectată cu acest virus, inclusiv membrii staff-ului tehnic, asta a însemnat că fiecare dintre noi a lipsit câte 2 săptămâni la un moment dat. Acest lucru a destabilizat planul inițial de pregătire și programul echipei, planul pe care antrenorii și-l făcuseră. A trebuit să dăm dovadă de flexibilizare și să ne adaptăm noilor condiții și să ne continuăm munca într-un mod susținut, chiar dacă de multe ori la sală eram prezente doar 6, 7, 8 fete în unele cazuri, relatează Sabina.

Echipa de baschet U-Banca Transilvania s-a confruntat la rândul ei cu jucători trimiși în izolare de COVID-19, dar a reușit să treacă cu brio atât peste antrenamentele cu un lot restrâns, după cum ne-a spus și Ștefan:

Noi ne-am urmărit cursul antrenamentelor normale și, într-adevăr, s-a văzut un efort în plus fiind mai puțini pe teren.

Sabina Miclea și Ștefan Grasu resimt lipsa fanilor din tribune la meciurilor echipelor la care activează și ne explică sentimentele lor din timpul partidelor, dar și cum văd ei această problemă.

La început, meciurile disputate într-o sală goală, le simțeam ca fiind demoralizante. Energia, atmosfera și forfota emanată de spectatori, toate aceste elemente, îmi lipseau enorm. Însă a fost necesar să învățăm să ne desfășurăm activitatea astfel. Meciurile au fost transmise online, astfel că ne-am ambiționat să luptăm pentru noi și pentru cei dragi ce ne-au urmărit de acasă cu sufletul la gură – Sabina Miclea, CS ”U” Cluj

A fost foarte greu la început, eram toți obișnuiți cu multă lume în sală, dar până la urmă pentru asta facem acest sport, pentru oamenii de acasă sa se bucure de ce văd la televizor în momentele astea. Este greu sa te motivezi în timpul meciului, nu este la fel!” – Ștefan Grasu, U-Banca Transilvania

bt arena cluj

Atât la volei, cât și la baschet, etapele din campionat se dispută sub formă de turnee, unde meciurile se desfășoară fără zi de pauză, astfel că echipele joacă 2-3 partide la fiecare sfârșit de săptămână sau în funcție de programul stabilit.

Acest sistem de desfășurare al meciurilor este destul de obositor. Chiar dacă după 2, 3 meciuri disputate într-un weekend de exemplu, avem o perioadă de recuperare și de pregătire de 2 săptămâni, acest lucru este destul de dificil de gestionat. Astfel, antrenamentele trebuie gândite mai ales în funcție de felul în care ne simțim, dar și în funcție de echipele cu care ne vom confrunta în turneul următor. Este dificil să ajungem să experimentăm o stare de echilibru, zice Sabina.

Baschetbaliștii trebuie, de asemenea, să-și împartă resursele de energie astfel încât să le ajungă pentru fiecare confruntare, primind ajutor din partea staff-ului tehnic în acest sens.

Antrenorii fac o foarte bună treabă pe partea aceasta, noi încercăm să ținem pasul în timpul antrenamentului și să respectăm indicațiile pe care le primim – Ștefan,

Sportivii și antrenorii s-au adaptat treptat acestui format competițional, însă cu toții simt lipsa susținerii fizice a fanilor, din care se hrăneau cu resurse de energie atunci când puterile le erau la final. Vestea bună este că digitalizarea s-a îmbunătățit cu această ocazie, iar toate meciurile din sporturile de sală se pot urmări live gratuit pe diverse platforme precum YouTube și Facebook, unde fanii pot interacționa între ei. Departamentele de marketing ale cluburilor dezvoltate au găsit soluții pentru a-și arăta aprecierea față de fani, dar și pentru a facilita o interacțiune între aceștia și sportivi. U-BT le-a dedicat un banner imens celor care înaintea pandemiei luau loc pe scaunele din sală, iar aceștia pot să trimită propriul mesaj care apare în timpul meciurilor pe led-urile de lângă terenul de joc. În cazul fotbalului, uneorii membrii galeriei vin înaintea meciurilor pe stadion pentru a-și afișa mesajele pictate cu diverse slogane și încurajări.

Ca membru al presei, un aspect pozitiv al lipsei spectatorilor de la meciuri este acela că poți auzi discuțiile dintre jucători, arbitrii și antrenori, fapt ce te ajută să înțelegi mai bine anumite aspecte ale jocului și trăsături de caracteri ale celor din fenomenul sportiv. Totuși, show-ul creat de fani prin cântece și diverse coregrafii este o absență foarte importantă de la aceste evenimente, care pot avea un impact esențial asupra performanței din teren a echipei.

Normalitatea prezentului în sporturile de echipă este cea descrisă în rândurile de mai sus, iar până la revenirea la vechile obiceiuri toate părțile implicate trebuie să înlocuiască plăcerea de a se bucura împreună de realizări cu un compromis care sperăm să se încheie cât mai curând.

Sursă foto Sabina Miclea: https://u-cluj.ro/ganduri-de-sabina-miclea-2/

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!