Cum e să fii student la… Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj

Home $ Articole $ Cum e să fii student la… Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj

by | Feb 26, 2021 | Articole, Student

Ești în clasa a XII-a și nu știi încă „la ce facultă dai” sau te-ai trezit după primul an de studenție că nu ți se potrivește profilul ales și vrei să încerci altceva? Continuăm seria de articole unde povestim despre cum e să fii student la mai multe facultăți din Cluj, pe bune. Sperăm să te ajute să îți alegi facultatea care ți se potrivește și să afli câte ceva despre opțiuni, dincolo de informațiile standard pe care le găsești și tu pe site-urile lor.

Facultatea de Arhitectură și Urbanism a fost fondată la Cluj în anul 1970, iar de-atunci și până în prezent atrage continuu studenți dornici să meargă pe acest drum. Mai mult decât atât, pandemia a schimbat felul în care ne raportăm la spațiile noastre; avem nevoie de case reconfortante și birouri eficiente, iar acesta e doar unul dintre motivele pentru care e necesar să pregătim generații de arhitecți, designeri de interior și decoratori pricepuți. Iar pentru că Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca se bucură constant de candidați, am vorbit cu patru studenți de aici și cu decanul facultății, în speranța că îți vom oferi răspuns la câteva dintre întrebările pe care, viitorule boboc, cu siguranță le ai.

Beatrice a absolvit în 2020 Facultatea de Arhitectură și Urbanism și am vrut să aflu mai multe de la ea despre admitere și profesori.

Având în vedere faptul că pe parcursul liceului nu se studiază materii conexe acestui domeniu, excepție făcând profilurile de arte și arhitectură, examenul de admitere poate fi considerat dificil. Însă nu trebuie să te sperie, pentru că participarea la cursuri de pregătire te învață noțiunile de bază care sunt foarte importante atât pentru examenul de admitere, cât și ulterior, pentru cursurile de la Facultatea de Arhitectură, care cer mult studiu individual.

Profii de aici sunt buni îndrumători – sunt bine pregătiți și, deși au așteptări foarte mari de la studenți, ăsta e un lucru bun: te motivează să dai tot ce ai mai bun atunci când lucrezi la un proiect. Cei de care ne-am apropiat cel mai tare au fost profesorii de la atelierele de proiectare, și tot de la ei am învățat și cele mai multe lucruri – ne-a mai spus Beatrice.

Mátyás, care e în anul 5, are cam aceeași părere ca Beatrice: examenul de admitere este unul care te pune la încercare, iar odată admis, pare că atelierele vor fi locuri în care te vei simți cel mai bine.

Petru mine, admiterea a fost dificilă pentru că materia cerută a fost una nouă, noțiuni pe care nu le învățăm în perioada liceului. În schimb, ceea ce am învățat pregătindu-mă a devenit chiar baza cunoștințelor mele în domeniul arhitecturii. Unii profesori ne-au devenit chiar prieteni. Relația care se formează în cadrul atelierelor este una de gândire comună spre dezvoltarea unor concepte, proiecte. Ne îndrumă, ne ajută, ne învață. Sunt și cazuri mai diferite, dar mereu avem de învățat!

Școală, școală, dar timp de internship-uri sau poate un job avem? La fel de curioasă am fost să văd care sunt oportunitățile de job în timpul și după terminarea Facultății de Arhitectură. Răzvan e în anul 6 și ne spune că începutul facultății îți permite să jonglezi cu activitățile extra, dar pe măsură ce înaintezi, lucrurile capătă alt nivel de dificultate.

În primii 3 ani de facultate, fiind și cerințele profesorilor mai mici decat în ultimii 3, poți reuși să faci și voluntariate, internship-uri. Job nu aș recomanda decât dacă e necesar. Nu ai flexibilitatea necesară să reușești să ajungi la toate cursurile și atelierele, pentru că orarul e întins pe tot parcursul zilei. Dacă vrei să faci lucrurile acestea în ultimii 3 ani, sacrifici performanțele de la facultate, timpul liber și viața socială. Cerințele la facultate sunt din ce în ce mai mari, cum e și normal, și trebuie să ai un program foarte bine organizat ca să faci față la toate și, cel mai important, trebuie sa îți lași timp liber pentru pasiunile tale și odihnă. Dacă vorbim despre practica obligatorie din fiecare an, da, facultatea îți oferă o listă de birouri sau activități prin care să-ți degrevezi practica, cu toate că, uneori, aceste activități nu au legătură neapărat cu arhitectura.

Probabil că numele facultății din Cluj cântărește mai mult la un birou decât în cazul altor facultăți, dar într-un final, cred că totul se rezumă la ceea ce ești capabil să faci, eficiența și capacitatea de a fi autodidact, adaugă Răzvan.

Beatrice, pe de altă parte, consideră că dacă vrei să optezi pentru un job, e vorba despre felul în care îți manageriezi timpul și cantitatea de energie pe care alegi să o dozezi fiecărei activități din rutina ta.

Facultatea îți lasă timp pentru orice, dacă îți organizezi timpul bine și îți prioritizezi activitățile. În perioada predărilor de proiecte, aceasta fiind de obicei înaintea sesiunii, este cam greu să faci și altceva pe lângă munca la proiect. Pe parcursul facultății există perioade de practică, în timpul verii, iar în anul terminal, practica are loc în timpul semestrului și durează 10 săptămâni. Poți opta pentru diferite medii în care să faci practică, iar această decizie te poate ajuta mai tarziu. Eu momentan lucrez la firma la care am făcut și ultima practică de vară, dar și cea de semestru și datorită acesteia, mi-a fost mai ușor să rămân aici și să trec la statutul de angajat.

Mátyás e încântat de faptul că, mai mult decât orice, Facultatea de Arhitectură și Urbanism i-a oferit pretextul comunicării și interacțiunii cu oameni din domeniu, oameni care pot ajunge în viitor chiar colaboratori. Astfel, facultatea îți creează cadrul necesar pentru a putea să te lansezi pe piața muncii. Însă trebuie să vină și o doză de efort de la tine.

Cred că cel mai important este să comunici, să fii deschis, să interacționezi, să faci legături, să pui întrebări. Poate nu într-un mod direct, dar am reușit să fiu îndrumat să cunosc mai multe despre piața muncii în domeniu și mai exact ce ne așteaptă după terminarea facultății.

Pentru că facultatea e locul în care îți vei desfășura următorii ani de activitate, trebuie să știi și lucrurile care i-au nemulțumit pe ceilalți studenți, dar care ar putea fi îmbunătățite. Cristina e în anul 6 și i-ar fi plăcut mai multă colaborare cu facultățile care au domenii conexe Arhitecturii.

Se simte o oarecare distanță față de domeniile conexe, cum ar fi artă, design, peisagistică etc., așa că o colaborare cu studenții sau profesorii de la aceste facultăți, consider că ar fi benefică pentru toate părțile implicate. În acest fel, te asiguri că informațiile se transmit și că pe viitor vor fi colaborări pornite din anii studenției.

Pe de altă parte, lui Răzvan i-ar fi plăcut dacă facultatea i-ar fi oferit mai mult cadru practic, în care ar putea pune în aplicare noțiunile învățate la cursuri.

Aș începe prin a introduce mai multe ateliere ca să poți învăța practic ceea ce se predă la cursuri. Oricine poate învăța teoretic și asta ar trebui să te diferențieze: posibilitatea de a aplica practic ceea ce înveți teoretic, să poți acumula mai multe informații și experiență pe care nu o poți obține în mod normal. Aș mai introduce realizarea unor pachete de cursuri și seminarii pe diferite teme. Mi se pare greșit să învățăm din toate câte puțin și la final să nu rămânem cu mai nimic. Toată facultatea m-am întrebat de ce trebuie să învăț la o materie care nu mă interesează și nu m-a ajutat deloc până acum. De ce nu pot să mă concentrez mai mult pe obiectul materiei care-mi aduce o satisfacție, ca să reușesc să acumulez mai ușor informații, când la mijloc există și pasiune.

Am stat de vorbă și cu Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, pentru ca viitorii boboci să își poată face o idee legată de felul în care funcționează facultatea și din perspectiva unui cadru didactic. Am vrut să vedem de ce ar alege studenții Facultatea de Arhitectură și Urbanism de la Cluj și nu alt centru universitar din țară.

Nu aș vorbi despre ceva în plus sau în minus. E important ce ne este specific și ce este diferit de celelalte oferte. Suntem extrem de interesați de viitorul profesiei, care depinde de viitorul dorit al întregii omeniri, fără să spun lucruri prea mari. Lumea se schimbă, la fel și lumea construită. Nu vrem să o ținem pe loc, nici nu se poate. Vrem, însă, ca arhitecții care vor urma, care vor fi foarte importanți pentru o lume mai bună, pentru care nu există încă o soluție clară, dar pentru care au apărut multe idei, să fie conștienți și pregătiți. Poate că avem totuși ceva în plus, față de alții: suntem la Cluj, un oraș aparte, în care foarte mulți tineri doresc să trăiască. O facultate de arhitectură este mai mult decât un ansamblu de spații, programe și profesori. Ea se extinde în oraș, care este adevăratul laborator al formării arhitecților.

Poate cea mai mare reușită a unei instituții de învățământ este să formeze oameni care, din studenți, să ajungă colegii profesorilor lor. Iar pentru ca asta să se materializeze, e nevoie de o relație student-profesor funcțională pentru ambele părți.

Relațiile dintre studenți și profesori sunt importante, dar tot atât de diferite și particulare pe cât sunt fiecare student și fiecare profesor. Ne dorim tot mai mult să fim o comunitate care cercetează împreună, se formează și evoluează în același timp. Pentru noi, studenții sunt la început, când fac tranziția de la ce a fost înainte de facultate, la ceea ce înseamnă să te formezi prin proiecte, tinerii pe care trebuie să îi ajutăm să se elibereze de preceptele pre-universitarului. Mai apoi, devin inițiați care se maturizează, găsindu-și mentorii cu care rezonează, pentru ca pe finalul facultății, aproape de desprindere, să devină aproape colegi cu care abordăm critic proiectele pe care le propun. Unii dintre ei devin colegii noștri de îndată ce au absolvit. Avem în prezent o majoritate de cadre didactice titulare și asociate aflate la vârsta unei tinereți mature sau a unei maturități tinere, care ne-au fost studenți și cu care am decis să continuăm împreună. Aportul lor în colaborarea cu studenții, de care uneori îi despart doar doi-trei ani ca vârstă, este foarte important.

Iar dacă ești încă nehotărât și temător cu privire la decizia de a opta pentru cursurile Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj, iată ce îți transmite decanul facultății:

Primul și cel mai important lucru este să afli, să înțelegi corect ce înseamnă arhitectura și să fii arhitect. E esențial ca studentul să fie în cunoștință de cauză. Apoi să se cunoască foarte bine pe sine și să își evalueze intențiile și poate și abilitățile. Cei mai mulți ne spun, după ce ne cunoaștem în anul întâi, că s-au îndreptat spre arhitectură din pasiune. Îi credem, dar apoi îi întrebăm ce înțeleg prin pasiune. Ne răspund că e plăcere, interes și satisfacție. Le spunem că, de fapt, pasiunea nu le exclude pe niciuna dintre acestea, dar le precede cu persistență, efort și sacrificiu, care fundamentează orice reușită profundă. Arhitectura nu este despre lucruri ușoare. Aș spune că dacă aleg bine, nu o să se mai gândească niciodată că ar fi dorit să facă altceva. Există elevi speriați de cursurile de la arhitectură? Noi spunem că avem atâtea cursuri grele la arhitectură câte cursuri ușoare au cei de la medicină sau de la drept. Mai spunem că sesiunea este acea perioadă în care ne putem odihni pentru că nu mai lucrăm la proiecte.

Și, în final, ca să te încurajăm să afli mai multe despre Facultatea de Arhitectură, mai ales dacă te gândeai deja la ea ca opțiune pentru tine, i-am întrebat pe studenți care e lucrul care le place cel mai mult aici. Iar ei au răspuns…

Faptul că îți stimulează abilitățile de muncă în echipă, îți dezvoltă simțul competiției, te determină să fii un bun organizator, să fii capabil să îți susții cu argumente valide ideile și să răspunzi pe baza muncii tale. Iar toate aceste lucruri au loc în timpul atelierelor de proiectare unde stăm cu colegii, lucrăm împreună, învățăm unii de la alții. Cred că acesta este un lucru foarte important în formarea unui individ, atât pe plan educațional, cât și social – Beatrice.

La final, ai o vastă arie de domenii conexe în care să te dezvolți, de la arhitectură la design de interior sau design grafic. În 6 ani, reușești să dezvolți diferite aptitudini care să te ajute în viitor și nu ești determinat să faci doar un singur lucru – Răzvan.

Atmosfera atelierelor, momente de reușită în demersul dezvoltării unor proiecte, gândirea în comun și, în special, timpul petrecut după ore în ateliere – timp în care lucrăm și învățăm unii de la alții – student de la student – Mátyás

Relațiile pe care le dezvolți cu alte persoane, faptul că te ajută să asimilezi informații din mai multe surse și să le pui în practică în diverse proiecte și faptul că, la finalul zilei, proiectele tale sunt făcute pentru oameni și împreună cu ei – Cristina

După ce-ai aflat câte ceva despre Facultatea de Arhitectură și Urbanism, poți să te gândești dacă ești pregătit pentru o astfel de provocare – aici, ca la oricare altă facultate, de asta vei avea parte. Și indiferent de drumul pe care îl urmezi, trecerea de la liceu spre mediul universitar va fi challenging. La fel de challenging ai aflat că este și admiterea aici, pentru că dai un examen dintr-o materie pe care nu ai făcut-o în liceu. Cu toate acestea, atelierele reunesc oameni faini, cu care te vei intersecta în colaborări și cine știe, cu care poate chiar vei lega prietenii. După cum ai aflat și de la decan, facultatea e una în care se pune preț pe relația student-profesor, totul pentru ca tu să ajungi un adevărat profesionist. Ca la orice altă facultate, cuvântul cheie e exercițiu, fără de care nu ai cum să reușești. Chiar dacă provocarea asta pare înspăimântătoare, garantăm că o să te sperie mai puțin….pe parcurs. Sperăm că studenții cu care am vorbit ți-au oferit ceva important în alegerea facultății pe care o vei urma: direcție. Iar dacă mai ai întrebări despre Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, dă-ne de veste, iar noi trimitem întrebările mai departe.

Despre ce facultate din Cluj vrei să știi mai multe? Dă-ne un mesaj, noi pregătim următorul episod.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!