#FollowMe – Vlad Dorian Cristea (@bluedot.ro) a preluat contul nostru de Instagram pentru o săptămână

5 zile, 5 întrebări, 5 povești. Continuăm seria #FollowMe, în care timp de o săptămână, contul nostru de Instagram este preluat de un Instagrammer… din Cluj. Le-am analizat preferințele și obiceiurile fotografice, am venit cu câteva întrebări, iar ei cu pozele și răspunsurile.

În 14 februarie, odată cu încheierea ultimului takeover care s-a desfășurat pe contul nostru de Instagram, am făcut următorul anunț: „Acum o să lăsăm puțină vreme să treacă până să mai realizăm un nou takeover. […] O să fim, în continuare, cu ochii pe Instagrammerii noștri favoriți, lucrând la lista noastră cu persoane cărora să le lansăm, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, invitația de a ne prelua contul pentru o săptămână.” Dar n-a trecut nici măcar o lună până ne-a captat atenția un nou Instagrammer din comunitatea #clujlife și ne-a determinat să-i lăsăm un mesaj prin care să-l invităm să marcheze prima săptămână din martie prin propria amprentă fotografică pe timeline-ul @clujlife. Dacă ții pasul cu activitatea noastră de pe Instagram știi deja că cel în compania căruia ne-am petrecut săptămâna 1 – 5 martie este Vlad Dorian Cristea (@bluedot.ro).

Pe feed-ul său de Instagram, Vlad documentează fotografic călătoriile sale, locurile surprinzătoare pe care le descoperă atunci când ia orașul la pas și tot ceea ce e frumos și se vede astfel prin ochii săi. La o privire rapidă asupra contului său, i-am observat atent pozele și am apreciat în mod special câtă naturalețe ne inspiră acestea. Parcă Vlad nu încearcă să surprindă acele cadre memorabile ci, pur și simplu, ele i se înfățișează în starea lor naturală, reală, needitată, iar el e acolo pentru a le imortaliza. Simțim că e de datoria noastră să spunem că Vlad dă drumul în lume (a Instragmului) acestor poze sub hashtag-urile #bluedotro, #bluedotmap și #bluedotromap, astfel încât fiecare cititor să se asigure că apasă butonul de „follow” al acestora.

Urmărindu-l (și urmărindu-le), fiecare persoană care apreciază conținutul său poate să se mențină la curent cu plimbările pe care le face Vlad prin Cluj, prin țară și… prin lume. Așa, el își transformă, din punctul nostru de vedere, contul de Instagram într-un blog vizual – pe care ne bucurăm sincer că l-am descoperit. Iar dacă în primele două săptămâni ale lunii februarie Alex Bartiș (@alexbartis) și Vlad Irimie (@irimievlad) au adus, prin takeover-urile realizate, un teaser al primăverii pe contul nostru de Instagram, Vlad a avut șansa să ne aducă primăvara propriu-zis pe feed. Și a făcut-o într-un mod caracteristic lui: natural, real, autentic și, pe alocuri, plin de emoție. Credem că am găsit cea mai potrivită persoană care să redea naturalețea specifică primăverii astfel. Cum s-a văzut prima săptămână a lunii martie prin aparatul de fotografiat al lui Vlad pe Instagramul @clujlife? Cam așa:

Care este locul din Cluj care, din punctul tău de vedere, arată cel mai impresionant pe timp de primăvară?

Apusul primei zile de primăvară văzut de sus, de la Cetățuie, devine un spectacol al naturii atunci când este acompaniat de cântecul păsărilor. Clujul văzut de aici este Mărțișorul fiecărei zile de primăvară.


Care este unul dintre obiectivele turistice mai puțin cunoscute din oraș a cărui poveste ți-a stârnit interesul?

Biserica cu Cocoș este un obiectiv al Clujului mai puțin cunoscut turiștilor. Amplasată pe o stradă de tranzit spre centrul orașului, pe strada Moților la numărul 84, în trafic sau pe jos, i-am admirat deseori fațada în drumurile cotidiene. Cu elemente arhitecturale inedite și semnificații ascunse, țigle verzi și zidurile de culoare cărămizie, biserica mi-a captat interesul. Simbol central al bisericii, cocoșul veghează din vârful turnului, pregătit să anunțe răsăritul soarelui.


Dacă ar fi să alegi un loc din Cluj din care să poți privi răsăritul sau apusul în fiecare dimineață, respectiv seară, care ar fi acesta?

Culoarea mea preferată este cea a apusului de soare. Norii adaugă culoare cerului, soarele zâmbește de rămas-bun, iar seara vine blând peste oraș. Văzut de la Cetățuie, apusul e mai frumos dacă îl admiri cu cineva pe care îl iubești. La răsărit sau apus, Cetățuia oferă o priveliște impresionantă a Clujului care se transformă sub razele soarelui.


Care este locul tău favorit din Cluj pentru a te retrage atunci când vrei să fii, totuși, departe de oraș?

Someșul Mic traversează mândru Clujul, iar malul lui din cartierul Grigorescu este un colț de natură care mă face să uit de viața urbană. Pe malul Someșului sunt aproape, dar departe de inima orașului. Am acces gratuit la spectacolul naturii și sunt răsplătit cu aer proaspăt. Veselia păsărilor de pe râu este molipsitoare, o încântare sonoră și vizuală. Râul trece prin orașul vechi, aduce energie și o apă năvalnică, arătând zilnic măreția naturii.


Care este ultima împrejurime a Clujului pe care ai vizitat-o și pe care o consideri ca fiind memorabilă?

Mărișel e un loc de poveste în care mă simt ca acasă. De fiecare dată când ajung aici, închid ochii și ascult satul. Lumea respiră, răsună și cântă pe diferite voci. Zgomotele slabe, dizarmonice ale unei alte vieți care se desfășoară în jurul meu mă liniștesc. Apoi deschid ochii, văd frumusețea care mă înconjoară și sufletul îmi este cuprins de pace și bucurie.


Ce am văzut noi în conținutul creat de Vlad pentru propriul său feed înainte de a-l invita să ne preia contul? Am observat (încă din descrierea contului său de Instagram) cât de pasionat de călătorii, excursii, drumeții, experiențe este – caracteristică cu care și noi am empatizat profund. Am văzut că-i place să descopere și împrejurimile Clujului, nu doar orașul în care-și petrece majoritatea zilelor; fotografiile pe care le-a surprins și postat din zone precum Apuseni, Rimetea și Stufărișurile de la Sic ne-au dovedit asta. Am sesizat că-i plac obiectivele turistice ale Clujului și nu doar cele care sunt cunoscute, ci și cele mai puțin cunoscute. Dar mai mult decât atât, la fel ca nouă, și lui îi place să caute, să descopere și să găsească informații noi despre istoria acestora. Și, bineînțeles, am privit cât de mult îi place să surprindă apusuri și cât de magice se văd prin aparatul său de fotografiat – lucru care pe noi ne-a cucerit din start.

Ce ne-a arătat Vlad atât nouă, cât și comunității noastre încă din momentul în care ne-a preluat contul de Instagram? Și-a început takeoverul promițător și foarte pe gustul nostru: cu un apus surprins în 1 martie așa cum s-a văzut el de la Cetățuie. Nici că s-ar fi putut să avem parte de o primă zi de primăvară mai frumos surprinsă. Ne-a stârnit interesul pentru Biserica cu Cocoș și istoria acesteia îndeajuns de mult încât să vrem să mergem să o admirăm cu mai multă atenție, dar și să căutăm mai multe informații despre ea. Ne-a luat cu el în colțul de Cluj în care se retrage atunci când își dorește să fie, totuși, departe de oraș: malul Someșului Mic din cartierul Grigorescu. Și ne-a arătat locul de poveste în care se simte ca acasă, așa cum s-a văzut el prin aparatul tău de fotografiat la ultima vizită făcută acolo.

Așa că acum, după 5 zile în care ne-am plimbat prin oraș (virtual) în compania lui Vlad, ne putem declara mai mult decât mulțumiți că el a fost persoana căreia i-am propus să ne arate Clujul văzut prin ochii săi la început de martie. În cea de-a doua zi a takeoverului, Vlad ne-a lăsat un mesaj care suna așa: „Sper că postările au fost pe măsura așteptărilor.” Acum, insistăm să-i spunem și în mod public exact ceea ce i-am spus printr-un mesaj trimis în privat: „Au fost minunate atât din punct de vedere vizual, cât și textual. We love(d) them!” Și, ca să adăugăm ceva la mesajul respectiv, spunem acum: Vlad, postările tale nu numai că au fost pe măsura așteptărilor, ci ni le-au depășit. Vezi lumea în cadre frumoase care merită să ajungă la cât mai multe persoane. Iar noi îți mulțumim că ai adus și pe contul nostru de Instagram puțin din magia caracteristică ție. Keep up the great work!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This